Долменът до с.Хлябово

sum
Мнения: 2765
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Долменът до с.Хлябово

Непрочетено мнение от sum » 09 ное 2014, 21:33

Здравейте.
От два месеца все се каня да отворя тема за долмена до с.Хлябово. Както се казва - ето, че и неговото време дойде.
За информация относно обекта ви предлагам описание и снимки от един блогър: http://alexooo.blog.bg/turizam/2009/06/ ... ovo.342966

„Думата долмен произлиза от старобретонския език, където тол означава маса, а мен е камък.
Има открити долмени в Япония, в цяла Азия и Европа, както в Централна и Северна Африка.Тяхната възраст се определя на от 2 до 1 хилядолетие преди новата ера.
Представляват няколко гладки, плоски камъка поставени като стени и покрити с друг, голям камък, така че да образуват камера. Смята се, че са използвани за гробници. Имат коридор, малка камера, а след нея е голямото помещение. Траките са ги използвали като модел за направата на гробниците-могили, където разстановката на помещенията е абсолютно същата, но в по-големи размери. Голям коридор, малко помещение и накрая голяма камера-гробница.
На територията на България долмените са между 700 и 1000. За разлика от единствените ни менхир и кромлех, те са много повече и се срещат основно в Източните Родопи, Източна Стара планина, Странджа, но с най-голяма концентрация са в Сакар. Чел съм, че там има сведения за над 400 долмена.”

От снимките не може да се придобие реална представа за размера на съоръжението до Хлябово. Тези от вас, които са ходили на този уникален долмен могат покажат свои снимки и да помислим заедно за какво е служил на предците ни този уникален обект.

Ето ви още един интересен материал за долмена http://www.marica.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BB ... 63147.html

Предполагам от прочетеното в статията ви е направило впечатление, че „В камерата човек може да се изправи в цял ръст”. Обръщам внимание върху този важен детайл…
Р.Ч.

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Долменът до с.Хлябово

Непрочетено мнение от men » 11 ное 2014, 12:16

За долмените в България може да прочетете повече тук:
http://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/

ceco_kal
Мнения: 80
Регистриран: 08 дек 2011, 11:57

Re: Долменът до с.Хлябово

Непрочетено мнение от ceco_kal » 11 ное 2014, 14:47

Долмен край с. Хлябово ето два клипа за по добра представа-http://www.youtube.com/watch?v=7zzV5Vq0NW8
http://www.youtube.com/watch?v=1_IaV4nWJro

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Долменът до с.Хлябово

Непрочетено мнение от Честит Българин » 11 ное 2014, 18:27

Здравейте, :IP
От не особено многото информация за долмените, която имам, /според народните определения- „змейови къщи”/ си мисля, че са ползвани не за погребения. Може би са прототип на храмове – училища за практики? Учудва ме тяхната разпространеност и една карта някъде по сайтовете ме навежда на мисълта, че се намират на местата, в които са се разселили хората от Балканите в двете големи разселвания. В ю тубето има клипчета от руски или украински автори и там се вижда, че отворите са твърде малки, за разлика от тези по нашите земи./ Трудно ми е да си представя как набутват починалия през този отвор, пък и предверие.../ А ударението на sum върху това, че човек може да стои прав вътре, ми подсказва, да си мисля за евентуална употреба в изправено положение, при което главите е вероятно да опират в тавана ... Дали пък не са за чистене на умствени боклуци, както на Бегликташ при третото влизане, но там седим, нали ??? Между долния и горния камък е линията на чакровия комплекс.
Другото при „змейовите къщи” е това, че са скупчени повечко на едно място в някои случаи, но пък в други са поединично. Въобще, си е чиста мистерия ! *wacko*
Поразгледах и във форума. Само на едно място преди години се споменава за прага на „вратата”, че е висок 30-40см. и е така, евентуално срещу влизане на „низки енергии”...
Явно ще научим още нещо интересно!
:neznam: :neznam: :neznam: :neznam: :neznam:
Ч.Б.
Последна промяна от Честит Българин на 12 ное 2014, 01:52, променено общо 1 път.

ceco_kal
Мнения: 80
Регистриран: 08 дек 2011, 11:57

Re: Долменът до с.Хлябово

Непрочетено мнение от ceco_kal » 11 ное 2014, 23:10

Първото за което се сетих като гледаг тясните отвопри е че ми приличат на отвори на днешните перални и се запитах какво може да се пере или чисти вътре.После ми заприличаха на гръбначен стълб и ми доиде наум че е свързано с издигане на змийската сила и сливането на трите форми на съзнание.Това е а и като прочетох поста на честит българин че народа ги нарича „змейови къщи”.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Долменът до с.Хлябово

Непрочетено мнение от Честит Българин » 12 ное 2014, 01:26

Здравейте,Един известен човек бил живял в долмен в Странджа някое време. Гледал съм интервю с него. Споделя, че се е чувствал комфортно по отношение на духовното си състояние. Този отшелнически живот за период от 4 години той предприема в резултат на огромна душевна травма, разочарование от обществото ни и безкрайно отчаяние...
И така, заживява сам в долмен. Констатирал е липса на каквито и да е насекоми, гризачи, змии, смокове и др. животински видове в камерата. /Едва ли се дължи на консумация!!/ Човекът не коментира, а и аз не съм чувал да е практикувал някакви духовни дисциплини. По памет цитирам думите му, че там се е чувствал най-спокойно, в друг свят...
Та се замислих, дали не се е получило като при будистите - да си е намерил своята хралупа-нирвана в този свят??
Ч.Б.

sum
Мнения: 2765
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Долменът до с.Хлябово

Непрочетено мнение от sum » 12 ное 2014, 22:03

Здрасти, ceco_kal.
Много добър и полезен видеоматериал си ни представил.
…Според музейния работник долменът е служел за погребение на височайши особи. Ще я разгледаме тази теория…

Здрасти, Честит Българин.
Идеята ти, че долмените са прототип на храмове – училища за практики, не са никак безпочвени. Както се казва този път си напипал нещата във въздуха. :D

През лятото с един авер отидохме до долмена, за да го снимам. Започнах снимките и определено ме хвана любопитката, да разбера за какво точно е служело това съоръжение... Нека видим схема на обекта:
Clipboard01.jpg
Това е проекция на обекта, погледнат отгоре. Вижте реално как изглеждат камера 1 и камера 2
1.JPG
2.JPG
3.JPG
Камера 1 е много по-висока от камера 2. В камера 1 човек може спокойно да стои изправен, докато при камера 2 това е невъзможно. Толкова е ниско и толкова е тесен отвора, че дори на колене не можах да вляза в нея…
Ето снимка и на камера 3
4.JPG
Предполагам вече се ориентирате…
Р.Ч.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Долменът до с.Хлябово

Непрочетено мнение от Честит Българин » 12 ное 2014, 22:49

Здравей, Sum,

Първо - разглеждаш долмените в Хлябово.
Второ - разглеждаш ги като единен комплекс.
Трето - камера 1 заедно с предверието си е в съосие с камера 2 заедно с предверието си.
Четвърто - камера 3 е с перпендикулярна ос на предните две и се намира в ляво от тях.
Пето - входовете на предверията на трите камери са на една площадка.
Шесто - височината на различните камери не е еднаква - камера 1 е най-висока /прав човек/, камера 2 е по-ниска /седнал човек/,камера 3 е най-ниска /легнал човек/.
Седмо - колко ли наведнъж / най- вероятно по един ученик / са престоявали във всяка една камера?
Осмо - в какъв ред са ги изреждали - предполагам 3, 2, 1 ? Или 1, 2, 3 ? Като помъдрувам още може да си дам основание и за други вариации - не останаха много.
Девето - питам се къде ли е местостоянката на учителя? На полянката пред входовете - едва ли! Ще слънчаса! А може и без място за учител - както практикуваме на Бегликташ.
...
...

Ч.Б.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Долменът до с.Хлябово

Непрочетено мнение от Честит Българин » 13 ное 2014, 10:15

Здравейте,
Колкото повече се заглеждам в долмените, толкова повече се омислям...

Камера 1, 2, 3 - за постигане на Шива, Бра-ман и Вишну ??? И дали в този ред???
Камера 1, 2, 3, 4/ последната или липсва или е поляната отпред/ - за работа с четирите енергии - Прана, Манас, Виджняна, Ананда ??? Редът едва ли е този!

Всъщност, като съм сигурен, че са по-стари от могилните храмове-училища и като знам, че тогава Знанието е било по-малко изгубено, значи долмените са служили усилване, тренинг и постигане на висшите полета /океани и действителности/ - Чисто съзнание, Царство небесно и Господна действителност.
Тогава са имали Знание, но са имали нужда да строят училища. Явно тогава са разбрали, че нещата тръгват на зле.

Продължавам да се заглеждам...

Ч.Б.

sum
Мнения: 2765
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Долменът до с.Хлябово

Непрочетено мнение от sum » 13 ное 2014, 20:10

Много интересни хрумки… :D

Когато бях там седнах да медитирам. Разбрах, че това съоръжение се е ползвало и за живи, и за мъртви. След като разбрах това просто не проумявах каква е била основната цел. И как така за живи?! И как така за мъртви!? Та на умрелия за какво му е такова огромно съоръжение… - подобни въпроси се въртяха в ума ми, крачейки из треволяците около долмена.
Разбира се в този момент нищо не разБрах… но Брахман ми удари едно рамо и ме насочи какво да гледам – формата!

Като се загледах, установих, че камера 1 е направена с наклонени стени. Виж ги:
20.jpg
Е, това вече буквално ме изуми, защото виждах трапец пред себе си. Вляво (под плочата) липсва един каменен блок и червената линия показва какъв е бил наклона спрямо нея. Междувпрочем обработката на горната плоча е много прецизна…
21.jpg
А ето ме и мене, прав в камерата…
23.JPG
Какво имаме до тук – трапецовидна камера, в която можеш да стоиш изправен. До нея малка камера, в която голям човек не може да влезе. А в страни от тях още едно… помещение.
И като сложим към всичко до тук знанието, че съоръжението е било предназначено за живи и за мъртви... какво излиза - май този ребус е за Шерлок Холмс. :lol:
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта