Голяма гатанка, нали?
Трябва да призная, че след като снимах идеограмите в Свещари няколко дни се чудех какво означават осемте прави линии и „L-а”.
Проумях, че горните идеограми /под №1/ нямат общо с долните /под №2/. Благодарение на снимките от Палеокастро лесно разбрах горните какво означават, но долните не.
И така… зарових се да търся някакво решение на проблема. Нищо не открих. Това ме накара по-внимателно да се взра в идеограмите от №2. Увеличих ги и вижте какво излезе:
„L-а” има връзка с правата линия над него! Това ми даде насока да мисля, че ако открия какво точно означава „L-а”, тогава ще разбера какво означават осемте прави линии, защото линията и „L-а” са свързани. Т.е. те са едно!
И така започна голямото ровене на снимки от личния ми архив… Открих „L-а”. Вижте го:
Оказа се, че идеограмът „L” е символ на неолитното изображение на Великата Майка с издължения врат! А това означава, че храмът в Свещари е строен през периода 7000-5000 г.пр.н.е.!!!
Глиненият съд е от с.Драма /намира се на 30 км. от Ямбол/. 20 години там е работел немският археолог и професор Ян Лихардус. Всички артефакти, намерени от него, са датирани в периода от 6000 до 5000 г.пр.н.е.. Другото негово важно откритие е, че хората през неолита и ранния халколит са живеели в двуетажни къщи. Вижте на снимката съдовете, които археологът е открил само в една двуетажна къща.
Невероятно, нали? И това само в една къща…
Та глинената купа с „L-а” е един от тези съдове.
Така.
Какво заключение относно идеограмите от Свещари можем да направим? Самият „L” ни показа, че правата линия всъщност е Великата Майка. Тогава осем прави линии означават осем Велики богини! Замислих се къде има на едно място осем Кибели. И се сетих. Ето ги:
На снимката нарочно посочих със стрелките към символът
m, защото според мен този знак визира обединението на трите Сили в Крешака. Знаете, че понятия като Кибела, Великата майка или Силата в Крешака са едно и също. Тоест искам да кажа, че през неолита идиограмът за Великата Майка Кибела е бил изобразяван чрез
m!
Р.Ч.