Самосъзнанието

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
Свободния Дух
Мнения: 474
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Самосъзнанието

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 08 окт 2009, 10:43

За някои, отварянето на специална тема посветена на само един от центровете на Проявеното Съзнание, може да се стори странно, :? но тук е мястото да споделя нещо, което ми прави впечатление от дълго време – досега, обяснявайки и обсъждайки Проявеното Съзнание, по една или друга причина, точно този център (Самосъзнание) е оставал винаги на заден план, недообяснен, недоизказан, недоосъзнат. Дискутирали сме надълго и нашироко Разума (Брахман) и Любовта (Вишну), но някак си Самосъзнанието (Шива) все е било споменавано „мимоходом”. Признавам си (без бой :lol: ), че лично за мен има много „тъмни моменти”, свързани с разбирането на този център. Предполагам, че и с много от вас, скъпи съфорумци, е така, затова и се реших да отворя настоящата тема. Ясно е, че отново ще разчитаме основно на познанията и практическата опитност на sum, но много бих се радвал, ако някои от вас които считат, че са наясно с естеството и функциите на Самосъзнанието, се включат и помогнат на останалите да достигнем до правилното разбиране на този ключов елемент от Познанието. :)
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

novex
Мнения: 469
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Самосъзнанието

Непрочетено мнение от novex » 30 окт 2009, 02:24

Браво, Свободен Дух за отвярането на тема за Самосъзнанието. :[)]I: За мен тази тема ще бъде много интересна. Винаги съм можел да рисувам, отдавало ми се е лесно, и визуалните изкуства са ми интересни. Още от много ранна възраст, родителите ми сами разкавали, че съм обичал да драскам по тепатите. Беше ми странно, примерно, когато баща ми, не може да нарисува някакъв съвсем прост предмет в переспектива и бъркаше нормални правила, които на мене ми се струват страшно очевидни. Темата, ще бъде доста интересна и предполагам ще научим доста нови неща за творчеството. От темата Ти си това 2 - Разбирането", научихме от sum, че философите бъркат работата на ума с самосъзнанието. По-долу съм извадил няколко цитата за да не повтаряме нещата и да е по-лесно на другите да си припомят. Лично за мен, ще ми е доста трудно да направя разлика между центъра на ума Брахман, и центъра на самосъзнанието Шива. До сега си мислех, че идеи, мисли, интелек, и творчество са тясно свързани. Но, разбира се и други неща си мислех, докато не попаднах на този форум :D :D :D .Можем да започнем с няколко цитата на Sum от темата "ТЕ" отностно Самосъзнанието: Подчертал съм основните изводи.
sum написа:При пласта Шива /самосъзнанието в нас/ нещата стоят по същия начин. Ако връзката ни бе прекъсната с него, ние никога нямаше да създаваме творчество, поезия, и всякакви други видове изкуства.
/Всъщност.., сещам се.., че не сме доизяснили нещата със самосъзнанието… по нататък ще се спрем върху него…/
sum написа:Пласта Шива се проявява в нас под формата на творчески прояви.
Разликата между самосъзнанието, съзнанието и Атамана, цитат от темата "Ти си това 2 - Разбирането"
sum написа:На последния ти въпрос - Друго нещо ,което не разбирам е има ли разлика между Самосъзнанието и Съзнанието и каква е разликата между Съзнанието и Атмана.
Когато пиша думата съзнание с главно „С”, с това визирам Атман. Едно и също е като значение и смисъл. Така че разлика няма.
Колкото до разликата между "самосъзнанието и съзнанието"…
Ако прочетеш задълбочено трудовете на Емануел Кант… Фихте или на Готфрид Лайбниц… или на други философи, ще разбереш, че тяхното разбиране за самосъзнанието и съзнанието се надгражда… като разбиране. Много се е писало за тях и техните трудове, затова не виждам аз какво мога да кажа повече… Но, според мен, въпросните философи бъркат самосъзнанието… с работата на ума.
Ще се опитам максимално просто да ти представя много малка част от тяхната философска есенция, определяща, какво е това съзнание и самосъзнание.
Лайбниц в "Монадология" твърди следното: "Чрез познанието на необходимите истини и чрез техните абстракции ние се издигаме също до рефлексивните актове, които ни позволяват да мислим това, което наричаме "аз", и да разсъждаваме върху това, че това или онова е "в нас". Когато насочваме нашите мисли към нас самите, ние ги насочваме също към "битието", "субстанцията", "простото" и "сложното", към "невещественото" и даже към "Бога", доколкото схващаме това, което е ограничено в нас като неограничено в Него.” Още казва: „Съзнанието е една двойна представа - една представа за предмета и една представа за неговата разлика от другите такива".
Ето един пример, даван много често от Фихте в съвсем същия смисъл: аз възприемам тази врата. Осъзнавайки обаче вратата като обект на моето възприятие (съзнанието), аз заедно с това и неразделно от него осъзнавам и самия себе си като субект на въпросното възприятие (самосъзнанието).
А ето какво казва Кант: "Обстоятелството, че човек може да има представата за Аз, го издига безкрайно над всички други същества, които живеят на земята. Чрез това обстоятелство той е лице, и благодарение на единството на съзнанието при всички промени, които могат да му се случат - той е едно и също лице"

С две думи, ако мога да обобщя - ако насочената към предметите мисъл е съзнание, то насоченото мислене към себе си е самосъзнание. Оттук и думите на Декарт „Мисля, значи съществувам”.
Когато осъзнавам формите и обектите около себе си, тогава аз съм съзнание, когато обект на наблюдение съм аз /като съзнание/, тогава аз съм самосъзнание. Някой го наричат - висш Аз.

Това е същината на знанието за думите „съзнание” и „самосъзнание” дадено от различни философи. Разбира се споделеното от мен е само опит да придобиеш представа за техните трудове. Незнам дали виждаш еднаквостта между тяхното разбиране /на философите/ и описаната в първата книга - работа на ума.
Според мен философите бъркат работата на ума, където егото е Аз /ахамкара/, със самосъзнанието…
Смисълът, който влагам в думата „самосъзнание” съм го описал като пример във втората книга… Това е примерът за „двата града и селото”…
Все пак, ако прочетеш епоса „Рамаяна” там ще видиш, че Валмики също използва думата самосъзнание… но, само ако се замислиш, че този епос е писан около 1000 г.пр.Хр… не знам за теб… но в мен веднага изниква една мисла…и тя е – дали толкова назад във времето думата „самосъзнание” не е значела нещо толкова различно от възприетото за нея днес!?..
Може би с думата „самосъзнание”е станало същото, което е станало и с думите „дух и душа”… Някой си човек или група хора.. някъде назад във времето понеже не са разбирали дълбочината на думата „самосъзнание”… и хайде… решили и го сложили този термин... в кюпа на съзнанието…
:idea: Аз предлагам като начална точка на разговора да почнем от факта, че творчеството винаги се свързва с дясната половина на мозъка. Както знаем в зависимост от кое полукълбо е доминиращо при човека, той има определен начин на мислене, говорене, решаване на проблеми т.н В символиката, дясното в винаги се свързва с мъжа, а лявото с жената. Знаем, че при жените доминиращото полукълбо на мозъка е лявото, а при мъжете дясното.

Начина на мислене според доминантното полукълбо на мозъка

Ляво полукълбо с/у дясно полълбо

Линейно и холистично мислене
Последователно и хаотично мислене
Символично и конкретно...
Логическо и интуитивно мислене
Вербално и невербално мислене

Тука отдолу съм извадил една статия за да поясня какво имам предвид.
Начинът, по който функционирате и отношенията ви с другите зависят от това, коя част от мозъка използвате по-активно
Може би смятате, че всичко при вас е ясно – обичате математиката и природните науки, така че сте по-скоро “ляво”-функционираща; или обичате изкуството и музиката и мислите, че дясната ви
Да се определи дали някой мисли повече с лявата или дясната половина на мозъка не винаги е толкова просто, а повечето хора са смесица от двата типа.
. ....... Целият текст на http://www.loop.bg/blogs/brain/
:?: Какво казва психологията за творчеството:

В ранна детска възраст децата живеят предимно с въбражението си. Тоя период се нарича аутистичен тъй като нямат когнитивни схеми за реалността. Когато детето почне да мисли, възниква и творчеството. То включва три просеца: въображението, мисленето и паметта. Мисленето извлича паметови следи от реалността и ги комбинира чрез тия три процеса за да създаде нов продук.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

И ето въпросите които изникват в мен:
Защо творчеството се свърза с дясната страна?
Защо повечето известни творци и изобретатели в историята са мъже?
Когато измислим нещо ново /картина, песен, стих, изобретение/, тази идея наша ли е, или идва от някъде? Съществувала ли е в пространството, или сме я взели от друг свят, център.. ? :?: :?:
Каква е разликата центъра на самосъзнанието /Шива/ от центъра на ума /Брахман/. Ами центъра Вират?
Какво е гениалността? Спомням си, че тука във форума sum, беше споменал за Моцарт, но неможах да го намеря за да го циритам. До колкото си спомян, беше казал, че таланта му на толкова ранна възраст се дължи на това, че той не е дошъл от този свят. Цитирам по памет, може да ме лъже паметта.

/Преди време ми хрумна един инсайт, че гениалността се ражда в сблъсакъка на ирационално (емоционално) с рационалното. /


~~~~~~~~~~~~~~~
Очакват ни много отговори на въпроси и аааа - реакции :IL :IL :IL . Абе интересно ще е .. :geek: :geek:
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Самосъзнанието

Непрочетено мнение от Jonathan » 30 окт 2009, 11:07


Novex, много хубава статия си посочил :!:
Че и много полезна! Аз мисля, че съм от смесения тип, които обикновено използват и двете половини на мозъка.
Друго обаче е още по-интересно - това, че в определени ситуации едно от полукълбата преобладава. При всеки е строго индивидуално. От статията, аз поне, разбрах много неща за себе си и това какво бих могъл евентуално да подобря :!: :idea:
Каква е разликата центъра на самосъзнанието /Шива/ от центъра на ума /Брахман/. Ами центъра Вират?
Може би Шива е извора на идеите - "твореца и създателя", който живее в нас (спомни си първата книга "Ти си Това", където СЪМ говори с жената от пласта на Шива-Самосъзнанието, с която после си подават "главите" над Океана), а ума (Брахман) е изпълнителя. Той набавя и дава материалите, а Вират им придава определена форма. И така се получава цялостната структура.
Бре-е-е-ййй, как ти се струва това? :roll:

novex
Мнения: 469
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Самосъзнанието

Непрочетено мнение от novex » 31 окт 2009, 18:11

Трябва да прочета още веднъж двете книги за да формирам мнение, за сега имам само въпроси. :) Но, ми се струва логично.
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

sum
Мнения: 2716
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Самосъзнанието

Непрочетено мнение от sum » 02 ное 2009, 15:02

Novex, благодаря ти, че си извел думите ми. Спести ми доста търсене къде какво съм писал…
Въпросите са хубави и можем да ги разгледаме един по един. Но преди това нека припомня какво писах в края на втората книга за самосъзнанието:
„…единият град представлява огромен купол, под който "дишат" информационни структури за всичко "Ставащо". При контакта между две или повече различни информационни структури, се отделя сила, която напуска града…”

От този текст се разбира, че за мен самосъзнанието е център, в който присъстват предимно информационни програми! То е като едно огромно хранилище, което черпи информация директно от пласта Шива. Така че всички творчески концепции, свързани с култура, музика, изкуство, поезия, литература и т.н. присъстват в първия пласт /Шива/ от Крешака.
Например, когато човек /Аз-ът ахамкара/ реши да рисува, тогава центърът самосъзнание се активира и предоставя на ума неограничен брой от варианти за бъдещата картина. Интелектът разграничава информацията, подадена от самосъзнанието, а Аз-ът избира и решава какво да бъде изобразено на платното…

Това е процесът, който протича в нас, когато изразяваме творчество и култура.

В този случай, мозъкът е само инструмент… нещо като светофар. Когато започнем да творим, тогава татвичната енергия /сила/ на самосъзнанието започва да се проявява в организма чрез нервния ток, който пък активира съответната област в мозъка. Учените това засичат - „светването” на група неврони в дясното полукълбо на мозъка.

Предполагам вече виждаш огромната разликата и разбираш, че мозъкът не твори, и не ражда гении… той просто регистрира. Същата работа извършва и светофарът. Но, ако няма ток, светофарът няма да свети, нали?
Така че според мен учените регистрират само "работата" на дясното полукълбо от мозъка /светещия светофар/, но за сега все още не са наясно кое кара невроните да се активират в тази област, щом човек реши да създава някакво творчество.
Р.Ч.

novex
Мнения: 469
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Самосъзнанието

Непрочетено мнение от novex » 04 ное 2009, 02:42

Ами така обяснено ми изглежда много ясно. Значи, доколкото разбирам работата на егото /Ахамкара/ е само да избере една от хилядите /безброй/ вероятности на бъдещата картина, до която има достъп по "канала" самосъзнание. Интересен е изборът ти на метофора Sum, сфетофара, за мозъка. Работата на сфетофара е да регулира движението, предполагам си използвал тази метафора защото става дума за достъп до информация, а информацията както знаем се движи и съхранява. Значи доколто разбирам, интелектът, от една страна изпълнява регулираща функция, т.е. определя достъпа до тази инфорация на егото, от друга страна облича или превежда информационните структури намиращи се в хранилището Самосъзнание в разбираеми за егото име и форма.
Този процес обяснява, как в историята имаме примери за октрития от двама различни учени които по едно и също време откриват нещо. Предполагам, тяхните умове са насочили, дали, достъп до тази информация.

Интересен е обаче въпросът за избора. Във втората книга си го обяснил много добре, затова ще цитирам.
Ти си това - Разбирането.
Всъщност, хората на тази земя друго не правят - те във всеки миг чрез мисълта си Творят и Създават своята реалност и действителност. Но вече разбра, че тази сила на Брахман, е в теб самата и ти я проявяваш в този свят, чрез избора, който правиш всеки ден за каквото и да било.
Изборът е нещото което все още не ми е ясно. От една страна, поради самскарите нещатата ни са предопределени, примерно това, че мога да рисувам. От друга страна, разбрахме, че да щом мога да рисувам означа, че имам достъп до тази огромна галерия или хранилище на информационни програми чрез Самосъзнанието. Цитатът от книгата ме навежда на заключението, че все пак във всеки един момент, можем да променим съдбата си. Значи свободата да имаме избор ни прави, творци и създатели също като Господ. Значи решението, коя от всички възможни варияции на картината ще изберс ме прави творец.
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Самосъзнанието

Непрочетено мнение от time » 04 ное 2009, 08:40

:) Здрасти Novex, в материалния свят Твореца е Брахман/ Разума , и ти, както и всеки друг, притежавайки разум, значи си творец.
А това, че си художник (качи нещо да видим и да ти се порадваме :) ), означава, че приоритетно работи дясната половина на мозъка ти.
Следващият цитат, предполагам ще ти е интересен.
Интересът към функционалната асиметрия на мозъка има важно значение и във връзка с представата за различните начини на мислене, както и към свързаните с това професии на човека. Метафорично казано, аналитичният начин на мислене се характеризира с и съответствува на постепенното възприемане на отделните части на дадено животно и изработване на представата за него едва накрая при пълното сглобяване на всичките постепенно възприети части; докато интуитивно-холистичният начин на мислене дава картината цялостно и изведнъж. Като правило лявото полукълбо изразява рационалната страна на човешката същност, а дясната – интуитивно-ирационалната страна на човешката същност. Като правило “дясномозъчните хора” са предимно художници, музиканти, шамани, танцьори, поети, хора на изкуството; докато “лявомозъчните хора” са преди всичко на практицизма, технократизма и рационализма, хора на науката и философията.
.....
Все пак безспорно е, че и при мъжете, и при жените съществуват видими различия, свързани именно с мозъчната асиметрия. Приема се, че като правило мъжете се характеризират преди всичко с подчертана доминантност на лявото полукълбо на мозъка, докато жените – с подчертана доминантност на дясното мозъчно полукълбо.

проф. Янко Янков ПСИХОЛОГИЯ НА ПРАВОТО
~~~~~~~~~~
п.с.
Винаги съм се чудела защо религията прави такова разделение между мъже и жени, и определено „потъпква” и отхвърля жените?
:idea: :idea: :idea: В основата стои това, че има какво да крие.

Докъде стигат.... В Атон например, не само че не допускат жени, но няма и женски животни ( няма крави, няма женски кучета или котки... – Луда работа!!!)

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Самосъзнанието

Непрочетено мнение от time » 04 ное 2009, 22:28

Мистериозният център Самосъзнание!... ето какво е моето мнение. :)

Самосъзнанието е Чистото съзнание в неговата първична проявеност.
В Самосъзнанието е заложена идеята за живота.
Там е събрана информацията за всичко съществуващо, за частите и цялото в своето единство.
То е основата, от която започва „пътешествието” на съзнанието, което покрива само себе си с илюзията на живота и придобива познавателен опит чрез прераждания в различни материални форми.
Всъщност същата тази илюзия е заложена в самосъзнанието.
Силата на самосъзнанието е първичната движеща сила на живота. Тя е развитието, породено от жаждата за живот. Проявя се чрез вибрацията /нада/, точката /бинду/ и зародишния звук /биджа/.

Преминават ~8 400 000 прераждания, докато индивидуалното съзнание проумее играта на илюзията и разбирайки собствената си природа, отхвърля заблудите и търси път за прекъсване на познавателния опит.

~~~~~~~~
Всичко това е перфектно обяснено от sum в началото на „Ти си това”- „ Какво е силата”.
Аз го предадох в „сдъвкан” вид. :D

xka
Мнения: 21
Регистриран: 28 юни 2009, 19:56

Re: Самосъзнанието

Непрочетено мнение от xka » 05 ное 2009, 02:47

Time, пиша във връзка с определенеието "разделяне на mъже и жени "за които ти писа.
Без да желая да отварям такава тема искам само да споделя:
Преди гoдини бях с една държавна делегация(само мъже) в България.Посетихме и една българса църква.
Решиха да покажат по изключение и олтара на църквата.
И аз, неподозирайки нищо, тъкмо да пристъпя, ме спря един нечовешки вик "Стой, ти не...!"
Представете си моето объркване и стрес...
Замръзнах...с крак в крачка.
После си го прибрах.
Казаха ми като се успокоиха, че това е свещенно място и там е забраненo да стъпва жена, така че ако това се случи, означава че църквата е омарсена и трябва да се събори.........
Добре че чух като ми извикаха (не да съм с повреден слух, просто понякога съм си вглъбена в мой си мисли и...пропускам някой детайл от случващото се).
Не ги разбирам тия норми и догми, но ми остана някак чувството за несправедливост...
За да не съм го забравила, значи ме е впечатлило.............
Може би знае някои, на какво се базира тази забрана в нашата църква, жена да не престъпва олтара..............?!?

Свободния Дух
Мнения: 474
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Самосъзнанието

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 06 ное 2009, 12:33

Всъщност Самосъзнанието се оказа не трудно за разбиране (както и novex справедливо отбеляза). Според мен дори доста по-лесно за осъзнаване от устройството и работата на ума. Сега, мисля, нещата с функционирането и взаимовръзката на трите центъра на Проявеното Съзнание придобиха цялостен и логичен вид, позволяващ на Търсещия, да се ориентира бързо в „дебрите” на системата Човек.
В постинга си по тази тема sum обърна внимание на много интересния (и за съвременната наука) въпрос за работата на мозъка. Предполагам, на всички съфорумци е ясно, че процесите протичащи във физическия (нисковибрационния) свят, са пряко отражение на процесите протичащи в нефизическия (високовибрационния) свят. В този смисъл, за запознатия с материята е пределно ясно, че физическия орган мозък се явява обединително звено на центровете ум и самосъзнание.
Sum вече цитира малка част от описанието включено в „Ти си това 2”, в което чрез аналогии се дава образна представа за работата и взаимовръзката на трите центъра на Съзнанието. Според мен, струва си да го цитирам отново в неговата цялост.
Представете си една държава с два града и едно село - единият град представлява огромен купол, под който "дишат" информационни структури за всичко "Ставащо". При контакта между две или повече различни информационни структури, се отделя сила, която напуска града. Извън него тя създава магистрали, първокласни и второстепенни пътища. Така започва изграждане на цялостна пътна мрежа в държавата. По време на този процес, силата, поради "недостатъчен тласък" от информационните структури в града, спира на определени места. Там. където спира силата, се образуват малки къщи. Те са 33 на брой и представляват селото в държавата. С течение на времето, всяка къща става резервоар на силата и когато тласъкът от информационните структури е недостатъчен, тя започва да добива енергия от селото, без да се налага да прекъсва своя по-нататъшен път.
Вторият град е със сферична форма и съдържа в себе си животворна вода, която излъчва блага светлина. Най-външният слой на града е грапав и прилича на кора от портокал - по него има 8 400 000 "дупки". Във всяка от тях се съдържа по един чип - носител на информация, която контактува с информацията от всички останали чипове, разположени в "кората" около града.
След като силата от първия град вече е направила мрежа от пътища до селото, тя прокарва нови артерии, които достигат до чиповете от втория град. От тук нататък връзката помежду им е осъществена завинаги. Ето я и аналогията:
- "Държавата" - това е материалното човешко тяло.
- "Първият град" е статичният аспект на самосъзнанието, наречено Шива.
- "Силата, която строи пътната мрежа" е динамичният аспект на самосъзнанието Шива, неговата движеща сила е наречена Шакти.
- "Селото" - това е умът в нас. Същият този ум в Космичен аспект се нарича Брахман.
- "33-те къщи" са модификациите на ума или, както ги наричам. Звездните човеци.
- "Вторият град" това е другата форма на съзнание - познат с термина "душа". Но вече знам, че душата не е съзнание. Затова е по- уместно да кажем, че "Вторият град" е Бог Вишну.
- "Чиповете" са структури, които съдържат информация не само за нашето минало, но и за нашето бъдеще. Там са самскарите.
- "Пътната мрежа в страната" е скелетът от меридиани на съзнанието, подсъзнанието и свръхсъзнанието.
- Атманът е земята, на която съществува държавата с двата града и селото и с пътната мрежа между тях.
Оттук става ясно, че трите центъра (както на ниво Крешак, а от там и на ниво индивид) са в постоянна взаимовръзка благодарение на татвичните потоци (силата), което способства за раждането на огромното многообразие от форми и проявления. Как това се отразява в нас човеците?!? Всяко наше действие е своеобразна амалгама от въздействието на трите съзнателни центъра. Съобразно преобладаващата „съставка” човечеството е формулирало категории, описващи качествата на даден „продукт” на човешката дейност: за някои казваме, че са изпълнени с любов; за други – че са творчески; за трети – че са интелигентни, умни (или съответно глупави, безумни). Разбира се, всяко съзнателно действие е някаква комбинация от съответните качества („съставки”) и на физическо ниво това се проявява като активиране на определени зони в мозъка и сърцето.
На уместната бележка на sumТака че според мен учените регистрират само "работата" на дясното полукълбо от мозъка /светещия светофар/, но за сега все още не са наясно кое кара невроните да се активират в тази област, щом човек реши да създава някакво творчество.” можем да отговорим, че тази невидима сила активираща невроните са именно татвите.
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта