ТИ СИ ТОВА ◦◦◦ Tat Tvam Asi ◦◦◦ Thou Art That

Форум за Познанието
Дата и час: Чет Яну 18, 2018 8:41 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 160 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Храмът в Мезек
Ново мнениеПубликувано на: Вто Сеп 07, 2010 8:56 pm 
Преди месец и половина с няколко приятели посетихме т.нар. „Тракийска гробница” в Мезек. Храмът беше отворен и ние /съпроводени от един човек от музея в Свиленград/ влязохме да го разгледаме. За моя радост се оказа, че снимането не е забранено, така че направих много снимки.

Сега малко предистория. Първият български учен, проучил обекта през 1931 г., е Богдан Филов. След няколко години историкът /завършил своето образование в Германия/ написал книга за тракийския храм. Казва се „Куполните гробници в Мезек”.
/Ще я кача в секция „Библиотека”/
Лично за мен книгата на Б.Филов за Мезек е много ценна, защото в нея са описани всички артефакти, намерени в гробницата. Има богат снимков материал. Другото, което ми направи впечатление е, че той представя няколко много интересни идеи, които можем по нататък да коментираме…

В началото на книгата си Филов обяснява, че първоначално могилата била „облечена” с огромен каменен зид, който днес за жалост не съществува. Документирал е зида на снимка:
Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 122.9 KiB | Прегледано 349 пъти ]

Няколко години след откриването на храма селяните малко по-малко изнесли камъните от зида, предполагам, за да си строят къщите и оградите. Същия феномен присъства и при с.Кабиле. Ако някога имате път през ямболското село загледайте се в оградите. Има няколко строени с камъни от одриската столица Кабиле.

Така.

Нека сега видим входа на храма.
Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 170.86 KiB | Прегледано 350 пъти ]

Решетката на входа, която виждате, е сложена само преди няколко години. Храмът десетки години е бил отворен. През комунизма до него /освен учените/, са имали достъп военните. Ако отидете ще видите, че в коридора още личат следи от взривяването на част от стената. Човекът, който беше с нас поясни, че военните търсили друг вход, който да ги отведе до друга зала. Това търсили, но освен поразии друго не оставили след себе си. Вижте част от повредената стена:
Прикачени файлове:
3.JPG
3.JPG [ 656.88 KiB | Прегледано 359 пъти ]

След комунизма, заради безхаберието на държавата, хората влизали свободно в храма и навсякъде драскали глупости от рода на „Иван + Пенка = ВИЛ”. Така било до преди няколко години, когато от музея в Свиленград сложили метална решетка. Така че, поразиите с драсканиците в храма са навсякъде и трудно може да се прецени кои са от древността, и кои са от съвременните маймуни, наречени хора.

Датировката на храма е направена от Богдан Филов. Той е установил, че тракийската "гробница" е от 4 в.пр.Хр.. От тогава до сега… вече 80 години никой от българските учени не се е постарал да опровергае или допълни написаното от Филов.
Само да припомня, че Богдан Филов е бил министър председател на България. Инквизиран е в Москва, а след това е разстрелян като куче от „народния” съд в една яма през нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г., заедно с още 67 народни представители, 22 министри, 3 регенти и 8 царски съветници.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Храмът в Мезек
Ново мнениеПубликувано на: Сря Сеп 08, 2010 7:30 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Авг 10, 2009 9:54 pm
Мнения: 403
Снимка


Прикачени файлове:
Mezek_tomb_.jpg
Mezek_tomb_.jpg [ 664.69 KiB | Прегледано 369 пъти ]

_________________
Преживяванията разкриват действителността
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Храмът в Мезек
Ново мнениеПубликувано на: Сря Сеп 08, 2010 11:54 pm 
Нека сега видим какво описание дава Филов на “гробницата”. /текстът е със съкращения/
Могилата има правилна конусовидна форма с височина 14 метра при диаметър на основата 90 метра. Основата на могилата е била оградена със зид, който достигал дебелина 5 метра.
В предния пост показах на снимка въпросния каменен зид.
Входът на гробницата, която е ориентирана от северо-изток към юго-запад, се намира на северо-източната страна на могилата. Гробницата се състои от един дълъг коридор, от две четвъртити помещения и от същинската гробница в дъното, която има кръгла форма и е засводена с кошеровиден купол. Цялата постройка е дълга 29,95 метра."
Ето на чертеж цялата постройка:
Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 103.23 KiB | Прегледано 339 пъти ]

По нататък в книгата си Филов пише, че първоначално пред входа на гробницата е имало два каменни зида, изградени от малки каменни блокове. Предположението му е, че те са част от някаква пристройка, която може би служела за украшение към сградата.
Прикачени файлове:
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg [ 160.54 KiB | Прегледано 334 пъти ]

Моето мнение /за двата зида пред входа/ е различно от това на Филов. Според мен върху зидовете са стояли статуи. Може да са били лъвове… Все пак в днешно време всички знаем, че пред древните храмовете винаги е имало статуи. Например пред входа на храма в Старосел върху каменните колони са стояли два лъва.

Само след няколко реда, четем: „Всичко това допуска, че първоначално гробницата не е била затрупвана с пръст. Макар да е бил зазидана, достъпът към нея е бил за известно време свободен. Само по такъв начин в гробницата са могли да бъдат извършени няколко погребения. Едва в по-късно време, когато погребенията са били преустановени, входът е бил затрупан окончателно с пръст и е останал в това състояние до откриването й през 1931година”.
Няма как да не се съглася с тези думи. Но интересното тепърва предстои, защото при разкопки в коридора Филов е установил, че подът е засипан допълнително с пръст поне с около 30 см., а върху новата пръст са наредени каменни плочи, които ясно се виждат на снимката от novex в предния пост. Още по-интересното е, че предците ни са сложили едната каменна врата /която според Филов стояла на втория вход/ на земята при другите плочи, дето покривали пода. Ето какво пише авторът:
Подът на коридора беше покрит с големи, отдолу грубо одялани каменни плочи. Между тези плочи бе намерена и една каменна врата, счупена на три части.
Прикачени файлове:
3.jpg
3.jpg [ 283.84 KiB | Прегледано 357 пъти ]

А сега вижте и другата каменна врата. Когато отворили храма тя е била подпряна вдясно на стената, пред първата камера.
Прикачени файлове:
4.jpg
4.jpg [ 190.36 KiB | Прегледано 344 пъти ]

От споделеното дотук става ясно, че гробницата е била преустроена. Но защо и с каква цел?
Някакви идеи?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Храмът в Мезек
Ново мнениеПубликувано на: Чет Сеп 09, 2010 5:38 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Дек 21, 2008 1:38 pm
Мнения: 946
Богдан Филов датира „гробницата” край с.Мезек от 4 век пр.н.е. по намерените артефакти в нея. Относно постройката на „гробницата”, Б.Филов констатира, че тя преустройвана и уточнява, че вторият под е прибавен след извършените погребения. Първоначалният под лежи с около 30 см. по-ниско от сегашния и е от бели, гладко одялани и добре прилепнали блокове.
И при храма /”гробницата”/ край с.Мезек, както в храма край с.Александрово се констатира продължително използване на сградата на храма.
Открояват се два периода на използване на храма край с.Мезек.
Първият, когато сградата на храма е използвана за определени практики т.е. важна е била самата сграда и нейните функция за осъществяване на определени практики.
Според мен от този първи период е нормално да не се намерят артефакти.
Вторият период, когато знанието за специалните функции на храма като сграда са били постепенно забравени и в него са започнали да се извършват погребения. Така храма се е превърнал в гробница, входа е зазидан и сградата е покрита със земен насип.
Например в някой християнски храмове построени с цел религиозна обредност са извършвани погребения на почитани хора. Днес никой не нарича тези храмове – гробници, може би защото религиозните обреди в тях продължават. Но един ден, когато християнството няма да е актуално току виж тези храмове се превърнат в гробници с доста артефакти в тях от съответните епохи.
Менят се времената, а също и разбиранията на хората .......


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Храмът в Мезек
Ново мнениеПубликувано на: Пет Сеп 10, 2010 9:34 am 
Здрасти, men. Точно така, Филов пише, че гробницата е преустроена, заради трупоизгарянията в двете камерни предверия. Всъщност, реших да представя схема за по-голяма яснота.
Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 474.6 KiB | Прегледано 365 пъти ]

Червената линия подчертава оригиналния под и праговете на вратите, а синята е сега съществуващия под.
Трупоизгарянията се намират в двете четвъртити отделения. Маркирал съм ги с 1 и 2.
Ето на снимка как изглежда пода на първото отделение /1/:
Прикачени файлове:
1.JPG
1.JPG [ 538.2 KiB | Прегледано 366 пъти ]

Нека сега видим какво пише Б.Филов в книгата си за него:
Ние вдигнахме тези плочи и в пръста под тях намерихме горени кости, въглени и много други предмети, които показваха, че на това място е било извършено погребение с изгаряне на тялото. Под пръста намерихме втори под, направен от много добре прилепнали и гладко одялани блокове… Очевидно бе, че ние се намирахме пред първоначалния под на гробницата, който по-късно констатирахме както във второто четвъртито отделение, така и в същинската кръгла гробница.”.
Ето и пода на второто четвъртито отделение:
Прикачени файлове:
DSC05035.JPG
DSC05035.JPG [ 410.3 KiB | Прегледано 351 пъти ]

Нека отново прочетем какво е открил екипът на Филов под плочите /2/:
Под този под намерихме пак богато погребение с изгаряния на тялото, а под него – първоначалния под от бели, гладко одялани и добре прилепнали блокове.

От прочетеното дотук мисля, че вече можем да сглобим картината. В двете четвъртити отделения над оригиналния под /червената линия/ са положени горени кости, въглени и предмети, които после били затрупани с пръст. Върху пръста са поставени грубо издялани каменни блокове, а по този начин древните създали втори под /синята линия/, който съществува и до днес.

Точно тези открития дават на Филов основание да предположи, че обектът е гробница!
Но… има проблем, защото на каменното легло, което е в кръглата зала, няма погребан човек!!!
Филов пише, че на леглото е имало счупена на две желязна ограда с размери – дължина 2.11 метра и височина 31 см. Ето желязната ограда на снимка:
Прикачени файлове:
5.jpg
5.jpg [ 95.21 KiB | Прегледано 341 пъти ]

Вижте какво пише авторът за нея:
При откриването на гробницата върху леглото е намерена една ниска желязна ограда, строшена на две части. По какъв начин е била прикрепена оградата за леглото, не може вече да се установи. На всеки случай в горната част на леглото не личат никакви дупки, в които оградата да е била здраво прикрепена. Изглежда, следователно, тя е била просто сложена по края на леглото.”
…Леглото е било предназначено за първоначалното погребение. Обаче при откриването на гробницата върху него, освен желязната ограда и малко пръст не било намерено нищо друго. Това ни дава право да приемем, че първоначалното погребение е било унищожено или отстранено при по-късните използвания на гробницата, когато е съществувал може би и друг погребален ритуал.


Предполагам, че картината взе да ви се изяснява…


Последна промяна sum на Чет Сеп 16, 2010 10:17 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Храмът в Мезек
Ново мнениеПубликувано на: Пет Сеп 10, 2010 3:08 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Авг 31, 2010 2:11 pm
Мнения: 730
сега остава снимка на леглото , че като ходих до крепоста в Мезек за гробницата не ми стигна времето. Може и да се провери какво е имало под него.
За каменните зодове около основата , навсякъде където са ги слагали е било да задържат пръстта на могилата да не пропадне.
Лично мен ме озадачи много дългият коридор.

_________________
Уеб дизайн и изработка на сайт! http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Храмът в Мезек
Ново мнениеПубликувано на: Пет Сеп 10, 2010 3:14 pm 
::thinking:: Картината започна да се изяснява ама загадката не.. :? защото подозирам, че ще ни сервираш ,че това не е гробница…… :idea: Sum мисля си :roll: че първоначално е можело на леглото да е имало погребан човек ама да са го изнесли.... Така де ето ти един сюжет – богати хора решават да си направят гробница. Правят я. Умира бащата и го слагат на леглото. Затварят гробницата. След сто години друг род се изтарикатили и отворили гробницата за да погребат свой човек. ;)] Извадили кокаляците на първия и сложили друг мъртвец. Кокаляците на първия ги изгорили и ги сложили в предверието. После ги засипали с пръст и отгоре сложили плочите. Добре ама след 100 години трети тарикати решили там да погребат своята баба и отново отворили гробницата. Изкарали втория скелет и го изгорили. После го сложили в другото помещение и го затрупали с пръст. После плочите отгоре и готово. :idea: Ето защо в двете помещения Филов и неговите колеги са намерели трупоизгаряне.. а това обяснява защо има втори под. Добре..... ::thinking:: ама при това положение когато гробницата е отворена през 1931 г. трябва на леглото да се намира бабата на третите тарикати. Обаче няма баба.. а метална ограда. :w00t: Е какво значи тази ограда ::thinking:: саксии с цветя ли са гледали на леглото :roll: :? все пак за нещо е служела..........


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Храмът в Мезек
Ново мнениеПубликувано на: Пет Сеп 10, 2010 4:53 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Дек 22, 2008 8:48 pm
Мнения: 495
Като сме тръгнали с предположенията :D , възможно е трупоизгарянето да е с цел съзнанието на починалия да се отдели от тялото и да остане в храма. Ако храмът има „връзка” някъде в измеренията, съзнанието да може да отиде директно там.
Ако пък това е храм на Кибела, то Силата да го изведе до там, до където му позволяват възможностите. ::thinking::
А различните помещения може би са за различни практики.

Защо обаче са складирали костите там... нямам идея. :neznam:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Храмът в Мезек
Ново мнениеПубликувано на: Съб Сеп 11, 2010 12:27 am 
Много питанки има за разрешаване… спор няма.

Предлагам да видим какво е писал Б.Филов за леглото:
В дъното на кръглото отделение, точно срещу вратата, е поставено едно каменно легло, издълбано от един единствен огромен риолитов блок, дълъг 2,40 метра, широк 1,12 метра и висок 76 см..
…На предната част на леглото е прикрепен плътно до него друг един каменен блок, дълъг 2,01 метра, широк 42 см. и висок 32 см.. Леглото и прилепналия блок до него лежат непосредствено на първоначалния под.

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 313.28 KiB | Прегледано 354 пъти ]

В ляво и дясно от леглото бяха намерени две погребални урни във формата на малки четвъртити ковчези, издълбани от по един каменен блок, сложени също така върху първоначалния под на гробницата. И двете урни са сложени плътно до стената, вследствие на което е било едната им страна да бъде издялана малко извито, за да прилегне по-добре към извивката на стената.
Лявата урна има следните външни размери: дължина 96 см., височина 37 см., широчина 70 см.. вътре тя е дълбока само 14 см….
Втората урна, вдясно от леглото има следните външни размери: дължина 110 см., височина 37 см, широчина 61 см..
И двете урни отгоре имат каменни капаци, единият е дебел 20 см, а другият 24 см.

Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 251.15 KiB | Прегледано 360 пъти ]

И двете урни според твърдения на свидетелите, които първи са влезли в гробницата след нейното откриване, са били празни, а похлупаците им са били отместени.
…Размерите на урните показват, че труповете, които са били погребвани в тях са били предварително изгаряни и че урните са били предназначени да поемат не само остатъците на костите, но така също и погребалните дарове.
…На някой места в Тракия труповете на мъжете са били изгаряни, а труповете на жените са били заравяни. Въз основа на това ние бихме могли да приемем, че в Мезек каменното легло е било предназначено за погребение на жена, а урната за погребения на мъже.


Накрая искам да обобщя твърдението на Филов, че в двете четвъртити отделения под плочите труповете били на жени, защото до костите намерил много женски предмети. Така урните според него били предназначени за мъже, а трупоизгарянията в четвъртитите отделения на жени.
Но… Филов има огромен проблем, защото:
1. В т.нар. урни няма никакви следи от прах на покойници.
2. Никъде няма регистрирана урна с дължина 96 см., да не говоря пък за 1,10 метра! Например урните-саркофази от камък на етруските са по 40 см. дълги.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Храмът в Мезек
Ново мнениеПубликувано на: Съб Сеп 11, 2010 11:02 am 
Sum нали Богдан Филов пише, че урните били предназначени да поемат освен праха на умрелите също и даровете :?: Защо тогава да няма урна с дължина къди метър щом всичкото са до слагали на едно място :?: :roll:


Върнете се в началото
  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 160 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2008 - 2013 форум "ТИ СИ ТОВА"