„Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от Честит Българин » 05 фев 2015, 13:06

Здрасти,

Учил свами, учил, учил-недоучил, направил си ашрамче, седнал, понаписал туй-онуй и започнал да учи агънцата-баламурници. Събира агнета и ги прави на курбан. Тъпче гушка с кинти и ако нещо някой не е разбрал от написаното, му обявява, че не е дорасъл до разбирането трябва много, много още да внимава в час, за да вдене някога. А до тогава ще пълни гушка на свамито и така докъто или се откаже или пак така...

Един професор изпитвал студент. Студентът не знае. Професорът му обяснява и пита дали е разбрал. Студентът отговаря, че не е. Професорът пак обяснява и ... Накрая профа се ядосва и казва на студента : - десет пъти ти обяснявам теорията по въпроса, чак аз разбрах, а ти още не.

При свамитата не е така! Явно те не могат да стигнат до положението на професора да има разбиране в края макар на крайщата!

Хубаво правиш,Sum, че ни показваш нагледно, за да не се омотаваме излишно!
Иначе - всички зелки в кацата и джуркане яко. После бъркаш и каквото хванеш! Свамешка работа!

Е, поне на такова ми прилича.

Е, хайде - успех !!!

Честит Българин


п.п.

На последния въпрос- констатация : Как може да има...
Отговорът е : Виждаш, че може и има!!! Общо взето трагикомедия!

Ч.Б.

berbera
Мнения: 57
Регистриран: 29 май 2013, 11:34

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от berbera » 05 фев 2015, 22:10

В крайна сметка всичко е опит, как ще разбереш че нещо е правилно ако не знаеш какво е неправилно. Всеки си има роля в този свят, а някой са доста добри, направо за Оскар.

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от sum » 05 фев 2015, 23:43

Оо, чакай малко, защото още не съм показал от книгата Оскара на Оскарите… :D

Както вече разбрахме, според Сатянанда йога наблюдателят (драща) се появява след като интелектът (будхи) еволюирал като интуиция, и после някакси се превръщал в наблюдател.
Вижте сега какво пише на стр.18:
„Когато сме в присъствието на гуру, ние сме в състояние на драща. Ние сме притеглени от драща. Привлечени сме от силата на Същността. Това е силата на любовта. Тя е неустоима. Никоя сила не може да устои на тази мощ.”

Разбрахте ли вече, че изведнъж наблюдателя… хоп… и започвал да излъчва любов. И този филм ако не е за Оскар… :lol: Значи любовта се намирала в главата. :roll: Не знам за свами, но моята любов се намира в сърцето, оттам извира, а не от главата ми. Но при нея явно не е така.
Обаче това не е всичко, четете какво пише по нататък:
„Ако ние не я усетим (любовта – б.м.) в присъствието на Учител, това е индикация, че нашият собствен ум с неговото съдържание, нечистота, модели, навици и др. все още не ни позволява да я почувстваме.”

Забелязахте ли как се застрахова свами Шивамурти?!
Значи какво излиза, че ако седна до нея и не почувствам силата на драща (любовта) в мен това ще означава, че не тя, а аз нещо не съм наред. Брей, че постановка…
Нека сега видим какво още пише Шивамурти за наблюдателя на стр.19:
„Съзнанието е доброжелателна сила – всепроникваща, всезнаеща и всемогъща. То е чиста любов, разум и истина. Съзнанието е отвъд ума, но изразява себе си посредством ума…….. Познаваме го само интелектуално.”

Чакай малко, свами… как така ще познаеш наблюдателя (съзнанието) интелектуално? Нали интелектът вече е трансформиран на драща и на практика него вече го няма!?
Тоест при трансформацията ние вече нямаме интелект, но за сметка на това имаме драща, който само наблюдавал, който пък на всичкото отгоре бил и любов.
Така че интелектът при тези условия е вече в шеста глуха… Сбогом. Финиш. Няма го.
Нещо тотално сте се объркали, там, в ашрамите.
Р.Ч.

Mln
Мнения: 44
Регистриран: 24 сеп 2012, 23:03

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от Mln » 06 фев 2015, 06:28

Малко са хората, които ще се замислят върху думите и. Повечето четейки търсят смисъл, път и искат да разберат. Възползвайки се от незнанието тези " просветени люде" забъркват невероятна каша в умовете и представите. Когато нямаш цялостната картина трудно можеш да видиш всичко това , което ти виждаш Румба. Когато ни насочиш- да явно се виждат уникалните тъпотии, които изписват... *hihi*

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от men » 06 фев 2015, 09:48

Да, ама жената има тапия за Свами ...

Mln
Мнения: 44
Регистриран: 24 сеп 2012, 23:03

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от Mln » 06 фев 2015, 19:05

Хаха. Има ми. Кой знае колко хорица е забъркала докато стане СВАМИ *hihi*

berbera
Мнения: 57
Регистриран: 29 май 2013, 11:34

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от berbera » 06 фев 2015, 21:29

Недейте обижда жената все пак тя е С ВАМИ, а не с някой друг.

koan
Мнения: 72
Регистриран: 07 ное 2013, 10:29
Местоположение: Бургас

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от koan » 06 фев 2015, 23:46

Считам, че е неуместно да се подигравате със свамитата, защото те са преминали сериозно обучение за да получат тази титла - 12 години в ашрам. Ще ви посоча част от програмата за да разберете, какво имам предвид.
От 1-та до 3-та година - миене на чинии.
От 3-та до 6-та година - пасене на трева.
От 6-та до 9-та година - ядене на барабонки.
От 9-та до 12-та - лаене като куче.
Е, добре кажете ми, ако някой от вас изкара такава програма, няма ли да види Кришна посред бял ден?

Опа, забравих! – Забранено задаването на въпроси. Желателно е да повтаряте всичко като папагал, дорде ви се набие в канчето. :angel:

koan
Мнения: 72
Регистриран: 07 ное 2013, 10:29
Местоположение: Бургас

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от koan » 06 фев 2015, 23:59

Така!
Отплеснах се в горния пост. Май ме бива в писането на простотии и малко разпуснах, но сега сериозно.
Има определени моменти от посоченото „знание” които са направо плашещи и въобще не ми е смешно като ги чета.

„Когато сме в присъствието на гуру, ние сме в състояние на драща. Ние сме притеглени от драща. Привлечени сме от силата на Същността. Това е силата на любовта. Тя е неустоима. Никоя сила не може да устои на тази мощ.”[/u]
То е ясно, че това не е силата на любовта, но това не значи, че не е сила. Няма да задавам реторични въпроси и мисля, че на всеки е ясно, че това не е силата на гуру и нещата съвсем не са безобидни, защото под маскировката на любовта седи един папур, който съвсем не е за подценяване, и в действителност, ако нямаме правилното знание сме загубени, поради простата причина, че докато ние знаем за Господ и неговата сила и можем да се помолим за помощ, какво ще направи един последовател на сатянанда-ще помоли гуру за помощ? Е, това е същото, като да помолиш вампир, да ти върне кръвта която е изпил.

„Ако ние не я усетим (любовта – б.м.) в присъствието на Учител, това е индикация, че нашият собствен ум с неговото съдържание, нечистота, модели, навици и др. все още не ни позволява да я почувстваме.”

Най-гадното обаче е, че всичките духовни усилия и практики водят единствено до това да станем достъпни за тази сила, с тънката разлика, че тя не дава, а може само да взема, и накрая, когато успеем след дълги години миене на чинии и лаене, получаваме следното: „Съзнанието е отвъд ума, но изразява себе си посредством ума…….. ”

Опа! К’во става? Честито! Вие спечелихте! Имате си драща /наблюдател/ в главата. Какво да му предложите да хапне ли? Малко емоцийки, може би?

koan
Мнения: 72
Регистриран: 07 ное 2013, 10:29
Местоположение: Бургас

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от koan » 07 фев 2015, 21:47

Извинявайте, че ставам досаден. Вече сам си пиша и сам си отговарям :lol: , но препрочитайки отново форума, ми попадана едно писание на sum още от спиралата и ми се струва, че е точно по темата. Цитирам без повече коментари:
...Много е лесно за едно съзнание, съществуващо например в пластовете на Брахман, да дойде тук на Земята и направи контакт с даден човек. Този контакт може да продължи не години, а няколко живота. През това време същото това съзнание може да „влезе” в ума човешки и да започне да диктува чрез него на другите хора, какво трябва или какво не трябва да се прави. В това състояние въпросното съзнание може да пише текстове, да гадае, да пророкува, да лекува, да учи и поучава и т.н.
А къде през това време е човекът? Няма го! Така с течение на времето въпросното съзнание започва да диктува модела живот и начина на мислене както на човека, така и на хората около него. С течение на времето се появяват всякакви религиозни текстове, претендиращи за свещенност и пр. и пр.
Вто Дек 23, 2008 11:15 am

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Dimitar Angelov и 2 госта