Bronces de Botorrita.

saradiva

Bronces de Botorrita.

Непрочетено мнение от saradiva » 26 фев 2010, 13:21

Понеже в няколко теми се захванахме да нищим въпроси, свързани с букви, азбуки и писменост, реших да ви представя една от най-впечатлилите ме напоследък статии. Става дума за интересни древни надписи, наречени Bronces de Botorrita. Езикът, на който са написани е БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!! Тези надписи са едни от малкото спасени от унищожителната за историографията имперска политика на Рус и Грък. Както ще прочетете, дълго време специалистите са считали, че е невъзможно да бъдат прочетени. Те просто "забравят", че освен с латински и с "гръцки" букви в Европа се е пишело и с български букви на български език!!! "Специалистите" "забравят", че една от най-древните писмени системи /азбуки/ е така наречената руническа азбука на българите, която е позната и до днес в нейните по-късни редакции - глаголица и кирилица. Именно българите пишат на тази азбука от далечни времена, затова тя Е и винаги Е БИЛА българска азбука. Пък нека, който както иска да я нарече.
Специални комплименти към автора на изследването Борислав Борисов! Дано се радва на здраве, находки и публикации!
:[)]I:
Малко визия към написаното:
400px-Botorrita_1.jpg
400px-Botorrita_1.jpg (44.83 KиБ) Видяна 5375 пъти
botorrita-bronce1.jpg
botorrita-bronce1.jpg (32.32 KиБ) Видяна 5432 пъти
Bronce_de_Botorrita_II.jpg
botorrita-IV.jpg

Ето сега четете:

http://liternet.bg/publish20/b_borisov/2000_g.htm

П.П. Твърдението ми по-горе не обезмисля светостта на Константин Кирил Философ и на брат му Методий. Тяхната мисия обаче е съвсем различна от описаната в книжките, разрешени от БАН...
Но тази тема е друга и тепърва ще я нищим... /Вж. в "История и археология"/

::okey::
Последна промяна от saradiva на 28 фев 2010, 19:49, променено общо 4 пъти.

stoian

Re: Bronces de Botorrita.

Непрочетено мнение от stoian » 27 фев 2010, 12:20

Защо нашите учени от БАН не са проучили тези плочки и защо никой български учен на заплата в същото учреждение не се е заинтересувал от анализа на Борислав Борисов?
Как може да има такова пълно безхаберие и отношение към езика на дедите ни.
Аз съм възмутен.

bozman
Мнения: 101
Регистриран: 27 юни 2011, 21:23

Re: Bronces de Botorrita.

Непрочетено мнение от bozman » 05 юли 2011, 03:49

stoian написа: Защо нашите учени от БАН не са проучили тези плочки и защо никой български учен на заплата в същото учреждение не се е заинтересувал от анализа на Борислав Борисов?
Как може да има такова пълно безхаберие и отношение към езика на дедите ни.
Аз съм възмутен.
--- Да допълня, че плочка № 2 която е дадена горе във файла е латински език. Това не е езика на плочки І, страна А и Б, ІV, ІІІ и още доста паметници, които няма да изброявам тук, определени в настоящият момент като "селто-иберийски". Ето някои любопитни пасажи от края на ІV кол. на плоча ІІІ, която съдържа около 4000 руни:

4.35. САЩИВ : ДИДАЗМОУЖ - САЩИ ВеДИ ДА ЗъМОУЖ - истинските веди да вземеш
4.33. РЪДХИНМ : ОУМНОУЖ - РЪДъ ХИНъМ ОУМНОУЖ - родът на хините умножи
4.37. ЖТИАД : ТЪРЗВАЖНОУЖ - ЖъТИАД ТЪРЗи ВАЖНОУЖ - жития (живот) търси важни (важен), значителни (съдържателен) и т.н. Подчертаните срички са ударени, словото е в ямбово стихосложение, започващо на ударена сричка, главните букви са точно съответствие с днешната кирилица.

Лично на мен ми прилича на сурвакарско пожелание.
Поздрави.

kulian blagar
Мнения: 98
Регистриран: 03 авг 2009, 23:41

Re: Bronces de Botorrita.

Непрочетено мнение от kulian blagar » 05 юли 2011, 22:37

Четете древните автори! Те са живели и творили във времена, когато този въпрос не е стоял пред тях на дневен ред, защото отговорът е бил напълно ясен и те много точно и ясно са го документирали.

Унгарската хроника"(Keanus magnus) на Йоан Туроци съдържа интересни сведения за българите. Там се твърди,че дори до XV в. не били забравили "скитското писмо... като изрязвали изкусно пръчки, наподобяващи казаното".

Ето го… СКИТСКОТО ПИСМО, съхранило езика, на който са говорили Европейските Скити на Херодот преди повече от 2000 г. е пред вас!!!

Интересно ми е как ще реагират някой хора, когато на бял свят възкръсне ГОТСКОТО ПИСМО и готският език на Урфила!!!


Кулиян Блъгар

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта