проф. Валерия Фол

sum
Мнения: 2768
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от sum » 16 мар 2009, 15:06

Попаднах на много интересна статия на Валерия Фол. Можете да я прочете ето тук:

http://www.diplomatic-bg.com/c2/content ... 93/47/1/0/
За да стане ясно защо говорим за Югоизточна Европа и Северозападна Мала Азия, ще очертая територията, която са обитавали траките във времето, когато най-често се поставя началото на функционирането на свещени територии със скалноизсечени и мегалитни паметници и на орфическата вяра. Траките са един от най-старите индоевропейски народи, чието начално формиране се датира в края на ІV – началото на ІІІ хил. пр. Хр. В средата на ІІ хил. пр. Хр. те са населявали обширната територия между двуречието Днепър – Днестър, южните склонове на Карпатите, двуречието Струма – Вардар, Североегейското крайбрежие с принадлежащите му острови Тасос, Самотраки, Наксос, Лемнос и Северозападна Мала Азия (Троада и Витиния). Културно-историческото наследство на този древен народ, „най-многоброен в света след индийския“, както пише Херодот (V в. пр. Хр.), се открива на територията на България, Турция, Гърция, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Сърбия, Македония. Тракийската култура е общо наследство на страните в Югоизточна Европа и е своеобразен мост между изтока и запада.
През ІІ хил. пр. Хр. на базата на предноазиатски, египетски и критски вярвания възниква учение, различно от олимпийската вяра. Още в древността то е назовано с името на Орфей – митологичния музикант и поет, учител по безсмъртие, „лечител на тялото и душата“. Това устно учение се разпространява от Крит на север в Беотия, Тесалия, Фокида (с Делфи), Източна Македония и Тракия с островите Самотраки, Наксос, Лемнос и Тасос.
Браво за тези думи: „Траките са един от най-старите индоевропейски народи, чието начално формиране се датира в края на ІV – началото на ІІІ хил. пр. Хр."
Само до преди няколко години траките бяха „закотвени” в 5-4 в.пр.Хр., и не „мърдаха” оттам вече десетки години. Изведнъж 4-3 хилядолетие преди Хр.!?! Това се казва изненада…
Но ето с това не съм съгласен - „През ІІ хил. пр. Хр. на базата на предноазиатски, египетски и критски вярвания възниква учение, различно от олимпийската вяра. Още в древността то е назовано с името на Орфей
Орфей е живял през 13 в.пр.н.е. Следователно учението „Орфизъм” трябва да е било почитано след неговото време, а не през 2-ро хил.пр.н.е.!.. Разликата е огромна… има-няма 700 години!

Следващото изречение на уважаваната от мен д-р Валерия Фол също не е издържано според мен – „Това устно учение се разпространява от Крит на север в Беотия, Тесалия, Фокида (с Делфи), Източна Македония и Тракия с островите Самотраки, Наксос, Лемнос и Тасос.”
Е как може да се разпространява от Крит „Орфизмът”, когато Орфей е роден и е живял в Родопите!?!
Р.Ч.

иво

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от иво » 17 мар 2009, 12:04

За мен лично д-р Валерия Фол не е уважавана а е неуважавана. С интерес прочетох статията към която си дал линк sum и открих много сериозни пропуски в нея. Тя казва:
Тракийската култура е нелитературна, знанието се е предавало и пазело от поколение на поколение от посветени.
Брей! Ами май този наш учен не е чел древни извори или се прави на ударен с мокър парцал за думите на Платон Еврипид и т.н.. Какво ще каже същата траколожка за тези думи а?
Едуар Шюре:“В Родопски храм, в сандък от кедър, Орфей е държал многочислени свитъци папируси с египетски иероглифи и финикийски писмена“
Еврипид: “На тракийски таблички е записано Орфеевото слово“.
Ксенофонт съобщава, че у „траките се намирали и много книги”.
Платон пише: „У траките се намирали много книги... Купища книги от Орфей и Музей”

Как не я е срам да твърди ,че траките били безписмен народ...... едва ли още малко ще излезе че са били глухи и слепи...... ама на видиш ли "конете им били целите в злато" /Платон/

sum
Мнения: 2768
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от sum » 17 мар 2009, 14:28

Иво, разбирам тихия ти гняв, но все пак такива са нещата…
Аз също открих още несъответствия в изказването на д-р Валерия Фол и ти предлагам да видиш сравнителния снимков материал, които е по-долу.
В същата статия известният учен твърди:
Долината на тракийските царе е обрамчена от скални светилища. Над нея, в източния й край (при гр. Бузовград) се извисява най-големият мегалитен паметник на Балканския полуостров. Мегалитът и заобикалящият го терен, осеян с артефакти и градежи, не е проучен археологически, но предварителните изследвания показват, че той е използван за измерване на времето чрез наблюдения на слънцето.
Ето какво представлява мегалитът край Бузовград. Обърнете внимание на хората около него, за да имате горе-долу представа за неговия размер.
Buzovgrad.megalit.02.JPG
За този мегалит д-р Валерия Фол твърди, че е „най-големият мегалитен паметник на Балканския полуостров”.
Аз не съм съгласен с това гръмко твърдение, защото наскоро снимах по-голям мегалит от този край Бузовград. Вижте го и сравнете размерите им:
Picture_174.jpg
Picture_196.jpg
Р.Ч.

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от men » 22 юни 2010, 16:16

В статията за Тракийското светилище до село Ночево „Скритото светилище на Сътворенито” /сп.”Осем” бр.6/2010г./ особено впечатление ми направи следното:
Първи цитат:
„…И оттам, със снимковия материал в ръце, право при нашия верен консултант по археология д-р Иля Прокопов. Първо му показах графитите.
„Правени са с различна техника- пилето е позитив, а другите две негатив. Това може да говори за различни епохи. А и тази фигура седнала като за медитация… така поне изглежда, но трябва да се изчистят от мъха и тогава пак да се заснемат. Кой знае, може на това място да е имало дервишко теке и както преди три хиляди години мястото да е функционирало и допреди 150” – коментира той.
31_medit__001.jpg
Наистина в горния цитат д-р Иля Прокопов прави предположение…, но все пак позата за медитация не е нито турски, нито мюсюлмански, нито пък дервишки патент.
С голямо основание могат да се направят и други предположения относно фигурата на медитиращия свързани с дълбоката древност, когато е изградено светилището и това по мое мнение не е 2 хил.г.пр.н.е, а доста по назад във времето.

…………………………………………………………
Втори цитат:
На финала на статията…
„…Остана и последния вариант – скалният комплекс около село Ночево да е бил посветен изцяло на култовата дейност. …
…И отговорът дойде като от само себе си. Оказа се, че проф.Валерия Фол добре познава мястото. И не само това – дори е писала за него. От нея дойде и заключението – култов комплекс на най-храбрите и свободолюбиви сред тракийските племена – бесите.”
Браво проф. Валерия Фол, изводът и заключението Ви е достойно за професор по тракология….. Макар, че такова заключение може да даде и един студент по история третокурсник.
Ами какво ще кажете уважаеми съфорумци, ако Скалното светилище край село Ночево е изградено от предците на предците на храбрите беси, а???

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от time » 22 юни 2010, 17:13

Здравей men, и на мен ми направи впечатление статията в сп.8, даже си казах, че при първа възможност ще посетим това светилище. Колкото до съпътстващите фактите коментари, те са винаги по-близо до раздел хумор, отколкото до историята. Но, нещата все някога ще се променят.

Ако някой реши да ходи до светилището да се обади. :D

иво

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от иво » 23 юни 2010, 10:50

Значи ако В.Фол не беше направила това брилянтно умозаключение :girl3: в никакъв случай никой никога нямаше да се сети, че там са живели бесите. :lol: Просто гениално заключение за професор. :uaaaha:
Men я кажи кой е писал статията че всички да разберем кой е облизал седалищния мускул на В.Фол.

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от men » 25 юни 2010, 17:39

Здравей Иво!
Автор на статията "СКРИТОТО СВЕТИЛИЩЕ НА СЪТВОРЕНИЕТО"
поместена в списание "Осем" е Мария Бончева.

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от men » 27 юли 2010, 12:02

При откриването на изложбата "Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа" на 16.07.2010г. в Областна администрация град Ямбол в присъствието на зам. министъра на културата г-н Чобанов и представителя на Венецианския офис на Юнеско, проф.Валерия Фол е казала, че "от устиета на река Марица по долината на река Марица и по долината на река Тунджа се е зародила Първата Европейска цивилизация".
Поздравления към проф.Валерия Фол за това нейно изказване! :bravooo:

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Храмът „Грифони”

Непрочетено мнение от Jonathan » 08 окт 2010, 16:27

:facepalm:
В тази връзка вижте какво обсъждаха рано сутринта нашите (на)учени в "Денят започва" по БНТ:

http://bnt.bg/bg/news/view/38281/skarab ... _egiptjani

Г-жа Фол и тя там да обяснява отде накъде египтяните ще имат нещо общо с траките.Много се смях.... :uaaaha: *wacko* :ku-ku:
Някъде към края споменаха и въпросният слънчев диск с крилата, намерен до Тополовград, който sum ни показа на снимката.
Гледайте и се дивете що е то научна мисъл.... И народа им плаща на такива заплатите... :facepalm:

sum
Мнения: 2768
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Храмът „Грифони”

Непрочетено мнение от sum » 09 окт 2010, 12:41

Здрасти, Jonathan. Вчера нямах възможност, но днес с удоволствие изгледах материала от сутрешния блок на БНТ.
Честно да ти кажа, развеселих се… :D Иначе симпатичната професорка Фол изглежда убедително на екрана и вдъхва някакъв респект, но ако човек се замисли върху думите й разбира какви небивалици говори. Направих си труда да изведа част от коментара й, за да видим и помислим какво точно твърди:
Траките и египтяните са били заедно в три империи, но в по-късен период. Птолемеите, римската и византийската империя.
Империята на Птолемеите е създадена след смъртта на Александър Велики. А това означава, че професорката говори за траки в Египет след 3 в.пр.Хр. до падането на Константинопол през 1453 г..
Доре.
Но какво да правим тогава с написаното от Спароток:
Преди време У. Б. Емери установи, че първите три египетски династии са основани от хора чужди на местното население [6] стр 27-28. Д.Е.Дери (цитиран от Емери) добавя, че потвърждение за това се намира в погребенията от преддинастичния период. Там индивидите са със значително по-едър ръст и с по-голям череп, сравнени с арфиканоидите [6] стр. 28. Емери представя и странни писмени знаци, които са употребявани само от представителите на първите династии и не присъстват сред по-късните йероглифи. За съжаление британският учен не е запознат с неолитната писменост на Тракия иначе щеше да установи, че тя има 24 идентични знака с мистериозната и слабо известна египетка писменост... Логичното заключение е, че траки са посещавали Египет още от най-дълбока древност.
И още:
Признато е, че първите три династии на Египет са създадени от чужденци. Първите мумии на Египет са на кавказоиди с рижа коса, затова и най-старата мумия е наречена Джинджър - Риж.
Преддинастичната писменост на Египет показва прилики с неолитната балканска, има и прилики в керамиката.

Нека уточним кога е тази преддинастична писменост, за която пише Спароток. През втората половина на 4-то хил.пр.Хр., отделните общности "номи" се обединили в Горното Египетско царство и Долното Египетско царство. Така че става въпрос за този период. А за основател на първата египетска династия и обединител на Египет, се счита цар Менес /2950 г. пр. Хр./."

Време е вече за веселата част.
Водещата на сутрешния блок задава основателен въпрос: „Какво са търсили египтяните по нашите земи?
Отговорът на Фол е умопомрачителен:
-Ще ви кажа. Суровини. Търсили са дървен материал и са търсили мед.

ХАЙДЕ БЕ! Значи само на Балканите е имало пчели, така ли? И на всичкото отгоре египтяните няма да отидат за дърва до Кипър или до Крит, или до десетките градове по брега на Средиземно море, а ще пътуват с кораб близо 2000 км. до Тракия!?! Брей, те били големи будали… или може би са си падали по корабен туризъм. Но като се замисля защо пък не – щом фараонът е плащал що да не разкарат до Тракия за дърва…
А продължението на интервюто е просто образец /да не кажа за глупост/ и "плаче" за рамка.
Започваме с въпрос, зададен от В.Фол на самата себе си:
Защо няма толкова много артефакти?
И отговора й към себе си:
Ами вие попадате в една страна, движите се с кораб, качвате се нагоре по течението на Марица и трябва наистина да сте много смела, за да слезете от брега и да започнете да се разхождате… Не по скоро ще стоите близо до брега, където ще направите търговията.

А-а-а, значи египтяните не са пътували до Тракийско море за дърва и мед, ами са поемали по реката директно към Пловдив… сигурно щото меда там е по-хубав и дървата по-здрави. А пък дали египтяните са били смели... ами сигурно, защото не само са се разхождали по брега на Марица, ами май са се изгубили, защото изведнъж поели към Тополовград, където изсекли крилатия слънчев диск и една камара с полукръгове и прочее.
…Журналистката успява да се вмъкне с въпрос:
- А с какво са плащали и защо тук не намираме такива следи?
- Амиии… това е проблема. Вероятно са плащали не с пари… нямало е пари. Модната дума сега е бартер иначе може да са разменяли тъкани например. Памук… чували сте например за памук. От тук е изнасян дървен материал, мед… злато не са внасяли, защото траките са имали достатъчно.

Ами аз лично съм чувал за памук. То беше едно таквоз дето баба ми го предеше… като вълната. Значи преди да дойдат египтяните по Марица, траките не познавали памука и де са ходели облечени де не.., или може би са се покривали с листа от бамя.

…Пази боже… *no*
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост