![Браво! :[)]I:](./images/smilies/bravo-o-o.gif)
Всъщност, сетих се за кой храм пишеш. Става въпрос за могилата, която е наблизо до село Гагово, община Попово, Търговищка област.
Миналата година бях извадил информация за нея от интернет и имах намерение да отида да я снимам, но засега не ми е останало време. Може би по нататък…
Та поразрових се малко и виж на какво попаднах в Уикипедия:
„Съгласно резултатите от проучванията, гробницата представлява монументален архитектурен комплекс, състоящ се от две кръглокуполни гробни камери (с диаметър 3,70 и 3,90 м), обща правоъгълна предгробна камера, дромос и едно допълнително помещение. Двете кръгли камери имат обща връзка, осъществявана чрез общ вход, затварян с двукрила каменна врата. Отделно всяка от камерите има свой допълнителен излаз към общата предгробно помещение. В предгробното помещение, което води до входовете на гробните камерри се е влизало от малкото „допълнително” помещение. Неговият вход е служел за вход към цялостното съоръжение. Тези три компонента на гробното съоръжение са изградени по едно и също време, реализирайки единна планово-архитектурна композиция. В един по-късен момент към гробницата е добавен и дромос (коридор), изграден от непечени кирпичени тухли.”
Много ме впечатли фактът, че е имало пристроен коридор…
Нека видим двете камери с общата врата: Изумително, нали?
А ето снимка на междинната врата, която свързва двете кръгли помещения: И още една снимка, на която се вижда част от стената на камерата: Тази стена е много интересна, защото виждам абсолютно същата линия на камъка /стрелката/, каквато има и по блоковете в храма до Мезек!
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 8&start=10
Странни съвпадения,нали? Можем ли тогава да допуснем /чрез този елемент от камъка/, че храмовете са от една епоха?
Мисля, че можем.
Но тогава трябва да вземем предвид колко са изтъркани праговете в храма в Мезек…