Темата за "телата" изграждащи човека

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
makaveli
Мнения: 110
Регистриран: 31 дек 2010, 16:31

Re: Темата за "телата" изграждащи човека

Непрочетено мнение от makaveli » 13 яну 2011, 02:02

sum написа:Добре си разграничил телата и състоянията, които съм описал в първата си книга, ntsk. :D

Поздравления! :[)]I:
Нека допълня другото важно за посланието от Мадарския конник. Никога не забравяйте определението „Вселики човече”. Защото в думата „вселики” се крие огромното знание за същността на Бхарад!
Аз го разбирам така-Бхарад(може да приема всякакви форми)
Все-всичко лики-като лице(образ)...но не само...
До колкото знам вие сте джъткали заедно на времето(в някоя тема го прочетох)

ntsk

Re: Темата за "телата" изграждащи човека

Непрочетено мнение от ntsk » 13 яну 2011, 14:33

makaveli написа:Аз го разбирам така-Бхарад(може да приема всякакви форми)
Все-всичко лики-като лице(образ)...но не само...
Точно така.
"Вселик" ще рече "все-образен", "все-формен", а това именно е характеристика на Чистото Съзнание, когато е завършило своя еволют!
Както знаем, Силата в океана на Чистото Съзнание (Непроявения Бог, който по своята същност е безформен) когато тръгне да се проявява, се образуват трите основни пласта на Крешака, чак до материалната вселена с най-разнообразните форми и обекти в нея. Така се осъществява естествения еволют на същото това Чисто Съзнание, именно чрез тези всевъзможни форми, най-висшата от които е човешкото тяло.
Когато се роди Атман, извън Крешака и в океана на Непроявения Бог, и получи своята индивидуалност, т.е. стане Бхарад - завършено Съзнание, той ще носи в себе си тази "вселикост" /всеформеност, в която се проявява Чистото Съзнание/, защото той сам по себе си е Чисто Съзнание, което е достигнало най-висшата форма на еволюция - Човека!

В тази връзка мисля, че напълно разбирам какво има предвид sum в цитирания текст - "в думата „вселики” се крие огромното знание за същността на Бхарад!"
Т.е. "Вселикият Човек", това е Бхарад!!!
А когато е прозрачен, това е същият този Бхарад, плюс още нещо...

riderman
Мнения: 199
Регистриран: 01 дек 2010, 21:17

Re: Темата за "телата" изграждащи човека

Непрочетено мнение от riderman » 19 яну 2011, 14:33

Браво ntsk :[)]I: Темата е страхотна!!!Поздравления ::hat::
Според мен от всичко научено от книгите Ти си това 1 и 2,както и от темите във форума става ясно,че най важното е постигането на АТМАН!!!
Последна промяна от riderman на 09 окт 2011, 21:43, променено общо 1 път.
Митака/Бургас :sunny:

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Темата за "телата" изграждащи човека

Непрочетено мнение от alex » 08 окт 2011, 03:16

Благодаря много за информацията.Каквото и да кажа ще звучи слабо. Затова само Благодаря. Дано някой ден да имам възможност да изпълня обещанието си :)

Има нещо което някак ме обърква, праничния, менталния и психичния атом са иградени от татвите нали така.
по същество са си еднородни. Но са зависими една от друга по този им ред.

Но нали и мисълта която управлява движението ни и нас самите като мисъл-аз при ментално пътуване е в основата си в менталното тяло. Менталната коша. След като обелваме един по един люспите на лука, идва ред да обелим и менталната люспа, но се оказва че мисълта няма опора в това тяло което остава психичното. Ако поясниш какво се има предвид под обелване.

Можеби е елементарно но ми се е изплъчнало.
Поздрави

ntsk

Re: Темата за "телата" изграждащи човека

Непрочетено мнение от ntsk » 09 окт 2011, 12:01

alex написа:Но нали и мисълта която управлява движението ни и нас самите като мисъл-аз при ментално пътуване е в основата си в менталното тяло. Менталната коша.

Здрасти, alex.
За да разбереш написаното, трябва да си припомниш какво е обяснявал sum за Ума, трите центъра в него и 33-те негови части.
Мисълта, или по-точно центърът на Мисълта, се намира в ума. А както вече сме писали, умът (вкл. трите центъра) остава в тялото по време на тези ментални и интелектуални пътувания.
При менталните пътувания, наблюдаващият (събиращият информацията) е центърът на Мисълта в нашия ум, а само част от него извършва „пътуването”. Тази част е „ментално тяло” (или по-точно проекция на менталното тяло), което има „достъп” до менталните измерения.
alex написа:След като обелваме един по един люспите на лука, идва ред да обелим и менталната люспа, но се оказва че мисълта няма опора в това тяло което остава психичното. Ако поясниш какво се има предвид под обелване.

Дадох сравнението с люспите на лука единствено и само във връзка с пластовете на Космическия Разум, които са „като матрьошка в матрьошката”. Т.е. това, което е „горе”, същото е и вътре в нас.

Много е важно да се разбере, че центровете на Мисълта и Интелекта винаги присъстват в Ума. Така, че не бъркай „менталната люспа” със самия център на Мисълта.
В ума може да има толкова Аз-ове, колкото са и неговите части. За нас важно е в кой от неговите центрове е преминало осъзнаването, защото този център ще изпълнява ролята на активен „Аз”. Когато психичният център Будхи (Интелекта) стане активен „Аз”, това не означава, че центърът на мисълта престава да съществува!
Другото важно е, че мисълта разглеждана като СИЛА в ума, е една, но има две изражения – ментално и психично.
В нормалното ежедневно състояние активният „Аз” в тялото е Егото. В това състояние може да се каже, че Мисълта контролира „Аз”-а. Т.е. самото „мислене” като неосъзнаван (неконтролиран) процес, представлява първична реакция, която постоянно създава действителност за Аз-а Его. Така съзнанието (умът в материалното тяло), възприемащ се като отделен Аз в материалния свят, винаги живее в следствията на собственото си мислене.
Когато навлезем в медитативно състояние, осъзнаването постепенно преминава в следващите центрове. Това от своя страна е свързано с възпремането на информация (действителност) от по-фините измерения, които съответстват на тези умствени центрове. Така съзнанието започва да се „разширява” и в същото време да разкрива себе си.

Когато постигнем състоянието турия, Умът става цял и осъзнаването („Аз”) преминава в Ума като цяло. Така Умът става наблюдаващия. Мисълта пак съществува, но вече имаме пълния контрол върху нея в двете й изражения.
Във връзка с написаното дотук, прочети обясненията ето на този линк. Имай предвид, че по същество продължават и на следващата страница:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... &start=130
Не бързай с изводите, а новите въпроси остави да поотлежат. Чети, мисли,.. после пак чети и пак мисли. Нека времето работи за теб.
И все пак не забравяй, че умът не може да разбере ума. Просто не може да надскочи себе си. В действителност всичко е много просто... но за Атман.
Така, че... чистене на самскари му е майката. :D

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта