sum написа:
1.
Съгласен съм с тези думи, но не си уточнила за кое познание става въпрос – за боговете, за бог или за човек.
--- За човека. Материята (тялото), ума (менталността) и духа (енергията) като проявления на човека в света трябва да са чисти, за да може да постигне познание, просвещение и посвещение за божественото като състояние пак на тези три проявления.
2.
Аз не съм съгласен с горното съждение, че е валидно за идеограмите в храма в Свещари, защото показах на снимка каменна фигура на медитиращ човек, върху който на гърдите му има освен двата триъгълника също и полукръг. На снимката от храма ясно се вижда полукръга, а този елемент няма нищо общо с общоприетото тълкуване за проникването на мъжкото и женското.
--- Грешката е моя - не съм видяла полукръга, може би защото избягвам да гледам ретушираните от Вас снимки. :-)
А сега третото изречение:
3.
Хайде дай някакъв пример, защото изобщо не мога да си представя как ще се уравновесят заедно дух, материя и ум… Ще ти споделя, че никога не може да се получи такова уравновесяване, защото материята /т.е. материалното тяло/ винаги реагира на „работата” на ума, емоциите, духа и самосъзнанието, по коренно различни начини.
Представи си, че сядаш да медитираш и след час мантруване успяваш да успокоиш ума си – няма мисъл в теб и умът ти е празен, и уравновесен. Това състояние може ли да бъде валидно за „работата” на емоциите, духа-атман и самосъзнанието? НЕ! Защото това са три отделни форми на съзнание, които присъстват едновременно в материалното тяло. Успокояването на ума не води до успокояване на духа или самосъзнанието, а още по-малко на материалното тяло /материята/. Разбираш ли разликата?..
Така че, изречението, е грешно.
Иначе идеята, че неолитния идеограм „триъгълник” означава постигане на триединството между дух, материя, ум е хубава, но е на светлинни години от реалността.
--- Пример от нумерологията – популяризирана от Питагор, който е следвал орфизма:
Числото 1 - първото, това, което влиза в състава на всички други, символ на Бога, първопричината, на източника, цялото и единството на Вселената. Единицата се свързва с образа на Бога като Творец. Сила, контрол, водачество; с мъжкото начало.
Числото 2 символизира полярността; женското начало. С идването на числото 2 се раждат двойствеността, контрастът и антагонизмът. Синтезът на тези контрасти, поправянето на счупеното, представлявано от двойката, идва с числото 3.
Числото 3 – съюз на 1 и 2 и съединяването им в мъдрост. Представя се от първата геометрична фигура – триъгълника като средство за генериране на енергия и най-стабилната фигура. Точно както числото 1 въплъщава цялостност и всеобхватност, а 2 - разделяне и контраст, така тройката представлява хармония, творчество, себеизразяване и видима проява на Бога. Числото 3 е и въплъщение на оптималното. Всяко явление си има начало, среда и край; времето се разделя на три компоненти: минало, настояще и бъдеще; пространството се определя чрез ширина, дължина и дълбочина. То е и най-важното в магията, където представлява съвършенството.
Creativity Творчеството
Harmony Хармония
Proportion Част
Ascension Възнесение
Gender Пол
Manifestation Проява
Illumination Осветление
Integration Интеграция
Subjectivity Субективност
Culmination Кулминация
* Няколко почитани тройки, символизирани в езотерията от триъгълник:
Spirit, Mind, Body Дух, Разум, тяло
Mother, Father, Child Майка, баща, деца
Past, Present, Future Минало, настояще, бъдеще
Power, Intellect, Love Сила, Интелект, Любов
Creation, Preservation, Destruction Създаване, съхраняване, унищожаване
Thought, Feeling, Emotion Мисъл, чувство, емоция
Love, Truth, Wisdom Любов, Истина, Мъдрост
The power of the One to become All Силата на един да стане всичко
Траките, доколкото знам, също като много други древни народи, са делели цялото на три нива, обединени в съвършеното - поздемен свят, земен свят, небесен свят.
Колкото до медиативните практики, нямам опит с тях, иначе казано - разбирам, но не споделям :-)
Инак, малко повече за езотеричния смисъл на тракийските вярвания има тук:
http://selenabg.com/Forum/viewtopic.php?t=1747
Доколко са правилни тълкуванията, това аз не мога да кажа.