Сатянанда йога

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Сатянанда йога

Непрочетено мнение от sum » 05 дек 2014, 00:04

Здравейте.
Провокиран съм да отваря тема за Сатянанда йога, заради тази статия:
http://www.smh.com.au/nsw/ashram-childr ... 1z3mb.html

Ето същата в превод на български език:
„Деца живеещи в най-стария ашрам в Австралия били държани гладни, измъчвани и дрогирани, според свидетелствата представени пред Кралската комисия свързана със злоупотреба с детски секс.
Семействата, завели децата си в ашрама Сатянанда йога през 70-те и 80-те години на 20-и век, си мислели, че им дават по-добър живот, но комисията научила, че децата били подлагани на жестоки сексуални и физически издевателства.
Бивша малолетна обитателка на ашрама, на която дали псевдонима А.П.К., казала на комисията, че била принудена да показва гениталиите си пред членовете на ашрама и била дрогирана с морфин при незначителни неразположения.
Тя казала, че е била свидетел на измъчвания на деца достигащи до 4-годишна възраст, след като се преместила в ашрама със семейството си през 1978, когато била 9-годишна.
По-голямата й сестра, с псевдоним А.П.Л., казала на комисията, че сексуалната активност била забранена в ашрама и тези, които не се подчинявали, били наказвани от неговия лидер Свами Акхандананда Сарасвати.
Децата осъществявали така наречения „секс патрул“ на територията на ашрама, за да установят, дали някои възрастни нямат интимни взаимоотношения.
„Ако Акхандананда разбереше, че някои от свамитата са имали секс помежду си, той ги опозоряваше публично и понякога ги биеше“, казала тя.
Комисията научила, че Акхандананда, който създал ашрама през 1974, бил сериен секс-насилник, който принуждавал малолетните членове на ашрама към развращаващи действия за свое собствено удоволствие.
Свамито започнал да изнасилва А.П.Л. когато била на 15, обяснявайки, че болката която тя изпитва била „издигащата се кундалини“.
Партньорката на Акхандананда, позната като Шиши, често наблюдавала случващите се малтретирания.
Друг бивш малолетен член на ашрама, А.П.А., казала на комисията, че децата били недохранени и че тя била толкова гладна, че откраднала храна от жилищата за посетители и яла неузрели портокали.
А.П.Л. казала, че малтретирането, на което била подложена в ашрама, я оставило крайно травматизирана, с продължаващи проблеми с менталното й здраве.
„Акхандананда заплаши, че ще ме убие, ако кажа на някого (относно малтретирането)“, казала тя. „Понякога ми се иска да ме беше убил. По онова време мразех живота си.“
А.П.К. била толкова травматизирана от преживяното, че по-скоро би се разболяла от рак на маточната шийка, отколкото да даде цитонамазка.
Тя била дълбоко обидена, получавайки покана за изцеляваща церемония, която да се проведе в ашрама на Великден, като част от празненствата по случай неговата 40-годишнина.
„Не мисля, че могат просто да запалят огън и да кажат „Хари Ом“ и да си мислят, че всичко ще бъде простено и забравено“, казала тя.
В изявление прочетено пред комисията, бившия малолетен член на ашрама Бхакти Манинг си спомнил за сексуално издевателство осъществено от Акхандананда, както и от влиятелния основател на движението Свами Сатянанда Сарасвати в ашрама Мангър в Индия. Комисията чула също, че тя е имала сексуална връзка с наследника на Сатянанда, Свами Ниранжан.
Комисията чула, че когато тя изразила опасения с ашрама относно неговата история чрез имейл в навечерието на празниците по случай неговата 40-годишнина, тя била заплашена с правни действия.
Акхандананда бил осъден за сексуално нападение над млади момичета през 1989, но наказанието било отменено през 1991. Той умрял от алкохолизъм през 1997.
Единадесет от неговите жертви влезли в контакт с комисията и девет ще свидетелстват по време на двуседмичното разследване.”


Така.
Създателят на Сатянанда йога или Бихар йога е Свами Сатянанда Сарасвати (на снимката от статията по-горе го виждаме). Можете да прочетете за него повече в интернет... Свами Сатянанда се е учил от Свами Шивананда, който пък е практикувал в монашески орден, основан от Шанкара. За Шанкара и неговото духовно адвайта знание сме писали и кометнирали в тази тема: http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 4e5f38ceb6

Сега към основното – изнасилването и малтретирането в ашрамите от свамитата. Аз лично за първи път се сблъсквам с информация за това, че е имало такива дела заведени още през 1989 година. А твърдението, че Сатянанда и неговият заместник Ниранджан са изнасилвали една и съща жена това е вече тема, която не мога да оставя ей така. Защото при това положение ако дори има и 1 % истина в твърденията на жените, това означава, че тази йога е компрометирана.
Ако попаднете на подобни материали давайте препратки да четем.
По нататък ще отделя време и ще задълбая върху духовно знание на Сатянанда…
Р.Ч.

tarsach
Мнения: 77
Регистриран: 22 дек 2008, 13:12

Re: Сатянанда йога

Непрочетено мнение от tarsach » 05 дек 2014, 11:36

..духовно учение и ....изнасилвания?! дай да видим как се "връзва"

Viki

Re: Сатянанда йога

Непрочетено мнение от Viki » 06 дек 2014, 23:02

Леле :roll: и аз съм потресена! Как е възможно гуруто да да учи хората си на подобен опит?

Това учение е доста сериозно и има хиляди последователи, но явно е време да паднат маските на гурувците и да излязат истините на яве!

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Сатянанда йога

Непрочетено мнение от sum » 07 дек 2014, 20:58

Ами това е проблемът при повечето последователи – изпълняват волята на някой гуру и не мислят. По-точно забранено им е да мислят. Доколкото разбирам това същото правило важи и за последователите на Сатянанда йога. Гуру казва „паси трева” и ти пасеш… гуру казва моли се в четири сутринта с първи петли и ти ставаш, петелът кукурига, и ти започваш да се молиш. Обаче той спи… Гуру е ЕХЕЕЕЕ… а ти си хехе…

Знаете, че в този форум сме свикнали да четем и да мислим и затова нека видим все пак какво е постигнал в духовния си път Сатянанда. Потърсих в нета и попаднах на книгата му „Йога Нидра”. Не съм я чел, но ще я прочета с огромно удоволствие. Можете да си я изтеглите от този линк:
http://www.peace-of-mind.info/images/Jo ... edback.pdf
Р.Ч.

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Сатянанда йога

Непрочетено мнение от men » 08 дек 2014, 09:27

Учението за кармата
Йога нидра е практика, която извежда дълбоките слоеве на психиката на нивото на съзнателните преживява
ния. Във всяка област на мозъка има милиони и милиони впечатления, съхранявани във вид на архетипи. Тези архетипи сами по себе си са тоталният сбор от всички преживявания в живота, който ние наричаме карма.
…..
Тези карми, или самскари, се натрупват в слоевете на вътрешното съзнание на човека. Най - дълбокият слой, в който се загнездват и обработват самскарите, е несъзнаваното, където те остават в спящо състояние, без да се проявяват. Вторият слой от самскари не е много надълбоко. Това е подсъзнателното ниво, където самскарите са в процес на преход, проява и съхранение. Третият слой от самскари е в процес на съзряване и плодоносене на съзнателно ниво. В учението за кармата тези три равнища са познати като текуща карма, натрупана карма и съдба
В самото начало на книгата:
"Във всяка област на мозъка има милиони и милиони впечатления, съхранявани във вид на архетипи. Тези архетипи сами по себе си са тоталният сбор от всички преживявания в живота, който ние наричаме карма."

Според гуру Сатянанда, милионите впечатления формиращи карма са във всяка област на мозъка!!!??? *hihi*

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Сатянанда йога

Непрочетено мнение от men » 08 дек 2014, 09:36

И още...
Йога нидра не е концентрация
По тази причина в йога нидра не е необходимо да се концентрирате,
всъщност даже не бива да се концентри
рате. Просто не преставайте да движите ума си от една точка към друга и осъзнавайте всяко преживяване. Ако се опитвате да се концентрирате в йога нидра, ще попре
чите на естествения поток на осъзнаване, който отвежда ума все по - дълбоко и по - дълбоко в Аз – а.
......
В практиката йога нидра умът постепенно се концентрира. За да се предотврати пълното оттегляне на съзна
нието, което би значело сън, осъзнаването се поддържа чрез съсредоточаване върху слуховия сетивен канал.
И кое е вярното??? Ха сега! *hihi*

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Сатянанда йога

Непрочетено мнение от sum » 08 дек 2014, 11:40

За йогите карма се намира в мозъка. Там са самскарите и прочее. Тази песен си я пеят от хиляди години… и са щастливи. :)

Сатянанда още на първа страница от книгата си ясно пише как се е родила неговата йога нидра. Всъщност целта на Сатянанда е постигането на четвърто ниво на съзнание – турия. До турия е достигнал чрез състоянието сън без сънища. Прозрял е за себе си, че „сънят не е състояние на абсолютна несъзнателност. Когато човек спи, се запазва едно състояние на потенциалност, една форма на осъзнаване, която е будна и напълно бдителна за външните ситуации. Открих, че ако умът се обучава, това състояние би могло да бъде използвано.”

Тоест когато човек спи дълбоко и не съзнава нищо благодарение на финото тяло човек (според гуруто) може да приеме информация в себе си и така умът може да се обучи.
Като цяло съм съгласен с това съждение, но разбирам, че не му е било ясно на Сатянанда, че интелектът е този, който осъзнава и е свидетел в ума при състоянието сън без сънища.
Но това незнание от страна на Сатянанда не е толкова страшно… в книгата му има доста по-интересни неща.

Какво ще кажете за този текст от стр.2:
„Характерна особеност на йога нидра бе систематичната обиколка на съзнанието из тялото, която произхождаше от тантрическата практика няси (означаваща „да поместя" или „да отведа ума до тази точка"). Няса се е практикувала в седяща поза и е включвала специфични мантри, които се помествали, чувствали или преживявали в различни части на тялото. Първо се казвало наименованието на съответната част, след което тя се визуализирала или докосвала и там се помествала мантрата. Няса е била средство за освещаване на физическото тяло чрез вливането на висше осъзнаване, или божествено съзнание, в различните му части по време на тантрическите ритуални практики.”
Р.Ч.

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Сатянанда йога

Непрочетено мнение от men » 09 дек 2014, 15:08

Защо е нужно и с каква цел:
1.Систематична обиколка на съзнанието из тялото.
2.Освещаване на физическото тяло чрез вливане на висше осъзнаване, или божествено съзнание
в различните части на тялото?

Когато говорят за божествено съзнание, кой Бог визират?

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Сатянанда йога

Непрочетено мнение от sum » 09 дек 2014, 18:59

Въпросите от първото изречение ще ги разделя на две части – „защо е нужно?” и "с каква цел?".
„Защо е нужно?”
Това е много сериозен въпрос. Замисли се – на Земята имаме еволюция на съзнанието през материални форми. След милиони години трансформация, съзнанието най накрая достига пълния си еволют чрез човешкото тяло. Знаеш, че хомо сапиенс (нашата човешка форма) е еволюирала преди около 40 000 години и до ден днешен ние не сме се променяли нито по външен вид, нито по ум (не говоря за разбиране и за научаване). Тоест съзнанието и материалното човешко тяло са съвършени и затова като такива те не търпят повече никаква промяна.
Обаче.
От някъде (някога) от някой се пръква идеята, че телата ни, заедно с вътрешните органи, били несъвършени, и понеже били такива за това се налагало да ги зареждаме с енергия, чрез практиката няса. Тоест природата е сгрешила и е създала несъвършени материални тела, и поради тази причина се налага нуждата да си осветим вътрешните органи, описани в тантра, и потвърдени от Сатянанда.
Ето това е целта (въпросът от втората част на изречението ти).
И какво излиза на практика, че съвършенството, което е създала природата чрез нашите тела, за някой „умник” всъщност било несъвършенство. Разбираш ли как стоят нещата?
Сатянанда, както и други преди него, са отрекли нормалния ход на еволюцията на природата и буквално казват, че тя е сгрешила. И решили да я поправят чрез ритуални практики.
Аз виждам пълен абсурд и манипулация в тази постановка. Първо – защото телата ни и умовете ни от близо 40 000 години, са съвършени. И второ, защото така преформатирайки съзнателно вътрешните си органи с друга енергия… колко е божествена един Бог знае… ние реално създаваме условия в нашите тела да съществува ДРУГО СЪЗНАНИЕ! Това е…
В тази връзка четем, че Сатянанда в книгата си буквално го е написал в прав текст:
„Няса е била средство за освещаване на физическото тяло чрез вливането на висше осъзнаване, или божествено съзнание…”.

Какво е това висше осъзнаване, което ще вливаш в тялото си? Твое ли ще е?
Разбира се, че не. Защото не можеш да вливаш нещо, което тялото ти произвежда. Но чуждо такова, да, можеш да го влееш, защото ще е от външен източник. След като го влееш, чрез практиката няса, тогава ти подготвяш организма си за друго съзнание, което да заживее в теб. След подготвителните етапи (обиколка на съзнанието из тялото) идва ред и на вливането на божественото съзнание в човешкото тяло. Това е цялата работа, men.
А това означава КОНТРОЛ! Тотален, съвършен контрол.
И точно тук идва ред да се обясни другата голяма истина – нуждата да се унищожи Аз-а Его в човек. Тази нужда е заради този, другия, който вече ще е обладал тялото чрез няса... и затова му трябва (на другия) да изкара Аз-а от ума, за да може да властва над човешкия ум. Просто докато Его-то не се унищожи в човек няма как на негово място да се появи другото Его, на другия, влязъл в тялото чрез няса.
Резултат: хората или откачат след време, или стават пази Боже духовни водачи. :)
„Когато говорят за божествено съзнание, кой Бог визират?”
Няма никакъв Бог, защото просто няма как да речем Вират (менталният Бог) да слезе и да заеме местото в човешкия ум. Но под термина „божествено съзнание” от хиляди години са стояли и стоят до ден днешен едни и същи папури – изкуственяците „ТЕ”.

Разбираш ли вече какъв е номерът с практиката няса?...
Р.Ч.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Сатянанда йога

Непрочетено мнение от Честит Българин » 09 дек 2014, 22:58

Еееех!
Значи, нищо ново с религиите и ученията!
Всичко се свежда до това да се разчисти място за действие на Те-тата!
Задавам си въпроса има ли в човешката история религия или учение, което да не е свързано с разчистване на място и условия за действия на Те-тата и сродните им?
Май - НЕ!
Стадото във фермата трябва да се дои! Затова ни докарват вода от девет планини и девет дерета, за да ни убедят с много научни и неразбираеми фрази във Великите работи,които ние не разбираме, защото ни е къс вътъка!
Еееех!
Нищо ново под Райчо!

Ч.Б.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 8 госта