Браво Съм, много важни снимки си направил!
Досега никъде не съм срещал нашите учени да обръщат внимание на детайлите от Свещарската гробница, за които ти говориш и онагледяваш с фотоси. Има върху какво да се замислим ние читателите на тази тема …… На пръв поглед вторични детайли от Свещарската гробница присъстват в културата на уж други народи отстоящи от гетите в Дунавската равнина на огромни разстояния … етруските са на Апенините, пелазгите в Пергамон са в Мала Азия и пелазгите в Атика са в най южните части на Балканския полуостров. И днес със съвременните средства на придвижване разстоянията са големи, а какво да говорим за древността.
Логично е един учен на който това му е работата да обърне внимание на еднаквостта на декоративния елемент от ложето в Свещарската гробница и трона на Кибела от Пергамон. Но навярно за нашите учени това са „случайни” прилики…тъй де за мисълта на каменоделците няма граници…
За първи път виждам стенописа от Свещарската гробница отблизо и съм изумен от приликите на стойката на коня с тази на Мадарския конник.
От този стенопис става ясно, че златния венец се дава на тракийския владетел от Великата Богиня Майка Кибела, а не се печели за борба, хвърляне на диск и бягане на дълги разстояния на Олимпийски игри. Златният венец, като своеобразна корона на тракийския цар-жрец е божествен атрибут и връзка с бога и висшите светове. Нали помните в по-ново време израза „Канос у Биги” или „Княз от Бога”. Но тъй като при елините боговете са много и явно са се скарали кой да раздава венците на простосмъртните, проблема е решен справедливо и са раздавани лаврови венци за проявена физическа сила по време на масови зрелищни игри наречени Олимпийски.
Другият уж „случаен” елемент от стенописа в Свещари е „къщичката” на подноса държан от жрицата стояща до Великата Богиня Майка. Тази „къщичка” изписана на това сакрално място няма как да е „случаен” символ. Такава къщичка е показана като етруско наследство във Ватиканския музей, но такава къщичка има и във Врачанския музей, като част от находките открити при Градешница и датирани 5000 г.пр.н.е.!

- 1.jpg (51.06 KиБ) Видяна 6402 пъти
Ха сега … ето един голям проблем за нашите учени! Как така „къщичката” на етруските и „къщичката” от Градешница се оказа нарисувана като важен символ в гробницата от Свещари датирана както винаги 3-4 век пр.н.е.??????????????????????
За нашите учени май това пак, ще да е „случайност”! Но май много станаха случайностите!
Лично аз не мисля така, за мен тези „случайни” и „второстепенни” елементи говорят за ПРИЕМСТВЕНОСТ във времето между хората живели 5 хил.г.пр.н.е. и тези живели 5 век пр.н.е. тук на Балканския полуостров, тези елементи говорят за връзката и общия корен между пелазги, траки и етруски и за разселванията във времето на високо развитото автохтонно население от Балканите!
Поздрави!