Древен кладенец – телескоп край с. Гърло

Baphaa
Мнения: 28
Регистриран: 11 сеп 2010, 07:55

Древен кладенец – телескоп край с. Гърло

Непрочетено мнение от Baphaa » 09 сеп 2011, 20:06

Здравейте!

Днес случайно попаднах на интересно съоръжение, което според авторите на материала не е типично за тракийската култура, тъй като за първи път откриваме такова у нас, а други подобни кладенци има в Гърция, Кримския полуостров, Тунис, а в Сардиния били около 100. Датирано е от XII в. пр. Хр., въпреки, че методите на датировка не са ясни. Не съм сигурен дали пиша това в правилната секция, затова моля да бъде преместено ако има по-удачна такава.

А ето и линк към статията, има и доста снимки: http://www.balkanmysteries.com/bg/?p=1020&cpage

Цитат от автора на проучването:

"Според мен това е едно техническо съоръжение, изградено с конкретна цел и е обслужвало ограничен брой хора. В подкрепа на това твърдение е цялата архитектура, грубата зидария, местоположението в средата на склона и тунелът водещ в камерата. Смятам , че това е бил кладенец – телескоп, за наблюдаване на конкретна звезда или съзвездие
от древните жреци – астрономи."

Интересно ми е каква може да е била целта на това съоръжение и дали наистина е телескоп или нещо друго?

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Древен кладенец – телескоп край с. Гърло

Непрочетено мнение от miroki » 09 сеп 2011, 22:49

Принципно има информация за него в календара на Българите.
Уеб дизайн и изработка на сайт! http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu

sasho3
Мнения: 1
Регистриран: 11 авг 2011, 05:07

Re: Древен кладенец – телескоп край с. Гърло

Непрочетено мнение от sasho3 » 10 сеп 2011, 06:52

По принцим гледам с недоверие на нарочването на древни съоръжения с неясен произход и предназначение, като изпълняващи някакви астрономически или други такива космически функции.
Така се случи, че наскоро се позаинтересувах за уравненията и математиката на параболична отражателна повърхност. Накратко параболата ИМА фокус(сборна точка), която принадлежи на ВСИЧКИ отразени лъчи, при условие че имаме успореден сноп от падащи лъчи.
Сферичното огледало НЯМА такава обща точка(фокус). Ето картинката на сферично отражение.
Изображение
Така че образа следва да е доста размазан.
Мисля обаче че има 1 подробност. От чертежа виждам че фокуса при даден падащ под даден ъгъл (a)спрямо радиуса(нормалата) в тази точка лъч е от сорта на f=R-R/(2*cos (a) ). Изрази клони към R/2 при cos(а) близки до 1 т.е. ъгъл а около нула градуса. Спокойно ако сложа cos 10 градуса което е 0.98 http://easycalculation.com/trigonometry ... ometry.php се вижда че 20=2*10 градусово парче от сферично огледало ще върши доста добра работа(няма да има голямо размазване на образа). Това прави отношението на диаметъра на сферата към диаметъра на огледалото да е поне 6 :1. Наблюдателя обаче ще стои при при фокуса, които е приблизително R/2 тоест отнощението става 3:1.
На чертежа на кладенеца виждам следните мерки Височина на кладенеца + 1. 5 метра за наблюдателя прави 450 +150=6 метра, диаметъра на огледалото е 130 мм така че отношение 3:0.65 е повече от задоволително. Към това ако прибавим и допълнителна дълбочина от затрупаните камъни, точността става още по-добра.
Заключение: АКО кладенеца е използван за астрономически наблюдения, АКО е използвано огледало, АКО използваното огледало е било увеличително(а не плоско) е възможно да се постигне с тази архитектура. По-отношение на самото огледало. Изключвам древните да са разбирали и използвали парабболично огледало. Допускам че са използвали сферични и са можели да ги изработват. Техиката би трябвало да е следната изработва се възможно най-голямото сферично огледало и след това да реже от него 20 градусов или по-малък сегмент и се слага в дупка поне 3 или повече пъти по-дълбока от диаметъра на сегмента.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост