Петра

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Петра

Непрочетено мнение от sum » 22 яну 2012, 13:29

Поводът да отворя тази тема са снимки на наши семейни приятели, които преди няколко години бяха на екскурзия до Петра. Снимките много ме озадачиха, защото по монументалните фасади на някой сгради видях ясни следи от наши богове и култура.

За начало предлагам да видим какво твърдят учените за древния град. Тяхното становище е, че според библейските текстове областта на Петра е населена от едомците, които живели там около 1000 г.пр.Хр.. Техните предшественици /според учените/ били хоритите.
Най-старите археологични находки са датирани около 6 век пр.н.е. Няма сведения за семитското име на града, а през елинистичния период той става известен с гръцкото име Петра /скала/.
Към IV в.пр.Хр. Петра е населявана от набатеите, арабско племе, което изсича много от фасадите на сградите от пясъчник и живее в множество пещери из града.
Набатеите, твърдят мастити учени, първоначално "били овчари и били известни с честността си. Бързо обаче се приспособили към нова роля — на охранители на кервани и търговци, а таксите, които налагали на минаващите пътници, спомогнали за преуспяването".
Така.
Като начало предлагам да видим една студия, в която са представени много интересни снимки. Авторът на пътеписа дори е представил карта, от която лесно ще разберете какви са мащабите на древния град.
http://patepis.com/?p=3785

Предлагам да разгледаме снимките от линка, защото има много да умуваме по тях.
Р.Ч.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Петра

Непрочетено мнение от miroki » 22 яну 2012, 14:47

Преди време от Индиана Джоунс, се впечатлих от Петра. После като се появи Google Earth разгледах мястото и се изненадах, колко много всъщност са.
Както се вижда и на линка от Съм.
Поздрави за темата. Предполагам, че ще излезе нещо интересно.

alex
Мнения: 689
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Петра

Непрочетено мнение от alex » 22 яну 2012, 16:51

Впечатлен съм от строителството.По принцип подобно изсичане е много трудно.
Скалите не мога да се съглася че са седиментни. Предполагам че са метаморфни, поради голямото вътрешно триене позволяващо строителството с прави ъгли на стаите. По принцип се получава свод на обрушване, но подобен не се появява при стаите и коридорите. Желязото играе роля на свързващо вещество, един вид стоманобетон :)
Мястото е отлично подбрано.

Единственото което забелязах са колоните. Които имат странен изпъкнал елемент в средата, който в коринтския тип колони се намалява и се губи в шаренията от листа. Предполагам че колоните от Петра са първообраза на коринтските колони.

иво

Re: Петра

Непрочетено мнение от иво » 22 яну 2012, 18:00

Надушвам веселба с тия коринтски колони ;) защото в Уйкито пише , че някой си римлянин Витрувий през 1 век след Христо обяснявал, че „коринтският стил бил измислен от Калимах, вдъхновен от гледката на кошница с дарове на гроба на младо момиче“.
Ето една колона в стил „коринт“.
капител.png
капител.png (11.97 KиБ) Видяна 8729 пъти
Само да вметна че Коринт се намира на полуостров Пелопонес. А там да натъртим също са живели пеласгите и явно са тачили Бел/Бал.......... :idea: ама пустите му гърци нали нямат „Б“ и вместо това казват „мП“....... а така полуостровът от Бел става на Пел-опонес. :idea:
Значи тия коринтски колони може да са измислени от пеласгите и Калимах да е пелсгиец а не елин ;)]
нали знаете тая родопска песен "Калиманко денко......" :D

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Петра

Непрочетено мнение от sum » 22 яну 2012, 19:59

„Калиманку Денку“ е странджанска песен, а не родопска. :)

Разбирам, че чрез коринтските колони повдигате въпрос за фасадата на Казнех-ал-Фарун.
В тази насока искам да ви кажа, че не съм срещал /по снимки/ никъде в древния град същия тип колони. Чудя се защо липсват?..
Нека засега оставим Казнех за най-накрая и да насочим вниманието си към различни изсечени елементи по стените на прохода.
Както предполагам сте видели /от пътеписа на Стас/ в началото на прохода има Обелискова гробница, с подчертани египетски елементи. Нека си я припомним от снимката:
000.jpg
Най-отгоре се виждат 4-те обелиска. Явно заради тях учените твърдят, че набатейците били приели египетската култура. Но интересно защо в нашите земи също можем да видим такива обелиски. Например има два такива до р.Тунджа до турската граница в местността Даркая. Всъщност там има огромен скален комплекс, който все още чака да бъде проучен…

Обърнете внимание на гробницата под обелиските. Виждат се шест изсечени /т.нар.дорийски/ колони, а над тях триъгълен фронтон с полукръг! Смея да твърдя, че нито в елинската, нито в елинистическата храмова култура присъства такъв елемент. Полукръгът въобще не е характерен за елините, но при нас този елемент можем да го видим в не един храм.

Сега да видим полукръговете как са вплетени в изсечените ниши, които още могат да се видят в прохода към Казнех.
DSC00834.JPG
Р.Ч.

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Петра

Непрочетено мнение от sum » 23 яну 2012, 11:22

Когато гледах тия ниши, в които със сигурност е имало статуетки на богове, се сетих, че нашите куполовидни храмове имат същата форма.

Но има по-интересно... Вижте друга ниша, която лично в мен повдигна много въпроси. Нека я разгледаме:
1.jpg
Както виждате в нишата още ясно си личи фигурата на седящ човек. Със сигурност това е някакъв бог, но можем ли да разберем точно кой?
Загледах се над седящия човек и видях, че точно над главата му има изобразена птица с разперени крила, а над нея триъгълен фронтон с… бичи рога. Такива можем да видим в нашия храм със смешното име „Грифони“.
viewtopic.php?f=30&t=355
3.jpg
3.jpg (85.3 KиБ) Видяна 8561 пъти
Зачудих се какво търсят символите на Кибела в прохода, водещ към Казнех?
Нима тази ниша ни подсказваше, че хората, които я направили, са почитали богинята Кибела?
Интересно, нали?
Р.Ч.

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Петра

Непрочетено мнение от sum » 23 яну 2012, 11:53

Ето за сравнение как е изобразена Кибела по нашите земи и вижте нишата от Петра:
4.jpg
Виждаме същата поза на Богинята, стъпала върху подложка, както и триъгълния фронтон над нея с бичите рога.
Р.Ч.

иво

Re: Петра

Непрочетено мнение от иво » 23 яну 2012, 12:49

Еха..... :shock: само лъва липсва.. ама като гледам може да е бил в скута й. Май има някакви остатъци на фигура.

Аз искам да обърна внимание на дорийския стил колони. В Уйкито обясняват,че този стил е характерен за периода 7-5 в.пр.Христа. Заградих с червено характерния капител.
стил колони.jpg
стил колони.jpg (59.83 KиБ) Видяна 8528 пъти
И сега се чудя :roll: ......... арабите набатейци нали дошли през 4 в.пр.Христа в Петра? И кога са почнали да дялат скалите и да си правят град тъй не ми стана ясно :neznam: .........
И кога отидоха до Елада за да се изучат на майсторлък как се правят дорийски колони *wacko* че кога възприеха Кибела за своя богиня.. че кога свариха да сменят религията си :?:
Къде сте чули араби да строят храмове или да дялат ниши с балкански богове????????????????

Тия кратуняци учените хептен ни взеха за мезе :lol:

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Петра

Непрочетено мнение от sum » 23 яну 2012, 19:31

Хайде преди да продължим да уточним нещо много важно.
Стана въпрос за основните видове капители, които виждаме по древните колони. В научната литература се говори за три основни класически стила. Досега споменахме за два – коринтския и дорийския. Нека споменем и третия стил: йонийския.
Ако трябва хронологично да подредим трите стила то тогава /според Уикипедия/ ще изглеждат така:
1. Дорийски стил – обхваща периода от 7 до 5 в.пр.Хр.
32.jpg
32.jpg (30.97 KиБ) Видяна 8443 пъти
2. Йонийски стил – средата на 6 до 4 в.пр.Хр..
Тук учените имат проблем, защото храма на Артемида в Ефес е направен с колони йонийски стил, но да припомня, че датировката е от 8 в.пр.Хр.. Така че няма как в средата на 6 век да е създаден този стил.

Нека видим йонийския стил капител. Все пак нека не забравяме какво е писал Херодот за йонийците /Х.,1, 65/:
„Тези две нации, Ионийската и Дорийската в действителност са били най-известните преди, едната бидейки пеласгийска, другата елинска“.
Така че йонийският стил всъщност е пеласгийски.
-йонийски колони.jpg
3. Коринтски стил – учените казват, че този стил се е развил от пеласгийския /йонийския/. Но през кой век е станало това така и не ми стана ясно. Може би е това е станало през елинистическата епоха /3-1 в.пр.Хр./ – щом този стил се е развил от пеласгийския…
33.jpg
33.jpg (31.09 KиБ) Видяна 8439 пъти
След като вече имаме знанието за капителите по-лесно ще датираме обектите от Петра и ще установим, че е абсурдно африканското племе да са направили храмовите комплекси. Още повече, че самите набатейци са водили много битки с римляните, при които успешно са защитавали своята територия.
Едва през 106 година умира последния набатейски цар. След неговата смърт кралството става римска провинция.
При това положение да се чуди и мае човек, кога набатейците свариха да изучат и приложат гръцката култура в своя каменен град, че и Кибела намерила място в религията им, но паралелно с това водили жестоки битки с римляните.
Как стават тия работи въобще не ми е ясно.
Р.Ч.

purusha

Re: Петра

Непрочетено мнение от purusha » 23 яну 2012, 23:09

Информацията за колоните е интересна и от снимките на Стас (линка от sum) виждам, че на всички фасади колоните са дорийски вид. Лично мен обаче много ме впечатли този фотос от статията.
IMG_8915.JPG
Увеличих снимката защото ми се стори, че под триъгълника виждам друг обясняван от вас елемент. Това е кръга с точка. А също така това може да е орнамент с човешко лице. Такъв орнамент съм виждала на вратата на гробницата на Севт.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост