Мистериите на Белинташ

Astronomer
Мнения: 155
Регистриран: 04 фев 2010, 09:40

Мистериите на Белинташ

Непрочетено мнение от Astronomer » 16 дек 2010, 19:16

Мисля че това древно светилище е доста интересно и загадъчно. Аз лично не знам какво е точното му предназначение и какво се е правело там, но явно има важни неща около него. Ето едно филмче за странни обекти в тази местност.

http://www.vbox7.com/play:19658d09

Извинявам се, ако вече има отворена тема за него.
Стенли

alex
Мнения: 689
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Мистериите на Белинташ

Непрочетено мнение от alex » 15 юни 2011, 00:09

Сега събират средства да строят църква там ... да видим какво ще стане, явно покрай строежа ще разкрията за какво служи :)

Вселик човек
Мнения: 121
Регистриран: 01 фев 2015, 15:19

Re: Мистериите на Белинташ

Непрочетено мнение от Вселик човек » 19 авг 2016, 16:24

Sabo_from_Belantash.jpg
Sabo_from_Belantash.jpg (36 KиБ) Видяна 3890 пъти
Информация от Уикипедия:
Сред скалите под Белинташ е намерена сребърна плочка с изображение на тракийския бог Сабазий, датирана според някои изследователи VI – V в. пр. Хр., според други – в Римската епоха, която се съхранява в НАИМ при БАН.

Плочката с изображението на Сабазий е открита случайно от Кирил Караджов от махала Курджиева през есента на 1972 г. Находката е била закрепена на една от плочите паднали от върха на скалното плато в подножието му. Апликацията била занесена в къщата на Кирил Караджов, който умира от бъбречно заболяване много скоро след това във болницата в Асеновград. Семейството приписва вината за трагичното събитие на находката от Белинташ, а историята приписана на зловещият артефакт бързо обикаля като слух района. Чувайки разказите за „сребърната тенекийка“, един от колекционерите иманяри от с.Баните (Община Смолян), Лазар Стоев решава да отиде при семейство Караджови и да поиска ценния артефакт. Асен Караджов (синът на Кирил) му предава плочката в желанието бързо да се отърве от нещастието, което находката навлякла на семейството.

През есента на 1981 г. по инициатива на краеведа Никола Боев, службите на МВР започват да издирват находката като не след дълго предотвратяват изнасянето ѝ от страната през контрабанден канал. Сребърната апликация е предадена в Археологическия институт при БАН, където се пази в Античния фонд, документирана с размери 12,3 х 8,2 см.

Тезата на българския археолог Иван Христов, е че сребърната плочка трябва да се датира към VI – V в. пр. Хр., като основание за това той посочва портретното сходство на лика на Сабазиий със златната маска с изображение на тракийски аристократ намерена от екипа на покойния д-р Георги Китов в могила Светицата край гр. Шипка (известна и като „Маската на Терес“). Според Христов плочката от Беланташ е най-ранното изображение на Сабазий, открито в днешните български земи, и по своите художествени особености е наистина уникална.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Мистериите на Белинташ

Непрочетено мнение от Честит Българин » 15 сеп 2017, 20:07

Темата е безкрайно интересна. Има доста за писане по нея. Ще направя едно уточнение. До преди 20-25 години този обект не беше широко известен. Оригиналното му име е Беланташ. Едни асеновградски ентусиасти от тамошното туристическо дружество го преименоваха на Белинташ. Звучало по-хармонично. Не знам дали тези старци са още между нас, но има идея за връщане на старото име.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост