Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Мнения: 2735
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

Непрочетено мнение от sum » 13 май 2010, 16:26

Здравейте.
Отварям тема за Йоан и неговото видение, което вече близо 2000 години присъства в Новия Завет.
Преди да започнем да мислим по текста /има го в „Библиотека – Друга литература/ искам да кажа няколко думи за автора.
Няма запазени много данни за историческата личност Йоан, освен малкото сведения, че бил заточен от римския император Домициан /81-96 г./ на остров Патмос. Бащата на църковната история Евсевий Кесарийски пише, че след освобождаването на затворниците, Йоан се завръща в Ефес, където пише своето „Откровение” /или по друг начин казано "Апокалипсис"/ някъде към 96 година.

Така.

Предлагам да не се занимаваме с цялата творба, а само с най-важното от глави 4, 12 и 21. Разбира се ако ви е направило впечатление определен цитат от творбата няма никакъв проблем да го коментираме. Казвате и почваме.

„Откровението” на Йоан съм го чел преди осем години и още тогава ми беше направило впечатление, че пишеше за стария бог на българите Ваал /Баал/. Вчера много време отделих да търся точния пасаж, за да го покажа, но не го намерих. Затова пък днес просто отворих текста и попаднах веднага на него. Така вече можех да отворя темата...

В началото на своята творба Йоан пише до седемте църкви, които са в Азия. Това са църквите в Ефес и в Смирна, в Пергам и в Тиатир, в Сарди, във Филаделфия и в Лаодикия.
Интересното за мен е, че още в първата глава авторът пише, че след като бил обзет от дух и чул „глас като от тръба…”, тогава се обърнал да види откъде идва гласа и видял сред седемте златни светилници „едного, подобен на Син Човечески” гл.1/13!
Виждате ли, че още в началото Йоан пише, че видял някой, който ПРИЛИЧА на Исус, а не самия Исус!!!

Преди осем години този текст ми направи огромно впечатление, защото излизаше, че на Йоан му говори дявола, а не Исус. Зачудих се как така редакторите на Библията са пропуснали този важен момент…?! Мислех си, че може нататък в текста да е обяснен този парадокс, но не би… работата стана още по-дебела, когато прочетох срещу кого се бори бога на Йоан. Той се бори се срещу Бал /Ваал/.
Ето какво пише авторът във втора глава:
„12. И на ангела на пергамската църква напиши…”
Тук става въпрос за църква, която е била в Пергамон. Пергамон е пеласгийски град, а както знаете пеласгите са просто стари българи. Вижте какво е посланието на Бога към Йоан гл.2/14:
„14. Но имам малко нещо против тебе, задето имаш там някои, които държат учението на Валаама…”
А в следващия стих "Господ" направо натъртва:
„15. Тъй и ти имаш някои, които държат николаитското учение, което мразя.”

Ха сега!?!? "Господ", който уж бил любов изведнъж започва да МРАЗИ!!! И то не какво да е, ами мрази учението на Николаевците за Бал и другите хора от Пергамон, които почитат същото учение.
/И после бога на българите бил Тангра.../

Разбирате ли вече кой Бог говори на Йоан?
Р.Ч.

tarsach
Мнения: 77
Регистриран: 22 дек 2008, 13:12

Re: Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

Непрочетено мнение от tarsach » 13 май 2010, 17:02

преди време бях на Патмос...и си позволявам да сложа 2 снимки от там
първата е в от входа на пещерата в която е живял св.Йоан..сега са я "вписали" в малка църква
IMG_4832.JPG
и втората от манастира построен на най-високата част на острова..пак в чест на св.Йоан
IMG_4892.JPG

Astronomer
Мнения: 147
Регистриран: 04 фев 2010, 09:40

Re: Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

Непрочетено мнение от Astronomer » 13 май 2010, 18:09

Ще се опитам да си дам мнението по някои стихове.

1:1 Откровение на Иисуса Христа, що Му даде Бог, за да покаже на рабите Си онова, което трябва да стане скоро. И Той го яви, като го изпрати чрез Ангела Си на Своя раб Иоана
Откровение на Иисус Христос, което му е дадено от Бог, а Той го явява чрез Ангела си. В този смисъл Йоан би трябвало да види именно този Ангел, а не Христос, както и е казано по горе.

Ще бъда благодарен, ако някой даде или каже от къде може да се намери подробна информация за местата, където са се намирали тези седем църкви и какви хора и народи са живели там, че ми е малко тъмен този момент.

1:17. Щом Го видях, паднах при нозете Му като мъртъв. Той тури върху ми дясната Си ръка и ми каза: не бой се; Аз съм първият и последният
1:18. и живият; бях мъртъв, и ето, жив съм вовеки веков, амин; и имам ключовете на ада и смъртта.
Интересно защо няма пък ключовете за рая или поне не се споменава за тхя.

2:6. Но ти имаш това добро, че мразиш делата на николаитите, които и Аз мразя.
Кои по-точно са николаитите?

2:7. Който има ухо, нека чуе, що Духът говори на църквите: на оногова, който побеждава, ще дам да яде от дървото на живота, що е посред Божия рай.
Кое е това дърво? Едно от петте дървета, за които Иисус говори в Евангелието на Тома ли е? Пет дървета, които никога не променят листата си?

2:9. зная твоите дела, скръб и сиромашия (но ти си богат), и хулите на ония, които казват за себе си, че са иудеи, а не са, но са сатанинско сборище.
Това би трябвало да е сатанинското сборище – юдеите, по-точно илюминатите, които са юдеи.

3:15. зная твоите дела: ти не си ни студен, ни горещ; о, дано да беше студен или горещ!
Това ми е много интересно да го разбера. Ако някой има идея – да каже какво се има предвид. Доста многозначно звучи.

4:4. Около престола пък имаше двайсет и четири престола; а на престолите видях седнали двайсет и четири старци, облечени с бели дрехи, и на главите си имаха златни венци.
Кои са тези 24 старци? Земни владетели или нещо свързано със звездите?


4:6. и пред престола имаше стъклено море, подобно на кристал; а сред престола и около престола - четири животни, отпред и отзад пълни с очи:
4:7. първото животно приличаше на лъв, второто животно - на теле, третото животно имаше лице като на човек, а четвъртото животно приличаше на хвърчащ орел.
Това според мен са животните в зодиака, които се образуват по време на слънчевото затъмнение на 11.08.1999г. при образуването на кръста от планетите.

5:1. И видях в десницата на Оногова, Който седеше на престола, книга, написана отвътре и отвън, запечатана със седем печата.
5:2. И видях силен Ангел, който викаше с висок глас: кой е достоен да разгърне книгата и да снеме печатите й?
5:3. И никой не можеше, нито на небето, нито на земята, нито под земята, да разгърне книгата, нито да я гледа.
5:4. И аз плаках много, че никой се не намери достоен да разгърне и прочете тая книга, нито да я гледа.
5:5. И един от старците ми рече: не плачи; ето, лъвът, който е от Иудиното коляно, коренът Давидов, победи и може да разгърне книгата и да снеме седемте й печата.
Кои са тези седем печата и кой е този лъв?

Това са първите 5 глави.
Стенли

ntsk

Re: Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

Непрочетено мнение от ntsk » 13 май 2010, 18:44

sum написа:Разбирате ли вече кой Бог говори на Йоан?
Хммм... работата е ясна, sum!
Богът, който говори на Йоан е не кой да е, ами еврейският бог, познат като Йехова, Ехова, Яхве и т.н.
"Мразенето" и заплахите май са твърде характерни именно за този бог...

Много е хубаво, че си намерил точните пасажи, където се споменава българския Бог - Баал/Бал/Ваал. От тази позиция вече можем да разсъждаваме какво е било познанието, което е имал Йоан, кой му е говорил, и оттам – какво представлява видението му.

А иначе поздравления от мен за темата. Мисля си, че е точно на място!
Това Откровение на Йоан е в основата на всички истории за Апокалипсиса в не една религия в днешно време /за Апокалипсис се говори и при мюсюлманите/. Тези своеобразни „пророчества” сериозно увличат умовете на повечето хора и посяват семената на страхът в човека. Това представлява едно постоянно облъчване със страх и несигурност, чувство за вина и т.н. А знаем, че всичко, което е свързано със страхът и омразата, не е естествено по своята природа... Най-малкото, защото е идеалният начин за манипулация и контрол върху съзнанието на хората...

Тъй, че май му е време да го разчепкаме най-сетне това откровение...

---

Здрасти, Astronomer! :D
Добре си се постарал в своите тълкувания на текстовете, които представяш.
Но си мисля, че ще е по-добре да караме ред по ред с отделните пасажи от Откровението.
В противен случай има вероятност да се получи какафония в разсъжденията ни.
Така поне ще знаем на кое изречение конкретно се спираме и кога да започнем с тълкуванията на следващото. Както например направихме с Евангелието на Тома, в темата за Исус...
Според мен така ще е най-добре.
Поздрави ;)

men
Мнения: 966
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

Непрочетено мнение от men » 14 май 2010, 11:41

Новият завет е компилация от специално подбрани книги които да служат на църковната догма. Хора събрали се на определено място с определена цел, субективно решават какви книги да включат в т.н. Нов завет, книгата на книгите, която ще стане най четената книга от хората по света. Именно затова съдържанието на тази книга е специално подбрано и редактирано според догмата, която църквата като институция започва да налага през първите векове от новата ера. Има още много евангелия които цитират думи на Исус, но тъй като съдържанието им не отговаря на догмата , която иска да наложи църквата те не са включени в Новия завет. И така примерно Евангелие от Тома и Евангелие от Юда остават извън Новия завет т.е. те са скрити от вярващите. Не случайно като финал на Новия завет е прикачено Откровението на Йоан, за да може четящия като стигне финала на Новия завет да получи едно предупреждение изпълнено със заплахи и всяващо страх. Вярата и страхът са основни атрибути на църквата.
В Новия завет е приложен двоен стандарт, словата на Исус са разделени на две, удобните на догмата на църквата остават в Новия завет, а неудобните на догмата са отхвърлени и наречени еретически. Създадена е църква в името на Исус, и едновременно с това някой си субективно решава кои слова на Исус са верни и кои неверни. Това си е чиста манипулация. Да, но тези манипулатори изобщо не са се трогнали от заплахите в Откровението на Йоан. Деветата божа заповед „Не лъжесвидетелствувай против ближния си”, не означава в прав текст НЕ лъжи и НЕ подвеждай ближния си и явно затова ръцете на манипулаторите са развързани.
Кой говори на Йоан е от ясно по ясно! Това е Новия Бог, който води ожесточена борба срещу стария Бог /вижте книгата Царства в Стария завет/. Този Нов Бог от Стария завет винаги си е служил със заплахи и страх и Новия завет е една спекулация с името и словата на Исус.
„10. Един неделен ден бях обзет от дух и чух зад себе си силен глас като от тръба, който казваше: Аз съм Алфа и Омега, първият и последният;
12. И обърнах се да видя, отде иде гласът, който говореше с мене; и като се обърнах, видях седем златни светилника,
13. а сред седемте светилника едного, подобен на Син Човечески, облечен в дълга до нозете дреха и препасан до гърдите със златен пояс;”/Откровение на Йоан/
Йоан казва „отде иде гласът, който говореше с мене; и като се обърнах, видях седем златни светилника” Тези седем златни светилника много напомнят на менората…
Какво е менората?
„Менората е религиозен атрибут и един от най-древните символи на юдаизма, редом с Давидовата звезда. Менората е и емблема изобразена на герба на държавата Израел.”
„Според Библията седемстволния свещник (светилник) е от чисто злато и се намирал в скинията на събранието по време на скитането на евреите из пустинята по времето на Мойсей, след което се е съхранявал в Храма, до завоюването на Втория храм от Тит.
Според Библията, предписанията за изработването на свещените утвари са дадени от бога на Мойсей на Синайската планина. Теглото на менората е 33-36 кг.”/Уикипедия/

Изводи може да си направи всеки сам.
Мисля, че тук трябва да припомним думите на Мирча Илиаде:
„Борбата между Баал и Йехова още не е завършила”

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

Непрочетено мнение от Jonathan » 14 май 2010, 12:17

Седемте златни светилника ми напомнят на Ташкан и неговите 6 помощника... (аналогично на Саклас с неговите помощници "ангели") :twisted:
Още повече, че в следващия ред, това мое предположение се потвърждава:
"...а сред седемте светилника едного, подобен на Син Човечески..."

...Значи сред тях (седемте) единият е Някой, който е подобен на Исус, т.е. има голяма сила, водач и т.н.
Той пак си е нечий син, ама чий... :?: :roll: На самия Йоан може би не му е ясно, защото явилият се дух му изглежда величествен и това явно е най-важното за него.
На нас обаче си мисля, че ни е ясно чий "син" може да бъде този дух (съзнание)...

sum
Мнения: 2735
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

Непрочетено мнение от sum » 14 май 2010, 22:09

Точно така, men.
Седемстволния свещник /менората/ е символ на днешната държава Израел.
Така че с основание можем да се запитаме какво търси еврейския символ в уж Християнската библия?

Ntsk, и аз мисля, че ще е по-добре да разглеждаме цитатите ред по ред.

Щом стана ясно между кои богове е борбата нека видим какво пише в гл.4. Ето текста, който лично мен ме интересува:
„1. След това погледнах, и ето, врата отворени на небето, и предишният глас, що бях чул като от тръба, която говореше с мене, каза: изкачи се тук, и ще ти покажа, какво трябва да стане след това.”

Какво ни говори този пасаж? Че същият глас /който не е на Исус/ казва на Йоан да се изкачи при него, за да станел свидетел на бъдещите събития, касаещи човечеството.
Добре, ама Йоан явно не е можел съзнателно да напуска тялото си, защото още на другия ред пише:
„2. И веднага бях обзет от дух; и ето, на небето стоеше престол, и на престола седеше Някой;”

Хайде сега да помислим.
Предполагам вече ви е ясно какво означава някое съзнание /дух/ да влезе в човешко тяло и да го „обземе”? Това в прав текст означава контрол! А щом имаме контрол вече говорим за „ТЕ”.
Аз не допускам съзнание /дух/ да влезе в мен и да ме извежда извън тялото ми. Ако реша да излизам просто го правя. Предполагам за вас важи същото.
Хората, които чистят самскарите си вече разбират, че излизането от тялото е един естествен процес. Така че при нас има осъзнаване, когато напускаме телата си и няма нужда някой да ни води. Трупаме опитност и сами си правим заключенията, нали?
Докато при Йоан явно не е било така, а точно поради тази причина той се явява като инструмент, чрез който „ТЕ” са манипулирали представата на хората за реалността на „Господ”, който на всичко отгоре седял и на престол!?
Нещо много земно и властолюбиво ми звучи този престол…
Да видим какво пише нататък Йоан:
„3. Който седеше, наглед приличаше на камък яспис и сардис, а около престола имаше и дъга, която наглед приличаше на смарагд.”

Аха. Имало и дъга около престола… Значи малко преди да заведат Йоан при "Господ" там е валяло дъжд под жарко слънце… Но да продължим:
„4. Около престола пък имаше двайсет и четири престола; а на престолите видях седнали двайсет и четири старци, облечени с бели дрехи, и на главите си имаха златни венци.”

Кога свари ги преброи… Ама с тези „златни венци”, Йоан направо ме разби. Как само пробутва гърците и техните „златни венци” напред пред всички други…
...И сега да видим следващия стих:
„5. И от престола излизаха светкавици, гръмотевици и гласове; а пред престола горяха седем огнени светила, които са седемте Божии духове;”

"Седемте Божии духове" са седем отделни съзнания като Ташкан-Ал-Бин. Но към друго искам да ви насоча. Помните ли в началото на своята творба какво пише Йоан за това какво видял „сред седемте златни светилници”? Той пише, че сред светилниците видял Оня, дето приличал на Исус, нали?
Сега обърнете внимание, че в гл.4/5 пише, че пред престола на Оня, дето приличал На Исус, имало седем боже духове.
Предполагам вече ви става ясно, че всеки ЕДИН дух евреите го изобразяват като златен светилник /менора/. „Седемте златни светилници” или менори означават седем духа-шефа като Ташкан-Ал-Бин!!! Тези духове пазят еврейския бог Ехова, дето стои на престола.
Разбирате ли вече цялата схема?

А сега любимия ми цитат:
„6. и пред престола имаше стъклено море, подобно на кристал;”

Така.
Значи пред престола има „стъклено море”. Много интересно.

Ntsk, при своите пътувания извън тялото си ти вече натрупа доста опитност относно това какво представляват структурите в Крешака.
Я кажи виждал ли си в Крешака някъде описаното от Йоан „стъклено море”?
Р.Ч.

kha

Re: Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

Непрочетено мнение от kha » 14 май 2010, 22:26

Чакам с нетърпение развоя на тази тема.
Ще бъде велико :)

ntsk

Re: Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

Непрочетено мнение от ntsk » 15 май 2010, 12:03

Ами, sum… там е работата, че не съм виждал подобно нещо досега – стъклено море. Доста мислих по въпроса, защото хем ми звучеше познато, хем не можех да си спомня да съм наблюдавал такова нещо.
Повърхност, подобна на море /т.е. движеща се/ съм виждал, но стъклена повърхност "подобна на кристал", не съм виждал досега.
Наистина много силно впечатление правят тези думи в откровението.
Когато съзнанието излезе от даден пласт, то възприема под себе си повърхност, подобна на водата в морето. Т.е. наблюдава се движение вътре в това море.
Докато тук, Йоан говори за стъклено море, подобно на кристал... Мноооого интересно...

Нека се спрем на думите „стъклено” и „кристал”. Самото стъкло също може да се разглежда като един вид разновидност на кристала. Но по-важното е разликата между тях!
Кристалът в природата се образува по естествен път, докато стъклото е ИЗКУСТВЕНО създадено /в случая - от човека/!
Знаем, че всички океани /вплетени един в друг/ в Крешака, са в постоянно движение и индивидуалното съзнание може да възприеме това движение /вълните в морето/, когато се намира извън дадения пласт. Тогава се вижда неговата форма и както казах вече, в този момент океана става „море”. Защото има граници!
Кое е другото важно - ами в морето има вълни!

И още нещо се сещам. Този, подобния на Исус, е извел съзнанието на Йоан в някакво друго измерение, отвъд материалното, което явно се намира някъде в Крешака /няма къде другаде да се намира/. Според мен би трябвало това място да е някъде в пластовете на Космическия Ум. Но защо тогава Йоан не казва нищо за двете Очи, които се виждат там?

Излиза, че такова място като „стъклено море” в Крешака, по принцип НЯМА.
Мисля обаче, че се досещам какво може да бъде това море, което описва Йоан в своето откровение...
Възможно е то да има нещо общо с допълнителното пространство в Крешака, в което съществуват изкуствените съзнания!
Нормално е това пространство, в което съществуват ТЕ, да изглежда по-различно от пространството, където се осъществява естествената еволюция.
Точно така!
Ето защо аз можех да изляза последователно от всеки един от океаните /морета/, докато гадните съзнания... те не могат да излязат от тяхното пространство!
Излиза, че онзи „Специалния” показва на Йоан някаква друга действителност, а не реалната, която е естествената в Крешака. Е, това ако не е адска манипулация, тогава кое?!

Sum, на прав път ли съм?

ПП: Сега се сещам за няколко филма на тема екзорсизъм, които съм гледал. Демоните ги хващат точно чрез огледало. Когато се огледа демона, той започва да съществува вътре, затворен ЗАД огледалото!
...Бре-е-е, бре, бре... гадовете му с гадове...

sum
Мнения: 2735
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Св.Йоан и неговия Апокалипсис /Откровение/

Непрочетено мнение от sum » 15 май 2010, 22:51

Ето, това е въпросът, ntsk:
Защо тогава Йоан не казва нищо за двете Очи?

Отговорът: Защото реалността, която видял не се намира в Космическия Ум /шестоъгълника/!

Много добре си прозрял, че „стъкленото море” трябва да се намира в допълнителното пространство от Крешака.
Това е точно така! Там съществуват изкуствените съзнания „ТЕ”.

Нека сега видим още какво интересно пише в глава 4:
„10. двайсет и четирите старци падаха пред Седналия на престола, покланяха се на Живеещия вовеки веков и полагаха венците си пред престола, казвайки:
11. достоен си, Господи, да приемеш славата, честта и силата, защото Ти си сътворил всичко, и по Твоя воля всичко съществува и е сътворено.”

Винаги, когато чета стих 10 ме напушва смях, защото явно тези старци имат здрави колене щом постоянно падат пред Седналия всеки пък, възхвалявайки Го. Явно там горе голямо трениране правят на позата падни-стани…
Да сте видели някъде да съм писал, че трябва да се кланяте на колене пред Бог или пред Господ? Не, нали? Защо да се кланяме на някой или нещо, когато го разбираме?
Но стих 11 е още по-помпозен, защото старците твърдят, че „Господ” бил моля ви се достоен да приеме „славата, честта и силата”. От тези думи разбирам, че „Господ” не е притежавал Силата, както славата и честта, но бил достоен да ги приеме.
Значи Седналия на престола е бил без Сила?.. Ама разбира се откъде да я има? Той не е част от естествената еволюция на съзнанията в Крешака!
Така че добре, че били старчоците да призоват Силата, защото явно тогава Седналия я получил от истинския Господ, когото българите от хиляди години познават като Бал!

И какво става след като Седналия получава Силата, призована от старчоците? Изведнъж в десницата му се появява книга, запечатана със седем печата, нали?
Гл.5/1
„И видях в десницата на Оногова, Който седеше на престола, книга, написана отвътре и отвън, запечатана със седем печата.”

После историята я знаете. Чупят се печатите и започват ужасиите по земята… И така до глава 11, в която пише:
„16. И двайсет и четирите старци, които седяха пред Бога на престолите си, паднаха ничком и се поклониха Богу,
17. казвайки: благодарим Ти, Господи, Боже Вседържителю, Който си, Който си бил и Който идеш, задето си проявил Твоята голяма сила и си се възцарил!”

Разбрахте ли вече как Седящият на престола „Господ” е употребил получената Сила върху човечеството, докато се възцари?

Ако дотук всичко е ясно предлагам да разгледаме глава 12.
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта