Уникалните музикални размери в българската народна музика

Интересни свидетелства запазени във времето.
saradiva

Уникалните музикални размери в българската народна музика

Непрочетено мнение от saradiva » 10 яну 2009, 23:51

От няколко дни имам желание да отворя тази тема във Форума на Познанието. Но провокацията да го направя сега, дойде от най-неочаквано място - изследване за Българските календари, за което Saint Denis поднесе линк в поста си по темата за календара /"История и археология"/. Докато пишех мнението си за изследването се оформи немалък пасаж, в който опровергавам част от това изследване, свързана с музикалните размери на популярни български народни песни и особености на българските народни танци. Реших да поднеса тази част от моето мнение тук, в нова тема, за да не се размива конкретиката относно Българския календар, и още, защото тук, във Форума на Познанието си има секция "Музика и танци". А и това, мисля, ще е провокиращо начало за раздумка относно поредния факт за културата и традициите на българите, който ни отличава от всички останали народи - не само на Балканите. И така - ето линкът, поднесен от Saint Denis.
http://www.svetogled6.hit.bg/656.htm /Календарът на българите/

Цитат: „… По – запознати от нас с музика хора определиха такта на песента /Изгряла е месечинка” на Веска Сидерова/ – 5/8 (припева 10/16). Общото с Родопския химн /Бела съм, бела, юначе”/ е 8 сричния стих…" :roll: :roll: :roll:
Такова твърдение просто е ужасно грешно! Малко ми е неудобно пред музикалните ерудити да обясня защо, но още по-неудобно ми е да го оставя без обяснение.
1. Музикалният размер на „Изгреяла е месечинка” е 7/8, т.е. има три дяла, като първите два са с по две осминки, а третият е с три. Затова се нарича „удължен” такт /а не „провлачващ", както е употребено в материала/. В този размер е ръченицата, но тя е по-бърза, т.е. на шестнайстини и затова е в 7/16. А в 7/8 е така нареченият „Добруджански ръченик”, който е по-бавен. Самата песен е записана от Добруджанската фолклорна област и най-популярното й изпълнение е на Верка Сидерова, родена в Добрич.
http://www.music.store.bg/c/p-l/sid-841 ... hinka.html
Единственото вярно в твърдението по-горе е, че стихът е 8-сричен. Но на припева е 11.
2. Припевът на песента също е в муз. размер 7/8, а не 10/16. Последният, 10/16, е много интересен старинен размер, типично български е и се среща единствено в Шоплука, Пазарджишка подобласт. Характерният танц е много интересен и се родее с нестинарските стъпки ….
3. Родопският химн „Бела съм, бела, юначе!” не е в 5/8 муз. размер. Напротив, песента е характерен представител на т.нар. безмензурна българска народна песен, с орнаментиката на Родопската фолклорна област. Изключително трудна за пеене и е предизвикателство за всеки певец. Най-известна е в изпълнение на Радка Кушлева – наричана „Сладкогласният славей на Родопите”. :D
http://audio.neogen.bg/user/svetlanabak ... emnwpm70s/
Единственото вярно в твърдението пак е, че стихът е 8-сричен.
Друго твърдение: „Има песни със явно сакрален текст, а тактът им е 5/16, 8/8 и др. Известна яснота внася уточнението: “Често една и съща песен намираме в тактове 7/16, 3/8, и 5/8. Обикновено явление е по време на игра на хорото, певиците да пеят песента в 3/8, а пред микрофона в 5/8, както и обратно”. Това е доста ценно сведение, което търси своето обяснение.”
Много съжалявам, но и това е дълбоко невярно!
1. Една песен в размер 7/16, за да се изпее в размер 5/8, трябва да се променят две характеристики – текстът и темпото й. Но тогава вече ще се получи подобна, и няма да е същата песен.
2. Абсурдно е някой да се опита да промени размера на една песен от 7/8 в 3/4 или от 5/8 в 3/4. Поради простата причина, че 7/8 и 5/8 са неравноделни, а 3/4 е равноделен музикален размер /три дяла с четвъртинка/. А от 5/8 в 3/4 е още по-абсурдно, тъй като имат различен брой дялове / 5/8 – два, 3/4 – три/ и пак ще е нужно да се променя текстът. Е, не е невъзможно да се натъкмят нещата, но нито ще е красиво, нито пък ще си остане същият текст.
3. НЯМА БЪЛГАРСКО ХОРО В РАЗМЕР 3/4 или 3/8 !!! Има записани автентични мелодии от Николай Кауфман, но те са ТУРСКИ ! Ето например един картон от подобен запис на магнетофонна лента:
"Размер: Седем шестнадесети
начин на изпълнение 3 мъже - 2 зурни и тъпан
изпълнява Махмуд Ахмед и Байрям
етнос Българска
родно място на изпълнителя Корово (Югозападна Б-я) околия Велинград година на записа 1958
записвач: Николай Кауфман
забележка По време на изпълнението преминава в 3/8"
чуй: http://musicart.imbm.bas.bg/karton.asp?zapisID=9642
Изводите са ясни от първи поглед и първи слух! /който го има/. Уточнявам само, че Картата на записа е писана в годините, когато всички задължително се наричаха българи и всичко в България бе българско /дори и явно турските танци, останали от робството/. После вече решиха да сменят и имената … Но това е друга и дълга история…
И още нещо. В турския фолклор е характерно да се пее в един размер, а отсвирът /музиката между куплетите/да е динамична, и да е в друг размер. Не отричам, че има записани такива хороводни песни и в България, но е рядко. По-късно при обработката на автентичните песни, се е използвал подобен преход, но той не е типичен за българската хороводна песен. Причината за това е в характерните особености на фолклорния танц. При нашите танци се играе и докато се пее, но при турските не е така. Там е закон, докато се пее, танцьорите да са притихнали, или да играят почти на място с леки маркиращи стъпки, с цел - да се почете напъна на певеца. :lol: /А при техните песни напънът си личи, заради безбройните извивки и прехълцванки. В България си имаме израз: „Лее се леко - като народна песен!”… /
Уточнявам, че в обработения турски фолклор – песни и танци, характерните особености са се размили.
4. На твърдението: „… Обикновено явление е по време на игра на хорото, певиците да пеят песента в 3/8, а пред микрофона в 5/8, както и обратно”, всеки български певец и танцьор би се смял до премала! Чудно как така ще пея една песен в равноделния размер 3/8 и като реша да заиграя, докато пея, ще превключа на неравноделен, с дял по кратък размер 5/8 ?!?!?!?!?!?!!!!!
Не зная, Saint Denis, откъде е записано това, но подозирам, че пак се има предвид някакъв друг, различен от българския фолклор! Докато пиша това се опитвам да направя визираните музикални упражнения, но пада голям смях от резултата!!! :lol: :lol: :lol: ... Така че, ще завърша с изречението, с което завършва и цитираният откъс: „…Това е … сведение, което търси своето обяснение.” :?
Дано ми прости авторът на това изследване /за което вече отбелязах, че ме впечатли с ценни и аргументирани изводи/, но ще отбележа и още една грешка.
Цитат: „Структура, подобна на Дайчовото хоро имат и Радомирско, Самоковско, Сворнато и ...Мъжко хоро”
Не зная какво е имал предвид под „структура” на хоро, но част от характеристиките на Дайчовото хоро са:
9/16 муз. размер, характерно е най-вече за Северняшката фолклорна област, играе се в затворен кръг, в хват- за ръце.
И няма нищо общо с останалите изброени хора:
Радомирското – 4/4 или 2/4 муз размер, характерно е за Шопската фолкл. обл., играе се в отворен кръг, в хват – за леса /за колан/.
Самоковско – 9/8, Пиринска обл, отворен кръг,в хват за ръце
Сворнато – 9/8, Родопска обл., отворен кръг, в хват за ръце, като между моминската група и ергенската хватът е за кърпа.
А кое е пък това Мъжко хоро ?!?! :?
Е, забелязва се еднакъв муз. размер на Дайчовото с две от изброените хора, но те са по-бавни и със съвсем различна орнаментика от тази на Дайчовото.
А иначе, много интересна е аналогията на свиващия се и разширяващ се кръг при Дайчовото и „диханието” на природата, кръговратът. За това – поздравления! Както и за лявото Великденско хоро. Уточнявам, че характерното име за това хоро е Буенек, в Ямболско има и друго наименование – Румбана. И двете хора се играят и в двете посоки.

иво

Re: Уникалните музикални размери в българската народна музика

Непрочетено мнение от иво » 15 яну 2009, 11:27

Ами от прочетеното ми стана ясно , че този автор май много не разбира от народни ритми.
Как може като не разбира например какъв е такта на песента „Изгреяла е месечинка” да пише изобщо за него?
Това от незнание ли е или е някакъв целенасочен процес?

Аз не разбирам много но поне знам размера на нашата ръченица 7/8. Него не мога да го объркам.
Какъв ли българин ще да си , ако не знаеш поне такта на ръченицата.

Saint Denis

Re: Уникалните музикални размери в българската народна музика

Непрочетено мнение от Saint Denis » 19 фев 2009, 12:54

И аз нямам идея, Сарадива, този автор какви ги пиши, защото тази книга така и не можах да прочета.

ЧИЕ НАСЛЕДСТВО СА НЕРАВНОДЕЛНИТЕ ТАКТОВЕ В БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА ? - http://www.protobulgarians.com/irregular_times.htm

saradiva

Re: Уникалните музикални размери в българската народна музика

Непрочетено мнение от saradiva » 19 фев 2009, 18:09

Saint Denis, много ти благодаря за линка! Често влизам в този сайт /наричам си го "Протобългарския"/, но съм подминала тази тема :oops: ... Прехвърлих я набързо, защото нямам много време тези дни. но съм щастлива да прочета нещо, което по-скоро подозирах, отколкото да съм проверявала дали е така - БЪЛГАРСКИТЕ ТАНЦИ СА СИ САМО БЪЛГАРСКИ! И ако онези славянофилски сладури пак започнат да ми твърдят дефиниции от рода на: "Славяни сме защото говорим на славянски!"/?!?!?!/ :lol: , аз вече ще им отговарям:"Не, българи сме, защото танцуваме по български!". Една великолепна диригентка на хора от Котленското муз. училище, Катя Барулова, веднъж сподели с мен - "Най ме е яд като рекат за някои чужденки - пеят досущ като българки!..." и все им отговаряла:"Не, уважаеми дами и господа, те не пеят досущ като българките. Досущ като българките пеят само българките!"...

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост