Каменни огледала в България

sum
Мнения: 2554
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Каменни огледала в България

Непрочетено мнение от sum » 05 мар 2010, 22:25

Отварям тема за каменните огледала, които се намират на територията на България.
Заснел съм няколко такива обекта. Забелязах на снимките, че някои огледала са вдлъбнати, а други са прави.
Вижте едно право каменно огледало. То се намира в района на село Ночево.
1.jpg
2.jpg
С просто око се вижда, че кръгът не е естествено скално образувание. Но жалкото за мен е, че отгоре огледалото е счупено…

Ако вие сте снимали подобни обекти може да ги представите във форума, за да ги обсъдим…
Р.Ч.

sum
Мнения: 2554
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Каменни огледала в България

Непрочетено мнение от sum » 06 мар 2010, 10:19

В същия район /до село Ночево/ се намира една много интересна двуутробна пещера. Високо над нея има друго каменно огледало. Характерното за този тип огледало е, че в средата на кръга има направена дупка.
Вижте на снимката за какво иде реч:
1.jpg
А сега вижте абсолютно същата огледална форма с характерната дупка в средата, само че на друго място в Родопите. Става въпрос за тракийското светилище на Татул:
2.jpg
На снимката е един авер, който не пожела да се вижда по интернет и затова съм заличил образа му. Но по-интересно е каменното огледало, което се намира вляво спрямо него /стрелката сочи към огледалото/.
Сами виждате, че огледалата на Ночево и Татул са едни и същи. Те не са вдлъбнати, а са прави и точно в средата им има издълбан малък кръг.
Все пак на Татул има още едно такова огледало /2/:
3.JPG
Стрелката под номер 1 показва огледалото, което съм представил на горната снимка. А стрелката под номер 2 показва друго каменно огледало, което се намира над и вляво от мястото за медитиране.

Спомняте ли си какво писах в темата „Тракийското светилище Татул” относно времевия период? Там поясних, че първоначално светилището било използвано още от неолита /8000-6000 г.пр.н.е./. Точно в този период са правени каменните огледала и мястото, където е живял мъдрецът.
В същата тема уточних, че в периода около 2700 г.пр.н.е. е правено съоръжението за лекуване на хората, страдащи от ментални проблеми.
viewtopic.php?f=3&t=126&start=0
Сами виждате на снимката как древните са унищожили огледалото, когато са правели олтара, на който убивали животното… А това означава, че през това време познанието за огледалата ВЕЧЕ е било изгубено.

Но на Татул има още две каменни огледала. Те са леко вдлъбнати и за тях мога да кажа, че имат формата на леща. Направени са най-необичайното място... Вижте снимката и се убедете сами:
4.jpg
Р.Ч.

иво

Re: Каменни огледала в България

Непрочетено мнение от иво » 06 мар 2010, 11:29

:IL Егати кьоравия смок дето съм…………. :IL Пет пъти съм ходил на Татул и по цял ден съм обикалял ама как така не можах да видя тия огледала :IL Сега като ги показа sum... то направо ще ми изкарат очите…… :w00t:

sum
Мнения: 2554
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Каменни огледала в България

Непрочетено мнение от sum » 07 мар 2010, 14:14

:D …Не се кахъри, Иво.., защото досега едва ли някой ги е виждал.

Ето на снимката друго каменно огледало. То вече е вдлъбнато и отново се намира в района на село Ночево.
кая.jpg
Няма как да не забележите човешката намеса върху скалата и образуваната форма на огледало. Нека все пак отбележа, че обектът се намира на около 10-12 метра от земята.

А сега вижте същия модел огледало. То се намира на тракийското светилище „Кози камък”.
камък.jpg
Според мен цялата издадена скала, приличаща на дръжка, върху която „лежи” огледалото, е обработвана. Вижте какви прави стени има страницата на огледалото… после вижте нагънатите форми на скалите до него. С просто око се вижда, че скалата /"дръжката" и огледалото/ е дело на човешка намеса и не е игра на природата.
Р.Ч.

GOESTOINFINITY
Мнения: 200
Регистриран: 09 ное 2009, 18:37

Re: Каменни огледала в България

Непрочетено мнение от GOESTOINFINITY » 07 мар 2010, 14:31

Щом са на такава височина, пак би трябвало да са употребявали левитация и "огнено" зрение, нали? Поне така беше споменал в темата за Татул, мисля.

Поздрави

sum
Мнения: 2554
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Каменни огледала в България

Непрочетено мнение от sum » 07 мар 2010, 16:41

Да, така е.

Сещам се, че теренът до скалата… става въпрос за вдлъбнатото каменно огледало до Ночево /първата снимка от предния пост/, е достатъчно широк, за да се изгради скеле.
Но при „Кози камък” не е така. Защото теренът след скалата продължава стръмно надолу. Така че е абсурдно да се сложи някакво скеле, за да се обработва камъка. Всъщност, огледалото е доста високо над земята. Може да има 15-тина метра… че и повече.

Все пак нека покажа какво представлява скалния масив, наречен „Кози камък”.
3.jpg
Това е „Кози камък”. Скалата е висока над 40 метра.
…Впечатляващи очи, нали? Че и носът добре се различава…
Сега видях, че близо до очите има един ипсилон /заграденото в белия кръг/. Все пак не съм много сигурен дали ипсилонът /Y/ не е игра на природата. Следващия път като отида ще снимам знака фронтално, и колкото се може по-отблизо, за да бъда сигурен.

А ето какво крие зад себе си „Кози камък”.
4.jpg
Вляво са оформени три огромни каменни човешки фигури. Те са високи по 5-6 метра. А на дясната скала стрелката сочи към един издълбан полукръг.
Спомняте ли си от темата „Мадарският конник” какво означава полукръгът и къде го има изобразен?
Р.Ч.

GOESTOINFINITY
Мнения: 200
Регистриран: 09 ное 2009, 18:37

Re: Каменни огледала в България

Непрочетено мнение от GOESTOINFINITY » 07 мар 2010, 17:58

Не беше ли това пак при Бегликташ и изображението на Парабрахман?

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Каменни огледала в България

Непрочетено мнение от time » 07 мар 2010, 18:59

Бхарад, съзнание, което излиза извън Крешака, осъзната личност в Океана на Съзнанието. :D

sum
Мнения: 2554
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Каменни огледала в България

Непрочетено мнение от sum » 07 мар 2010, 23:09

Точно така, time!
Показах полукръга на „Кози камък”, за да подчертая, че на това място древните ни предци са практикували познанието на Премъдрите.
Ако някога отидеш на това място… след като стигнеш до полукръга тръгни нагоре покрай скалата. Има пътека между скалите, която ще те отведе до нещо като площадка. Хвани десния път и се изкачи. Само след няколко метра се огледай за тези стълби, които водят нагоре:
4.jpg
Тръгни по тях и се изкачи на билото. Мястото е прекрасно за медитиране.
След това виж къде има издълбана в скалата половинметрова дупка за вода. Тя е направена до един голям скален къс. Качи се на него и ще видиш най-отгоре издълбания знак на… Премъдрите.
Точно на това място Премъдрият е преподавал на ученика си знанието за Океана на Съзнанието и пътя, по който Бхарад излиза извън него.
Интересното в случая е, че там се е преподавало знанието за единия път, който води в т.нар. Царство небесно, където са Великите Човеци.
Вижте на снимката знака:
5.jpg
Нарочно знакът е издълбан по този начин в скалата, за да може ученикът, когато види водата в него, да придобие визуална представа за формата на Океана на Съзнанието.
Обърнете внимание, че в десния край на знака има път, който води до… точка. Точката знаете представлява друга реалност /в случая Царството небесно/, където може да отиде съзнанието Бхарад след физическата смърт на тялото си.

Предполагам вече разбирате, че на „Кози камък” се е преподавало знанието за единия път, който се намира извън Океана на Съзнанието!
Р.Ч.

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Каменни огледала в България

Непрочетено мнение от time » 08 мар 2010, 10:48

Здравей sum, благодаря за насоките!
Надявам се това лято да стигна до мястото, изглежда много интересно.
Има ли нещо друго, което е добре да се знае за него?

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта