Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Позната и непозната...
saradiva

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от saradiva » 06 фев 2010, 00:55

Тази статия ме изпълни с противоречиви чувства. От една страна – прекрасно – най-после заговориха за културата на древните хора, населявали Балканите. Прекрасно е и че най-после някой „загря”, че има по-древни от гърци, египтяни и прочее традиционно древни люде!!! :applause:
Разгеле!!!
ОБАЧЕ:
Яростно ме вбесиха някои употребени думи и изрази, които пак натириха в миша дупка древната история на траките, т.е. на българите.
Забележете:
„… в Дунавската равнина и подножията на планините на Балканите живеели хора, които били ТВЪРДЕ НАПРЕДНИЧАВИ в изкуството, технологиите и търговията.” ?!?!?!

Що за безумен израз е това!? Все едно някой да каже „Тя е твърде позабременяла”.
Една общност е или първобитна, нискообразована, подобно на славяните-землянкаджии или е „с постижения в …”, „развита цивилизация” и прочее.
Изразът „били твърде напредничави в…” всъщност подтвърждава тезата, че каквото и да открият учените по света, винаги ще е аксиомно вярно – от гърците и египтяните по-древни и по-цивилизовани няма! :x

По-надолу уточненията стават още по-категорични, за да не би някой да се обърка и да си помисли, че древните на Балканите са били Голяма работа:
„… култура, която дори е достигнала ДО ПРАГА НА СТАТУТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Още не били стигнали до писменост, затова не е известно как тези хора са наричали себе си.” :shock:
Това е – неизвестни, безписмени диваци, които аха-аха да се цивилизоват и да се легитимират с име и току… изчезват! Това им е любимото на „учените”! При това тук е уточнено – просъществуването им е точно 1500 г.
А откъде идват, къде отиват – няма и дума!!!
Но затова пък има мистика ;) – заложена е още в заглавието на изложбата:
“Изгубеният свят на Стара Европа: Дунавската равнина 5000-3500 г. пр.н.е.“
Сега остава и Индиана Джоунс да довтаса и да се развихри, а Холивуд да спретне някой друг филм за диваците от изгубения свят…
Още повече, че тук не липсват и задължителните за подобни сюжети източни нашественици /араби, монголци или китайци/, които носят разруха и гибел.
„Историците допускат, че установяването в Югоизточна Европа на народите от степите вероятно е допринесло за залеза на културата на Стара Европа през 3500 г. пр.н.е.”
Ех, че сюжет, ех че приключенска сага!
САМО ЧЕ,
Господа учени, кои са тези степни народи, които се УСТАНОВЯВАТ в Югоизточна Европа през 3500 г. пр. н.е. и които ДОПРИНАСЯТ за залязването на културата „на Стара Европа”?!?!?! И тяхното име ли е неизвестно и като как собствено ДОПРИНАСЯТ за залеза на една явно развита култура? КАК?!?! :?: :!:

„В продължение на 1500 г. - от началото на 5000 г. пр.н.е., те обработвали земи, строели големи градове, някои от които били с по 2000 жилища.”
И още:
„Някои от градовете на народа Кукутени, населяващ северните райони на Стара Европа, обхващат над 800 акра, което според археолозите е повече от територията на известните човешки поселища за онова време.”
За да бъде претопена такава култура, трябва да се „установят” тук народи, превъзхождащи общността-приемник, нали? … :idea:
И да не пропусна: усещате ли как категорично звучи изразът "изгубеният свят" - няма го, няма и следа от него - нито потомци, нито ген. Безследно се появил и безследно изчезнал СВЯТ /?!?!?!/. Като светът на траките, като светът на българите и на всички неудобни за традиционно древните...

Друго.
Що за ориентир е уточнението: „ в Дунавската равнина и подножията на планините на Балканите”?!?! Тези земи и планини са на териториите на днешни държави. И ако в това обстоятелствено пояснение за място липсват имена на държави, то поне можеха да назоват народите-следовници на "изгубения свят" - траките, които са населявали /населяват/ тези земи много преди така наречените "гърци" да се появят на Балканите. Но, забелязахте ли, за тях, за траките, в цялата статия няма и дума!
Няма ги и българите. Но са споменати и египтяните, и гърците! :| Само те са единственият стабилен и непоклатим ориентир - и за време, и за място, и за цивилизация и изобщо за история. Други няма!
При това забележете уточнението:
„Историята, която научаваме днес, е на истински пионери в земеделието, които след 6200 г. пр.н.е. тръгват на север от Гърция и Македония в Стара Европа, пренасяйки семена пшеница и ечемик, домашни животни, овце”.
Читателят остава с ясното впечатление, че носителите на новите знания /пионерите/ тръгват ОТ Гърция и Македония. Постига се и заблуждаващото внушение, че по това време, 6200 г. пр.н.е., Гърция и Македония вече са си налице върху картата, а тези безименни „твърде напредничави” хора разнасят културата ИМ из цяла „Стара Европа”.
Отврат!
И какво е това смехотворно и нервотворно събирателно за територия име – Стара Европа !?!?!?!
„Според някои учени, народът и регионът, обитаван от тях, са просто Стара Европа”
За да не си изкривят устата и да кажат „траки”, „българи” и прочее древни народи, за да не нарекат територията Тракия, тургат едно обобщаващо, напълно обезличаващо откъм идентичност и, по-важното, необиждащо нито един народ наименование "Стара Европа"!
Да обаче обиждат нас, българите и 50% от кръвта ни!!! С ген, доказано древен!...

Още по-тъпо е, че личи липса на ориентираност и у самия автор на статията. Той ту уточнява, че древният мистичен народ е населявал земите на днешните „България, Молдова и Румъния”, ту пък по-надолу пише: „народите, населявали днешна България и Сърбия”. :IL
/И всъщност очертава територията на древна България, изконната територия на траките.
А всичкото наследство на траките е открито в земи, населявани през вековете ОТ БЪЛГАРИ!!! - след "изчезването" на траките, се "появяват" българите.
А това, че ги наричат с безумни определения, не ги прави по-малко траки или българи.
И до днес си има Тракия има си и българи, че и България! :idea: /


И забелязахте ли – в презентацията се описва, че древните "безименни" и "изчезнали" народи са обитавали „широки територии” в Дунавската равнина, споменават почти всички балкански страни,
ОБАЧЕ – единствената конкретика за артефакти е свързана с град Варна.
Друг е въпросът, че никой не уточнява в коя от споменатите държави е този град! Вярвате ли, че американците ще са наясно къде се намира Варна?
Объркването е пълно, след като се поднася и това:
„Промяната настъпва, след като учените намират във Варна голяма гробница от V век преди новата ера. Но тогава, затворени от изолацията на студената война зад Желязната завеса, българите И РУМЪНЦИТЕ не са в състояние да направят СВОЕТО откритие достояние на Запад.”

Изумление предизвиква и фактът, че никъде не се споменават скалните светилища – съществена и задължителна част от културата и ритуалната традиция сред „тези древни народи”. И изведнъж дълбокомислено се уточнява „прозрението”:
„Археолозите заключават, че вярващите са практикували обредите си у дома, където са открити и предмети на култовете.” ?!?!?!

Пълно недоумение предизвиква и уточнението, че уникалните артефакти от Варненското златно съкровище са
„престижни ВНОСНИ предмети”.

Добавям още и въпроса:
Как, след всичко написано за внезапната поява и за внезапно изчезване на тези иначе "доста напредничави народи”,
ви звучи финалът на статията:
„Медни предмети на Стара Европа са открити в гробове по поречието на Волга,
на хиляди километри ИЗТОЧНО ОТ БЪЛГАРИЯ. Над 5 т. медни предмети са открити при разкопки на селища от Стара Европа.”


И накрая:
Ясно е, че вече са открити твърде много артефакти, представящи високоразвитата цивилизация на траките.
Те доказват, че всички следващи са се развивали, благодарение на постигнатото именно от траките.
Няма как да прикрият очевидното.
Но ето, че са решили да приложат стария византийско-варяжки прийом –
за да не изглежда един народ велик, ще го направят безименен!
Който няма име, няма идентичност. И всъщност няма нищо!
И скоро, вместо за културата на траките, ще се говори за културата на /някаква си/ Стара Европа. И от това неопределително наименование ще са доволни не само гърците.
То само по себе си ще „облажава” с древна история и всички европейци – от португалците до уралците.
И едва ли някога ще можем да си позволим да твърдим очевидното, че
всичките артефакти, представени на тази изложба, носят белезите и особеностите, запазени в българската /тракийската/ народна орнаментика и обредност :idea: :idea: :idea:

Ето вижте:
слайд-шоу:
http://www.nytimes.com/slideshow/2009/1 ... index.html
карта:
http://www.nytimes.com/imagepages/2009/ ... aphic.html

Rimisark
Мнения: 92
Регистриран: 13 сеп 2009, 22:21

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от Rimisark » 06 фев 2010, 16:32

Здравей, Сарадива. И аз като теб споделям тази хипотеза - в основата стои Българския корен. Останалото е Игра на Имена, Култури и Цивилизации. Стигам до този извод като чета Темите в този Форум, а и на други материали.. Четох някъде - лошо е , че нямам навика да си отбелязвам, за Времената след Катаклизъма, след които престава да съществува Цивилизацията в Жълто - Японско море. Днес учени от Япония, Сащ, Русия - български нямаше, правят снимки и изследвания на построеното от Нея, защото всичко се е запазило на дъното - имаше и показани снимки. После следава заселване около Байкал, след това пак Катаклизъм, пак преселване и накрая се стига до Потопа в Черно Море, та до наши дни. Ще се опитам да открия тази статия за да Ви я посоча.
Иначе и аз като теб не разбирам - при положение, че са открити и продължават да се откриват Красноречиви факти и Доказателства, при наличие на Трудове като тези на А. Чилингиров, на Г.Ценов и други Хора, при наличие на Вечния Български Календар, при наличие на Фолклора, Традициите и Обичаите Ни, на Българската Народна Музика и Песен, при наличието все още на Нашата ПриРода..... Защо продължава Цялото това Лутане , самоунижение и постоянно заливащата ни омраза. :oops:
:) , а за Пра Българите - мисле, че няма нищо лошо. Как човек да каже на Дядото на своя Дядо и на неговия Дядо... ПраДядо ми харесва повече от протоДядо :)
Останете със Здпаве! :IP

saradiva

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от saradiva » 06 фев 2010, 19:01

Здравей, Римисарк! :D
Прав си, но по принцип и то само що се отнася до роднинските наименования.
ОБАЧЕ
Названието "прабългари", според мен, обслужва политическите интереси и имперския шовинизъм на Русия, Гърция, Сърбия, Македония и прочее държави
/традиционно "древни и велики"/.
Т.е. терминът не е измислен случайно!
Забелязал ли си някъде да се говори за праруснаци, прагърци, прамакедонци или прасърби - не!
Някъде да си чел за протогърци, проторуси, протомакедонци или протосърби - не!
Защо според теб е така? Сещаш ли се?
Какво се сещам аз:
По един или друг начин категорично налаганото твърдение от споменатите държави е:
"Ние сме това, което сме били още от най-древни времена! Това е нашата изконна територия - земя на велика цивилизация, БЛАГОДАРЕНИЕ на която са се развили другите народи. Дали сме им култура, писменост, изкуство, занаяти и прогрес!...". И прочее месиански глупости...
Тези държави, Русия, Гърция, Сърбия, Македония и др., тъй са си НАГЛАСИЛИ историята, така са фалшифицирали всичко и подредили нещата, че да имат "доказателства" за постулатите си.
И наистина са майстори! Днес по целия свят вече е наложена не една лъжа като аксиома в историческото мислене и в историческата наука.
Например - говори се непрекъснато за древни гърци, а се визира време, далече преди идването на беотийското племе на Балканите.
Но никога не се говори за древни българи на Балканите. Това се счита за ерес и лъжа!
И още - навсякъде вече се пише за някаква си руска азбука, дори не я наричат "кирилица".
А исторически факт е, че тя е българска и е "създадена" за българите. /Истината за траките пък въобще не се докосва/...
Тъй.
И на фона на тази, забележи, вековна ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА в споменатите страни, единствената спънка да се развихри здраво фантазията на "научните" им екипи, е ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИИТЕ И НА БЪЛГАРИТЕ!
И са подходили майсторски - наложили са добре скроени измишльотини.
Базисната е за пришълците-кривокраки диваци, една шепа конници, дето прекосили цяла Азия,
без да се знае откъде и защо са тръгнали насам и защо баш тук са пристигнали. Те същите обаче били претопени от великолепните славяни и ето ти я държавата България - нова, малка и нецивилизована... Живеещите в нея хора се наричат българи, но не са етнически българи, а са склавини - море от огромния славянски океан.
И по-важното - онези кривокраките пришълци са едни други - ПРАбългари, нямащи нищо общо като етнос, култура, френология и бит със славяните-българи.
Прабългарите са драскали първобитни руни, славянобългарите са имали писменост,
прабългарите са живеели в палатки и са спели на конете си, славянобългарите са строили градове,
прабългарите са били монголоиди, славянобългарите ВЕЧЕ са с европеидни черти.
Да – това са пълни глупости, лишени от разум и научност. Но са наложени като ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА, изучават се от децата и от по-големите ученици и до днес, студентите защитават дисертации, вземат се титли и т.н….
Така, само с една представка, Рисимарк, ние, днешните българи, сме обозначени в историята като представители на производен на славяните народ - с история, започваща от аксиомната година - 681. Всичко преди това е чуждо и ненаше. Подчертано е - това е прабългарско, т.е. далечно и изчезнало завинаги.
И е без значение, защото е дивашко, номадско, нискокултурно... :(
Наскоро разговарях, Рисимарк, с една русокоса млада историчка от Шуменския университет. Тя разказваше с плам и дръзновение доказателствата, че един открит гроб до Шумен е ПРАБЪЛГАРСКИ, А НЕ БЪЛГАРСКИ/?!?!?!?!/
Попитах я - това два различни народа ли са. И тя каза най-спокойно - да, едните са потомци и продължители на традициите на дошлия от Азия народ, а другите, българите, представят традициите на новосформираната държава култура и етнос - прабългари+славяни /демек мелези/.
Изумителна тъпня, нали!
И перфектен пример за отрязване на жив корен – на пряка традиция, на древна култура и на ген.
При това се прави от БЪЛГАРИ с претенции, че са учени :IL
И всичко това е събрано само в една трибуквена представка - ПРА!

Rimisark
Мнения: 92
Регистриран: 13 сеп 2009, 22:21

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от Rimisark » 07 фев 2010, 11:55

Здравей Сарадива! Извинявай ако съм те ядосал - съвсем не исках да се получи така :) .
Наистина не съм срещал никъде приставката и народите споменати от Теб , а и няма да ги срещна - колкото и да им се иска, и да бленуват няма как да се изкарат толкова Древни :) . Да, при най - малката възможност се опитват да поизфабрикуват нещичко, но Колелото се Завърта, а Монетата се Обръща :) . С една дума - Който Лъже Бог Вижда, Който Казва Истината Бог Вижда... прекрасно е казано, нали . И понеже на Нас ни е било писано да живеем в Смутни Времена, е добре да търсим, пазим и казваме Истината. Хванем ли се на Въдицата на тези дето с право ги слагаш в кавички - така просто им даваме още мъничко Време :) . А те това целят - омраза, срам, противопоставяне... Мисълта на Левски, която използваш е прекрасен пример в това отношение :) .
Да и аз мисля, че съм прав за Роднинството - въпреки , Че днеска това води до притеснение.. Но това е следствие пак от Наши Дейсвия и Бездейсвия :).
При едни други смутни времена описани от г-н Чилингиров, Родовото правило пак е изиграло много важна роля за да ни има Днес Отново - въпреки Мераците на Някои... Имам в предвид Времената когато са се мерили Кой е по-православен... И тогава Църквата на Сирмиум - Българската, е стояла на страна. Те са знаели, че това, което е предадено на тях от техните Бащи, Дядовци, ПраДядовци е Истинската и Правилната посока, която трябва да следват. И са се оказали прави - защото има Видов Ден. А на г-н Чилингиров Трябва да му се Вярва, нали :) . За това мисля, че е по-добле да впрегнем енергията си в положителна посока и да обръщаме гръб на Омразата, породена от Някакви си Претенции на някои... Остани със Здраве! :IP

saradiva

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от saradiva » 07 фев 2010, 22:45

Римисарк, изобщо не си ме ядосал! Виж с каква голя-я-яма усмивка съм те поздравила в началото на поста си :D .
Аз се гневя само на нашите учени и държавници, защото не запрятат ръкави да изчистят боклука от историята ни и да формулират новите аксиоми, върху които да се базират следващите научни търсения на младите учени, необременени от соц и рус постулатите в миналото и сега...
Да, прав си, трябва да насочваме енергията си в "положителна посока". Но отрицателна ли ти се вижда посоката на всеобщото ратуване от страна на мислещи и информирани българи към Истината?!
Още повече, не стреляме с пушки и пищови, не убиваме хора. А говирим, пишем. И това, че заклеймяваме със слово, е възможно най-положителният начин за противопоставяне срещу кражбата и фалшификацията. Не защото на крадеца и фалшификатора ще му пука от словото, а защото думите ще привлекат други мислещи люде. Ще се спои общност. Ще се издигне кауза. И току-виж се случил Преломът. Не у крадеца и фалшификатора, а в отношението към тяхното престъпление...
Надявам се, Римисарк, един ден наистина да се промени държавната политика в България по отношение на историята ни. И тя да се пренапише. Но това ще е равносилно на революция, на качествен прелом...
Какво друго ни остава освен да пишем и да се надяваме, че си струва?!
По-трудното за мен е да мълча. Или да пиша /говоря/ със спокоен тон по тази тема...

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от Jonathan » 08 фев 2010, 11:44

:[)]I: , Сарадива! :applause:

Свободния Дух
Мнения: 868
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 24 фев 2010, 11:04

Попаднах на интересна статия във вестник "24 часа", която има пряко отношение към темата и към древната история в цялост. Добре е, че все пак има учени с неспокоен дух, които продължават да търсят Истината и не се задоволяват с вече установените научни "канони". :D

Всемирният потоп в Черно море бил висок 150 метра
Публикувана: Вторник, 4-ти Август 2009, автор: 24 Часа

B средата на юни в Черно море международна експедиция с кораба на БАН "Академик" търси нови доказателства в подкрепа на тезата на проф. Петко Димитров, че именно праисторическото сладко езеро, предшествало Черно море, е било център на събитието, известно на света като библейския потоп. За мащабната експедиция са поканени учени от цял свят, като най-известният сред тях е проф. Уилям Райън от Колумбийския университет, когото българските учени чакали цели 15 г.

От българска страна са участвали проф. Петко Димитров, проф. Мариана Филипова (Природонаучен музей- Варна), ст.н.с. Георги Цветков (Институт по физиология на растенията, БАН) и други.

Ден преди да си замине от България, се срещнах и разговарях с проф. Райън, съавтор на книгата "Ноевият потоп". В нея се разказва как след поредното затопляне около 5600 пр.Хр. нивото на океаните се покачило дотолкова, че преминало естествената Босфорска преграда и солената вода заляла сладкото Новоевксинско езеро. Катастрофата, която настъпила и в която се родило Черно море, вдъхновила вечното предание за потопа.

Проф. Райън заяви, че е крайно доволен от резултатите от експедицията. Един от фактите, които са го впечатлили най-вече, била рязката граница между солена и сладка среда, открита при сондажите, а това говорело, че промените са настъпили твърде бързо и вероятно са били катастрофални. Професорът сподели също възмущението си, че научният свят има вече достатъчно доказателства да се твърди, че началото на цивилизацията е било именно по земите на днешни България и Сърбия, но за съжаление все още масово се смята, че то е в Месопотамия, Гърция и Рим. Експедицията се натъкнала и на очертания на останали под водата селища, за които се предполага, че са били обитавани от представители на културата, която била толкова развита, че първа в света добивала и обработвала злато, открито в огромни количества във Варненския некропол, построила сложни мегалитни конструкции и храмове; създала солната индустрия и поставила началото на първата протописменост. След бедствието оцелялото население, живеещо около Черно море, се пръснало по света и дало началото на великата шумерската цивилизация, на тракийската и винча културата. Все още няма категорично мнение кой именно е бил този народ. Наричат ги пелазги, траки, скити, кимери, но фактите сочат, че упоменатите са населявали земите ни хилядолетия след изгубилите се в потопа първи.- Какво търсеше вашата експедиция в Черно море?

- Експедицията се проведе по проект на НФНИ 02-337 на тема "Древните брегове на Черно море и условия за човешко присъствие". Първата важна задача бе да се установат старите брегови линии, тяхната вътрешна и външна граница, а също и диагностика на древните брегови форми като валове, барове и дюни и характеристика на седиментния материал, от който са изградени. На второ място да направим сонарна снимка с цел да се открият микроформи на релефа и възможни останки от артефакти, които по-късно да бъдат изследвани.

- Натъкнахте ли се на нещо неочаквано?

- Изненадите бяха за американския учен Уилям Райън, който смяташе, че външната (морската) граница на морския бряг се е намирала на 150 метра. Оказа се, че е, както ние смятахме, на 120 метра. Освен това определихме и вътрешната граница, която е на 90 метра. Друго важно постижение е, че беше проследен ходът на потопа, който е започнал от 120 м и е достигнал до 40 метра съвременна дълбочина.Това позволи да изчислим площта на древното черноморско езеро, която е възлизала на около 350 хил. кв. км. Или при потопа са залети около 50 хил. кв. км.

Останалите 23 хил. кв. км са залети от 40 метра дълбочина до съвременното равнище през последните 7,5-8 хил. години - вследствие на повишаването на равнището на Световния океан.

- Правили сте проучвания по цялата територия на морето, но къде бяха локализирани основните изследвания?

- Главният наш полигон за изследване беше палеодолината на р. Провадийска, където на дълбочини 90-100 метра бяха намерени първите артефакти, свидетелстващи за потънали праисторически селища и следи от първата цивилизация на континента. Те са оспорвани и до днес от много български и чуждестранни изследователи.

Първите артефакти бяха намерени през юли 1985 г., като най-известната от тях е "чинията на Ной". Тя е намерена in situ в района на старите брегове и вероятно е представлявала култово-битов предмет, заровен в древен некропол. Всички досегашни резултатисвидетелстват, че културата палео Варна е неолитна и е една от най-древните в историята на човешката цивилизация. Културата на Варненския и Дуранкулашкия некропол се смята за приемник на културата палео Варна, приемник на която са няколко други култури.

- Какви са основните резултати от експедицията?

- Тепърва находките ще се изследват и датират, но теорията за потопа вече получи своето потвърждение и затвърди убеждението на професор Уилям Райън в нашата правота.

- Установихте ли с точност кога се е случило бедствието в земите ни?

- Датировките на потопа са правени по радиовъглеродния метод, а те са повече от 500 броя, варират в границите от 7600 до 8200 години, смятано от днес.

- Какво се е случило с биологичните видове, населявали дотогава сладкото езеро?

- Повечето биологични видове от черноморското езеро, което е било пресноводно, вследствие на потопа измират или мигрират в устията на реките, какъвто е примерът с мидата Dreissena rostriformis. На тяхно място постепенно се настаняват средиземноморски видове, характеризиращи висока соленост. Всъщност това е един от най-главните аргументи за потопа - рязка смяна на биологическите съобщества.

- Кои са основните аргументи на тезата ви, че именно черноморският потоп е описан в Библията?

- Бедствието с невиждани дотогава размери се е запазило в човешкото съзнание, предавано е от поколение на поколение, докато намира своето първо литературно описание в "Епоса за Гилгамеш". В него далечният потомък на Ной, юнакът Гилгамеш тръгва от родния Урук, за да търси безсмъртието, дирейки своя прапрадядо Ной. При тези свои търсения той преминава "морето на смъртта", а това е Черно море след Потопа. След анализ на Червено, Средиземно, Мраморно и Каспийско море се оказа, че само Черно море отговаря на описанието на "морето на смъртта" поради сероводородното заразяване, възникнало след потопа. Ето защо смятаме, че, именно то е било арена на Библейския потоп.

Ние привеждаме многобройни интердисциплинарни доказателства като: очертаните древни брегови линии; доказаната рязка смяна на биологическите съобщества; зараждането на сероводорода ( морето на смъртта ) в днешно Черно море; дълбоководни органогенно-минерални утайки (екологична катастрофа, в резултат на която се отлага измряла масово биомаса); артефакти като чинията на Ной и други; генетичните проучвания на професор Кременски и Явор Шопов; абсолютни датировки по С 14; Съществената близост на артефакти от Варненския и Дуранкулашкия некропол с шумерски находки и, разбира се, тълкуването на епоса за Гилгамеш.

По света са познати и други "потопи", погълнали развити култури. Най-популярните са в Средиземно море, по бреговете на Япония, Индия, Малта и други.

- Има ли сходство между тях и случилото се по нашите земи?

- Познатите "потопи" по японския и индийските брегове се основават главно на митове за локални наводнения или цунами. "Потопите" по бреговете на Средиземно море се дължат главно на цунами, предизвикани от изригванията на вулканите Санторин (XV в. пр.Хр.), Етна (V-VI хил. пр.Хр.), Стромболи и др. Тоест наводняването там в известен смисъл не е било изненада, докато случилото се с Новоевксинското езеро е било невиждана дотогава катастрофа. Водата не само е заляла неочаквано обитаеми територии, но потопът причинилсероводородното заразяване и морето гъмжало от мъртва риба и човешки трупове. Бедствието било придружено от честите по това време земетресения и разруха. Местното население, наблюдавало случилото се, не могло да си обясни бедствието с друго освен с божията намеса и така то се превърнало в прототип на библейския потоп.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=195386
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от men » 06 юли 2010, 12:19

Интересна тема и интересен диалог във форума БГ НАУКА
Относно надписите на тракийски език открити на остров Самотраки от гръцка археоложка.
Това е то, науката винаги е обслужвала политиката!!! Гръцката археоложка не ще да публикува намерените от нея надписи, щото явно ще им се бутне кочинката на елините.
А този надпис билингва на тракийски и елински език май много им бърка работата и политиката на елините … отидоха им и азбуката и древността и боговете … на кино, а крадливостта им ще лъсне, като петмезена тава на слънце!
Ха-ха-ха….
В диалога ще срещнете познати герои, професионални спамаджии от други форуми!
Приятно четене:
bombichka

Я, на какво съобщение из пресата попаднах отпреди няколко месеца:
http://www.monitor.bg/article?id=191161
Особено внимание на съфорумците искам да привлека върху факта, че според познати, гледали филма, един от археолозите, снимани в него, показва надпис-билингва на гръцки и тракийски.
Ако това е така, и ако такъв надпис наистина е намерен, макар и все още непубликуван (то и кой ли би могъл да го разчете...) - това означава, че вече наистина сме близо до дешифрирането на този странен език, за който хиляди глупости са изприказвани досега. Само една билингва би могла да стане нашият Розетски камък, иначе това с пръстена на Ролистене и прочие е вятър работа...
Като знам на какво са способни много наши видни археолози, това може да се окаже поредният блъф.
Но във филма участват и светила от рода на Claude Brixhe, който не е кой да е, а човекът, разчел и публикувал старофригийските надписи.
Някой някакви впечатления има ли за какво иде реч тук?
………………..
Tyroglyphos

Двуезичният декрет на тракийски и гръцки език е един от 220-те (!) тракийски надписа от VІ-V в. пр. Хр., открити в светилището на Аполон (на тракийски Abolo) в самотракийската колония Зоне на беломорското крайбрежие преди повече от двадесет (!) години, но все още необнародвани. Гръцката археоложка, която е правила разкопките, е публикувала само снимки/рисунки на три-четири кратки посвещения върху съдове (бях ги пускал във форума, ако не са се затрили).
Клод Брикс има представа от надписите, но не смее да каже почти нищо, за да не разсърди гъркинята...
………………………………
glishev

Ами че то това си е потенциална златна мина! Тироглифе, тук съм зверски бос. Надписите с гръцки букви ли са, колко дълъг е гору-долу въпросният декрет, къде мога да видя снимки... Интересно си е.
……………………………….

Tyroglyphos

Буквите са подобни на гръцки, но с някои особености, напр. има буква за [j], каквато не се среща в гръцките азбуки. Затова Брикс допуска, че може да става дума за независимо заемане на азбуката от страна на траките.
Текстовете, чиито снимки са обнародвани, са съвсем кратки, от типа "На Аполон ... еди-кой си посвети". Думата за "посвети" е kaie/kae, тя се среща и върху тракийски надписи от Самотраки. Някои текстове са изписани отдясно наляво, други отляво надясно.
post-5121-1274136965,9549_thumb.jpg
post-5121-1274136965,9549_thumb.jpg (4.62 KиБ) Видяна 6843 пъти
post-5121-1274136618,8394_thumb.jpg
post-5121-1274136618,8394_thumb.jpg (4.33 KиБ) Видяна 6845 пъти
post-5121-1274136605,8675_thumb.jpg
post-5121-1274136605,8675_thumb.jpg (8.01 KиБ) Видяна 6843 пъти
post-5121-1274136588,3111_thumb.jpg
post-5121-1274136588,3111_thumb.jpg (6.64 KиБ) Видяна 6850 пъти
…………………………………..
glishev

Много жалко, че не може да се види снимка на декрета-билингва.
……………………….
bombichka
Брей, че интересно! Изумен съм!

И същевременно ме е адски яд, защото това ако не бяха гръцките археолози, досега да сме разчели и да познаваме тракийския.
Тъпа работа...
Tyroglyphos, ако имаш под ръка някаква, макар и минимална библиография за малкото публикувани неща, бих ти бил благодарен.
……………………………
Perkūnas

Интересно... искам да видя повече надписи!!!
Иначе гледах филма миналото лято, но съдържанието му е за широката публика...много лъскав целофан и отдолу - нищо. Общо взето филмът има повече рекламна цел.
…………………………………….
Tyroglyphos

Claude Brixhe. Zôné et Samothrace: lueurs sur la langue thrace et nouveau chapitre de la grammaire comparée? – Comptes rendus des séances de l’Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, janvier-mars 2006, p. 121-146.
……………………………………….
natan

Ето един скитски надпис . Ако беше на гръцки щеше да е
Ἀριστείδης ΛΥΣΙΜΑΧΟY

само че тук имаме R в Аристид и Лизимах е с V вместо с Y .Х е кръстче

ARISSTEIDES LVSIMAXO

Съперникът му Темистикокъл е с тракийски произход.
Реда в Атинската демокрация се е опазвал от Скитска полиция.
DSCN3880.JPG
………………………………….
glishev

Това сигурно е политически остракон.
……………………….
natan

Да,остракизъм е от скитското остро, остругвам .Остръгваш керамичната плоча с името на избраника си и тя ти е бюлетината-остракон,остръгана.
Само,че писмеността остръгана на нея и тя е скитска ,а не грцка.
Ето тук
http://pegasos.fhw.gr/chronos/01/en/gal ... disp5.html
Министрството на културата на гърция е дало една дървена табличка ,неразчетена е.5260 пр.н.е.BC ,късен неолит.(и мн.др, интересни неща са качили тук(венери,и т.н.) за разлика от българското,дето само спамаджии качва)
Може и Орфеева да е(преписана де) или някоя от 12 римски таблици и те са на дърво. Толкова хубово е изработена,че е само една от двете,орфеева или римска.Новгородците после мало ги развалят,тея черти и резки.
Деспило плоча.gif
Деспило плоча.gif (81.57 KиБ) Видяна 6855 пъти
…………………………………
glishev

Давай, Натанчик, гълъбче, радвай ме. Ти и Т 34 ми пълните сърцето просто
……………………….
natan

ха ха ха
професионален спамаджия
Писал пак скита с ту гръцки ту латински букви !
Като скитското(римско) провинционално монетосечене и това на скитското черноморско царство,ту с римски ту с латински изписвали надписите и по монетите и по стелите около планината Куманица
Какво му написа цар Иван Александър на дожето. Пишем с ту гръцки ту персийски букви.
Нали ви трябва на вас филолозите билингва да разчетете надпис
Ето ви я . на гръцки ясно се вижда на монетата ΛΥΣΙΜΑΧΟY на скитски е LVSIMAXO
Лизимах е с V вместо с Y .Х е кръстче .завършва на О
Виж го скитски надпис . Ако беше на гръцки щеше да е
Ἀριστείδης ΛΥΣΙΜΑΧΟY
само че тук имаме R в Аристид и Лизимах е с V вместо с Y .Х е кръстче
ARISSTEIDES LVSIMAXO

Вери гръцко R в Аристид . Като тия около Куманица, или Катанец дел мундо, пишат ту със латински ту със гръцки букви. Това му се вика скитска писменост.
Както пише цар Иван Алексндър на дожето българите пишат ту с гръцки ту с персийски букви
ха ха ха
и тук там някое Константиновско Ж
post-4727-12745556817625_thumb.jpg
post-4727-12745556817625_thumb.jpg (7.34 KиБ) Видяна 6882 пъти
…………………………………….
glishev

Казвал съм ти Натаненце, миличък, не се казва Константин, а Жонстантин.
………………………………………
natan

Това което е накарал Константин Костанциев да напишат войниците му на щитовете си го е правил всеки римски генерал((военачалник)Марк Антони например и др.)Та накарал ги е да напишат К К ,като ги залепиш и става Ж .(пуста римска и на античните любов към монограмите) Щото ако не ти е ясно и там като и при Симеон римляни с римляни се млатят,треба да се различавуят (при Симеон вече римляните се наричат християни и българи)
Точно това са написали/ Полсле на това Ж му слага египетски жезъл символ на власта. Ти както намери за анкх (без за това че било огледало)ще го намериш и жезъла
хайде обичаш да четеш ето ти една стела Там горе вляво фарото го държи този жезъл

П.П. аз тези работи ги бях писал ама някой от кръга глишев много научно ги изтри
post-4727-12745794655971_thumb.jpg
post-4727-12745794655971_thumb.jpg (10.49 KиБ) Видяна 6852 пъти

men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от men » 07 юли 2010, 14:25

Спароток написа:
( Страбон, Диодор Сикулски и Стефан Византийски обясняват, че скити и траки са две групи на един и същи етнос).

Евридика
Мнения: 33
Регистриран: 18 юли 2010, 19:52

Re: "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от Евридика » 01 окт 2010, 22:21

Курт написа:Я сравнете дядо Мостич с този памирски таджик! Това е памиро-фергански расов тип!
sum написа: Научната общност под думата „раса” разбира сбор от хора /индивиди/, които се отличават "предимно по външни белези, предаващи се по наследство".
Обърнете внимание, че различните човешки раси се различават предимно по ВЪНШНИ характерни белези... Характерното за средиземноморската раса е, че хората в нея се отличават „със среден ръст, дълъг череп, лице и нос – средни. Лицето е обикновено овално. Очите – тъмни, дори черни, косата кафява.
Антропологията е наука, обясняващи връзките между хората само по външни характеристики.
Дори само по антропологични и расови белези, и дори само по оспорваните възстановки на проф. Йорданов, приликата между представителите на населението от V-то хилядолетие пр. Хр., 4 в. пр. Хр., 9в от н.е. 11 в. от н.е. са явни и неоспорими. Само за нагледност и в подкрепа на тезата за непромененото население по българските земи прикачам няколко файла:
CAR KALOQN.jpg
Цар Калоян - 11 в. от н.е.
CAR KALOQN.jpg (24.02 KиБ) Видяна 6564 пъти
NEKROPOL DEVNQ.jpg
Некропол Девня - 9 в. от н.е.
Anthropological Museum trakiiska printzesa.JPG
Тракийка - 4 в. пр. Хр.
Anthropological Museum trakiiska printzesa.JPG (43.46 KиБ) Видяна 6539 пъти
Nekropol_Varna_grob43.jpg
Възстановка по череп от гроб №43 на Варненския некропол - V хил. пр. Хр.
Nekropol_Varna_grob43.jpg (28.47 KиБ) Видяна 6556 пъти
Та, за какъв расов тип трябва да си говорим, като гледаме тези лица?

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта