Храмът до Старосел

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Храмът до Старосел

Непрочетено мнение от sum » 25 фев 2011, 11:19

Здравейте.
Време е да видим какво представлява храма.
Според Г.Китов, култовият център край Старосел обхваща шест тракийски храма, като най-внушителният е този в Четиньова могила. Самият учен твърди, че сградата всъщност е мавзолей, наречена от него гробница-хероон.
Както всички знаем могилата е разкопана от екипа на Г.Китов през 2000 година.
Много е писано за откритието и затова нека си спестим обясненията, които има в интернет и да се насочим към това какво представлява стълбището и коридора, водещи към храма.
Ето снимка, направена от самия Китов:
6.jpg
6.jpg (44.13 KиБ) Видяна 8622 пъти
На постаментите отпред е имало лъвове, от които останали само три лапи.

Предлагам сега да видим план и разрез на храма, направен от арх. Майа и Божко Бужашки:
7.jpg
Червената стрелка е добавена от мен. Нарочно я поставих, за да подчертая очевидното разминаване между посоката на храма, спрямо коридора и стълбището.
Чудя се как така древните строители ще имат знанията и уменията да направят храм с форма на съвършено правилен кръг от идеално гладки каменни блокове, перфектно преддверие, в което няма и сантиметър отклонение в него, а няма да могат правилно да разположат едно стълбище и коридор спрямо входа на постройката?!?
Това просто е невъзможно…
Обяснението на това несъответствие е само едно. Кръглият храм с преддверието и стълбите с коридора, са ДВА отделни строежа, строени през различни епохи!

Ето, че отново имаме случай на неолитен храм, към който много по-късно е пристроен коридор и стълбище. Абсолютно същата постановка видяхме и при храма „Грифони” и другия до Мезек. Храмът в Александрово също има коридор, но понеже не допускат до оригинала затова не мога да твърдя, че е пристроен по-късно.
Р.Ч.

Владимир

Re: Храмът до Старосел

Непрочетено мнение от Владимир » 25 фев 2011, 13:34

Старосел е наша тракийска светиня и не може само от някакъв си чертеж да се стига до заключението, че той е неолитен храм. Защо да не допуснем, че е възможно архитектите да са объркали линиите и така да се е получило изкривяването?
Аз съм ходил до храма и не съм обърнал внимание да има такова изкривяване. Дори и нашата екскурзоводка не ни каза нищо по този въпрос.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Храмът до Старосел

Непрочетено мнение от miroki » 25 фев 2011, 15:35

О, щом на схемата е показан така, значи има разминаване.
Архитекти са я правели не аз или ти или екскурзоводка.
Последните са наети лица да разкажат какво знаят за обекта.
Аз имах щастието екипа на Китов да работеше по могилата като ходех и екскурзовод ни стана единият археолог, докато Китов беше в съседната могила (по-близката до селото видяхме го на отиване)
Трудно е да се види още повече, че сега е със входно "зачулване" зазимен е входа, преди с едни найлони , сега не знам да ли са го подобрили малко.
Допустимо е да е имало причина поради теренни съображения за кривото изпълнение, но от това което видях за Мезек и Грифони , работата е ясна.

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Храмът до Старосел

Непрочетено мнение от men » 25 фев 2011, 16:06

SUM цитат:
Обяснението на това несъответствие е само едно. Кръглият храм с преддверието и стълбите с коридора, са ДВА отделни строежа, строени през различни епохи!
Ходил съм на Старосел и напълно съм съгласен със SUM. Очевадно е, че стълбите и подхода към храма в Старосел са ДВА различни строежа от разлечни епохи. С просто око се вижда и не е нужно да си специалист.
Но затова никой не говори, защото ще се объркат много постановки на учените относно траките и мястото им в историята на Балканите и Света. :IP
Ще се разбере например, че някой характерни аржитектурни елементи от храма в Старосел предхождат "строителството" на Партенона в 447-431 г.пр.н.е. !
И тогава какво ще остане от "древногъцката" ахитектура .......??? Ще остане трако-пелазгийската архитектурааааааа!

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Храмът до Старосел

Непрочетено мнение от time » 25 фев 2011, 16:43

men написа:Очевадно е, че стълбите и подхода към храма в Старосел са ДВА различни строежа от разлечни епохи. С просто око се вижда и не е нужно да си специалист.
И аз мисля така men. :D
Ето го коридора в Старосел:
.jpg
Ето го предверието на храма:
старосел 1.jpg
Ето го и храма:
старосел.jpg

иво

Re: Храмът до Старосел

Непрочетено мнение от иво » 26 фев 2011, 13:31

Голяма шашма....... мнооого голяма :facepalm:

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Храмът до Старосел

Непрочетено мнение от sum » 26 фев 2011, 14:42

Здрасти, Владо.
Много се съмнявам архитектите да са се объркали… и си прав за това, че не може само по един чертеж да се определя, че храмът е неолитен.
Имам навика, когато на съм на подобно място да правя множество снимки. Виж без да искам какво съм заснел:
44.jpg
Аз стоя пред пътеката, точно по средата на коридора и снимам входната врата. Обърни внимание, че на снимката се вижда част от втората врата, която води към кръглото помещение. Ако коридорът бе построен точно срещу входа на храма то тогава втората врата щеше да се вижда цялата, а не само част от нея, нали? Тоест ако трябва да снимам така, че двете врати да са точно една зад друга трябва да се изместя надясно, за да направя снимката.
Това само потвърждава начертаното от архитектите, че коридорът не е успореден спрямо преддверието на храма.

Така.

Нека видим на следващата снимка двете врати:
45.jpg
Над входната врата липсва горната част. Защо я няма не мога да кажа и мисля, че не е чак толкова важно да се занимаваме с този проблем. На друго искам да обърна внимание, че каменните блокове са идеално гладки и доста очукани. Всъщност, целият храм е много захабен, което означава, че дълго време е бил използван.

Предлагам да разгледаме стените на коридора:
42.jpg
Толкова криви стени спрямо двете колони от входната врата досега не съм виждал. Какво означава това некадърност на майстора или?.. А за разликата между каменните блокове на храма и тези от коридора просто нямам думи…
Тогава при тези факти защо никой от нашите учени не е оспорил датирането на храма? Питам, защото как може да е строен през 5-4 в.пр.Хр., да е затрупан
/което си е вид консервация/, и в същото време да е толкова очукан?
49.jpg
Р.Ч.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Храмът до Старосел

Непрочетено мнение от miroki » 26 фев 2011, 16:30

Той още ли седи с гредите вътре? То като ходих, беше така но довършваха разкопките, та беше за тогава логично. А сега мислех, че са извършили вече укрепващи дейности.
Те иначе коридорните стени имат наклон предполагам умишлен както и сега се прави на някои диги, за да държат натиска на пръстта, но не помня дали е имало покривна част или е било траншея. Иначе имаше едни найлони, за да направят покрив тогава. Но си беше под открито небе без найлоните.
Което навежда на мисълта , че коридорът е правен когато храма е ползван покрит с могила. Май същото, както и в Мезек.

Владимир

Re: Храмът до Старосел

Непрочетено мнение от Владимир » 27 фев 2011, 15:35

Колкото и да не ми се вярва май ще излезеш прав за разположението на коридора.
Убедихте ме, че грубо обработените камъни от коридора нямат нищо общо с добре направените блокове от храма. Имам снимка на която много добре се вижда колко добре са подредени камъните от стената на храма. Разликата с другите камъни от коридора е огромна.
stena starosel.jpg

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Храмът до Старосел

Непрочетено мнение от men » 28 фев 2011, 15:36

От доста време си задавам един въпрос – защо храмовете и прилежащите им предверия и коридори в Старосел, Мезек и Голямата Косматка заемат 1/3 от диаметъра на могилите, който е около 80-90 метра . При това положение самия храм не е в центъра на могилата. Не е лесна работа да се направи толкова огромен земен насип и с каква цел е трябвало да го правят доста по голям отколкото е било нужно /на пръв поглед/? :neznam:
Скоро четох, че в Северна България са открити основите на храм близнак, т.е. две кръгли кошеровидни помещения свързани по между си и отделно свързани с общо предверие/не мога да намеря сега снимката/.
Какво ще кажете, да не би под тези огромни могили да се крият и други храмове??? :?: :idea:

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта