Вчера получих на пощата си две писма, в които авторите ме критикуват, че не можело само на базата на един керамичен съд с някакви си триъгълници на него да съм правел заключения, че идеограма „двата триъгълника” били символи на Бал и на Кибела.
Нека си припомним идеограмите от Свещари и съда с триъгълниците:
Господа, реших да ви отговоря във форума, за да може и другите участници да видят това, което ще ви представя.
Вярно е, че според науката всяко едно твърдение трябва да се докаже поне от два независими източника, за да бъде признато за правилно.
Точно поради тази причини ви представям /на първата снимка/ една стела от Картаген, на която ясно се виждат двата триъгълника. Виждате ли ги добре? Единият триъгълник е изобразен с ръце, а другият е най-отгоре. До нея сложих снимка на друга стела, на която повече от ясно се вижда какво има изобразено на мястото на двата триъгълника. На мястото на долния триъгълник е Кибела, а на горния е Бал /най-отгоре/.
Все пак понеже в писмата си повдигнахте въпроса и за „L”-а, че същото правило важело и за него, то нека ви покажа какво има изобразено на керамичен съд от неолита, намерен до Велинград.
Виждате ли, че тялото на Великата Майка е изградено от два триъгълника?..
А „Х”-а и двуглавата змия над него?.. Мисля, че не е нужно да ви припомням, че на вратата от Свещари има изобразени три „Х”-а, които обясних и предполагам помните какво означават.
Вдясно от Кибела виждате ли двата „L”-а?..
Обърнете сега внимание, че по-големият „L” отгоре завършва с глава, а на мястото на главата на по-малкия е изобразен символа „змия с две глави”.
Ако не познавате този символ да ви кажа, че той присъства на стели от Cirta /Константин/, Lillibeum и Тофет. Същият символ може да откриете при Великата богиня Танит /Tanit/ от о.Ибиса, Финикия, Картаген и Сицилия:
Предполагам тези доказателства са достатъчни, за да приемете, че през неолита Бал и Кибела са били изобразявани чрез символа „два триъгълника”!
А същото важи и за „L”-а!
Р.Ч.