Скалните ниши на Балканите

ntsk

Скалните ниши на Балканите

Непрочетено мнение от ntsk » 03 май 2010, 10:55

Реших да отворя отделна тема, която да е посветена изцяло на скалните ниши, правени чрез технологията на топене на скалата.
Обикновено се намират на голяма височина и самата им направа буди недоумение у доста учени. Също така няма еднозначно обяснение от тяхна страна, защо изобщо някой си е правил труда да ги оформя по този начин и на подобни труднодостъпни места.

Няма да се спирам на обясненията на /на/учените, а ще наблегна повече на снимковия материал. Вярно е, че има ниши, които са правени с остри предмети като секачи и т.н. Но те са от много по-късен период и са правени от хората със съвсем различна цел или просто като имитиране на нещо твърде старо и забравено.
Има обаче ниши, които си личи, че няма как да са правени чрез сечене в скалата. Едно че мястото на което се намират е недостъпно, друго, че вътрешността им е идеално гладка – като огледало, и по нея ясно се виждат следи от високата температура на камъка при неговото топене.
Друго важно, което трябва да се спомене е, че не е вярна разпространената хипотеза, че всички ниши /говоря най-вече за трапецовидните/ са обърнати на изток или на юг и т.н.
Посетил съм доста скални светилища и на голяма част от тях съм виждал ниши, които гледат във всички посоки. Следователно това на къде са насочени, не е критерий при разгадаването на тяхната тайна!
Предлагам в тази тема да представяме фотоси от различни светилища, които могат да помогнат при изясняването на истината за скалните ниши. По този начин ще можем да разграничим тези от тях, които са правени чрез технологията на топене на камъка от другите, които са от по-късно време. Така ще бъдат разбрани основните различия при направата на двата вида ниши, както и различната цел, с която са правени.

Преди време sum беше обяснил тук във форума за начина на оформяне на скалните ниши и изобщо за тяхното предназначение.
Нека припомня няколко думи на sum от темата „Пещера "Утробата"! Знайното и незнайното!” и след това ще продължа с моите разсъждения:

Sum:

„От онова, което съм написал във форума, става ясно, че тук, на Балканите, е живял народ, притежавал познанието за Крешака и за океана на Съзнанието. Припомням, че хората, които са давали Познанието, във втората си книга ги наричам с термина Премъдри Човеци.
Не веднъж съм пояснявал, че Премъдрите напускат земята около 8200 г.пр.н.е.
Вече не помня точно къде и в коя тема обясних, че след тяхното време, хората, останали на Балканите, започват да градят своите мегалитни светилища, останки от които могат да бъдат видени и днес по земите ни. Тази дейност се е извършвала от 8000 до 6000 г.пр.н.е.
В темата за Мадарския конник се наложи да поясня за какво са се използвали т.нар. „соларни кръгове”. Припомням – те са били учебни бази… Такива днес могат да се видят в Странджа и в Родопите…

Това, което не съм споделил досега, е, че хората в древността са направили няколко основни центъра, в които чрез медитации и практики са развивали определени дарби и сили в себе си.
Например: в единия от тези центрове, който се е намирал край днешното село Татул, сред основните практики е било издигането на Силата на змията в човек /в днешно време е позната с името Кундалини/. Върховното постижение за ученика в това светилище е било да се научи да левитира. Но не просто да се отлепи на няколко педи над земята, а да се издигне високо нагоре и да се движи в желаната посока!..
Освен това в учебния център край Татул хората са изучавали и механизма на Времето…
След това, постигналият съвършенство ученик се е прехвърлял в друго, близко светилище - познато днес под името Перперек. Там обучаващият е изучавал каква е структурата на Съзнанието /Атман/. Върхът на практиката в Перперек е било умението ученикът съзнателно да контролира напускането на тялото си.
Вървейки по тази духовна пътека, той е развивал и много непознати дарби, скрити в неговия ум - ясночуване, ясновиждане, четене на мисли, гадаене и т.н., вече писах, че тези способности са свързани с психичната сила, която се намира в ума… /За Перперек днес всички разказват, че там са пророкували и гадаели бъдещето на хората…/
След като ученикът се е научавал съзнателно да напуска своето тяло, той е заставал пред следващия етап в Познанието - да изучи какво е… Смъртта. Центърът, където се е обяснявало това знание, се е намирал край днешното с. Дъждовница.
В онова далечно време този огромен скален масив е бил наричан „Планината на Мъртвите”!.. Върхът на практикуването, дарбата, която е трябвало да развие ученикът тук, е било умението да се стопява материята чрез собствена мисъл-форма /в случая, материята е била скалата/. Всички скални ниши, които днес могат да се видят сред прословутия скален релеф край с. Дъждовница /а и не само там/, са дело на древните ученици от този период. Това е била тяхната своеобразна „дипломна работа”! Така че, най-важното, което трябва да се знае, е, че тези скални ниши не са били сечени.., те са били СТОПЯВАНИ!!!
В светилището край с. Дъждовница се е усвоявал всъщност контролът върху материята /живота/ и върху смъртта!..
Така че обобщавам: след като ученикът е овладявал левитирането, и след като е придобивал умението напълно да контролира Съзнанието си, той е бил готов да практикува в „Планината на Мъртвите”. Левитирайки нависоко и с абсолютен контрол върху Съзнанието си, ученикът е стопявал скалата с мисълта си. Ето така са били направени скалните ниши край с. Дъждовница и на други места в Източните Родопи! Тези ниши никога не са били дълбани или дялани…

Къде и как в описания „учебен процес” се вписва пещера „Утробата”? Припомням, че тя се намира на 3-4 км. /по права линия/ от с. Дъждовница, т.е. недалеч от Планината на Мъртвите. Подчертавам и факта, че в този район, има поне още 5-6 пещери, подобни на „Утробата”.
Какво е било тяхното предназначението в периода 8000-6000 г.пр.н.е.?

Всеки човек знае, че едно материално тяло не е вечно и подлежи на смърт и разлагане. Древните са били наясно, че Съзнанието живее, а не тялото! И че след смъртта това, което се преражда, е Съзнанието. То се въплъщава в друга материална форма и заживява нов живот на Земята.
Всички знания, които сме натрупали назад във времето, ние забравяме с новото прераждане и започваме да се учим наново от „А” и „Б”…
В днешно време не помним миналите си животи, нали?..

Но древните, през въпросния период, са контролирали този процес на прераждане и спомняне!.. А пещера „Утробата” им е служила точно за това.
Как?
Преди да се прероди на Земята в ново материално тяло, Съзнанието първо идвало в пещера Утробата през Слънцето чрез неговия лъч. Светликът всъщност играел роля на портал, през който преминавали Съзнанията от другите светове.., като например тези от Вират и от Брахман.
След проникването на Съзнанието в Утробата, то престоявало няколко месеца вътре в непрекъсната пулсация. Същевременно то забавяло своите вибрации, уеднаквявайки ги с тези на основните пет елемента - земя, вода, огън, въздух и пространство. С други думи - вълновото излъчване на Съзнанието постепенно ставало еднакво с това на материята. Времето на престоя зависело от това от кои измерения идвало Съзнанието. За тези, които са идвали от световете на Вират, им трябвали от три до шест месеца, за да уеднаквят своите вибрации с тези на материята. А за идващите от пластовете на Брахман - до година и половина…
Едва след края на този процес Съзнанието било готово да се прероди в обикновен човек… Но огромната разлика при подобно прераждане на Земята била тази, че Съзнанието /или духът/ ПОМНЕЛО всичко, което било усвоило при предишните си животи. При тази ситуация то не губело своите ДАРБИ И СПОСОБНОСТИ! И така в новия живот Съзнанието започвало да се развива оттам, докъдето е стигнало в предишния!..”


http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... e&start=10


„Иво, все пак нека да поясня, че пиша за периода 8000-6000 г.пр.н.е.. Тези ниши, които виждаш до Дъждовница /Планината на Мъртвите/, са от този период.
Подобни ниши има по целия Балкански полуостров. Освен с правоъгълна форма, такива има и с квадратна и с трапецовидна форма. Не твърдя, че всички ниши са правени по време на периода, за когото споменавам по-горе. Не твърдя, че за всички е използвана технологията на древните – топене на скалата. Може да има такива ниши, които да са правени от хората със секач… Напълно е възможно.., но ако има такива, то тези ниши ще са създадени в много по-късен период - някъде около 1500-1000 г.пр.н.е.

За това разграничавам нишите и по специално тези от Дъждовница, защото за тях съм абсолютно сигурен, че са сътворени след времето на Премъдрите.

Saradiva, много благодаря, че представи обяснителните записки на Христо по темата за нишите, защото според мен резонно е така да се прави и от хората на науката.
Просто учените трябва да установяват истината подобно на тези двама катерачи - отиват на място и експериментират. На базата на наблюдението и анализирането - тогава да правят съответните изводи.
А не прибързано да пишат /като например В.Фол, която в своя филм за траките лансира идеята/, че на Дъждовница хората изкачвали 50 метрова отвесна скала с голи ръце, държейки секач под едната си мишница, под другата тесла, а в устата пила, защото все пак секачът изтъпява от честа употреба…
Пълна идиотщина!”


http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... e&start=20

sum
Мнения: 2685
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Скалните ниши на Балканите

Непрочетено мнение от sum » 03 май 2010, 16:09

Здрасти, ntsk.

Идеята ти за скалните ниши е много добра.
Давай с твоите разсъждения и снимки.
Р.Ч.

ntsk

Re: Скалните ниши на Балканите

Непрочетено мнение от ntsk » 03 май 2010, 21:38

Ето няколко снимки на скални ниши, при които ясно личи, че са правени с инструменти за сечене на скалата:
IMG_4920.jpg
IMG_4923.jpg
IMG_4924.jpg
DSC02574.JPG
IMG_4952.jpg
Снимките са от светилището до с. Ангел войвода.
На това място видях от двата вида ниши - такива, които са правени чрез топене на скалата и такива от по-късно време.
На снимките по-горе се вижда, че вътре в самите ниши има следи от остри предмети от рода на секач и т.н.
Самата форма на нишите е по-различна. По-малки са, по-ниски, горната част на трапеца се губи в скалата, докато основата им е ясно очертана. Именно тази основа е най-характерната при тях и най-важното - хоризонтална е. Върху нея могат да бъдат поставени предмети или да служи като опора. Също така вътрешната стена е почти плоска.
Другата особеност е, че тези ниши са с почти правоъгълна форма, дори на места си е точно правоъгълна.
Твърде вероятно е подобни ниши да са правени с цел поставянето на дървени пръти, при строежа на жилища с повече от един етаж или използването им за изграждане на таван.
Не се изключва възможността и да са използвани за поставянето на някави ритуални предмети в тях, понеже хоризонталната им основа и плоската вътрешна стена го позволяват. Също така са направени върху скална стена, която е абсолютно вертикална, без никакъв наклон.
Още една възможност е просто имитирането на нещо, което е много по-древно и в някои от случаите - необяснимо.

Ето защо мисля, че подобни ниши са правени в много по-късен период, хилядолетия след като е било изгубено знанието за топенето на камъка.

иво

Re: Скалните ниши на Балканите

Непрочетено мнение от иво » 03 май 2010, 23:09

Снимки са много яки ntsk, защото с просто око се виждат следите на секача.. особено на последните две снимки. ::yes::
Ама толкова криви и недодялани ниши не бях виждал досега. :? Все едно баджанака ги е правил….. той е с две леви ръце :lol:
Тия каменни ниши и аз мога да ги направя…… взимам един секач и буфтала буфтала с чука и айде. Хич не трябва акъл за тази работа а здрави мазоли. :D
Ама нали преди време един човек беше пробвал да дяла ниша и я беше издълбал за един месец…. :roll: :?: Май някой писа във форума за това ама де го писа….. :neznam:

ntsk

Re: Скалните ниши на Балканите

Непрочетено мнение от ntsk » 03 май 2010, 23:22

Иво, в секция "Друго" Jonathan е пуснал темата за човека, дето се пробвал да дяла ниша...
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 3799#p3799
Сега като се позамислих, може би към горните предположения трябваше да добавя и възможността някои от нишите, правени чрез топене, по-късно да са дооформяни чрез секачи, за да бъдат приспособени за използване за чисто практични цели /голяма част от които описах в предния си пост/.

Нека сега обърнем внимание на другия вид ниши - много по-древните.
Във форума вече бяха представени снимки от различни места в Родопите, на които могат да бъдат открити.
Обикновено това са напълно недостъпни места и стени, които са не просто отвесни, а наклонени така, че няма как в тях да се задържат някакви поставени предмети.
Ето част от скалните ниши, на които се натъкнах на светилището близо до село Ангел войвода.
Това са огромни ниши, някои от които достигащи почти до 1 метър височина. Досега не бях срещал други с подобна големина и толкова дълбоко врязани в скалата. На една от снимките се вижда човек, който съм оградил, за да може чрез сравнение всеки сам да си направи изводите, относно размерите на въпросните ниши:
DSC03142.JPG
1-1.JPG
IMG_4982.jpg
DSC03148.JPG
IMG_4984.jpg
IMG_5004.jpg
IMG_4998.jpg
2-2.JPG
На снимките ясно се виждат следите от топене на камъка. Вътрешността на нишите е идеално гладка и вдлъбната - много наподобява примерно на лъжица. Забележете, че за разлика от предните ниши, при тези горния край не се "губи" в скалата, а е ясно очертан и врязан отвесно навътре в камъка. Това всъщност определя и дълбочината на самата ниша.
Докато долната страна е вдлъбната, а не хоризонтална, както е при другите ниши. Дори при някои от нишите тази долна страна напълно липсва.
Т.е. няма как да бъдат поставяни върху нея каквито и да било предмети, нито пък да служи за опора на греди и т.н.
Нишите са на трудно достъпно място - просто не мога да си представя как някой би висял с месеци на подобно място, за да дълбае в скалата.
Дори и да се изкачи отдолу нагоре /при направата на по-ниските от тях/ то за какво би му било да прави с нечовешко усилие дупки в крива стена, които нямат равна основа и които няма как да бъдат използвани за каквото и да било /както например обикновено се твърди - за поставяне на погребални урни или други ритуални предмети/.

И така нека обобщя особеностите, по които тези ниши се различават от предишните.
Първо, ясно се виждат следите от топене на скалата. Същият вдлъбнат ефект се получава и при топенето примерно на някакъв друг материал.
Второ, вътрешната стена е идеално гладка и вдлъбната като огледало /или лъжица/.
Трето - горната страна на трапеца е ясно очертана и врязана навътре в скалата, докато долната в голяма част от случаите липсва или е силно вдлъбната и няма как да служи като основа.
Четвърто - най-често "платното" на "художника" са стръмни и недостъпни скали...
Ако някой се сеща още нещо, нека да добавя. :D

Изводът е, че действително за обикновения наблюдател произходът и целта на тези ниши си остава една голяма въпросителна.
За тези, които имат определено знание обаче, не е трудно да се досетят, че за направата на нишите на подобни невероятни места, е изпозвана левитацията. А самото обработване на скалата се е постигало чрез нейното топене, което става възможно след овладяването на силите в човешкото съзнание.
Реално, както sum беше писал преди време, голяма част от скалните ниши са своеобразни дипломни работи на "студенти-ученици" представени пред техните учители, показали им възможностите на собственото им съзнание.

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Скалните ниши на Балканите

Непрочетено мнение от time » 04 май 2010, 10:35

До тук всичко чудесно :sunny: … обаче излиза въпросителната, защо всички, в различни райони са правили само ниши? Ако ги е правил един човек, да кажем, че толкова е можел ::yes:: , обаче различни хора със способност да топят скала и да правят само ниши... :?
Защо, за да докажат способностите си не са стопили квадрат, триъгълник, или каквато друга форма им дойде на ум? Или пък на различните места да си бяха избрали различни форми, нещо като запазен знак, а не само еднообразни ниши… навсякъде. ::thinking:: Едва ли е поради липса на въображение.

иво

Re: Скалните ниши на Балканите

Непрочетено мнение от иво » 04 май 2010, 11:31

:roll: Нали стана ясно, че нишите са нещо като дипломна работа чрез която хората са показвали своите умения. :idea: След като си вземат дипломата хората може и цели канари от скали да са топили…… ама дипломата си е диплома. :D Ти сигурно пазиш своята диплома за завършено образование…… както и аз си пазя моята. По нея ме преценят колко мога и знам и ми дават работа. Сигурно същото е било и тогава :sunny:
Сетих се ,че sum показа снимки на каменни огледала. Те да не би случайно да са дялани със секач?...... Ами каменните пирамиди и полукръгове от Палеокастро…… Ами каменните орли……
За мен топенето на скалата е технология с която са правени различни форми като огледала…. орли…… триъгърници… ниши….. жилища на Премърдите….. огромните долмени..... Виж колко неща има направени с метода „топене на скалата”. :D

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Скалните ниши на Балканите

Непрочетено мнение от time » 04 май 2010, 12:07

Здрасти, Иво :sunny:
Доста логично... ::okey::

sum
Мнения: 2685
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Скалните ниши на Балканите

Непрочетено мнение от sum » 04 май 2010, 18:48

Много добро разграничение си направил, ntsk!

За по-голяма яснота нека отново видим разликата между двата вида ниши. Първият вид ниши са от времето на Премъдрите. Те са правени в периода от 9000 до 6000 г.пр.н.е., а вторият вид са от желязната и от бронзовата епоха. Точно тези ниши са дълбани със секач или с някакъв друг вид инструмент.

Така са изглеждали каменните ниши по времето на Премъдрите.
1.jpg
Това са двата основни типа ниши „А” и „Б”. Характерното за тях е, че в горната си част са широки, а в долната не. Благодарение на ntsk виждаме ниша тип „А” на тази снимка:
2.jpg
А ето на следващата снимка тип „Б”.
3.jpg
Обърнете внимание вътре в нишите как ясно са се запазили следите от огъня… Но на тази снимка има друго уникално. Вижте накъде сочи стрелката. Тя сочи към долната част на ниша, където ясно се вижда следа от стекла се стопена скала! Вижте на следващата снимка дирята, която е оставила стопената скала.
4.jpg
По-голям факт за нишите, че са топени, досега не бях срещал.
Ntsk, благодаря ти за тези уникални снимки.
Р.Ч.

иво

Re: Скалните ниши на Балканите

Непрочетено мнение от иво » 05 май 2010, 00:01

Ей на такова нещо хората му казват „научно откритие”. :D Май никой от нашите „велики” учени не се е сещал да разграничи така нишите :idea: Пък като се замисля ако рекат да го направят цялата им измислена теория за предназначението на нишите отива в канавката. :lol: Защото на такива ниши няма как да се сложи урна на умрелия или китки за спомен.
При това положение си представям родните ни учени как си вдигат раменете нагоре и казват: „Ми сега за какво са правени тогава?”
Ми поразчовъркайте си мозъците и мислете бе….. пък може и до 2023 година да се сетите. :lol:
Ама явно на такива като Валето Фол папагалстването е приоритет а не мисленето……..
Фактите от снимките на ntsk трябва само да се гледат и да се мъльчи пред тях както мъльчи комунист пред агента-фашист. :rofl:
А който има акъл в главата си сам ще си направи изводите.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост