Писанието

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Мнения: 2677
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Писанието

Непрочетено мнение от sum » 12 яну 2009, 11:12

Когато нещо бива чуто и видяно, то продължава да живее в света под формата на спомен. Този спомен, освен в света, съществува и в Разума /Брахман/, и в твоя собствен ум. Независимо дали го осъзнаваш, споменът се запечатва винаги в гърдите ти. Така, когато сърцето ти те стяга или просто усещаш някакви бодежи около гърдите, знай, че това е гласът на миналото в теб!..
Същото запечатване на спомена става и в Разума /Брахман/, с тази разлика, че в него се запазват и всички останали мисли и действия, събития и случки на другите хора, живеещи не само на Земята, но и от тези, които съществуват и в другите светове.
Сигурно е, че образът и формата на всичко живо, дишащо и течащо може да бъде открито в Космическия Разум под формата на спомен. Той, споменът, е във вечно движение поради непрекъснатия си контакт със силата на осъзнатото и неосъзнатото, затова хората трудно могат да го контролират. Хаосът от мисли, облечени в чувствени наслади, пронизват Разума /Брахман/. А онова, чрез което Той се проявява като осъзната или неосъзната сила върху човешкия ум, са Годишните сезони.
Пролетта и Лятото, Есента и Зимата властват над човешкия ум, защото, ако избледнеят спомените в теб, четирите сезона, търкалящи се един през друг, пак ще възстановят всичко чуто и видяно от очите ти... Дали искаш или не, сезоните винаги го правят. Така, през цялата година, хората все се водят един друг..., и все се оказва, че са водени…
Разумът създава в човека умствената представа, а в нея е скрит коренът, който храни жилата на времето. Чрез нея Отецът поддържа безграничната си власт над теб. Знаеш - Ти си Бог!.. Но Отецът е Богът на Боговете! Той е дал живеца, чрез който съществуваш Ти като Съзнание. Сборът от твоя, моя и живеца на всички останали хора, образува живота. Съзнанието и животът са винаги неразделни. Така, чрез тази връзка…, той, животът, познава себе си, криейки се между слушането и запомнянето, между помисленото и видяното, носен от роба - индивидуално време, и държащ във възли от всякакви представи Чистото Съзнание, наречено Атман, което всъщност е Бог.
Когато човек живее живот обикновен, той не мисли за безкрая и е щастлив с това, което има. Ако в живота му се появи духовен импулс и ако не е правилно насочен, умът се обърква и влиза в конфликт със себе си. Стане ли това, неразбирането ще се промъкне и умът ще почне да отрича всичко, което духовният импулс е дал. Всъщност, смисълът на живота на човек се определя от разбраното и неразбраното, а умът с бясна скорост отсява полезното за себе си. Но скоростта убива…
И така, докато се появи Есента, носеща покоя както в ума, така и в неговата съзнателна представа… Този сезон дава покоя, но спомени - не. Есента е готова да те обгърне с тишина, когато всичко около тебе е Вече.
Когато свържеш в медитация представа и спомен, тогава можеш да преоткриеш себе си в изминалите си животи, завързани за жилата на времето.
През Есента медитирай върху тази връзка! Преоткритото ще изплува в теб…
Зимата е мраз, сред който плуващите спомени се втвърдяват в решетката, обгръщаща човешкото сърце. Тя е капсула, съдържаща желанията и спомените на всичко живо, дишащо и течащо. Затова през Зимата само анализирай, защото в теб е вече твърдина. През този сезон мислите и чувствата ти са като вятър над заледено езеро. Той не може да предизвика никакви вълни.
В медитациите Белият сезон ще бъде твой спътник… Той ще ти носи спомена от всичко чуто и видяно и вече затвърдено в теб. Слушай го и помни! Защото това, което ти не ще отвориш в себе си, той ще ти го покаже…
Любовта е като слънце, което стопява ледовете и всичко около сърцето започва да плува. Така се ражда Пролетта. През този сезон в медитация прави процеса на Пресътворяване. Със сигурност ще успееш, бъди убеден в това. През това време може и друго да посееш, но посятото ще бъде Пресътворено, защото Ти сега това твориш… Което си чул, помислил и пожелал през Зимата, сега му е времето да пребъде в теб. Знанията ще придобият форма. Те са като съдове дълбоки, от които ще пиеш и ядеш. Използвай ги, за да трансформираш спомените в себе си, защото те са веригите, държащи твоя Бог в окови.
Прави това през Пролетта.
И ето, сега е жарко Лято. Пресътвореното се изпепелява както сухата трева. Тя е само слама, каквато са и спомените в теб. Остави ги да изгорят в пожара на познанието и така ще бъдеш готов да чуеш гласа на Разума /Брахман/ в ума си. През този сезон в медитация мисли за Бога, който си. Разумът /Брахман/ ще те направлява в твоята истина и ще ти бъде спътник, който ще покаже Бога в теб. Използвай тази сила и я приеми, защото тя ще ти покаже световете. След време, от една до три години, а може и до пет живота, слушането и виждането ще бъдат освободени от силата на Разума, а тази сила, знай, ще стане твоя. Това ще стане през Есента, която носи покоя - както в ума, така и в неговата съзнателна представа…
Очи срещу очи ще се изправят и взорът, който носи знание за Господ, той ще победи. Тогава вече ще си свободен от Боговете и ще можеш лесно да излезеш от бездънното море.
Когато това освобождаване стане, Разумът /Брахман/ ще е изгубил своята власт и вече ще си готов за Атман. Тогава в медитация можеш да слееш в себе си трите форми на съзнание и това няма да ти навреди. Ще започнеш да различаваш пластовете на Съзнанието… а щом си пожелаеш, можеш да пребиваваш във всичките му светове. Опознай ги!..
След това… без значение кога във времето, попитай в медитация Непроявения Бог за своето име. Ако си достоен „Ти” ще види и ще чуе… „Това” ще се разкрие с име. Запомни го, защото то е Атман! Така, чрез името, ще получиш своята индивидуалност. Стане ли това, бъди готов за среща… с Отеца си!..
Силата на Атман се изразява в това, че може да излезе от „водата”. Излезеш ли, тогава ще видиш огромен образ в човешка форма, с брада, потопена в целия океан на Съзнанието. Това е Отецът ти!.. Благодари му за живеца, защото без него няма съществуване, нито съзнание, нито блаженство!

А сега чуй за двата дара.
Единият дар е човешката същност, наречена душа. Този безценен дар го дава Великият Невидим Дух. Той съществува в Царство небесно, извън Океана на Съзнанието… извън Отеца. Там са Премъдрите и Великите Човеци.
След като излезеш от Океана, погледни се във „водата”. Ще видиш, че нямаш никакъв образ. В началото това ще те обърка, защото ще имаш усещане за индивидуалност, без да виждаш познатия си лик. Нека това не те притеснява, защото дарът, наречен душа, представлява човешка същност, която всъщност е обвивка. Както материалното тяло е обвивка на Съзнанието, така и душата /човешката същност/, е обвивка на Атман.
Най-важното, което трябва да знаеш, е, че дарът е привилегия, която сам ще трябва да постигнеш. Казвали са ти, че всички хора на земята имат души. Това не е така! Само по времето на Премъдрите, всички хора са имали души /вж.”Ти си това II”/. След тяхното време, дарът им е отнет, и вече е привилегия. В днешно време е достъпен за хората, но, за да го получиш, първо трябва да знаеш за него.
Когато си при Отеца си – поискай дара. Великият ще ти го даде. След това „Ти” ще се „облече” в друго вечно и неразрушимо тяло. То ще е такова по външен вид и форма, каквото сам го избереш. Когато човешката същност приеме форма и Ти се видиш във „водата”, това означава, че тогава можеш да отидеш в Царството Небесно при Премъдрите и Великите Човеци. Това е така, защото вече ще си такъв Човек… и техния свят ще стане твой!..
Другият дар го дава Господ.
Аз го нарекох Великият Свидетел. Важното за него е, че той не е съзнание, нито човешка същност, затова няма как да се осмисли. Този дар се проявява периодично в интелекта, без значение дали си буден, медитиращ или просто си почиваш. Съзнанието само регистрира велика сила, която просто блика в теб. Ако пожелаеш, можеш да получиш този дар. Помоли Господ за това и ще ти го даде… Ако си достоен, дарът ще ти бъде даден чрез друго име, различно от името на Атман. В зависимост от твоите усилия, излязъл на брега и „облечен” с човешка същност, Ти, като Велик Човек, винаги можеш да получиш дара Господен… стига да знаеш за него. Тогава се разпада времето на Времето и можеш да излезеш от Царството Небесно.
Хората също могат да получат този дар. Принципът е същият и само Господ дава името на своя последовател. Няма посредник за това. Дарът се получава в медитация, когато се покажеш над „водата”. В това състояние помоли за него. Ще видиш светещи букви, движещи се над теб. Буквите могат да са една или няколко. Запиши ги. На следващата година пак направи същата медитация. Ако има нови букви, пак ги запиши… И така, докато не ти се даде твоето пълно име, визиращо Великия Свидетел. Когато три години подред виждаш едни и същи букви, това означава, че това е твоето име!
За Великия Свидетел няма някакво значение името, което ще получи. Името е нужно на Съзнанието, за да може да се разграничи от себе си.
И така, след като свърши времето на материалното тяло, Съзнанието, носещо името на Великия Свидетел, ще излезе без никакъв проблем от властта на Отеца, защото носи друга сила в себе си. Тази сила не може да се види и анализира, но се преживява. Стане ли това, светът на Господ е твой!
…Издигайки се над световете, ще преминеш през Боговете. Вече няма кой да те спре. Отецът ще те види и разбере. Усмихни се на Премъдрите и поеми по млечно-зеления простор. Господ /Бал/ ще бъде там и ще те заведе до себе си по пътя, който тихо шепне моята истина, а тя ще ти покаже Неговата действителност, в която „съм” е всичко!
Р.Ч.

novex
Мнения: 451
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Писанието

Непрочетено мнение от novex » 16 дек 2009, 18:21

Освен двата дара, Sum, споменава и за трети път в вторара си книга, който досега не мисля, че сме дискукирали.

Ти Си Това-Разбирането:
Единият път е прекият изход, а другият е през светлозарният облак!

~~~ ~~~ ~~~

Но Исус е оставил още едно послание към хората:
"...ти ще принесеш В жертва човека, който ме е обвил като дреха. "
Разбереш ли действителността, скрита в тези думи, на Теб вече няма да ти се налага да отиваш в царството небесно! Двата пътя стават излишни!.. Тогава частицата на Господ, която проблясва в душата, ще тръгне по друг много по-широк път, който е обвит с мека млечно-зелена светлина... Тръгни по него!.. ТАМ ще те посрещнат думите:

"Аз съм Пътя, и Истината, и Живота"
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

ntsk

Re: Писанието

Непрочетено мнение от ntsk » 17 дек 2009, 11:04

Не, novex. Два са пътищата извън океана. Съответно два са и даровете - единият е душа, а другият е Велик Свидетел.
Първият път води към Царството Небесно, а вторият води към Господната действителност.

Изречението „Единият път е прекият изход, а другият е през светлозарният облак!”, визира двата пътя към Царството Небесно, за двете различни поколения хора на Земята! Нали едните имаха дарът душа, а другите дух, даден назаем.
Затова по-нататък sum пояснява: „Така че и двата пътя водят до едно и също място - ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО”!!!
Ето го и целият цитат от книгата:
За Юда, който е от поколението на Адам и Ева, Исус дава изход за излизане извън океана:
"Вдигни очи и виж облака и светлината в него, и звездите, които го обграждат. Пътеводната звезда е твоята звезда.
Юда вдигна очи и видя светлозарния облак и встъпи в него
".
Това е едно от последните послания на Исус към всички поколения хора на Земята. Хората, на които душата им е дадена като дар, са вечно свободни същества и след времето на материалното им тяло, те отиват в царството небесно. Единственото, което трябва да правят, е да го знаят.
Другите поколения, на които душата им е дадена назаем, ще бъдат въздигнати. Важен е Изборът на отделния човек! Ако избере да излезе извън океана на Съзнанието, просто трябва да отвори очите си, за да ВИДИ светлозарния облак и да ВСТЪПИ в него. Това става само чрез продължително практикуване на медитации, чрез които се достига до сливане на индивидуалното съзнание с неговия архонт. Едва когато това стане.., чак тогава.., въплътеният у човека дух, даден му назаем, може да се разграничи от Съзнанието и в този момент той може да "види".., и не след дълго да "встъпи" в светлозарния облак, носейки със себе си опитността и познанието, придобити чрез Съзнанието...
Това са двата пътя. Първият е на Премъдрите. След края на времето на материалното им тяло, те отиват извън океана на Чистото Съзнание и съществуват там, но вече като Велики Човеци. Вторият път е на поколението на Саклас. Индивидуалният дух ТРЯБВА да встъпи в светлозарния облак, ако иска да получи Освобождение от всякакви форми. А този облак също е извън океана на Чистото Съзнание. В "Евангелие от Юда" това ясно е подчертано - от единия светлозарен облак се е появил Самогенерирания, а от друг подобен - Великите човеци. Така че и двата пътя водят до едно и също място - ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО! Единият път е прекият изход, а другият е през светлозарният облак!
~~~~~
Докато този другият, млечно-зеленият път, за който sum говори в края на книгата, е вторият път, който отвежда директно в действителността на Господ.
За да тръгнеш по него трябва да имаш вторият дар, който е Сила - това е Великия Свидетел /"частицата на Господ"/.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Писанието

Непрочетено мнение от miroki » 11 яну 2011, 10:24

sum написа: Единият дар е човешката същност, наречена душа. Този безценен дар го дава Великият Невидим Дух. Той съществува в Царство небесно, извън океана на Съзнанието… извън Отеца. Там са Премъдрите и Великите Човеци.
След като излезеш от океана, погледни се във „водата”. Ще видиш, че нямаш никакъв образ. В началото това ще те обърка, защото ще имаш усещане за индивидуалност, без да виждаш познатия си лик. Нека това не те притеснява, защото дарът, наречен душа, представлява човешка същност, която всъщност е обвивка. Както материалното тяло е обвивка на Съзнанието, така и душата /човешката същност/, е обвивка на Атман.
Най-важното, което трябва да знаеш, е, че дарът е привилегия, която сам ще трябва да постигнеш. Казвали са ти, че всички хора на земята имат души. Това не е така! Само по времето на Премъдрите, всички хора са имали души. След тяхното време, дарът им е отнет, и вече е привилегия. В днешно време е достъпен за хората, но, за да го получиш, първо трябва да знаеш за него.
Когато си при Отеца си – поискай дара. Великият ще ти го даде. След това „Ти” ще се „облече” в друго вечно и неразрушимо тяло. То ще е такова по външен вид и форма, каквото сам го избереш. Когато човешката същност приеме форма и Ти се видиш във „водата”, това означава, че тогава можеш да отидеш в Царството Небесно при Премъдрите и Великите Човеци. Това е така, защото вече ще си такъв Човек… и техния свят ще стане твой!..
Аз имам една неяснота, може ли някой да ми помогне да ми просветне , не е една де :) но искам тази да си изясня за сега.
Когато сме като Атман можем да излезем извън океана на съзнанието , но къде е това извън , какво е?
В смисъл не е Царството небесно защото още нямаме Душа , не е и Господната действителност защото нямаме името и свидетелят.
т.е. има ли нещо друго извън океана. (брегът ли се визира)
там където всъщност е описаното събитие, че се дава Душата.
Отецът нали е в океана и "плува" между крешаците. (или е извън на брега и само брадата му е във водата, защото първо така си го представих по описанието)
Предполагам, че в цитата вторият път като се споменава за дарът, от отеца , се има предвид Великият невидим дух.
Извинявам се, ако не обяснявам както трябва, но ми е трудно.

sum
Мнения: 2677
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Писанието

Непрочетено мнение от sum » 11 яну 2011, 10:33

Не му е времето за такова обяснение.
Първо постигни Атман в себе си и после мисли за големите неща. Иначе много рискуваш да сложиш „каруцата пред коня”.
Абсурдно е умът да разбере нещата, които визират действителносттта на Атман. Не всичко може да се облече в думи.
Р.Ч.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Писанието

Непрочетено мнение от miroki » 11 яну 2011, 12:14

Ок мерси , с две думи да не се притеснявам, че някои неща са ми неясни или поне тези от далечното :)

makaveli
Мнения: 110
Регистриран: 31 дек 2010, 16:31

Re: Писанието

Непрочетено мнение от makaveli » 29 сеп 2011, 15:52

Има нещо което не разбирам.../то да е само едно/. :D
Нали ако Човек е от поколението на Премъдрите/ и носи името на Атман в себе си/ би трябвало да има душа!
sum написа:А сега чуй за двата дара.
Единият дар е човешката същност, наречена душа. Този безценен дар го дава Великият Невидим Дух. Той съществува в Царство небесно, извън океана на Съзнанието… извън Отеца. Там са Премъдрите и Великите Човеци.
.
Тоест не трябва да го иска/ако е от Великото поколение/,защото го носи в себе си нали?
Обаче пък от друга страна Душата е обвивката на Атман с която може да отиде в Господната действителност.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Писанието

Непрочетено мнение от miroki » 29 сеп 2011, 20:01

Аз до колкото знам, имали са преди, сега вече не, а сега е дар който ти дават, ако знаеш за него и си го поискаш. Но това не е кой знае какъв проблем, стигнеш ли до там ще ти се даде така, че може би няма смисъл да се тормозим сега ( особено аз, че ми е въз-раничко)
Ако си от великото поколение, може да се сетиш името си на Атман и да не се налага да ти го дават отново :)
Но е най-сигурно като махнеш и 3 тия пласт, че както Съм казва има изкривявания и може да възприемен грешно име.

makaveli
Мнения: 110
Регистриран: 31 дек 2010, 16:31

Re: Писанието

Непрочетено мнение от makaveli » 29 сеп 2011, 20:44

Не miroki,въпросът не е за Името.
Въпросът е след като си/от Великото Поколение/ дали това означава,че си с душа.
Според мен все трябва да си с Душа или с Дух иначе с какво си :?: /ако не с едно от двете...
Ти си Това дава да разбереш,че си Атман/Чисто Съзнание/.
Но ако нямаш Дух или Душа/след като са дарове/ тогава какво имаш :?: Това е.../Сигурно само Съзнание/

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост