Божидар Димитров

Equilibrium

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от Equilibrium » 24 юни 2011, 08:31

Сензационна новина:

Един от "любимите" ми историци - Божича Димитров, прави удивителното откритие, че между българите и Сашо Македонски има връзка! В началото се изненадах и направо си възкликнах от учудване, защото за миг си помислих, че професора, е размахал флага на местната теза, но естествено, когато прочетох доводите на Божо, меко казано ми се доплака. Вижте какво твърди топката лой:

"Известно е, че Александър Македонски при походите са на изток достига до държавата Бактрия. Тази държава е единствената, която му се е опълчила успешно, издържа на неговия първи удар, след това започват жестоки сражения и войни, в които бактрийците доста успешно не само му се противопоставят, но и громят александровата армия"

"Съвременната наука отъждествява бактрийците с една от древнобългарските държави под Хиндукуш. Известно е, че там има няколко български държави, една от които е Бактрия. Най-голямата, която в един момент обединява всички български държави, възникнали в планините на Хиндукуш"

"Александър Македонски се видял в чудо (и това е отбелязано от много антични писатели) и намерил един чудесен начин да се разбере с бактрийците. Предложил и техният цар приел – 10 000 александрови воини да се оженят за бактрийски девойки, т.е. – за български девойки"

"С течение на времето така се получил един нов народ. Какво става с тези хора? Когато започват българските походи по времето на хан Аспарух и на хан Кубер, единият – по белградско-нишко-скопското направление, другият – към Плиска, Преслав и Тракия, много византийски писатели казват, че българите са използвали като аргумент за своите завоевателни походи това, че те се връщат да вземат земята на дедите си. Т.е. – земите на Александър Македонски"

"Съществуват четири византийски извора, които отбелязват тези аргументи на българите, на Аспарух и Кубер, особено – на Кубер, който наистина действа в днешна Вардарска и Егейска Македония. Това, което беше най-изумителното за мен, е че византийците са съгласни, че това наистина е така. Българите всъщност се връщат в праотеческата си земя по линия на воините на Александър Македонски”

Понякога речника ми е изключително слаб, за да изкажа и опиша чувствата, които бликат след подобни умотворения.

източник: http://mediapool.bg/show/?storyid=181166&srcpos=12

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от miroki » 24 юни 2011, 08:58

То придвижването е сходно наистина, но има и други вълни.
Траките са се придвижили на изток и преди това. Има описания за Фригите, за достигане до Индия дори.
т.е. Божко е завъртял Автохтонната теория в нова светлина.
Довечера ще прочета и линка да видя подробности, че ми стана интересно.
Някакви такива карти на придвижване бях пуснал и тука във форума.

иво

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от иво » 24 юни 2011, 09:35

Тия цитати плачат са за рамка. *hihi* Абре Божко Димитров дай източник в който пише , че 10000 бойци са били насила принудени да се женят за някакви моми. И после докажи ми ,че същите хора взели че патър патър се дотътрили до Балканите.
Аман от такива свободни съчинения. Аз пък казвам, че Александър Велики е наредил на бойците не да се женят, а момите само да им направят по една свирка, за да разпуснат от битките. :PPP И източник мога да намеря за това твърдение. Казвам , че това благо събитие е описано от личния хроникьор на Чин Шин Хуан, когато е обеднил Китай през 3 в.пр.Хр.. А ме обори де.........

А заглавието на статията е много яко :arrow: „Божидар Димитров откри очевидната връзка между Александър Македонски и българите”. ХА-ХА-ХА-ХА
Аз пък открих очевидната връзка между Божидар Димитров и ДС под ханските му псевдоними Кардам, Тервел и Телериг… и разбрах, че новите му са Паткан, Тимел и Терлик.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от miroki » 24 юни 2011, 22:56

Това за 10 000 сватби го четох някъде, но като не мога да се сетя даже за кои народи ставаше въпрос. И в каква връзка. ::thinking::
А ето и линка към темата с придвижванията, (за която споменах по-рано) при разширението си Траки. Може би да добавим, че това до Индия е на Дионис. И за много интересната преливка със Скитите в Балх.
viewtopic.php?f=22&t=348
Има доста извадки от изворите.
Както и наличие на Кутригурски племена от Турция до планината Тян-Шан (след Балх) около 3-4 век.
Има много преливки на нации, и често смесване между Траките и т.н. Прабългарски племена.
А от многото материал(не в линка, а изобщо) става ясно , че не са били различни.

kira
Мнения: 14
Регистриран: 06 май 2011, 02:30

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от kira » 20 апр 2012, 02:15

Може и да не са български учени, но все пак има и такива, които признават, че по дунавските земи е имало цивилизация, по-древна и от месопотамската! 8-)
http://www.dw.de/dw/article/0,,15486505,00.html

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от Честит Българин » 20 апр 2012, 15:53

:[)]I: ,БРАВО на немеца Харман!!!

Все някой чужденец трябва да ни каже истините за да ги "чуем"!!!
Е, определени "учени"-безделници и сега ще си замълчат: ни чули, ни видели!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ще изгрее ли Райчо и на нашата улица?! ::thinking::

Успех!
Честит Българин

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Божидар Димитров

Непрочетено мнение от men » 22 авг 2013, 14:11

Г-н Димитров,г-н Христов, Светилището на връх Кози грамади е на Върховния Бог на Траките - Сбелсурд /Jovi Sbelsuri /Балис, Бал, Бел/, а не на Зевс!

Преди две седмици пресата гръмна „Откриха столицата на Одриското царство” не след дълго се поправиха „Откриха столицата на Одриски цар”, което е вече напълно възможно. Археологът Иван Христов направил откритието казва "Със сигурност открихме тракийско светилище, посветено на Зевс", а Божидар Димитров смело продължава във връзка с припознатото светилище на „Зевс” на Кози грамади - "На един цар му прилича да е жрец на бога на боговете. Че на кого да служи? На пияндурника Дионисий или на развратната Афродита. Е, остава Артемида, но от траките кой да я знае."
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2251416
С тези твърдения Иван Христов и Божидар Димитров твърдят че Одриския цар е почитал елинското главно божество наречено Зевс. Въз основа на какво те наричат с името Зевс главното божество на траките ? В оригиналния надпис от Севтополис /ок.300 г.пр.н.е./ са упоменати Аполон, Дионис и Великите тракийски богове, ако в долината на тракийските царе почитаха Зевс и ако имаше негов храм в одриските царски градове Севтополис и Кабиле то това щеше да е упоменато в този надпис.
По нататък Божидар Димитров казва –„На Кози грамади "излизат" внушителни зидове от квадри - тежки от половин до един тон ломени камъни, някои от които дори имат украса по ръбовете. Такива няма нито в Севтополис, нито в Кабиле, в нито един друг тракийски град.”
Това определено не е вярно! Внушителни зидове с огромни камъни има и в Емполпия /Пулпудева/ , Кабиле, Додопара и Червен. Ето фотоси:
Евмолпия
P1000298.JPG
Кабиле
Picture 065.jpg
Червен
993353_10201088797495635_739670474_n.jpg
Ето още една смешка от Божидар Димитров –„А тук, в този град /на Кози грамади/, на който археолозите все още не са дали име, постройките са били покрити с изпечени коринтски керемиди.”
Сега пък керемидите били коринтски! Е щом тракийските майстори могат да построят такъв внушителен дворец с камъни от един тон, то със сигурност биха могли да изпекат и керемиди за покривите, а кой откъде е взел калъпа за т.н. „коринтски” керемиди едва ли някой може да докаже.

А най смешното е че продължават да наричат Храма в Старосел – гробница!

В списание БГ Наука пише следното за предполагаемия тракийски всебог от Цветан Костурков::
„Информацията, която ни оставят изглежда недостатъчна или дори неточна в контекста на тракийската религиозност. Така според Херодот тракийците почитали само Арес, Артемида и Дионис, а „някои тракийски царе изкарвали произхода си от Хермес”. Това би означавало, че освен тези богове други божества не са почитани. Свидетелства за почитта към други божества са многословни - както артефакти, така и наличието на храмове и светилища в името на различни божества. Според Венедиков общия брой на светилища на територията на Тракия надхвърля 100. И тези светилища далече не са само в името на гореспоменатите божества. Така например Цицерон говори за наличието на светилище на дентелитите, което според него било посветено на Зевс Сбелсурд. Само тази неразгърнала се полемика би била достатъчна за ненадеждност в античните извори , но може би под тази очевидна не точност се крие логика на възприятие или по-точно изразяване на собствена културна парадигма. Освен съобщените четири божества Херодот, съобщава и за култа към Залмоксис у гетите. Казва, че по време на буря те стреляли с лъкове срещу гръмотевиците, като вярвали , че няма друг бог освен техния. Също Херодот говори за избягалия в Тракия Ойобаз, който заловен от апсинтийските траки бил принесен в жертва на „домашния си бог Плейстор”. Относно приведените примери Иван Венедиков в „Тракийски легенди” отбелязва: „Явно е, че когато говори за богове, Херодот има пред вид гръцките богове, и когато говори за божества, които са тракийски, той ги нарича местни божества”.


Г-н Божидар Димитров, уважавам Ви защото като последен мохикан отстоявате българщината в Македония! Но спрете да наливате вода в мелницата на античната гръцка история в която много неща са крадени и припознати за гръцки и после лъжата повторена сто пъти се опитват да направят истина.

Г-н Божидар Димитров, Богът на Боговете на траките не се нарича Зевс!

Дори в обикновената Уикипедия пише следното:
„ Збелсурд или Сбелсурд (Zbelthiourdes, Zbelthourdos, Zbelsourdos, Zbeltiurdus, Svelsurdus) е тракийски бог на небето, мълниите и дъжда, чието име е известно главно от епиграфски паметници. Единственото известно досега споменаване на този бог в античната литература е в реч на Цицерон, насочена против Пизон, където се споменава под името Jovi Svelsuri.[1]
Тъй като няма достатъчно сведения, не е напълно ясно какъв е бил култът към него и в какво се е изразявало почитането му, както не са напълно ясни и функциите на този бог. Запазените изображения дават основание Збелсурд да се свърже и отъждестви с древногръцкия Зевс Гръмовержец - изобразяван е държащ мълния във вдигнатата си дясна ръка, а вдясно от него има орел с разперени криле. Предполага се, че името му може да означава „Мълниеносец“, „Гръмовержец“, тъй като не е сигурно дали Збелсурд е името на бога или само негов прякор-епитет.
Светилища на Збелсурд са открити край с. Големо село, Кюстендилска област, - в областта, населявана от тракийското племе дентелети, както и край с. Капитан Димитриево, Пазарджишка област. Негово изображение е открито в релеф от римския хълм Есквилин, където е изобразен заедно с Ямбадула - фигура с неясна същност.”

За Збелсурд - Димитъл Георгиев – Даков пише следното:

„Цицерон в едно от своите произведения "In Pisonem", разказва, че Пизон „...ограбил най-старото и най-святото светилище на варварите...“. В тази връзка той споменава и върховното божество на траките Jovi Sbelsuri. Това е единственото споменаване на името на древния бог от древните автори. …И неговото незаимстване от гръцката митология, не го е направил достояние на вниманието на древните автори, още повече когато неговия култ се е дублирал с известността и върховенството на Зевс в античността. Името Збелсурд е известно от няколко епиграфски паметници в Южна България и Кюсдентилско.
От къде произлиза името Збелсурд? Неговият линвистичен произход е изцяло тракийски. Произлиза от тракийската дума за светкавица - Збелсура, която като съществително име е послужила като основен корен за нарицателното име Збелсурд или Сбелсурд. От своя страна тракийската дума за светкавица сбелсура се състои от корените на две тракийски думи - сбел (сбелт)-светлина, светъл, бляскав и сура - поток. Буквалния превод на тази сложна дума е "поток от светлина". И до днес в българският съвременен език тракийската дума сбел присъства в корена на думата светлина с транспозиция на местата на "л" и "т", което още веднъж само показва древния произход на разглежданите езикови корени. Различните звукови варианти на името Сбелсурд са Zbelthiourdes, Zbelthourdos, Zbelsourdos, Zbeltiurdus, Svelsurdus.”


За мен светилището на Кози грамади е може би на Върховното божество на траките Збелсурд /или Балис, Бал, Бел/, наречен от Цицерон Jovi Sbelsuri /помагащия поток светлина/.
Но това ще стане ясно след публикацията на изображенията на двата барелефа от Кози грамади!
:Bulgaria:

п.п. В тази връзка трябва да отговорите кое божество са почитали траките чрез Огън на Есхарите /3х3 метра/, и какво са правили на фосфориона.... ?
Последна промяна от men на 23 авг 2013, 17:12, променено общо 1 път.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Божидар Димитров

Непрочетено мнение от miroki » 22 авг 2013, 15:28

Не се разбра въпросът към кого е.
А на Б.Димитров не се сърдете, той се гърчее достатъчно за да се очаква от него да предаде родината на своите роднини.

alex
Мнения: 689
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Божидар Димитров

Непрочетено мнение от alex » 22 авг 2013, 18:20

И на мен ми позамириса като разпространиха новината :D

herma
Мнения: 60
Регистриран: 19 ное 2009, 00:14

Re: Божидар Димитров

Непрочетено мнение от herma » 22 авг 2013, 20:44

Офтопик:
Може и да не е по темата, ама сигурно същия този Зевс е изобразен и на оброчна плочка, намерена в Шуменско:
плочка.jpg
.jpg

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта