Мадарският конник

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
Свободния Дух
Мнения: 531
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Мадарският конник

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 16 фев 2009, 19:47

Хипотезата поднесена ни от sum е потресаваща и поне в моите очи е перфектно аргументирана, но си давам сметка, че за незапознатите с древната животинска символика (каквито според мен са мнозинството хора, в това число и „учените”) – лъв, змия, костенурка, орел (доста детайлно разгледана в темата за „Ти си това 2 – Разбирането” от раздела Многолог) – ще има известно объркване и въпросителни, от къде sum е толкова убеден, че ездачката е Кибела – сиреч Богинята-Майка. :? В този смисъл ми се струва необходимо, с общи усилия да намерим още аргументи за хипотезата (разбира се от тези, които я споделят), идващи от различни независими източници. :idea:
Има един великолепен израз в българския език, който харесвам изключително много, защото е доказвал многократно (поне за мен) своята валидност – Господ си знае работата! Та и в конкретния случай, Господ намери начин, уж някак си случайно, да ме „сблъска” с информация (и то точно в този момент) ;) , имаща директно отношение към тема, която ме вълнува (в случая т.н. Мадарски конник). Само преди броени дни, на виртуалните страници на този форум, в темата „Кибела – хипотези” от раздел Езикознание стана въпрос за книгата на Киряк Цонев и Мирослава Цонева „Ба’алгури”, и малко по-късно тя стана налична за читателите на форума благодарение на AiKi. Тъй като книгата ми се стори интересна, започнах да я чета прилежно и ето какво открих в нея само преди час.
Идвайки в България, древните българи търсят място (а може би търсят мястото известно им от древни легенди) на светилище, където да се извършват общодържавните ритуали при различни случаи – религиозни и светски. Не знам върху базата на какви признаци е избирано мястото на това светилище, това е също въпрос на множество анализи и разсъждения, но този избор пада върху Мадара.
Вярно е, че това светилище не е свързано с названията на Тангра или Ба'ал — ние включваме това пояснение в нашият анализ в разказа за произхода на етнонима на българите, просто за да бъде той по-пълен. И тук отново се сблъскват безкрайните спорове, езикови комбинации и исторически инсинуации за произхода на това название. Едно е ясно – светилището е много по-древно, отколкото може да се предположи. Дори твърде неоправданите, изсмукани от пръстите и дори престъпни напъни на някои наши и чужди „историци" да докажат, че едва ли не там е имало... еврейско светилище от преди не знам колко си хилядолетия показват, че то съществува може би от времето преди Черноморския потоп, когато арийци и семити не са се били обособили в някакви митични дележи, а са били едно общо цяло с някакъв общ праезик, който не бил започнал да се дели на разни езици.
Веднъж, много преди да се задълбоча в анализа на тези проблеми, разказвах на един мой арабски приятел за Мадара и Великият конник върху нейните скали и той неволно възкликна: „А, Мадар! Велико име!" Постави ударението върху втората сричка. Тогава нещо проблесна в главата ми и за миг осъзнах, че това име съвсем не е случайно, че древното тракийско или може би дотракийско светилище не напразно е наречено така. Съмнявам се това название да е дадено от аспаруховите българи, не, това свещено за всеки българин място е наречено така години и хилядолетия преди тук да се появи Аспарух, по времената, в които се ровят нашите историци, търсейки костите и духа на прадедите ни, живели по тези земи дълго преди да се роди терминът българи.
И така – пред мен е използваният до наши дни арабо-семитски корен DWR. Не мога да твърдя, че той е арабски по произход, нещо повече – струва ми се, че неговата древност е неизмеримо по-дълбока от всички показатели, известни на сегашната световна история.
Помним гениалното възклицание на великия Галилей: „И все пак тя се върти!" Този корен изразява вечното движение, което, за човешките представи, в крайна сметка, независимо от разстоянията, може да бъде само кръгообразно. Той означава в различните си превъплъщения въртя се, кръжа, обръщам се около оста си, заобикалям, обхождам, циркулирам, ставам (в смисъл на нещо става, нещо се случва), ръководя, началствам, функционирам, действам, обикалям, закръглявам, пускам в обръщение, предизвиквам световъртеж, търся, работя, трудя се, заобикалям (закон), съм кръгъл, извършвам оборот, извивам, със също така многобройните им производни овалност, закръгленост, кръг, окръжност, ос, орбита, сфера, отдел, среда, обкръжение, главозамайваш, центрофуга пумпал, пергел, оборот, период, припадък, смяна (в производството), сесия, цикъл, стадий, етаж, ария, процесия, кръгово движение, циркулиращ, периодичен, циркулярен, ос, намиращ се в обръщение, обкръжаващ, кръгов, обиколен, въртящ се, орбитален, дом, жилище, здание, двор, ферма, обор, страна, поле (на шахматната дъска), ореол, корона, окръг, учреждение, управление, ведомство, администрация, дирекция, администратор, управляващ, директор, ректор, беда, превратности на съдбата, административен, периодически и т. н.
С една дума — това е един основен глагол, център отразяващ вечното движение, кръговрата на природата и на живота, където няма начало и край.
Именно тази философска концепция е заложена в названието Мадара, най-вероятно още от най-древните, онези, които са превърнали това място в светилище по някаква много важна, но неизвестна за нас причина, преди да са бягали в различни посоки от Черноморския потоп, покрил голяма част от тяхната цивилизация, която предстои да бъде открита, сигурен съм в това! Буквално тази дума, без каквито и да е промени в нея, запазена такава, каквато е била, когато човек е осъзнал великото реално и абстрактно съдържание, изведено от контекста на този корен — ос, център на кръговрата!
Как ви се струва всичко това?!? :shock: Не е ли това директна препратка към Силата в Океана на Съзнанието, създала при своето разгъване проявените структури – Крешаците (нещо, което беше детайлно разгледано в темата „Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите” от раздела Многолог)?!? Не е ли това директна препратка към Майката на всички Богове – пластове от тези Крешаци?!? И за „капак” на всичко това се сетих за изречение от първата статия, към която ни насочи sum в първия си пост по тази тема, направило ми впечатление в момента на прочитането му, но тогава просто нямаше как да направя връзката, поради липсата на достатъчно информация.
В индо-иранския свят съществуват стотици топоними, подобни на Мадара, които се извеждат от madar (майка).
:o :o :o
И сега изведнъж ми светна, че примерно и в английския език думата „майка” звучи идентично (mother). :shock: :shock: :shock:
Май нещата наистина взеха да си идват на мястото. ;)
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

sum
Мнения: 2724
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Мадарският конник

Непрочетено мнение от sum » 16 фев 2009, 22:11

Men каза:
Какво ще се получи, ако приемем, че Бог Тангра е Всевиждащия Бог Творец и неговия символ е орела, който присъства в композицията на Мадарския конник?
Не може орелът да визира Тангра.
Орелът е символ на чакровия комплекс в човек, а неговата Сила се символизира чрез змията - това е движещата енергия в нас, която е наречена кундалини /произлиза от корена кундала и означава „навит на кълбо”/.

Обърнете внимание, че при Тангра винаги се използва думата „небе”… Небесен Бог!.. Киряк Цонев много точно обяснява за небесния дух ЗинГиР или ДенГеР, че е домът на боговете...
Вече имате знанието, че основните богове са 33. Къде е техният дом? Ами в бога Брахман, нали?
Хайде да си припомним от знанието за Крешака как се създава материалната вселена?.. Тя се ражда от точка.., а след това става ЕДИН ОБЩ НЕДЕЛИМ ПЛАСТ с Пара Брахман!
Когато използваме понятия като „небесен бог”, това в прав текст означава богът, който е неразделно свързан с материята и контролира всичко живо на Земята. Кой ще е тогава този „небесен бог” за нас?
Ами Брахман /Космическият Разум/ или по нашенски казано Тангра!!!

Така че смея да твърдя, че знанието за Тангра /Небесният Бог/ винаги е визирало „Космическият Разум” /Брахман/!..

Свободния Дух, ти ме разби!.. „Мадар” на английски е Майка!.. А „Мадара” тогава трябва да се чете „Майката”… или както са я наричали старите българи - КИБЕЛА!
Р.Ч.

Свободния Дух
Мнения: 531
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Мадарският конник

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 16 фев 2009, 23:57

Ето един пасаж от книгата „Ба’алгури”, който според мен потвърждава мнението на sum от горния пост, че Тангра действително визира Космическия Разум.
При монголските шамани понятието Тенгри вече означава въобще бог, божество. У различните монголски племена броят на божествата „тенгри" се движи между 9 и 99, а в ранния монголски будизъм (до XVI в.) техният брой е 33.
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Мадарският конник

Непрочетено мнение от men » 17 фев 2009, 09:42

От казаното от мен - Бог Тангра е Всевиждащия/в четирите посоки/ Бог Творец, имах предвид точно Космическия разум, а орела приех като символ на Господаря на небето.
Така че две мнения няма, напълно съм съгласен, че българите са наричали Космическия разум /Брахман/ с името Тангра.
Но на какво е символ тогава Орела от композицията на Мадарския конник?
При положение, че е над главата на Богинята майка Кибела/Пара-Шакти/!

sum
Мнения: 2724
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Мадарският конник

Непрочетено мнение от sum » 17 фев 2009, 09:53

Хайде засега Кибела да не я слагаме при Пара-Шакти... 8-)

Питаш: Но на какво е символ тогава Орела от композицията на Мадарския конник?

Все пак по-важно е как ти мислиш... Така че давай с предположението си...
Р.Ч.

ntsk

Re: Мадарският конник

Непрочетено мнение от ntsk » 17 фев 2009, 10:44

Здравейте, много интересна става темата!
Аз като гледам къде се намира орела и го сравня с познатото ми дотук, така получилата се композиция ми напомня на третия син кръг, точно над главата на човека. Т.е. една от трите форми на съзнание - Самосъзнанието, визиращо първия пласт от Крешака - Шива.
От тази гледна точка излиза, че Кибела е по-скоро Шакти, а не Пара-Шакти.
Тогава Лъвът ще е някаква нейна проява на по-ниско ниво и която черпи сила от нея /улея, който ги свързва/.
Значи при тази хипотеза лъвът ще е силата в природата, както и по принцип се използва в днешно време като символ на сила.
Така се получава, че Кибела е силата във Вселената, Лъвът нейната проява в природата тук на Земята.
Тогава змията какво ще е? И при тази хипотеза има въпросителни...

Значи имаме следните животни - Орел, Лъв, Змия, Костенурка. Към тях добавяме и Кучето, но да не забравяме и Коня, който е възседнала Кибела.
Това са все животни, които имат огромно значение за всички общности, народи, религии, вярвания, ритуали и т.н.
Особено първите четири...
Да ги разгледаме поотделно, за да си изясним кое животно в какъв смисъл е използвано и какво символизира. Така мисля ще разберем и повече за самата Кибела.
Аз преди време предположих, че Кибела е именно ПАРАШАКТИ, но все пак добре е хубаво да помислим, за да сме сигурни какво точно символизира богинята.

Орела, както sum каза, е символ на чакровия механизъм в човека и той по-скоро се приема като статичния аспект Шива, докато Змията, с нейното възходящо "пълзене"/издигане, символизира динамичния аспект или още Шакти.
Орела винаги е над Змията. Имаме познати изображения, на които той я държи в ноктите си в подчинено състояние.

Костенурката знаем какво е. Вече говорихме за нея. Нейната черупка символизира Пара-Брахман. Това е средния пласт от Крешака, изграден от всичките шестоъгълници заедно с материалния свят.

Какво е Лъвът... Дотук сме споменавали, че той визира силата на боговете. Не сме изяснили обаче коя сила и на кои богове. Къде действа тази сила?
Мисля, че sum може да ни даде своето обяснение, защото лъвът в случая е ключа към "загадката", поне дотук.

Ето моята теория. Според мен общо взето Лъвът е силата в природата.
Змията в устата му е Шакти, но тя нали стига до най-ниското ниво - първия елемент "земя".
Затова и тя е най-ниско в композицията - т.е. пълзи.
В човека тя е представена най-ниско в гръбначния стълб - в муладхара чакра, където властва елемента земя.
Змията е Кундалини в латентното й състояние. Лъвът е нейното отражение в природата. Там тази сила властва както лъвът над другите животни.
Орела е целия чакров механизъм в човека. Той, както казахме, е символ най-вече на Шива, т.е. статичния аспект на Шакти, която е динамична по своята същност. Нали Силата е една. Когато я издигнем до нейното статично състояние, т.е. когато сме се слели със Самосъзнанието, ние сме както орела за всичко под нас. Това е пълното Самосъзнание - а именно Шива съзнанието. Това е орела.
Костенурката е Пара-Брахман и там трябва да търсим Тангра и неговото значение /Небесен - Небесна Костенурка/. Аз също съм убеден, че Тангра всъщност е Космическия Разум - Брахман.
Тогава къде във всичко това е Кибела... АМИ В ЦЕНТЪРА!!!
Според мен тя е именно силата на Съзнанието - Пара-Шакти. Силата на Непроявения Бог, майката на всички описани дотук центрове на съзнание и божества.
Символът ІYІ би трябвало да е символ на Богът и връзката му с неговата сила Кибела /без значение дали Кибела е Шакти или Пара-Шакти, все пак това умуваме сега/.
Тангра според мен би трябвало да има друг различен символ.

Знакът ІYІ /който е различен от ІYІ , защото символа "Y" е изравнен с вертикалните черти / както sum каза преди време в темата за розетата от Плиска /Многолога за "Ти си това 2"/ е символ на връзката между Атмана и Великия Свидетел.
Това е дотук моята хипотеза. Обаче не трябва да забравяме и още нещо. Това "нещо" може да промени теорията ми дотук - или тя ще отпадне или ще я затвърди. При описаните животни никъде не говорихме за третия пласт от Крешака, а именно Любовта в нас - Вишну. Къде да го търсим него и има ли някакви познати символи за това божество??? Да не забравяме, че sum е оставил и две въпросителни, очертаващи доста голям регион от изображението на Мадарския конник. Какво е имало изобразено на тях??? Дали липсващите символи не са ключови при така разгледаното тълкуване на знаците от изображението на Кибела?
Според мен те могат да се окажат от решаващо значение при доказване на подобна хипотеза...
П.П. - Оппп... забравих да включа малкото орле под гърдите на Кибела /над десния й юмрук/! Този орел е с разперени криле, дали не е изображение върху дрехата й или изобразява живо орле...
Ако е така, то тя го държи в скута си и това е много важно!
Последна промяна от ntsk на 17 фев 2009, 12:20, променено общо 2 пъти.

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Мадарският конник

Непрочетено мнение от men » 17 фев 2009, 11:32

Кибела – Силата на Бога, Майка на боговете!

Изяснихме връзката между Бог Баал-Бел и Богинята майка Кибела,
и навсякъде Бог Баал-Бел е споменаван като Върховния Бог!
Така, че Кибела е Силата.....
Но на кой Бог? :idea: Когато си отговорим на този въпрос,
ще можем да подредим пъзела!
Аз лично, вече се обърках! :roll:
Последна промяна от men на 17 фев 2009, 12:18, променено общо 2 пъти.

ntsk

Re: Мадарският конник

Непрочетено мнение от ntsk » 17 фев 2009, 12:04

Ако Богът е Баал /Бал, Бел/, то излиза че Кибела е неговата проявена Сила /Бал-Бел и "Ки", Кибела. Това вече го писахме/.

Значи Кибела може би е Силата в самия Крешак, която обединява всички други сили в пластовете му /те са нейни производни/. Тези "други", производни на Кибела сили, са описани около изображението на конника.
Така Кибела ще е в основата на създаването на боговете /пластовете в Крешака/ и може да бъде наречена Майка.

Ще се съглася обаче с men, че трябва да си изясним първо кой и какво е Богът Баал! Символ на какво е?

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Мадарският конник

Непрочетено мнение от men » 17 фев 2009, 12:52

В пояснение на някой елементи от композицията на Мадарския конник,
искам да припомня текст на sum от друга тема, относно различното знание на българите от това на индусите.
В началото, аз се заблудих тълкувайки някой символи
от М.Конник чрез знанието на индусите.
"Древните българи са говорили за Силата на орела. Според мен Силата на орела е представен чрез символа змия. На изток говорят за змийската сила, която при своя възход обединява всички чакри в едно. Те нямат символ, който да обедини всички чакри... орелът при българите върши това обединение.
Затова българското знание е различно от това на индусите, защото орелът всъщност се явява целия чакров комплекс, по който ще тръгне змията.
Всеки знае за орела на хан Аспарух. На тази статуетка е изобразено как орелът държи змията в ноктите си. Този символ според мен означава, че змийската Сила е в покой и е под контрола на самосъзнанието. В случая с първата рисунка, самосъзнанието е синия кръг над главата на човек. Там змийската Сила при своя възход се слива със своя статичен център.
Ако го обърнем това знание към боговете, ще разберем, че при тази практика човек ще постигне богът, познат с името Шива!"
Така, че на Мадарския Конник - Силата на орела е представена чрез змията, а Силата на Кибела чрез лъва.

sum
Мнения: 2724
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Мадарският конник

Непрочетено мнение от sum » 17 фев 2009, 13:10

Браво, men!
На прав път си... :D
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта