Митра

Позната и непозната...
solinvictus
Мнения: 59
Регистриран: 17 юли 2011, 21:28

Re: Митра

Непрочетено мнение от solinvictus » 12 авг 2011, 21:19

men написа:Заради четящите тази тема трябва да припомним и тезата относно Митраизма на Петър Георгиев в книгата му „Убий Сабазий, убий българина”:
"Създаден „наготово” от елементи на съществуваща религия с много блясък, митризмът е официална политика на
римската военна машина; култът към Митра е изпълнявал непосредствена политическа задача - подчинение на
балканските народи на приципа „разделяй и владей” чрез създаване на нова религия, римския митризъм.
Дори само с жеста на убийството на бика митризмът опорочава тракийската обрядност."


Поздрави!

п.п. Тайм, монетите на Басилевса на Тракия със занака ІYІ са трепач! Браво!
Авторът н тази "антибългарска" книга прави много изводи на базата на собствените си разбирания ,които са доста повърхностни по темата!
Преди му предложих да изтълкуваме една плочка със Сабазий с доста символи ,но ...както се вижда от цитата "политическа задача" създала този бог?!?!

И къде е тази тракийска обрядност на "Богинята майка"

п.п. да този знак го има и на скитска и бактрийска монета ...и?
Там също пише :"басилеу" ,на скитските монети тая жена дето държи орелът как се казва?
Методът някой да напише някаква студия и другите да почнат да го цитират като доказателство е много...бешевлиевско!

Храмовете ... ::thinking::
'He who will not eat of my body and drink of my blood, so that he will be made one with me and I with him, the same shall not know salvation....'

sum
Мнения: 2727
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Митра

Непрочетено мнение от sum » 12 авг 2011, 21:37

Браво, men! Сети се. :applause:
bozman:
Те умниците историколози вече 150 г. са я втасали, та чак са се вкиснали, ти искаш тук да се реши кардинален пролем за нула време.
150 години!?.. Нямам толкова. Дал съм си време до сряда, другата седмица… :D
Когато отворих темата нищо не знаех за Митра. Намереното в нета не ме задоволи и затова си купих няколко книги, за да наваксам пропуските. Прочетох ги и реших сбито да представя това, което разбрах за бога Митра.
И така…
Легендата за Митра е, че „той се появил на бял свят в сянката на свещено дърво на брега на реката. Само пастирите, скрити наблизо зад планинските възвишения, присъствали на чудното му раждане. Те видели как богът се отделил от скалната маса с глава, украсена от фригийска шапчица… Възхвалявайки божественото дете, те дошли при него, за да му предложат най-добрите дарове на своя труд. Всичко в легендата става още преди на земята да са съществували хора”.
…А откъде тогава са се появили тези пастири?!

Най-древните и надеждни сведения за Митра се съдържат в книгата „Авеста”, а Заратустра е един от пророците, който е писал за него в своето произведение Гатите. Времето, когато е живял мъдрецът е много оспорвано и се разпростира в период от близо 700 години /1200 – 530 г.пр.Хр./. Крайното мнение е, че той е живял в периода 660-583 г.пр.Хр..
Мъдрецът ясно пише за Митра, че е божество, което съблюдава договорните отношение между хората.
/Яшта Х/: „негодяите, които са лъжливи по отношение на договора, водят към гибел цялата страна... Никога не нарушавай договора, о ти, от рода Спитама, независимо от това, дали си го сключил с носител на лъжата или с притежател правдата…”.
/Яшта Х,2/: „…бързи коне дава Митра, притежаващ обширни пасища за добитък, на този, който не е лъжлив към договора”.
Подобни текстове, в които се пише за потвърждаване на договора има и в други текстове /Х,3,45,107,109,111,116/; /Видевдат 4,2/.
От горните цитати ясно се разбира, че за Заратустра Митра е върховен пазач на договора, който следи за него с „хиляди възприятия и десет хиляди очи”.
Можем ли да твърдим, че Митра е свързан с някакви кървави ритуали, свързани с жертвоприношения?
Не. Защото масовото клане на жертвени животни е било публично заклеймено от Заратустра! Пророкът често се е застъпвал в полза на преживните животни. Подобна антипатия пророкът имал и към ритуалите, свързани с ведическата сома, при които изпълнението се стигало до преживяване на висша екзалтация.
Важно е да се знае, че мъдрецът е определил ролята на Митра основно при социалния елемент и неговата връзка с космическия принцип. Всъщност, Херодот обяснява, че под Бог персите разбирали целия небесен свод и принасяли дарове и жертви на Слънцето, Луната, Земята, Огъня, Водата и Ветровете. „Това са единствените богове, на които са принасяли жертви от самото начало” /този текст описва времето на Артаксеркс 465-425 г.пр.Хр./.
В авестийската митология връзката на Митра със Слънцето не е основна, но все пак соларните му функции са видни от епитети като „изпълнен със светлина”, „блестящ” и т.н.. От друга страна допирните точки на Митра с Ахура Мазда /Ахурамазда/ е обяснена много добре от Зороастър.
Ахурамазда моделира космологичните елементи на вселената, а Митра ръководи социалната организация на хората и осъществява посредническа функция между горе и долу, ляво дясно, небето и земята. В следствие на тази основа той се превръща в бог на договора.
След реформата на Заратустра, забележете, че Ахурамазда е вече със статут на един единствен бог, а Митра изгубва мястото си редом до него и дори е изключен от кръга на Спентите.
/единственият текст от „Авеста”, чийто сигурен автор е Заратустра е Гатите. Точно в този текст Митра намира място като помощник на Ахурамазда в по-нисък ранг – сред язатите.
Спентите са шест на брой и заедно с Ахурамазда съставряват седем божества, които създават седем творения, образуващи цялата вселена. Тези шест божества на свой ред извикват към живот други добри божества, едно от които е… Митра. Самият Зратустра ги е описал – Митра, Апам-Напат, Сраоша, Аша и Геуш-Урван. Най-често използваното име от Заратустра в Гатите е това на Аша/

Така.
Другото важно е, че нито Дарий I /521-485 г.пр.Хр./, нито Ксеркс I /485-472 г.пр.Хр./ споменават в своите текстове името Митра! Едва Артаксеркс II /406-362 г.пр.Хр./ за първи път го включва в официалните си надписи и той в тях остава такъв, като бог, следящ спогодбите, съгласието, договорите както между хората, така и между хората и Ахурамазда.
Зороастризмът е станал официална религия едва при Сасанидската династия /225 г.пр.Хр. до 652 г.сл. Хр./.
Доколкото разбрах тогава свещените текстове са претърпели някакво пренареждане, но какво точно не разбрах… а и не е толкова важно. По важното е, че при тази династия зороастризмът вече си имал своя доктрина, свещена книга и вярващи.
По време на управлението на династията Митра си запазва статута на следящ за договорите до инвазията на мюсюлманите през 651 година.
В книгите попаднах на една странична и не дотам утвърдена теория, че ако въпреки всичко Митра е бил включен в свещените текстове на зороастрийците, това е станало заради това, че е бил обект на древен култ, който бил много популярен в Кападокия… Не на едно място срещнах изречения подобни на това: „каподокийски магове, около понтийския ареал, изпълняващи своите мистерии”.

Според мен, когато става въпрос за „мистериите на Митра” трябва да се насочи вниманието към Кападокия и маговете там, а не към зороастризма.

Към всичко, което изложих по-горе трябва също да се знае, че оригинални съчинения, излагащи учението на Митра или някакви богослужебни правила, липсват напълно. Другото важно в тази насока е, че няма документиран нито един митраиски посветен. Така че пълното познание за ритуала на посвещението, мистичните церемонии, при които последователите на „древния господар са се кичели с глави и имена на животни”, са напълно изгубени.
Предполагам вече става ясно, че за митраизма засега можем да си създадем само най-обща представа и да се пише за това учение с вероятности. Всичко, което четем за него е от пета и шеста ръка…
Единствено, което можем да направим е да разчитаме не на текстове, а на артефакти като каменния релеф, който коментирахме в предните постове. Затова предлагам да наблегнем на изображенията, свързани с това мистично учение и да не се влияем от това кой какво е писал за него.
Поради тази причина нека се насочим към артефакти за митраизма от Римската република.

Някой може ли да покаже на снимки сцени с митраисти от периода 5-1 в.пр.Хр.? Ако имате заснети такива артефакти пуснете да ги видим…
Р.Ч.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Митра

Непрочетено мнение от miroki » 12 авг 2011, 23:06

Аз по принцип нямам афинитет към култовете и религиите, и нямам познания по темата, зачетох я и забелязах леко излизане от нормалният стил писане и ми направи лошо впечатление.
Нека да е с повечко доказателствен материал и по-малко лични нападки. Никой не обича копи-пейст, за това тука гледаме да си пишем мненията в самата тема до колкото е възможно. Хубаво е да се мерят шпагите, но по това колко врагове е промушила тя, а не колко приятеля!
И тъкмо си мислех че нещата отиват на зле и о.. ето един материал от който само с един пост разбрах (ако може така да се нарече), що е Митра.
Благодаря за което.
::hat::

shturman
Мнения: 23
Регистриран: 08 авг 2011, 15:25

Re: Митра

Непрочетено мнение от shturman » 13 авг 2011, 15:18

sum написа:Здрасти, shturman. Добре си дошъл на раздумка. Пишеш:
но моля внимателно забележете,че вниманието ни в нея е насочено преди всичко в/у : - МИТРАИЗМА НА БЪЛГАРИТЕ, а не , що е митраизъм по принцип // или кой какво знае за митраизма // - нещо което и sum не е забелязал ?!”

Кой ти е казал, че не съм забелязал и защо си мислиш така?
Имам усещането, че нещо още с първия си пост се мъчиш да тръгваш с рогите напред. Недей.

Дадох линк към статията на bozman и от нея съм извел това, което съм счел за необходимо, а на когото му е интересно може да я прочете цялата. Затова са линковете.
На мен ми беше интересно написаното и това ме накара да прочета диалозите ви, които сте провели по повод Митра в абв-форума… и отново виждам какафония.
Bozman, пише в статията си, че Митра е жена и се обосновава с женските имена при нас.
Обаче solinvictus днес писа, че е „глупаво да се твърди,че Митра е жена, защото в ритуала не могат да участват жени”.
Значи Митра е мъж. Ха сега?!?
Добре, но в абв-форума по темата за книгата на Петър Георгиев същият пише:
Слънцето и Митра ,които са на скала (петра)
Но там образът е на жена. И къде я видя тази скала като това пред двамата е бик.

Всъщност, bozman, що не вземете да се разберете относно Митра и да стиковате нещата помежду си? Взе да ми омръзва от тази тъпотия…
И все пак веднъж за винаги се изяснете коя от трите фигури е Митра:
300px-Mithras_banquet_Louvre_Ma3441.jpg
solinvictus:
Не е никаква сурвачка!
Това е уред с който се наказват лошите!

Кои са лошите?
Какъв е този уред защо не уточниш? И с ток ли работи, или е нещо като перпето мобиле.., или е нещо като ръчна дрелка?.. Или...

/явно по другите форуми сте свикнали да копирате цели мнения, когато отговаряте на някой потребител. Тук не правим така, защото се размива връзката между написаното. Моля, съобразявайте се и не копирайте повече целите мнения на потребителите/
Здравейте sum,
„Кой ти е казал, че не съм забелязал и защо си мислиш така? ”…и т.н.
Ами защото не го показвате!
, но след като твърдите,че не сте пропуснали този момент /в което не се и съмнявах/, не трябва ли да си мисля,че подминавате основната идея на автора или не я приемате, или е нещо друго* ?, при все,че коментара Ви е именно на базата на въпросната статия?!
Все едно, пред нас да е Джокондата на Леонардо, а ние да започнем да коментираме рамката и?!
В този ред на мисли, тази статия /„Mitraisma na bulgarite”/ защо я препоръчвате?, след като основната идея на автора / която е видна дори от самото заглавие на статията/ е изразена в смелата, бих казал революционна теза … ”МИТРА Е ИЗКОННО БАЛКАНСКА (БЪЛГАРСКА) БОГИНЯ СИ ИМА СВОИТЕ ЗАКОННИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТОЛОГИЧЕСКИ ОСНОВАНИЯ. Тя се появява в Римския пантеон на боговете точно, когато Римската империя започва да използва балканските войски като федерати в граничните провинции и Римската империя се превръща предимно в балканска по своя състав и вероизповедания…”
, но ако целта ви е друга, моля заповядайте - темата е ваша, ще коментираме „рамката”!
Е, в такъв случай да започнем с „рамките”
Относно:
1. „И все пак веднъж за винаги се изяснете коя от трите фигури е Митра:”
Трябва да Ви подсетя,че това е художествено произведение и никой до сега не е успял да обясни творческия процес като такъв /от както свят светува/.Ако Вие никога не сте сътворили „нещо” с четка или длето, трудно ще разберете замисъла на автора.Защо си мислите,че Митра е само една от тези фигури?, а не можем ли във всяка една от тях да припознаем Митра, в различни ситуации /нива/ и пози - според разбиранията на автора, вгледайте се по прецизно в лицата им - не са ли еднакви /въпреки влиянието на времето/?!
2. „Bozman, пише в статията си, че Митра е жена и се обосновава с женските имена при нас. ”
3. „Обаче solinvictus днес писа, че е „глупаво да се твърди,че Митра е жена, защото в ритуала не могат да участват жени”.”
4. „Значи Митра е мъж. Ха сега?!?”
Ами сега предлагам друг вариант, но преди това нека напомня за красивата девойка Caenis от пантеона на гръцката митология, която станала момъка Caeneus - смел и неуязвим воин … и т.н.
Защо и при Митра да не имаме нещо подобно, което решава проблема – Митра красива девойка и Митра – смел и непобедим воин?

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/88069/Caeneus
http://oxforddictionaries.com/definition/Lapith
Поздрави,
Щурман.
(…) * - за да не кажа,че се опитвате да я подмените?!
- Останалото за рогите и прочие - да речем,че не съм го видял.
И за отмора и размисъл: - „Трактат о жизни (ролик со стихами).mpg”
/ по прекрасните стихове на Лариса Пугачева/
http://www.youtube.com/watch?v=V3o29zRkrN8

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 13 авг 2011, 18:24

Аз нямам мнение по темата, но я следя с интерес надявайки се да науча нещо ново.
Но извинявайте, с тези разпарчатосани цитати, коментари в цитатите и т.н. е много трудно да се проследява мисълта, а още по-трудно да се разбере какво искате да кажете. Не можете ли да си съберете мислите и да ги подредите в едно резюме за да разберем какви са различните тези и на какво се базират тези тези...

solinvictus
Мнения: 59
Регистриран: 17 юли 2011, 21:28

Re: Митра

Непрочетено мнение от solinvictus » 13 авг 2011, 20:25

sum написа:
Според мен, когато става въпрос за „мистериите на Митра” трябва да се насочи вниманието към Кападокия и маговете там, а не към зороастризма.
Да ,към столицата на Фригия -Тарс

Към всичко, което изложих по-горе трябва също да се знае, че оригинални съчинения, излагащи учението на Митра или някакви богослужебни правила, липсват напълно.
Да, всичко е унищожено от ристяните грабили са богатите храмове по един много "духовен" начин!
Има един папирус запазен в който е описана тази "мистериа" за мен ,тя не е в кавички!

Другото важно в тази насока е, че няма документиран нито един митраиски посветен.
Има няколко императори които са си митраисти отсякъде Комод,Каракала,Веспасиан и сега научих за Лукул Аугуст ,а да също и Траян!

Така че пълното познание за ритуала на посвещението, мистичните церемонии, при които последователите на „древния господар са се кичели с глави и имена на животни”, са напълно изгубени.
Да ,изгубени са но картината се възстановява от писанията на противниците на тази религия!Които описват какви мръсни неща извършват за сметка на техните "духовни"
Предполагам вече става ясно, че за митраизма засега можем да си създадем само най-обща представа и да се пише за това учение с вероятности. Всичко, което четем за него е от пета и шеста ръка…
Да ,така е пета шеста ръка но паметниците няма как да ги скрият и после много от ритуалите са ги присвоили масоните (темплиери,хоспиталиери и т.н.)
Единствено, което можем да направим е да разчитаме не на текстове, а на артефакти като каменния релеф, който коментирахме в предните постове.
Ако нямаме никакви сведения дори пета шеста ръка такива разсъждения са като археолога намерил бича глава с диаментено око на 3-4 000 години и се почва със свободните съчинения

Затова предлагам да наблегнем на изображенията, свързани с това мистично учение и да не се влияем от това кой какво е писал за него.
Поради тази причина нека се насочим към артефакти за митраизма от Римската република.
Наблягайте наистина на такива изображения ...Например на това от Червената църка(що за име са и сложили?!?)Там е изобразен като излизащ от Яйце (космическото)
От такива разсъждения полза няма ,може да има на база на някакви данни и артефакти!
Като това от монетата което показа:
Брадаткото е колиничил гол със снета кърпа ,това е в момента когато са го надрогирали в пещерата и той му се е размътил мозъка и е почнал да вижда всичко каквото му Кажат!
Пускали са различни светлини в дупките на пещерата!(сигурен съм ,че в Мадарската също има)
Такава има на Римския Пантеон!


Някой може ли да покаже на снимки сцени с митраисти от периода 5-1 в.пр.Хр.? Ако имате заснети такива артефакти пуснете да ги видим…
Ето тука можете да видите какви източници и кой споменава за Митра (пета шеста ристянска ръка) ::hat::
http://www.tertullian.org/rpearse/mithras/
'He who will not eat of my body and drink of my blood, so that he will be made one with me and I with him, the same shall not know salvation....'

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 13 авг 2011, 23:23

http://www.tertullian.org/rpearse/mithras/

Изчетох цялата страница с всички цитати и на всякъде се споменава за персийския произход на Митра и свързаните с него ритуали.
This is a fragment of an ancient Greek glossary or lexicon:

Μιθρας ὁ Προμηθεύς κατὰ δ̕ ἄλλους ὁ ἥλιος παρὰ Πέρσ[αις]
Mithras: Prometheus, according to others the sun among the Pers[ians].

This indicates that the name of Mithras was itself an unusual word at this period.
Hesychius (ca. 400 AD) [=Mithra] {Cumont, ii, p.17}

Lexicon:
Mithras, the name for the sun among the Persians.
Mithres, the chief god among the Persians. (Geden)
За траки, фриги се споменава в два три цитата, но от тях става ясно че Митра не е техен бог.
Bendis is a Thracian goddess, and Anubis is an Egyptian [god], whom the theologoi[3] call "dog-faced."
Mithras is Persian, and Men is Phrygian. This Mithras is the same as Hephaestus, but others say [he is the same as] Helios.
So then, because the barbarians would take pride[4] in wealth, they naturally also outfitted their own gods most expensively.
And Attis is revered by the Phrygians…
Seu praestat Osirim -- The Egyptians regard Osiris as the Sun, by whom they think success may be assured to the crops...
These rites were first observed by the Persians, from whom the Phrygians received them, and from the Phrygians the Romans.
The Persians give to the Sun the native name of Mithra, as Hostanes [Ostanes] relates. (Geden)
За какъв балкански произход на митраизма може да става дума не знам...
Те дори македонците не са си дали Александър на персите митраисти
III. 34 (After the death of Alexander):
The Persians contended with the Macedonians wishing to carry off Alexander and to proclaim him as Mithra. But the Macedonians resisted, wishing to carry him back to Macedonia. (Geden)

solinvictus
Мнения: 59
Регистриран: 17 юли 2011, 21:28

Re: Митра

Непрочетено мнение от solinvictus » 14 авг 2011, 00:10

Dimitar написа:http://www.tertullian.org/rpearse/mithras/

Изчетох цялата страница с всички цитати и на всякъде се споменава за персийския произход на Митра и свързаните с него ритуали.
Mного бързо четете и за това се обърквате!
Как един владетел ще прави пантеон(персиец-иранец-еран-арий) на боговете и ще сложи грцките като той тогава сигурно не е и чувал за грци?
И плюс това те са антацонистични...такъв филм грцки зороастризъм няма!Нито пък граеко- митраизъм!
Скоро се сдобих с един фотос на скитска златна маска която имаше много правилни европеидни черти и се зачудих щото има азиятски папагали които твърдят ,че били тюрки или там де да знам некакви номади!
Та на тази маска е изобразен БОГ но кой Аполо или Митра ,нещо като тази скулптура в Немруд!
Antioco Turquia.JPG
Тука са Боговете за които иде реч!
В Немруд има грцки надписи които грците трудно превеждат или не знаят за какво се говори иначе официЯлно това било "елинистична та култура" ...та как така не разбират какво са писали?
Мен ме интересуваше този надпис който е поставен над пещерата .Къде в грция са почитали пещери и кой е богът им?И ако имат такъв какви са им доказателствата в България примерно?-нали траките и те били поелинчили се?
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/508/42612314.jpg/][IMG]

Това е една карта от 1905 г. на същият този белгийски масон който се счита за родоначалник на изследванията върху митраизма!
В "ниета" откъдето го копирах преди време сега липсва!Та на тази карта се вижда разпространението на Митра на балканите до началото на 5 век!
Так ,че ако този Асапух довел некакви тенгиянски номади верващи в Тенгрито ще трябва да са водили ени страшни войни(религиозни) ....а аз за такива не съм чувал!

Поздрави!
42612314.jpg
'He who will not eat of my body and drink of my blood, so that he will be made one with me and I with him, the same shall not know salvation....'

sum
Мнения: 2727
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Митра

Непрочетено мнение от sum » 14 авг 2011, 01:01

Здравейте, shturman.
/За втори път моля повече да не се копират цели мнения. Благодаря/
В този ред на мисли, тази статия /„Mitraisma na bulgarite”/ защо я препоръчвате?
Просто е. Защото това беше първият материал, в който прочетох нещо за Митра. Стори ми се интересен и реших да го приложа, защото все пак отнякъде трябваше да тръгнем.
Трябва да Ви подсетя,че това е художествено произведение…
Вие твърдите, че каменната графика, която коментирахме от статията на bozman е художествено произведение?! Интересно, но аз не мисля така.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Solinvictus: Има няколко императори които са си митраисти отсякъде Комод,Каракала,Веспасиан и сега научих за Лукул Аугуст ,а да също и Траян!
Тези императори според мнозина може да са митраисти, но странно защо тогава на своите монети са изобразили Кибела. Не съм срещал досега на монети от едната страна да е императорът, а от другата Митра.
~~~~~~~~~~~~~~~~~

Преди време бях писал, че миналата година в музея „Пергамон” германците за първи път показа етруска изложба. По време на Втората Световна война артефактите били изнесени от Италия и до миналата година са били в хранилищата на музея.
Аз бях на изложбата и всичко заснех.
Ще ви покажа една каменна графика, която съм сигурен, че тотално ще ви обърне представите за митраизма по времето на Римската Република през 2 в.пр.Хр.. Разгледайте я добре:
ритуал.jpg
На тази сцена са запечатани три отделни действия. Ето първото:
ритуал 1.jpg
Виждаме изобразена следната картина – на заден план двама мъже с фригийски шапки, а на преден двама голи младежи само с наметала. Те гледат към жена, която държи в дясната си ръка книга и жестът недвусмислено показва, че тя я подава към тях.
Нека сега видим следващата картина:
ритуал 2.jpg
Тук вече мъжете с фригийски шапки са с бради и със сопи, а позите на младежите са в позиция на дълбок размисъл. Тоест може да се каже, че след като са прочели книгата авторът е запечатал момента как младежите осмислят информацията от нея.
А ето и третата сцена:
ритуал 3.jpg
Вляво вече е друг мъж с шапка и сопа, а голите младежи чинно са прибрали наметалата си зад тялото, стоейки изправени пред седнал мъж, гол до кръста, а до него изправена жена. И двамата държат сопи /жезли?/ в ръцете си.
От това как се взират помежду си, разбирам, че младежите всъщност са на изпит пред седналия мъж и жената. Тоест двамата възрастни изпитват какво са научили младежите от книгата.
Обърнете сега внимание на жената в средата. От всички само тя държи в дясната си ръка наведен надолу факел, а в лявата… статуетка на жена!!
Според мен точно тази жена е Митра! Но забележете, че тя е човек от кръв и плът, а не бог. Следователно може да се допусне, че Митра всъщност е духовна титла, духовен сан. Тоест младежите щом докажат духовните си знания те стават Митри. Факелът в случая играе роля на светилник, който ще огрява техния духовен път. От тази позиция вече лесно се разбира защо Кибела е изобразена на одриски монети с два факела в ръка – защото те са символ за духовна светлина.
Така че на базата на горните артефакти вече може с доста голяма убеденост да се твърди, че през 2 в.пр.Хр. за етрусите Митра е титла, свързана с духовно знание.
Напълно е възможно при одрисите да е било точно така, както при етрусите. Щом изучиш духовното знание тогава ставаш Митра и след това церемониално ти слагат прочутата бригийска /фригийска/ шапка. А шапката всъщност е показател за другите хора, че човекът има духовен сан и е Митра /т.е. знаещ/.

Да виждате случайно на композицията бикове или някакви кървави сцени?
Р.Ч.

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 14 авг 2011, 01:24

Solinvictus, обърнах картата.
Прикачени файлове
42612314.jpg

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта