ПОНЯТИЕТО ТАНГРА

Позната и непозната...
Rimisark
Мнения: 92
Регистриран: 13 сеп 2009, 22:21

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Rimisark » 15 май 2010, 23:06

Здравейте! Един съфорумец много правилно казва - Имената им го показват... Много Знание и Много Истина има в Нашият Език - освен това е и мноого Аналитичен... Ама като ни било писано да живеем в Безвремие и да ги е Срамота Хората от Езика Си - още мноого Вода ще Изтече.
Аз ще допълня - БалКан се използва не само за Стара Планина. Хората в Родопите също я използват. А въздрастните Хора я и членуват - БалКанът...
Заменяйте Думата и Смисъла Трак с Българин когато , и където я срещнете, и Всичко ще започне лека полека да си идва на Чястото. Аз така правя :)
Поздрави и Останете със Здраве!
:IP :Bulgaria:

IYINFINITIYI
Мнения: 5
Регистриран: 22 сеп 2009, 13:30
Местоположение: София

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от IYINFINITIYI » 04 юни 2010, 13:19

Здравейте, Всички,

Бих желал да се включа, тъй като вярвам дълбоко, че има още доста неща да се напишат. Имам един въпрос. Имате ли представа каква е връзката между Баал>Тангра>Митра?

Баал-Господ?
Тангра-Господ/Бог?
Митра-Бог?

Моля предварително да ме извините , ако има правописни и граматични грешки, но не съм от най-добрите в тази сфера тъй като съм учил в България само до 5-ти клас.
Помогни си сам, за да може Господ да ти помогне!

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: ТЕ

Непрочетено мнение от time » 04 юни 2010, 15:27

Здравей IYINFINITIYI, :D
Ето тук е обяснението за Баал в темата за Мадарския конник:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... d&start=30

"Не знам дали сте се сетили, но понятия като Бог, Господ, Майка богиня, божества, духове и т.н. не са били употребявани през времето на Премъдрите /9-8000 г.пр.н.е./. Това са съвременни определения, които са наложени от хора, живеещи през периода 3000-2500 г.пр.н.е. От тогава масово се използва тази дума – Бог. Малко по-късно се „ражда” и другата дума – Господ.
Аз също използвам тези думи, за да мога да разгранича първо пластовете от Крешака и второ, за да разгранича Бог от Господ. Но по времето на Премъдрите е нямало никакви богове и т.н.. Те никога не са боравили с такива понятия!..
Така че това, което днес вие знаете за Господ.., Премъдрите са Го наричали с думата… Баал /по-точно е БЛаал/!!! А Неговата Сила /на Баал/ вече се сещате, че е носела името КиБаал /КиБЛаал или Кибела/!"


За Тангра, стигнахме до извода, че е аналогичен с Бога на Разума- Брахман. ( на няколко места се разискваше, но не можах да ги намеря, за да ти изведа цитат)
Колкото до Митра, сигурно вече си прочел какво пише в интернет за него – сравняват го с Исус и е почитан само от мъже. След въвеждането на християнството, култа към Митра отпада. (след като на Никейския събор „непогрешимите” дискутират въпроса:"жената човек ли е?" :facepalm: и стигат до великото умозаключение, че и жената е човек... /от тях да мине/ :uaaaha: )

IYINFINITIYI
Мнения: 5
Регистриран: 22 сеп 2009, 13:30
Местоположение: София

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от IYINFINITIYI » 04 юни 2010, 18:21

Здравей, Time.

Благодаря за отговора. Разбирам идеята, че по времето на премъдрите господ, бог, религия и .т.н. не са съществували. Зададох този въпрос, защото вярвам, че Баал, Тангра, Кибела, Митра са били основните двигатели на Българите в различни епохи. Интересно е дали има някаква връзка между тях и времето през което нашите предци са мигрирали и връщали отново тук. Дали има възможност, спрямо позицията на звездите и календара на Българите да има вероятност, те да са сменяли своите идеи за вярвания спрямо това къде се намират в точния момент. Специално за Тангра, вярвам, че има нещо общо с Мадара, Самото име, ако го разделим МА (Богинята Майка), казва ДА (Като човек се жени казва ДА) на РА(Слънцето), покрива голяма част от идеята за сътворението на живота.

Поздрави!
Помогни си сам, за да може Господ да ти помогне!

sum
Мнения: 2550
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от sum » 04 юни 2010, 22:48

Здрасти, IYINFINITIYI.

Разбирам идеята ти и донякъде я споделям. Но искам да обърна внимание на друго – в тази тема предполагам стана ясно, че Тангра не е българско божество и затова няма нищо общо с нас. Така че, Тангра и Мадара, са две несъвместими неща, защото се получава нещо като ауспух на КРАЗ върху шаси на Москвич 412.

През неолита /8000-5000 г.пр.н.е./ знанието на предците ни било ЕДНО - има Творец /Бал/, а неговата Сила /КиБал/ създала Крешака и всичко живо на Земята. Тогава предците ни са изобразявани Бал и КиБал като мъж и жена!
Това е основното знание.

След потопа на Балканите /5600 г.пр.н.е./ част от хората отиват към Двуречието и там основават свои градове, в които имало по ДВА храма – На Бал и на жена му КиБал /Кибела/.
Характерното за тези храмовете е, че винаги били открити.., т.е. без покрив. Другото важно е, че през този период Бал вече са го изобразявали с бичи рога, защото черепът с рога е най-близък като форма до ипсилона /Y/, а Кибела приема образа на жена, яздеща лъв.
Повече за това съм писал тук:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... &start=120

И така до времето, когато огромно наводнение заляло Месопотамия /не помня точно годината, но мисля, че беше около 3600 пр.н.е./. Бедствието принудило хората отново да се преселят, а тия, които останали, развили нова култура.
Ето при тази култура имаме главен Бог, който шумеро-акадците изобразявали с… тиара с рога. Това е Енлил, а негови синове са Бал /вече като бог на гръмотевиците/ и Даган /бог на бурите/. Тогава КиБал станала Великата богиня Майка с образ на дебела и разплута жена, която вече е символ за плодородие и т.н..
/Само да допълня, че бащата на Енлил се казва Ан, а майка му... Ки./
Така в градовете в Шумер /след 3000 г.пр.н.е./ двата основни храма се покриват и носят имената на синовете на Енлил, Бал и Даган, а Кибела изчезва от храмовете и става Велика богиня.
Забележи, че точно този Даган някои наши изследователи и историци превеждат като Тангра.
И така до към 2000-1800 г.пр.н.е., когато финикийците основават Картаген и разгръщат своята култура в Средиземно море.

НО… ето ти проблем.
Защото са запазили в своята култура знанието за ДВАТА храма на Бал и на Кибела, която те наричат с името Танит.

Порових се разбера откъде идва това интересно име /Танит/ и виж какво намерих.
В Шумер и Акад думата за бог е даган или дингир /dingir/. Но интересно защо нашите историци никъде не казват, че освен бог думата също означава и богиня, и божествено!
Това е много важно, защото излиза, че реално няма никаква разлика, когато думата "дингир" се използва за бог и за богиня. Единственото, което има значение е да се разбере в какъв точно контекст се използва думата.

Dingir при Картагенците преминава в tengir, и от там в ТАНИ. А коренът „Тан” означава змия!!! Така че, Танит означава "господарка на змиите". Точно поради тази причина Великата богиня на Картагенците винаги е изобразявана с две змии в ръцете си или една змия с две глави, какъвто реално представлява жезъла й /кадуцеят/!
Тук можеш да прочетеш какво съм писал за него:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 5&start=60

По абсолютно същия начин Кибела е изобразена в храма й в Сборяново /до Свещари/! Това светилище крие в себе си друга голяма тайна.., но това е друга тема.

Според мен нашите изследователи са длъжни да разгледат думата „дингир” освен в смисъл на бог, но и в аспект както на богиня, така и на божествено.
А по този начин Тангра ще си остане в Алтай при тюрките и монголите, а Бал и КиБал /Кибела, Танит/ при българите!!!

…И още нещо много важно - богът Даган или Дингир /тъй наречения Тангра/ всъщност се казва Дагон. Дагон е древен северозападен семитски бог, почитан от аморейците /още наричани марту/ в Угарит и е централно божество от около 2500 г.пр.н.е. до 1500 г.пр.н.е.. Почитан е бил също и във Вавилон и в Асирия.
Дагон/Даган е начело на пантеон, който включва в себе си около 200 божества!
Филистимците са запазили изображения на Дагон от което ясно се вижда, че богът представлява комбинация между човек и риба.
…И другото важно за него - името "Дагон" е получено от "Даг", което означава "риба".
Виж какво представлява бога Дагон /Даган, Дингир/:
.jpg
Мисля, че освен от Бал вече разграничихме и Дагон от Тангра.
Р.Ч.

иво

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от иво » 05 юни 2010, 12:09

:shock: Значи думата „дингир” може да се употреби за бог, богиня или божество. :roll: Това е много яко.... Защото разпердушинчва теориите , че Тенгри е видоизменено от ЗинГир, ДенГер, ДенГрей или ДинГир.
Значи финикийците-траки, когато основават Картаген от „дингир” не извеждат бог.... а богиня. :idea: Така от „дингир” става на „тенгир”......от корена „тан” – змия. :idea: А така тенгир няма нищо общо с Тангра!!!!! :facepalm: Много…. ама много яко...... :shock: :shock:
:lol: ХАХАХАХА :arrow: На нашите тагристи със сигурност ке им прилошее когато разберат истината за Тангра.

Sum нещо ме усъмни този върховен бог Енлил и потърсих за него повече инфо в нета. И знаеш ли какво открих, че Енлил е Ехова. :mrgreen: Или това е Елохим :mrgreen: :twisted: :evil: Хубаво ама ние знаем ,че Елохим е Саклас /Сатан/ а той е създал изкуственото съзнание Адам и Ева. А те пък са основата на поколение от хора чрез които „ТЕ” ни манипулат и баламосват...... :IL Егати му и работата... :facepalm:
Вече чатнах, че амореите са онова племе матру дето писа за него, че живеело в Месопотамия по планините извън градовете и далеч от цивилизацията. Разбрах , че Енлил-Ехова-Елохим-Саклас-Сатан е бога на диваците планинци, който през 2000 г.пр.Хр. е говорил на овчаря Авраам..а през 1300 г.пр.Хр на Мойсей. :ku-ku:
Вече вдянах защо еврейте са сложили Бал като син на Енлил...... и защо са го изобразявали с рога...... и защо същия е станал рогат дявол в Стария и Новия завет :facepalm:

Е… МУ МАМАТА…..

IYINFINITIYI
Мнения: 5
Регистриран: 22 сеп 2009, 13:30
Местоположение: София

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от IYINFINITIYI » 05 юни 2010, 12:59

Здравей, Съм, :[)]I:

благодаря за хубавия отговор. Истината е, че чак сега започва да се избистря лека по лека всичко. Интересното е, че чак сега след дълги години попадам на форум с хора, които имат такива знания. Чудя се къде съм се лутал :headbang:
Малко offtopic. Има ли някой който е гледал филма Dark Secrets of the Black Sea? Немога никъде да го намеря освен ако не платиш 50 лева да си купиш дисковете. Има малък клип от него в мрежата, дори мисля, че наскоро го пускаха само веднъж по БНТ 1.
Помогни си сам, за да може Господ да ти помогне!

Rimisark
Мнения: 92
Регистриран: 13 сеп 2009, 22:21

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Rimisark » 06 юни 2010, 09:06

Офтопик:
:) Ето Ви една от водештите днес Вести - http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3033931... - За Египет...
Няма нищо ново под Слънцето - просто Колелото се Върти - а къде и защо сме Там сега, всеки да си Вади Заключение :)
Инфинити, в Нашите Народни Поговорки Има Много Истина... :)
Ето още нещо Интересно - http://www.panoramio.com/photo/31225375 . В тези модерни Безвременни времена, колко ли от Нас се Замислят :oops:
Останете със Здраве!
:Bulgaria: :IP
Последна промяна от Anonymous на 18 юни 2010, 14:43, променено общо 1 път.
Причина: Offtopic

иво

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от иво » 06 юни 2010, 18:26

Sum за Тангра направо разби всички теории..... :[)]I: ама мисля ,че грешиш за твърдението ти за Кибела, че има неин храм в Сборяново. :?
Виж не искам да се обиждаш ама мисля, че в Сборяново няма никъде открит храм на Кибела. Вярно че там има над 100 могили....но в тия разкопаните досега няма нищо за Кибела. :neznam:
Може би имаш предвид че в някоя неразкопа могила има храм на Кибела..... Или.... ::thinking::

sum
Мнения: 2550
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от sum » 06 юни 2010, 22:12

Здрасти, Иво.
Така наречената „Свещарска царска гробница” не е храм на тракийски владетел, а е храм на Кибела. Интересното е, че храмът е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно-историческо наследство.

Добре. Ще отворя нова тема за храма в Свещари.
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост