Български истории Масачузетският университет обяви млад българин за иноватор

Текстове и коментари.
sum
Мнения: 2784
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Български истории Масачузетският университет обяви млад българин за иноватор

Непрочетено мнение от sum » 04 юли 2020, 10:59

Масачузетският университет обяви млад българин за иноватор
Откритието на Златко Минев може да намали грешките при квантовите изчисления.

Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер. „Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн“, написа университетът на страницата си в интернет. През по-голямата част от 20-ти век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове. Минев доказа друго. Той не само може да предвиди движението, но и да го контролира.
„Квантовата физика не е толкова непредсказуема и дискретна, както сме мислили по-рано“, е цитиран да казва българинът в сайта на учебното заведение.
Експериментът на Златко Минев показа, че когато един атом е бомбардиран с енергия под формата на светлина, той се движи от едно енергийно ниво на следващо по непрекъснат и плавен начин, а не чрез мигновен скок. Нещо повече, Минев успя да открие промяната в енергийното ниво на атома достатъчно бързо, за да го контролира, така че да може да спре скока му и да го обърне, преди да бъде завършен.
„В краткосрочен план – казва той – с мониторинга, който разработих за този проект, можем да имаме известна предсказуемост“.

Работата на Минев би могла да има сериозни последици за квантовите изчисления, позволявайки на човечеството по-добре да работи с криптирана информация, да моделира химични реакции и да прогнозира времето, пише още Масачузетският университет.

Представянето на Минев на страницата на университета бе цитирано и от Американското посолство в България. Съобщението за него започваше с възклицанието „Какво вдъхновение!“
Откритието на българина бе описано в медии по целия свят, а британски вестник преди няколко месеца го нарече „научно земетресение“.
Д-р Златко Минев е учил в различни престижни американски университети. Той е бакалавър по физика от Калифорнийския университет в Бъркли, бил е асистент в Станфорд, а след това е продължил образованието си в Йейл, откъдето има две магистърски степени. Там той е защитил и докторската си дисертация в лабораторията по квантроника на Мишел Деворе, където е провел и експеримента с контролирането на квантовия скок.
Д-р Минев освен това е и щатен научен сътрудник в лабораторията „Уотсън“ на корпорацията „Ай Би Ем“. Той пише в профила си в „ЛинкдИн“, че владее четири езика, като на първо място поставя българския.

https://bg-voice.com/%d0%bc%d0%b0%d1%81 ... %bc%d0%bb/
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост