проф. Василка Тъпкова

saradiva

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от saradiva » 09 фев 2010, 23:55

Направо съм бясна /пак/ от възмущение!!! :x
Докато джитках из Нета, попаднах на една статийка, озаглавена с категоричното:
"Как Византия създаде славянската писменост" :shock: :o :x
Направо паднах!!!
За частица от секундата ми премина мисълта: "Гадните гърчуля, пак са ни спретнали крастава лъжа!"
Обаче в следващата частица от секундата се ужасявам отново:
Автор: ПРОФЕСОР Василка Тъпкова :evil:
Ее-е-ехх!!!
Поредният български "учен" "историк - истински предател на България и на българската история!!!

Още по-големият цинизъм е датата на публикацията -
забележете - 24 май /2007/ :o :o :o
Туй за честит празник ли ни го е поднесла авторката и редакцията на е-вестник, където е публикуван пасквилът?!

Що за птица е г-жа/г-ца Бистра Величкова не зная. Но доста кал е хвърлила отгоре си, особено със заглавието на тази публикация! Станала е рупор на откровено предателство. Оставям коментарите на коментиращите след публикацията. Прочетете ги, за да се разтушите, че въпреки Тъп/к/ова и тъп/ков/ите "учени",
все пак има хора с отворени очи и умове...

Ох, ето част от блювоча:

24 Май 2007

Как Византия създаде славянската писменост
Бистра Величкова

Повечето българи погрешно смятат, че братята Кирил и Методий са българи. Няма никакви исторически доказателства за това. Погрешно се смята също така, че създаването на “българската” писменост (по-точно славянска) е някакво родолюбиво дело на “Солунските двама братя”. Всъщност това е поръчка на византийския император.
По повод днешния празник по-долу е-vestnik публикува накратко историята на създаването на славянската писменост, разказана от проф. Василка Тъпкова, историчка и преподавателка в Софийския университет, която е привърженик на идеята, че Св. Св. Кирил и Методий са от славянски произход:
-----
През 9-и век Византийската империя е в разцвет. Тогава тя решава да привлече към своята култура славянския свят , като създаде писменост за славините в средна Европа, именно в Моравия и Панония.
Така започва историческото дело на Солунските братя Кирил и Методий, които са натоварени от византийския император Михаил ІІІ да създадат славянската азбука за тази нова политика на Византия, насочена съм славянския свят.

А кои са те? Според “Пространното житие” на Методий, императорът им казал: „Вие двамата сте солунчани , а всички солунчани говорят чисто по славянски” . Това означава, че те са били най-подготвени за тази задача. Оттам възниква въпросът за тяхната народност. Някои учени смятат, че те са гърци, но като са живели сред славянско население, каквото е имало около Солун, са овладели и славянския език. Други са на мнение (между тях и аз), че те произхождат от тамошното славянско население, но са получили високо образование. В историческата книжнина се знае малко по тези въпроси. Бащата на двамата братя - Лъв е бил на висока византийска служба в Солун, но той може и да е бил по произход славянин. Славяни-християни са били издигани във византийската служебна йерархия многократно.

Мисията на двамата Солунски апостоли започва в 863 г., когато те занасят в Моравия и Панония преведените от тях книги – за църковното богослужение в тези страни (днес – Чехия и Словакия). Целта е била тамошните славянски народи да не попаднат под влиянието на Западната църква и да не им бъде наложен латинския език.
Двамата братя минават през Рим, за да защитят своето дело и да получат благословията на папата. На Запад се е смятало, че църковното богослужение може да се извършва само на еврейски, гръцки и латински. Те обаче успяват да убедят папата, че проповедта може да се извършва и на други езици, понятни за населението, за което били предназначени.
Изтощен, Кирил умира в Рим. Остава Методий, който има голям успех в Моравия , главно в град Микулчице, където и днес има следи от изградената от него църква.
След смъртта на Методий – 885 г., обаче, се налагат баварските духовници и изгонват учениците на Кирил и Методи – Климент, Наум, Ангеларии, Сава, Горазд - т. нар. седмочисленици (заедно с Кирил и Методий). Те бягат по Дунав до Белград.
В този критичен момент Княз Борис I ги приютява в България. Взима Наум в Плиска и изпраща Климент в Охрид. Там те стават разпространители на славянската книжнина и въвеждат богослужение на славянски език - постепенно различията между прабългари и славяни се изглаждат. Така славянската писменост намира своето огнище в България, която вече не зависи от византийската империя. Българската държава става център на новата писменост , която започва да се разпространява навсякъде сред славяните. Тя постепенно достига и на север от Дунава до Румъния и Русия.
.....................................................
В края на 1980 г. папа Йоан Павел II провъзгласи Кирил и Методи за съпокровители на Европа заедно със свети Бенедикт. Днес кирилицата заема място сред другите азбуки в Е С."


http://e-vestnik.bg/1151

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
:x :x :x :x :x :x :x

иво

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от иво » 10 фев 2010, 10:35

:IL :IL Ужас.......... :shock: :o :shock:
Ама тая професор Василка Тъпкова явно е медиавист-контактьор…… иначе откъде ще знае какво е КАЗАЛ император Михаил ІІІ на Кирил и Методи в частен разговор :arrow: „Вие двамата сте солунчани , а всички солунчани говорят чисто по славянски”
Е по-голям цинизъм не бях чел от български професор за българите Църко и Страхота. Браво Василка……. браво Тъпкова. С гордост продължавай да си носиш фамилията защото напълно си я заслужаваш :!:

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от men » 11 фев 2010, 13:31

Би трябвало един професор по история от Софийския университет да знае, че Византия е империя в която официален език е гръцкия. Но Византия никога не е била гръцка империя. Разликата е огромна. Във Византийската империя живеят десетки народи. Голяма част от Византийските императори са Тракийци по произход и това е известно, само не знам защо се премълчава.
Още веднъж, Византия НЕ е гръцка империя макар в нея официално да се говори на гръцки език. И индианците в Бразилия говорят на португалски, ама не са португалци.
И след като госпожата професор Василка Тъпкова цитира “Пространното житие на Методий” би трябвало да знае какво пише Климент Охридски в „Житие на равноапостолния наш отец Кирил Философ”. Все пак Кирил е брат на Методий.

А там в житието на Кирил пише следното:
………………………………………
Тогава императорът потърси философа, намери го и му предаде думите на хазарите, като каза:
- Философе, иди при тези хора и им дай ответ за Светата Троица с Нейната помощ, защото никой друг не може да изпълни достойно тази задача!
А той рече:
- Щом заповядваш, господарю, с радост отивам на такава задача, пеш и бос, без нищо, както Господ заповядва на Своите ученици!
…………………………..
Когато Философът пристигна там и щяха да седнат на обед при кагана, го запитаха:
- Какъв е твоят сан, за да те поставим според него?
Той отговори:
- Дядо ми беше много велик и славен, та стоеше близо до царя. Но след като доброволно отхвърли дадения му сан, той беше изгонен, дойде в чужда земя, обедня и там ме роди. Аз усърдно търся древния сан на дядо си, но все още не съм успял да го получа
, защото съм Адамов внук.
Те му отговориха:
- Достойно и право говориш, гостенино!
От този момент започнаха повече да го почитат. Каганът взе чашата си и рече:
Нека пием в името на единия Бог, Който е сътворил цялата твар!


Климент Охридски най добре е знаел какъв е бил произхода на Кирил и Методий макар и да са родени в Солун. Във Византийската империя живеят десетки народи , а не само гърци.
Дори хазарите знаят, че Кирил говори истината.
„Те му отговориха:
- Достойно и право говориш, гостенино!”


Ясно е казано в житието, с думи от самия Кирил :

„Дядо ми беше много велик и славен, та стоеше близо до царя. Но след като доброволно отхвърли дадения му сан, той беше изгонен, дойде в чужда земя, обедня и там ме роди.”
Дядото на Кирил е аристократ изгонен от друга държава. Тогава дядото на Кирил се заселва в чуждата държава Византия т.е. в Солун. Така, че дядото на Кирил е чужденец във Византия, където се ражда потомството му т.е. внуците му Кирил и Методий.
Тази теза е добре обоснована от Маргаритов М., А. Маргаритоф-Хофер, Е. фон Сулмтал в книгата им „За Кирил и Методий”/. Изд. Тангра ТаНакРа,София, 1999/ Според тях братята Кирил и Методий са внуци на български болярин, приближен на владетелския двор в Плиска и емигрирал във Византия по времето на кан Телериг. Важен извод от тяхната теза е, че глаголицата е създадена поне 6-7 години преди Моравската мисия на братята и е била предназначена за ползване от населението на България.Това се потвърждава и от факта,че братята са пътували и престояли известно време в Брегалнишката област,вероятно по договорка с българския княз Борис I.

И още нещо много важно, ако дядото на Кирил и Методий е бил претендент за българския престол и е бил принуден да абдикира, примерно защото е приел християнството, то неговите наследници никога няма да бъдат допуснати да се върнат в България. Просто такива са династическите правила.
Така, че най простия извод който можем да направим, че Кирил и Методий са чужденци във Византия и не са гърци, макар сред многото езици които владеят да знаят и гръцки.
Българските учени и не само те, цитират неща които са угодни на тези които са им дали титлите.
Никога гръцки учен няма да признае, че елините са взели азбуката си от Траките-Беласги.
Професор Тъпкова, уверявам Ви, че Цар Борис никога не е говорил на славянски език и никога не е утвърждавал славянска азбука.
И още професор Тъпкова … имате много поздрави лично от българина Кирил Философ. Чул е човека от отвъдното за Вас и се чуди на кой господар се кланяте!

saradiva

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от saradiva » 11 фев 2010, 20:43

Браво, мен, :[)]I: че се сети за тази теза на Маргаритов М., А. Маргаритов-Хофер, Е. фон Сулмта!!!
Именно след написаното в книгата им бях решила да отворя
тема за Кирил и Методий, но пусто… време не достигаше. :|
Сега обаче време имам и я отварям – там ще допълня с нещо написаното от теб.
Защото тук е тема само за „учени” в кавички/Меко казано!/ ;)
Като цитираната Тъп/ков/а.

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от Jonathan » 12 фев 2010, 16:55

"...Оттам възниква въпросът за тяхната народност. Някои учени смятат, че те са гърци, но като са живели сред славянско население, каквото е имало около Солун, са овладели и славянския език."

По-голяма тъп-отия не бях срещал досега.
А статията на Тъпкова си й подхожда. Само дето не мога да разбера, как може българин да напише подобно нещо.


Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост