Понятието Митра е съществувало „преди и след Христа” , и тук няма никакъв спор м/у нас
Това не е вярно. Точно обратното е – има спор, защото преди Христа на Балканите няма артефакти тук да е почитан бог Митра.
Да, в Персия и Кападокия се е почитал такъв бог, но за кой ли път отправяме едно и също питане към вас:
- Какво общо има това с нас?
Лично аз вече 22 дни ще чакам за отговор. Всъщност, може и да не ми отговаряте.
Хабило е.
Дискусията до тук, показва,че е необходимо да направя следните забележки
Редно е вече и аз да направя своите забележки.
1. Преди всичко вие, които твърдите по форумите, че богът ни бил Митра трябва да представите своята теза, която да е ясно изразена на достъпен български език и обезателно четливо написана, за да могат и най-трудно възприемащите умове да прозрат основните идеи на това какво всъщност искате да кажете.
Освен това сте длъжни в своето експозе да представите хронологически подредена за незнаещата маса хора статистика, чрез която лесно да се сравни през коя епоха и държави, и точно кои династи са употребявали термина „митра”, и какъв божествен промисъл са влагали в това име.
Всичко това не беше направено, нито видяхме някакви препратки към линкове, откъдето можем да прочетем повече по въпроса. Но за сметка на това ни бомбардирахте с твърдения, граничещи до шизофренични комбинации, в които насила изравнихте бога на договорите Митра с най-почитаните и уважавани богове като Ахурамазда, Бал, Кибела и т.н..
2. Насилствено създадената идея, че ние, българите, по време на Одриското царство сме почитали Митра като за целта сме извършвали практики в пещери-митреуми, убивайки ритуално животните бик, змия и куче не е възможно да бъде вярна, поради простата причина, че никъде предците ни не са записали такъв култ по скали, храмове, вази, грънци, дрехи, рисунки, гробове… Щом митраизма бил наша „народна религия” как така същата няма да е изобразена от предците ни?
Разбира се отговор не получих на този въпрос… а и не очаквам.
Хабило е.
Знаеш ли, shturman. Колкото повече се замислям, толкова повече стигам до убеждението, че съм допуснал грешка.
Жената на графиката е глупаво да бъде „митра”, защото в епохата на Кибела трябва да има понятие „кибелизъм”, а не „митраизъм”.
Добре направи, че ми обърна внимание.
Вярно, изказах предположение, че духовният сан е възможно да се казва „митра”, но при положение, че при одрисите няма регистриран такъв култ откъде накъде трябва да се казва така?!
А това означава, че духовният сан на учениците трябва да е свързан с Кибела-кибелизъм, а не с Митра-митраизъм. Още повече, че имам няколко снимки на троичната Кибела от нашите земи... Тоест искам да кажа, че в този образ напълно нормално и логично е смисълът на изображението на Великата богиня да има следното съдържание: знание /книга/, духовен път /факла/ и дарове /паницата с кръг в средата и кана/.

- с три лица добружда.jpg (102.97 KиБ) Видяна 3636 пъти
3. Както вече писах не мисля повече да се занимавам и да отделям време за Митра и героичното й превъплъщаване в народната ни религия.
Не прочетох досега някакви приемливи доказателства, всъщност дори никакви, че култът към Митра, извършван в пограничните райони на римската войска има одриски корени.
Няма артефакти, че по времето 7-1 в.пр.Хр. предците ни са почитали бога Митра с кървави жертвоприношения.
За кой ли път призовавам - ако имате такива факти, моля, представете ги, за да ги видим.
Ако нямате, моля, не ме занимавайте повече със словесни еквилибристики и тънки, изсмукани от палците идеи, от които лично аз нямам нужда.
/съжалявам ако съм ви объркал някакви сметки, защото Митра въобще не ме интересува/
Поздрави.
Р.Ч.