Храмът в Мезек

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Храмът в Мезек

Непрочетено мнение от sum » 07 сеп 2010, 20:56

Преди месец и половина с няколко приятели посетихме т.нар. „Тракийска гробница” в Мезек. Храмът беше отворен и ние /съпроводени от един човек от музея в Свиленград/ влязохме да го разгледаме. За моя радост се оказа, че снимането не е забранено, така че направих много снимки.

Сега малко предистория. Първият български учен, проучил обекта през 1931 г., е Богдан Филов. След няколко години историкът /завършил своето образование в Германия/ написал книга за тракийския храм. Казва се „Куполните гробници в Мезек”.
/Ще я кача в секция „Библиотека”/
Лично за мен книгата на Б.Филов за Мезек е много ценна, защото в нея са описани всички артефакти, намерени в гробницата. Има богат снимков материал. Другото, което ми направи впечатление е, че той представя няколко много интересни идеи, които можем по нататък да коментираме…

В началото на книгата си Филов обяснява, че първоначално могилата била „облечена” с огромен каменен зид, който днес за жалост не съществува. Документирал е зида на снимка:
1.jpg
Няколко години след откриването на храма селяните малко по-малко изнесли камъните от зида, предполагам, за да си строят къщите и оградите. Същия феномен присъства и при с.Кабиле. Ако някога имате път през ямболското село загледайте се в оградите. Има няколко строени с камъни от одриската столица Кабиле.

Така.

Нека сега видим входа на храма.
2.jpg
Решетката на входа, която виждате, е сложена само преди няколко години. Храмът десетки години е бил отворен. През комунизма до него /освен учените/, са имали достъп военните. Ако отидете ще видите, че в коридора още личат следи от взривяването на част от стената. Човекът, който беше с нас поясни, че военните търсили друг вход, който да ги отведе до друга зала. Това търсили, но освен поразии друго не оставили след себе си. Вижте част от повредената стена:
3.JPG
След комунизма, заради безхаберието на държавата, хората влизали свободно в храма и навсякъде драскали глупости от рода на „Иван + Пенка = ВИЛ”. Така било до преди няколко години, когато от музея в Свиленград сложили метална решетка. Така че, поразиите с драсканиците в храма са навсякъде и трудно може да се прецени кои са от древността, и кои са от съвременните маймуни, наречени хора.

Датировката на храма е направена от Богдан Филов. Той е установил, че тракийската "гробница" е от 4 в.пр.Хр.. От тогава до сега… вече 80 години никой от българските учени не се е постарал да опровергае или допълни написаното от Филов.
Само да припомня, че Богдан Филов е бил министър председател на България. Инквизиран е в Москва, а след това е разстрелян като куче от „народния” съд в една яма през нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г., заедно с още 67 народни представители, 22 министри, 3 регенти и 8 царски съветници.
Р.Ч.

novex
Мнения: 493
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Храмът в Мезек

Непрочетено мнение от novex » 08 сеп 2010, 19:30

Снимка
Прикачени файлове
Mezek_tomb_.jpg
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Храмът в Мезек

Непрочетено мнение от sum » 08 сеп 2010, 23:54

Нека сега видим какво описание дава Филов на “гробницата”. /текстът е със съкращения/
Могилата има правилна конусовидна форма с височина 14 метра при диаметър на основата 90 метра. Основата на могилата е била оградена със зид, който достигал дебелина 5 метра.
В предния пост показах на снимка въпросния каменен зид.
Входът на гробницата, която е ориентирана от северо-изток към юго-запад, се намира на северо-източната страна на могилата. Гробницата се състои от един дълъг коридор, от две четвъртити помещения и от същинската гробница в дъното, която има кръгла форма и е засводена с кошеровиден купол. Цялата постройка е дълга 29,95 метра."
Ето на чертеж цялата постройка:
Clipboard01.jpg
По нататък в книгата си Филов пише, че първоначално пред входа на гробницата е имало два каменни зида, изградени от малки каменни блокове. Предположението му е, че те са част от някаква пристройка, която може би служела за украшение към сградата.
Clipboard02.jpg
Моето мнение /за двата зида пред входа/ е различно от това на Филов. Според мен върху зидовете са стояли статуи. Може да са били лъвове… Все пак в днешно време всички знаем, че пред древните храмовете винаги е имало статуи. Например пред входа на храма в Старосел върху каменните колони са стояли два лъва.

Само след няколко реда, четем: „Всичко това допуска, че първоначално гробницата не е била затрупвана с пръст. Макар да е бил зазидана, достъпът към нея е бил за известно време свободен. Само по такъв начин в гробницата са могли да бъдат извършени няколко погребения. Едва в по-късно време, когато погребенията са били преустановени, входът е бил затрупан окончателно с пръст и е останал в това състояние до откриването й през 1931година”.
Няма как да не се съглася с тези думи. Но интересното тепърва предстои, защото при разкопки в коридора Филов е установил, че подът е засипан допълнително с пръст поне с около 30 см., а върху новата пръст са наредени каменни плочи, които ясно се виждат на снимката от novex в предния пост. Още по-интересното е, че предците ни са сложили едната каменна врата /която според Филов стояла на втория вход/ на земята при другите плочи, дето покривали пода. Ето какво пише авторът:
Подът на коридора беше покрит с големи, отдолу грубо одялани каменни плочи. Между тези плочи бе намерена и една каменна врата, счупена на три части.
3.jpg
А сега вижте и другата каменна врата. Когато отворили храма тя е била подпряна вдясно на стената, пред първата камера.
4.jpg
От споделеното дотук става ясно, че гробницата е била преустроена. Но защо и с каква цел?
Някакви идеи?
Р.Ч.

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Храмът в Мезек

Непрочетено мнение от men » 09 сеп 2010, 17:38

Богдан Филов датира „гробницата” край с.Мезек от 4 век пр.н.е. по намерените артефакти в нея. Относно постройката на „гробницата”, Б.Филов констатира, че тя преустройвана и уточнява, че вторият под е прибавен след извършените погребения. Първоначалният под лежи с около 30 см. по-ниско от сегашния и е от бели, гладко одялани и добре прилепнали блокове.
И при храма /”гробницата”/ край с.Мезек, както в храма край с.Александрово се констатира продължително използване на сградата на храма.
Открояват се два периода на използване на храма край с.Мезек.
Първият, когато сградата на храма е използвана за определени практики т.е. важна е била самата сграда и нейните функция за осъществяване на определени практики.
Според мен от този първи период е нормално да не се намерят артефакти.
Вторият период, когато знанието за специалните функции на храма като сграда са били постепенно забравени и в него са започнали да се извършват погребения. Така храма се е превърнал в гробница, входа е зазидан и сградата е покрита със земен насип.
Например в някой християнски храмове построени с цел религиозна обредност са извършвани погребения на почитани хора. Днес никой не нарича тези храмове – гробници, може би защото религиозните обреди в тях продължават. Но един ден, когато християнството няма да е актуално току виж тези храмове се превърнат в гробници с доста артефакти в тях от съответните епохи.
Менят се времената, а също и разбиранията на хората .......

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Храмът в Мезек

Непрочетено мнение от sum » 10 сеп 2010, 09:34

Здрасти, men. Точно така, Филов пише, че гробницата е преустроена, заради трупоизгарянията в двете камерни предверия. Всъщност, реших да представя схема за по-голяма яснота.
Clipboard01.jpg
Червената линия подчертава оригиналния под и праговете на вратите, а синята е сега съществуващия под.
Трупоизгарянията се намират в двете четвъртити отделения. Маркирал съм ги с 1 и 2.
Ето на снимка как изглежда пода на първото отделение /1/:
1.JPG
Нека сега видим какво пише Б.Филов в книгата си за него:
Ние вдигнахме тези плочи и в пръста под тях намерихме горени кости, въглени и много други предмети, които показваха, че на това място е било извършено погребение с изгаряне на тялото. Под пръста намерихме втори под, направен от много добре прилепнали и гладко одялани блокове… Очевидно бе, че ние се намирахме пред първоначалния под на гробницата, който по-късно констатирахме както във второто четвъртито отделение, така и в същинската кръгла гробница.”.
Ето и пода на второто четвъртито отделение:
DSC05035.JPG
Нека отново прочетем какво е открил екипът на Филов под плочите /2/:
Под този под намерихме пак богато погребение с изгаряния на тялото, а под него – първоначалния под от бели, гладко одялани и добре прилепнали блокове.

От прочетеното дотук мисля, че вече можем да сглобим картината. В двете четвъртити отделения над оригиналния под /червената линия/ са положени горени кости, въглени и предмети, които после били затрупани с пръст. Върху пръста са поставени грубо издялани каменни блокове, а по този начин древните създали втори под /синята линия/, който съществува и до днес.

Точно тези открития дават на Филов основание да предположи, че обектът е гробница!
Но… има проблем, защото на каменното легло, което е в кръглата зала, няма погребан човек!!!
Филов пише, че на леглото е имало счупена на две желязна ограда с размери – дължина 2.11 метра и височина 31 см. Ето желязната ограда на снимка:
5.jpg
Вижте какво пише авторът за нея:
При откриването на гробницата върху леглото е намерена една ниска желязна ограда, строшена на две части. По какъв начин е била прикрепена оградата за леглото, не може вече да се установи. На всеки случай в горната част на леглото не личат никакви дупки, в които оградата да е била здраво прикрепена. Изглежда, следователно, тя е била просто сложена по края на леглото.”
…Леглото е било предназначено за първоначалното погребение. Обаче при откриването на гробницата върху него, освен желязната ограда и малко пръст не било намерено нищо друго. Това ни дава право да приемем, че първоначалното погребение е било унищожено или отстранено при по-късните използвания на гробницата, когато е съществувал може би и друг погребален ритуал.


Предполагам, че картината взе да ви се изяснява…
Последна промяна от Anonymous на 16 сеп 2010, 22:17, променено общо 1 път.
Р.Ч.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Храмът в Мезек

Непрочетено мнение от miroki » 10 сеп 2010, 15:08

сега остава снимка на леглото , че като ходих до крепоста в Мезек за гробницата не ми стигна времето. Може и да се провери какво е имало под него.
За каменните зодове около основата , навсякъде където са ги слагали е било да задържат пръстта на могилата да не пропадне.
Лично мен ме озадачи много дългият коридор.

иво

Re: Храмът в Мезек

Непрочетено мнение от иво » 10 сеп 2010, 15:14

::thinking:: Картината започна да се изяснява ама загадката не.. :? защото подозирам, че ще ни сервираш ,че това не е гробница…… :idea: Sum мисля си :roll: че първоначално е можело на леглото да е имало погребан човек ама да са го изнесли.... Така де ето ти един сюжет – богати хора решават да си направят гробница. Правят я. Умира бащата и го слагат на леглото. Затварят гробницата. След сто години друг род се изтарикатили и отворили гробницата за да погребат свой човек. ;)] Извадили кокаляците на първия и сложили друг мъртвец. Кокаляците на първия ги изгорили и ги сложили в предверието. После ги засипали с пръст и отгоре сложили плочите. Добре ама след 100 години трети тарикати решили там да погребат своята баба и отново отворили гробницата. Изкарали втория скелет и го изгорили. После го сложили в другото помещение и го затрупали с пръст. После плочите отгоре и готово. :idea: Ето защо в двете помещения Филов и неговите колеги са намерели трупоизгаряне.. а това обяснява защо има втори под. Добре..... ::thinking:: ама при това положение когато гробницата е отворена през 1931 г. трябва на леглото да се намира бабата на третите тарикати. Обаче няма баба.. а метална ограда. :w00t: Е какво значи тази ограда ::thinking:: саксии с цветя ли са гледали на леглото :roll: :? все пак за нещо е служела..........

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Храмът в Мезек

Непрочетено мнение от time » 10 сеп 2010, 16:53

Като сме тръгнали с предположенията :D , възможно е трупоизгарянето да е с цел съзнанието на починалия да се отдели от тялото и да остане в храма. Ако храмът има „връзка” някъде в измеренията, съзнанието да може да отиде директно там.
Ако пък това е храм на Кибела, то Силата да го изведе до там, до където му позволяват възможностите. ::thinking::
А различните помещения може би са за различни практики.

Защо обаче са складирали костите там... нямам идея. :neznam:

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Храмът в Мезек

Непрочетено мнение от sum » 11 сеп 2010, 00:27

Много питанки има за разрешаване… спор няма.

Предлагам да видим какво е писал Б.Филов за леглото:
В дъното на кръглото отделение, точно срещу вратата, е поставено едно каменно легло, издълбано от един единствен огромен риолитов блок, дълъг 2,40 метра, широк 1,12 метра и висок 76 см..
…На предната част на леглото е прикрепен плътно до него друг един каменен блок, дълъг 2,01 метра, широк 42 см. и висок 32 см.. Леглото и прилепналия блок до него лежат непосредствено на първоначалния под.
1.jpg
В ляво и дясно от леглото бяха намерени две погребални урни във формата на малки четвъртити ковчези, издълбани от по един каменен блок, сложени също така върху първоначалния под на гробницата. И двете урни са сложени плътно до стената, вследствие на което е било едната им страна да бъде издялана малко извито, за да прилегне по-добре към извивката на стената.
Лявата урна има следните външни размери: дължина 96 см., височина 37 см., широчина 70 см.. вътре тя е дълбока само 14 см….
Втората урна, вдясно от леглото има следните външни размери: дължина 110 см., височина 37 см, широчина 61 см..
И двете урни отгоре имат каменни капаци, единият е дебел 20 см, а другият 24 см.
2.jpg
И двете урни според твърдения на свидетелите, които първи са влезли в гробницата след нейното откриване, са били празни, а похлупаците им са били отместени.
…Размерите на урните показват, че труповете, които са били погребвани в тях са били предварително изгаряни и че урните са били предназначени да поемат не само остатъците на костите, но така също и погребалните дарове.
…На някой места в Тракия труповете на мъжете са били изгаряни, а труповете на жените са били заравяни. Въз основа на това ние бихме могли да приемем, че в Мезек каменното легло е било предназначено за погребение на жена, а урната за погребения на мъже.


Накрая искам да обобщя твърдението на Филов, че в двете четвъртити отделения под плочите труповете били на жени, защото до костите намерил много женски предмети. Така урните според него били предназначени за мъже, а трупоизгарянията в четвъртитите отделения на жени.
Но… Филов има огромен проблем, защото:
1. В т.нар. урни няма никакви следи от прах на покойници.
2. Никъде няма регистрирана урна с дължина 96 см., да не говоря пък за 1,10 метра! Например урните-саркофази от камък на етруските са по 40 см. дълги.
Р.Ч.

иво

Re: Храмът в Мезек

Непрочетено мнение от иво » 11 сеп 2010, 11:02

Sum нали Богдан Филов пише, че урните били предназначени да поемат освен праха на умрелите също и даровете :?: Защо тогава да няма урна с дължина къди метър щом всичкото са до слагали на едно място :?: :roll:

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост