Археолог №1

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Археолог №1

Непрочетено мнение от men » 12 мар 2009, 12:37

Из книгата: „Откритията на българския Индиана Джоунс”/София,2008г./
на проф. Николай Овчаров

„…Несъмненият факт беше, че става дума за уникална култура, развивала се в плодородните долини на река Арда и нейните притоци Боровица, Върбица, Перперешка и други. От древни времена хората са обожествили многобройните скални образувания, оформили се от хилядолетните геоложки процеси.Това ми даде основание да я нарека за себе си „култура на скалните хора”.” :shock:

Господин професоре добре е, че за себе си сте нарекли уникалната култура по нашите земи „култура на скалните хора”, но защо ни натрапвате Вашето мнение и от националния ефир. Вие сте Български професор и много добре знаете, че с историята се прави и политика! Едва ли гърците например, ще нарекат нещо намерено на остров Крит с понятието „култура на скалните хора”! :!: :roll:
Последна промяна от men на 29 яну 2020, 16:11, променено общо 1 път.

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от men » 19 яну 2010, 15:15

Попаднах на две статии от българския проф. Николай Овчаров.
Ето извадки от двете статии:

Християнският Перперикон

Разцветът и охолството на обитателите на Перперикон през римската епоха им пречат да забележат, че настъпват страшни времена на междуособици и войни. За южните части от Балканския полуостров са особено ужасяващи нашествията на готите, разорили градове и села във втората половина на IV в.
………………………
Племето на вожда Кубер е оставило по южните склонове на Родопите няколко находища от рисунки-графити, които са много близки до откритите в Североизточна България изображения. Точно към тях спадат и намерените графити от Перперикон. Всички те са с култов характер - символичната игра "дама" и ритуално изобразяване на женски полови органи. Последните вероятно са свързани с култа към тюркската богиня на плодородието Умай, чиито образ е изпълнен с остър предмет в най-високата част на Перперикон.
И т.н.
проф. Николай Овчаров http://209.85.135.132/search?q=cache:qe ... =firefox-a


Как проговориха скалите на Перперикон
Знаци и надписи разкриват тайни от историята
……………………………..
Свещеният скален град Перперикон също даде достатъчно примери в тази насока. През 1983 г. заедно с друг тогава млад археолог, Живко Аладжов, започнахме разкопки на северния склон на хълма, на стотици метри под крепостта на върха. Вниманието ни бе привлечено от многобройните рисунки, врязани с остър предмет по стърчащите на места скали. Това са характерни изображения на женски полови органи и на играта "дама", която в различни религии представлява символичен модел на света. А върху висока канара на самия връх бе изобразена главната тюркска богиня на плодородието Умай с ореол около главата и лък в едната ръка. Оказа се, че това са рисунки графити от VII-VIII в., оставени от водената от вожда Кубер прабългарска група, навлязла далеч във Византия и заселила се по южните склонове на Родопите. Изображенията имат аналогия с паметниците от Плиска и Велики Преслав, столиците на създадената в 681 г. Дунавска България.
През последните десет години ние разкрихме на Перперикон високо запазените руини на цял античен град. Неговото начало се крие в дълбините на историята, но през III-V в. селището достига най-големия си разцвет. От тази епоха произхождат стотици ценни находки, говорещи за охолния бит на жителите.
И т.н.
проф. Николай Овчаров
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=309450


От статиите научаваме, че в Перперикон/Перперек/ са живели ОБИТАТЕЛИ и нито дума за ТРАКИТЕ-БЕСИ, заради които дори е преведена библията на тракийски език. Не мога да разбера, защо учените почти винаги пропускат да кажат, че в Тракия през Римската епоха …….живеят Траки?!
По нататък единия от синовете на Кан Кубрат, брата на Кан Аспарух, а именно Кубер е представен като вожд водещ племе…..само дето индианците са пропуснати в текста!
И отново има препратка към ТЮРКСКАТА Богиня Умай ….. естествено да ни припомни за „тюркския” произход на Българите.
Изображение на богиня с ореол около главата и лък в едната ръка, например може да е от тракийския или от римския пантеон на боговете.
Отново ни се внушава от наш български учен, че Българите са пришълци на Балканите през 7 век и нито дума за ДРЕВНИТЕ ТРАКИ, чиято кръв носим!
Моите уважения към всеки български учен!
Но мисля, че всички в този форум сме наясно, че никога гръцки учен няма да пише по този начин!

VladPomak

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от VladPomak » 20 яну 2010, 12:19

men написа:Попаднах на две статии от българския проф. Николай Овчаров.
Ето извадки от двете статии:

Християнският Перперикон

Разцветът и охолството на обитателите на Перперикон през римската епоха им пречат да забележат, че настъпват страшни времена на междуособици и войни. За южните части от Балканския полуостров са особено ужасяващи нашествията на готите, разорили градове и села във втората половина на IV в.
………………………
изобразена главната тюркска богиня на плодородието Умай с ореол около главата и лък в едната ръка[/color]. Оказа проф. Николай Овчаров
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=309450


Но мисля, че всички в този форум сме наясно, че никога гръцки учен няма да пише по този начин!
Професторът Николай Овчаров е един бакалин (да извинява професията) като култура и манталитет, но изглежда най-характерната му черта е сребролюбието и оттам готовността да ближе чужди задници (най-паче гръцки!) Впрочем май и баща му Димитър Овчаров е такъв един гръкозадникоблизач... Да вървят по дяволите!
ВладПомак

иво

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от иво » 09 фев 2011, 21:04

Бре тия наши учени........ :IL
Попаднах на един филм „Тайните на древните траки” – част 2 „Гробът на Орфей”.
http://video.mail.ru/mail/trewa54/346/917.html
Та загледах се защото добре започва филма...... Ама по едно време на екрана се появява проф. Н.Овчаров , който с къси гащи и черна наколенка полекичка се качва нагоре към светилището. Сяда дето уж бил погребан Орфей и казва:
03:40 - „......някой го наричат гроба на Орфей. Дали това е гроба на Орфей предстои за нас археолозите да проучим.”
:shock: :shock:
А бре прафесоре нали точно ти от 2004 година тръбиш по всички медии, че там е гроба на Орфей :?: Как тъй ще ти предстои тепърва да проучиш дали това е така........ :lol: :facepalm:

иво

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от иво » 10 апр 2011, 14:29

Хора – УЖАСТТ. :IL
ПрАфесор Н.Овчаров пак ме разби с измислици и стъкмистики. Прочетете интервюто му:
http://www.focus-news.net/?id=f17511

В статията Н.Овч. пише,че се връща от Монголия със оригинално заснет шамански обичай който много приличал на нашите шамански обичай от времето на кой мислите..... ами от времето на хан Аспарух. :lol: :facepalm: сигурно прАфесора ще да е преродения главен шаман на хана.. *hihi*
Бурятия се намира на езерото Байкал – може би най-красивото в света езеро, второто по големина. Занимавах се освен с историческите въпроси и с проблемите на туризма. Видяхме уникални неща като например пълен двучасов шамански обред, който успях да заснема с камера в Бурятия. Много е важно това за нашата история, защото преди 2000 години по тези земи в Централна Азия са живели прабългарите, които са изповядвали подобна религия. Ние намираме в Плиска и Преслав по стените рисунки на шамани, техни атрибути при разкопки в земята. Аз съм единственият български учен, който е успял да съзре това нещо на живо, както е ставало по времето на хан Аспарух.
Абре прАфесоре от хилядолетия тук по нашите земи винаги се е играело ръченица и право хоро. Туй ни е основната религия прАфесоре..... а гоненето на зли духове с големите маски са шаманските ни обичаи които в Монголия едва ли знаят.
То прАфесоре затова ние сме измислили обичая кукери гонят злите духове.. защото е измислен за хора като вас дето са придошли от монголските степи и се мъчат да ни втълпят че и ние сме като вас. Ама не сме...... ние сме кукерите а вие сте сополивите монголци :PPP
Фокус: Какво е характерно за шаманските практики и какво ново научихте за историята на прабългарите?
Николай Овчаров: Самият факт, че ние с главния шаман, организация „Тангра”, която е към президентството на Бурятия и представлява Съветът на президента, с него поговорихме преди обреда. Оказа се, че макар и теоретично знам много за шаманството, за боговете, за духовете, които се викат. Аз го знам от научната литература. Той беше много учуден, че имам такива познания. Занимавал съм се с тази тема – с Тангра, с женското божество в прабългарската религия, с духовете, които шаманите са викали.
ОПААААА..... Тан-глисти отново на хоризонта. :girl_witch: Оня пишман шаман тюфлека мамин Йордан 13 сигурно е носил раницата на прАфесора *wacko* *hihi*
Занимавал си се с Тангра я прАфесоре.. нали те ти плащат да пишеш за монголския ни произход.
Фокус: Какви са доказателствата за произхода на българите по тези земи?
Николай Овчаров: Доказателства в прекия смисъл „там са били прабългарите” не можем да намерим, но знаеме от историческите извори, че в периода II – I век пр. Хр. до I век сл. Хр. прабългарските племена са били в голяма империя на хуните, която е обхващала цяла Централна Азия и е граничила на юг с Китай
Ааааа чи как тъй не можахте да намерите бе.. срамна работа. Я веднага при абсулвентите . Бегом на поправителен ::down::

saradiva

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от saradiva » 10 апр 2011, 17:39

„Това беше една полуекспедиция– полуделегация”

--- Няма такова нещо – полуекспедиция - полуделегация. Още тук Н.Овч. подчертава, че са ходили в Манголия да си мандахерцат …, а не с научни и представителни цели. Т.е. никаква разлика няма между тоя и другия помияр, доцента по пантомима Ал. Илиев. Просто още една полуекспедиция-полуделегация на пълни идиоти!!!

„в едни неизследвани от български учени краища.”

--- Че това ли са единствените неизследвани от български учени краища?! Що не почнахте да изследвате историята на българите първо ОТ БЪЛГАРИЯ, ами хукнахте към Манголия, а?

„Тя не беше само с цел изучаване на историята, тъй като тя е организирана от Ордена на рицарите тамплиери в България. Моите други трима колеги са бизнесмени, които се занимават със строителство, така че ние имахме не само научни занимания, но и бизнес интереси.”

--- Демек, кат рицарите и ний хукнахме да видим Божи гроб, тъй де лоното на българите, ама с комерсиални цели!..
И се знае, който не го приемат за масон, става тамплиер. И хуква по Монголия да работи за България.((((((((

„…пристигнаха и писма, които донесохме в България за побратимяване на София с Улан Батор и на Варна с Улан Уде.”

Тея хора още на побратимявания си играят!!! И туй май е единственото обществено дело, дето са го свършили при срещите си из манголските пущиняци. Освен бизнес договорките си де…

„Занимавах се освен с историческите въпроси и с проблемите на туризма.”
--- Не-е-е, Н.Овч. ВИНАГИ се е занимавал САМО с тур-операторство и никога с историческа наука. Цялото му „откритие”, озаглавено от него „Перперикон” е с цел туризъм, но НЕ Е нито история, нито проучване. Прочетете му „констатациите” – няма твърдения, има: „вероятно”, „може да се предполага” „може да се предположи” и т.н. Всичко написано от Н.Овч. е само с цел ТУРОПЕРАТОРСТВО, но не и с цел научни изследвания.

„Видяхме … двучасов шамански обред… Много е важно това за нашата история, защото преди 2000 години по тези земи в Централна Азия са живели прабългарите, които са изповядвали подобна религия."

--- Къде са доказателствата за ТОВА? Къде са тези прабългари и какво дирят чак тук на Балканите? Каква е религията на прабългарите, та я търсят чак в Буратия? Ето това са въпросите, на които нито Н.Овч., нито друг Овч от БАН могат да отговорят – Само някакви стъкмистики на Бешевлиев и мошеничествана Златарски и последователи…

„Ние намираме в Плиска и Преслав по стените рисунки на шамани, техни атрибути при разкопки в земята.”

… Шамани се откриват И ДО ДНЕС и при индианците, и при африканците. И те ли са се дотътрили от Манголия?! Откъде Н.Овч. разбра, че рисунките и атрибутите от Плиска и Преслав са на шамани?!?!?!?! По какво ги позна?! Че в Плиска е имало НАЙ-ГОЛЯМАТА ХРИСТИЯНСКА БАЗИЛИКА НА БАЛКАНИТЕ!!! Какви шамани, какви боздугани…

„Аз съм единственият български учен, който е успял да съзре това нещо на живо, както е ставало по времето на хан Аспарух.”

--- Афишираното болно Его и стремеж към единственост е болестно състояние и Н.Овч. трябва да се обърне към специалист. Може и към некой манголски Фройд или шаман…

„Другият въпрос, освен прабългарите, беше монголите и тяхното нашествие в Европа през XIII век, защото имаме контакти и с тази култура, с ордите на Чингис хан и неговите наследници.”

--- Че те са стигнали току до Балканите чингисхановците– един билюк народи са имали контакти с тях! Зорът обаче на Н.Овч. е да докаже, че контактите са били задълбочени – ние сме били сал едни манголци до манголците, мила моя майно ле…

„Именно в тази насока извърших много изследвания”

--- Дай бе, Овч. да ги видим тея изследвания! Да не са като на онова второразрядно актьорче Ал. Илиев, дето с лакмус в урина и със секрет от плюнка направи ДНК анализ на иранците и отбеляза, че българите са дошли от там… Един дол дренки циркаджии – Овчи тикви…

„Самият факт, че ние с главния шаман, организация „Тангра”, която е към президентството на Бурятия и представлява Съветът на президента, с него поговорихме преди обреда.”

--- Това какъв „факт” е?!?!?! Ква е тая държава, дето президенството си има главен шаман, пък Съветът на президента е под тамгата на танграта?! Е, верно е, че неговият състудент Г.Първанов, отдавна го е курдисал за главен шаман и в съвета си, и в новата си партия, пък и на археолозите, ама види му се краят май…

„Оказа се, че макар и теоретично знам много за шаманството, за боговете, за духовете, които се викат. Аз го знам от научната литература. Той беше много учуден, че имам такива познания.”

--- Ми то си е за учудване, не само за главния шаман на манголците, ама не че книжки си чел, ами че дириш нещо, дето го няма при манголския шаман – корена на българите!!! На това ти се е чудел човекът. Ама ти с твоето болно Его и комплексарщина радваш се, че ти се учудват на многознанието!...
И в крайна сметка … какво общо има това с българите?!?!?!

„Занимавал съм се с тази тема – с Тангра, с женското божество в прабългарската религия, с духовете, които шаманите са викали.”

--- Като си се занимавал, какво си открил, бе Овч.?! Дай доказателства, че отсам Дунав има почит към Танграта! Какво е това „женско божество в прабългарската религия”?!?! Кои са прабългарите, кое е божеството?! Назови ги, покажи ги, дай артефакти, дай извори… „Учен”, пфу! Овч!

„В България имаме теоретичните познания за нещата и археологическите находки, а Бурятия и Монголия видяхме на дело след хилядолетия запазени тези древни танци, ритуали, които са изпълнявани и от нашите предци.”

В България имаме мошенически скалъпена история, че българите са пристигнали от Манголия. Доказателства НЯМА!!! Археологически находки в подкрепа на тези мошеничества също НЯМА!!! Ритуали и ритуалн танци, шамани и жреци е имало по целия древен свят, има ги и сега – навсякъде. Това означава ли, че всеки тамбукту-танцьор е манголец?! Видял на дело някакви си измишльотините за българите на М…та си в Азия и получил доказателства. Как може това да учен?!?!?!

Фокус: Какви са доказателствата за произхода на българите по тези земи?
Николай Овчаров: Доказателства в прекия смисъл, че „там са били прабългарите” не можем да намерим”


--- ЕТО ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА ИСТИНА В ТОВА ИНТЕРВЮ-ПОМИЯ!!!

„но знаем”

--- Значи – „нямаме доказателства, но знаем” – това са българските „учени”, това е сърцевината на българската „наука”… (((((((((

„но знаем от историческите извори, че в периода II – I век пр. Хр. до I век сл. Хр. прабългарските племена са били в голяма империя на хуните, която е обхващала цяла Централна Азия и е граничила на юг с Китай.”

Че къде ги видя Овч. тези българи?! Или прабългари? По какво ги разпозна?! И още – това, че са били в „империя, граничеща с Китай”, прави едни хора монголци или алтайци, така ли?!

„За това има доказателства, които са доста добре определени от учените”
--- За това има стъкмистики и в тях няма нито едно доказателство за българи.

„По-късно вече хуните са разгромени, тогава започва и Великото преселение на народите, което изтласква и българските племена на запад към Приазовието, откъдето започва и европейската им история.”


--- Дойдохме си на думата – Великото преселение и пак изтласкани българи, та дотътрени чак до тук… Ами Рим какво прави през това време?!

„Не можем да намерим пряко доказателство за това „те са тук или там”, но можем да видим ритуалите, обредите и религиите в годините, когато те са били по тези места.”

--- Признанието е ценно – няма пряко доказателство!!! Обаче твърдят и … търсят доказателства.
Отишли в Монголия, пък не потърсили в България.
„Учени” та дрънкат! С главен дрънкащ шаман – Н.Овч.! Подкрепен от трима влъхви, тъй де бизнесмени…

„Това ще бъде особено полезно за културологията, която изучава тези древни ритуали.”

--- Овч. си няма и грам понятие от културология. Ако си имаше, в този грам понятие щеше да е познанието за културния обмен между древните народи, преносът на ритуалност… Щеше да е поразгърнал поне „Златната клонка” на Фрейзър. И главата на Овч. щеше да вдене, че и тук, и на другия край на света може да има един и същи символ за едно и също нещо, един и същи ритъм и символика за една и съща ритуалност, но това подчертава нормален културен процес, а не ПРЕСЕЛЕНИЕ…
Чиста проба Овч.!!!

„Неслучайно бях кръстил нашата експедиция „По следите на прабългарите и Чингис хан”, защото това са ключовите понятия и рекламни термини, които могат да заведат българите там, за да видят тези исторически места.”

--- Само дето грам следа от „прабългари” не откри И ТИ в този уникален край! Овч! ::down:: ::down:: ::down::

:Bulgaria:

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от Честит Българин » 10 апр 2011, 18:34

Здравейте,

Тия наши учени ,като че ли стават все по- велики!
Съвсем са изпращяли!
Предлагам да им спрат заплатите и командировките, защото само трошат парата народна!
Какво ми търсят в Монголия баба си?
На чукобрата В.Фол й дойдоха на крака корейците да питат и да се интересуват по повод кинжала, а тя ги прокуди. Тоя пък византолог, Н. Овч., отишъл при монголите по туристически въпроси, пак и малко шаманизъм да пренесе у нас, че малко са нашите шамани! Бре,бре,бре...........
Няма ли кой да врътне кранчето им и дотам с тях?
Голяма тъпня, голяма излагация!
Ама друго си е да се поизложат, че на всички да им е ясно кой кой е!

Със здраве!

Честит Българин

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от men » 09 юни 2011, 12:20

"Овчаров събира шамани на Мадарския конник

15:00 05-06-2011 Димитър Николов 337 | 3 | 8 Коментирай
Шамани от руската република Бурятия проявяват интерес към прабългарското свещилище край Мадара, разкри археологът Николай Овчаров. Той заяви, че ще предложи на кмета на Шумен да бъдат поканени жреци от далечния Изток, които да направят възстановка на прабългарските шамански ритуали. Светилището край Мадарския конник действително се е използвало като шамански център и според Овчаров ако традицията бъде възстановена с участието на истински жреци, това ще привлече много туристи в региона. Идеята хрумнала на археолога, когато заедно с представители на тамплиерите посетил Бурятия и Монголия. Овчаров обсъдил прабългарската култура с лидера на бурятските шамани, който бил много изненадан, че техните ритуали са познати и в България.
http://novinar.bg/news/ovcharov-sabira- ... ments=desc"
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Този човек знае ли какво върши и какви вреди на нанася на нас българите!
Г-н Н.Овч. моите предция са българи от Тракия, и моля Ви не натрапвайте и не внушавайте вашите измислици на
тези които не са пристигнали като Вас от Монголия. Поканете шаманите във вашата къща или апартамент и си правете каквито си искате ритуали. Сам знаете че Мадара/Великата Майка/ е древно тракийско светилище.
Не Ви прави чест като българин да твърдите подобни предателски безумия, обслужващи имперски интереси!
За мен Вие г-н Н.Овч. не сте български професор по история, Вие сте слуга на чужди интереси.

иво

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от иво » 10 юни 2011, 10:13

:facepalm: Тоз паун не престана с изгъзиците си. Сега пък щял да кара шамани от Монголия на Мадара...... А бре прАфесоре икономиката и туристите на Шумен няма да се повишат с монголски танци. *no*

„Идеята хрумнала на археолога, когато заедно с представители на тамплиерите посетил Бурятия и Монголия.”

И на мен ми хрумна една идея - Н.Овч. да си взема партакешите и да се преселва при дедите си монголи. Там ще има да играе монголски шамански танци на воля..и видиш ли пък взел че поотслабнал от тях. :lol:

Equilibrium

Re: Ееех...тези наши "учени"!!!

Непрочетено мнение от Equilibrium » 28 фев 2012, 10:13

ВНИМАНИЕ! Овчарката отново се е развихрил. Този човек няма спиране (и стигане)!

"Разкриха вуду магии на Перперикон"

/Византийският двор робувал на “варварската” мода/
orig_206082_bg.jpg
orig_206082_bg.jpg (15.98 KиБ) Видяна 7062 пъти
Глинена фигурка на 3000 г., надупчена с игла, доказва, че древните жители на Перперикон са извършвали магически ритуали, подобни на вуду заклинанията. Така проф. Николай Овчаров представи едно от последните си уникални открития. Според него по този начин прадедите ни са искали да "прехвърлят" болестта - най-вероятно едра шарка или чума - от болен човек върху здрав.
Другият уникат е бронзов меч от епохата на Троянската война (ХI-ХII век пр.Хр.). Това е третият от този тип, открит в нашите земи, обясни проф. Овчаров.
Изключително оригинална е и сребърната закопчалка за плащ от IV-V век. Тя е принадлежала на аристократ, може би на самия началник на гарнизона в Перперикон, допуска археологът. При закопчаването си двете части образуват грубо брадато човешко лице с орел. Според проф. Овчаров това е типичен образец на т.нар. варварска мода, която в тази епоха е господствала в Константинопол.
Проф. Овчаров се отчете и за цялостните резултати от археологическия сезон в Перперикон и Татул. Според него вече е вън от всяко съмнение, че светилището в Татул е посветено на Орфей. Той е бил популярен бог и герой не само за траките, но и за цялото Източно Средиземноморие, за което свидетелства изобилието от откритата това лято критска, егейска и хетска керамика.

източник: http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=206082

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта