ТИ СИ ТОВА ◦◦◦ Tat Tvam Asi ◦◦◦ Thou Art That

Форум за Познанието
Дата и час: Съб Яну 20, 2018 3:56 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ееех...тези наши "учени"!!!
Ново мнениеПубликувано на: Сря Фев 10, 2010 12:55 am 
Направо съм бясна /пак/ от възмущение!!! :x
Докато джитках из Нета, попаднах на една статийка, озаглавена с категоричното:
"Как Византия създаде славянската писменост" :shock: :o :x
Направо паднах!!!
За частица от секундата ми премина мисълта: "Гадните гърчуля, пак са ни спретнали крастава лъжа!"
Обаче в следващата частица от секундата се ужасявам отново:
Автор: ПРОФЕСОР Василка Тъпкова :evil:
Ее-е-ехх!!!
Поредният български "учен" "историк - истински предател на България и на българската история!!!

Още по-големият цинизъм е датата на публикацията -
забележете - 24 май /2007/ :o :o :o
Туй за честит празник ли ни го е поднесла авторката и редакцията на е-вестник, където е публикуван пасквилът?!

Що за птица е г-жа/г-ца Бистра Величкова не зная. Но доста кал е хвърлила отгоре си, особено със заглавието на тази публикация! Станала е рупор на откровено предателство. Оставям коментарите на коментиращите след публикацията. Прочетете ги, за да се разтушите, че въпреки Тъп/к/ова и тъп/ков/ите "учени",
все пак има хора с отворени очи и умове...

Ох, ето част от блювоча:

24 Май 2007

Как Византия създаде славянската писменост
Бистра Величкова

Повечето българи погрешно смятат, че братята Кирил и Методий са българи. Няма никакви исторически доказателства за това. Погрешно се смята също така, че създаването на “българската” писменост (по-точно славянска) е някакво родолюбиво дело на “Солунските двама братя”. Всъщност това е поръчка на византийския император.
По повод днешния празник по-долу е-vestnik публикува накратко историята на създаването на славянската писменост, разказана от проф. Василка Тъпкова, историчка и преподавателка в Софийския университет, която е привърженик на идеята, че Св. Св. Кирил и Методий са от славянски произход:
-----
През 9-и век Византийската империя е в разцвет. Тогава тя решава да привлече към своята култура славянския свят , като създаде писменост за славините в средна Европа, именно в Моравия и Панония.
Така започва историческото дело на Солунските братя Кирил и Методий, които са натоварени от византийския император Михаил ІІІ да създадат славянската азбука за тази нова политика на Византия, насочена съм славянския свят.

А кои са те? Според “Пространното житие” на Методий, императорът им казал: „Вие двамата сте солунчани , а всички солунчани говорят чисто по славянски” . Това означава, че те са били най-подготвени за тази задача. Оттам възниква въпросът за тяхната народност. Някои учени смятат, че те са гърци, но като са живели сред славянско население, каквото е имало около Солун, са овладели и славянския език. Други са на мнение (между тях и аз), че те произхождат от тамошното славянско население, но са получили високо образование. В историческата книжнина се знае малко по тези въпроси. Бащата на двамата братя - Лъв е бил на висока византийска служба в Солун, но той може и да е бил по произход славянин. Славяни-християни са били издигани във византийската служебна йерархия многократно.

Мисията на двамата Солунски апостоли започва в 863 г., когато те занасят в Моравия и Панония преведените от тях книги – за църковното богослужение в тези страни (днес – Чехия и Словакия). Целта е била тамошните славянски народи да не попаднат под влиянието на Западната църква и да не им бъде наложен латинския език.
Двамата братя минават през Рим, за да защитят своето дело и да получат благословията на папата. На Запад се е смятало, че църковното богослужение може да се извършва само на еврейски, гръцки и латински. Те обаче успяват да убедят папата, че проповедта може да се извършва и на други езици, понятни за населението, за което били предназначени.
Изтощен, Кирил умира в Рим. Остава Методий, който има голям успех в Моравия , главно в град Микулчице, където и днес има следи от изградената от него църква.
След смъртта на Методий – 885 г., обаче, се налагат баварските духовници и изгонват учениците на Кирил и Методи – Климент, Наум, Ангеларии, Сава, Горазд - т. нар. седмочисленици (заедно с Кирил и Методий). Те бягат по Дунав до Белград.
В този критичен момент Княз Борис I ги приютява в България. Взима Наум в Плиска и изпраща Климент в Охрид. Там те стават разпространители на славянската книжнина и въвеждат богослужение на славянски език - постепенно различията между прабългари и славяни се изглаждат. Така славянската писменост намира своето огнище в България, която вече не зависи от византийската империя. Българската държава става център на новата писменост , която започва да се разпространява навсякъде сред славяните. Тя постепенно достига и на север от Дунава до Румъния и Русия.
.....................................................
В края на 1980 г. папа Йоан Павел II провъзгласи Кирил и Методи за съпокровители на Европа заедно със свети Бенедикт. Днес кирилицата заема място сред другите азбуки в Е С."


http://e-vestnik.bg/1151

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
:x :x :x :x :x :x :x


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ееех...тези наши "учени"!!!
Ново мнениеПубликувано на: Сря Фев 10, 2010 11:35 am 
:IL :IL Ужас.......... :shock: :o :shock:
Ама тая професор Василка Тъпкова явно е медиавист-контактьор…… иначе откъде ще знае какво е КАЗАЛ император Михаил ІІІ на Кирил и Методи в частен разговор :arrow: „Вие двамата сте солунчани , а всички солунчани говорят чисто по славянски”
Е по-голям цинизъм не бях чел от български професор за българите Църко и Страхота. Браво Василка……. браво Тъпкова. С гордост продължавай да си носиш фамилията защото напълно си я заслужаваш :!:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ееех...тези наши "учени"!!!
Ново мнениеПубликувано на: Чет Фев 11, 2010 2:31 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Дек 21, 2008 1:38 pm
Мнения: 948
Би трябвало един професор по история от Софийския университет да знае, че Византия е империя в която официален език е гръцкия. Но Византия никога не е била гръцка империя. Разликата е огромна. Във Византийската империя живеят десетки народи. Голяма част от Византийските императори са Тракийци по произход и това е известно, само не знам защо се премълчава.
Още веднъж, Византия НЕ е гръцка империя макар в нея официално да се говори на гръцки език. И индианците в Бразилия говорят на португалски, ама не са португалци.
И след като госпожата професор Василка Тъпкова цитира “Пространното житие на Методий” би трябвало да знае какво пише Климент Охридски в „Житие на равноапостолния наш отец Кирил Философ”. Все пак Кирил е брат на Методий.

А там в житието на Кирил пише следното:
………………………………………
Тогава императорът потърси философа, намери го и му предаде думите на хазарите, като каза:
- Философе, иди при тези хора и им дай ответ за Светата Троица с Нейната помощ, защото никой друг не може да изпълни достойно тази задача!
А той рече:
- Щом заповядваш, господарю, с радост отивам на такава задача, пеш и бос, без нищо, както Господ заповядва на Своите ученици!
…………………………..
Когато Философът пристигна там и щяха да седнат на обед при кагана, го запитаха:
- Какъв е твоят сан, за да те поставим според него?
Той отговори:
- Дядо ми беше много велик и славен, та стоеше близо до царя. Но след като доброволно отхвърли дадения му сан, той беше изгонен, дойде в чужда земя, обедня и там ме роди. Аз усърдно търся древния сан на дядо си, но все още не съм успял да го получа
, защото съм Адамов внук.
Те му отговориха:
- Достойно и право говориш, гостенино!
От този момент започнаха повече да го почитат. Каганът взе чашата си и рече:
Нека пием в името на единия Бог, Който е сътворил цялата твар!


Климент Охридски най добре е знаел какъв е бил произхода на Кирил и Методий макар и да са родени в Солун. Във Византийската империя живеят десетки народи , а не само гърци.
Дори хазарите знаят, че Кирил говори истината.
„Те му отговориха:
- Достойно и право говориш, гостенино!”


Ясно е казано в житието, с думи от самия Кирил :

„Дядо ми беше много велик и славен, та стоеше близо до царя. Но след като доброволно отхвърли дадения му сан, той беше изгонен, дойде в чужда земя, обедня и там ме роди.”
Дядото на Кирил е аристократ изгонен от друга държава. Тогава дядото на Кирил се заселва в чуждата държава Византия т.е. в Солун. Така, че дядото на Кирил е чужденец във Византия, където се ражда потомството му т.е. внуците му Кирил и Методий.
Тази теза е добре обоснована от Маргаритов М., А. Маргаритоф-Хофер, Е. фон Сулмтал в книгата им „За Кирил и Методий”/. Изд. Тангра ТаНакРа,София, 1999/ Според тях братята Кирил и Методий са внуци на български болярин, приближен на владетелския двор в Плиска и емигрирал във Византия по времето на кан Телериг. Важен извод от тяхната теза е, че глаголицата е създадена поне 6-7 години преди Моравската мисия на братята и е била предназначена за ползване от населението на България.Това се потвърждава и от факта,че братята са пътували и престояли известно време в Брегалнишката област,вероятно по договорка с българския княз Борис I.

И още нещо много важно, ако дядото на Кирил и Методий е бил претендент за българския престол и е бил принуден да абдикира, примерно защото е приел християнството, то неговите наследници никога няма да бъдат допуснати да се върнат в България. Просто такива са династическите правила.
Така, че най простия извод който можем да направим, че Кирил и Методий са чужденци във Византия и не са гърци, макар сред многото езици които владеят да знаят и гръцки.
Българските учени и не само те, цитират неща които са угодни на тези които са им дали титлите.
Никога гръцки учен няма да признае, че елините са взели азбуката си от Траките-Беласги.
Професор Тъпкова, уверявам Ви, че Цар Борис никога не е говорил на славянски език и никога не е утвърждавал славянска азбука.
И още професор Тъпкова … имате много поздрави лично от българина Кирил Философ. Чул е човека от отвъдното за Вас и се чуди на кой господар се кланяте!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ееех...тези наши "учени"!!!
Ново мнениеПубликувано на: Чет Фев 11, 2010 9:43 pm 
Браво, мен, :[)]I: че се сети за тази теза на Маргаритов М., А. Маргаритов-Хофер, Е. фон Сулмта!!!
Именно след написаното в книгата им бях решила да отворя
тема за Кирил и Методий, но пусто… време не достигаше. :|
Сега обаче време имам и я отварям – там ще допълня с нещо написаното от теб.
Защото тук е тема само за „учени” в кавички/Меко казано!/ ;)
Като цитираната Тъп/ков/а.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ееех...тези наши "учени"!!!
Ново мнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 5:55 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Мар 02, 2009 1:24 am
Мнения: 293
"...Оттам възниква въпросът за тяхната народност. Някои учени смятат, че те са гърци, но като са живели сред славянско население, каквото е имало около Солун, са овладели и славянския език."

По-голяма тъп-отия не бях срещал досега.
А статията на Тъпкова си й подхожда. Само дето не мога да разбера, как може българин да напише подобно нещо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ееех...тези наши "учени"!!!
Ново мнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 5:59 pm 
:IL ..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Върнете се в началото
  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2008 - 2013 форум "ТИ СИ ТОВА"