Жаба могила

Dimitar
Мнения: 374
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Жаба могила

Непрочетено мнение от Dimitar » 19 окт 2014, 02:12

Отварям тази тема, провокиран от един сън от предишната нощ.
Сънувах че сме се прибрали в България на почивка и се намираме в Бургас. Отварям една карта и казвам на брат ми - Този път вместо на Бегликташ ще отидем в Стрелча. Проверих как се стига от Бургас до Стрелча и както гледах картата, образа стана триизмерен като на Google Earth и видях нещо като голяма пресечена пирамида, с хора наоколо. Сънят продължава с някакъв телевизионен репортаж за открити артефакти в Стрелча, били намерили някакъв голям саркофаг...
За съжаление сънят беше до тук. Сутринта от любопитство реших да провереря къде се намира тази пуста Стрелча, нито някога съм ходил там, нито знам какво има. Оказа се за моя изненада че картата от съня беше много точна, а най-голямата изненада беше когато открих че там e открита една от най-големите тракийски могили - Жаба могила.

Ето малко информация от Уикипедия http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0% ... 0%BB%D0%B0
Районът на град Стрелча е бил известен от миналото с наличието на голям брой надгробни тракийски могили.
Жаба могила се нарежда сред едни от най-големите тракийски могили в България. Висока е над 20 m, а диаметърът и е 80 - 90 m. При проучването на насипа е установено, че на върха е съществувала неголяма сграда. За наличието и се съди по откритите фрагменти от фигури на овни. Вероятно това е било светилище. Фрагментите от питоси и битови съдове говорят, че сградата е служела и за жилище на жреците.
Магнитометричната апаратура установява странен ред от аномалии в пръстен около могилата. Археологическата проверка доказва наличието на берма около периферията с ширина около 3 метра. Засипана е от дребни камъни с пласт от 1,50 m. Бермът е служел за дренаж на района около могилата, предпазвал е насипа от свличане и е маркирал очертанията му. Вън от берма е бил изкопан ров с ширина около 15 метра и неустановена дълбочина. През по-голяма част от годината ровът е бил пълен с вода.

От фасадата са запазени шест реда с обща височина 2,40 m. Върху най-горният от тях си личат легла от скоби. Това показва, че лицевата стена е била по-висока. Входът към първата камера е 1,67 m, очертан от три каменни блока. Последните са покрити с моделирани орнаменти - перлов низ, йонийска и лесбийска кима, пояс от силно геометризирани бръшлянови вейки, палмети и други. Вероятно от фасадата са били и откритите два каменни акротерия с релефни растителни и човешки изображения. Първата камера е изградена от рядко срещан тип на градеж в Тракия - правоъгълна със стъпаловидно покритие. Този начин на покритие се нарича „Фалшив купол“. При втората камера закупуляването е характерно за траките. То започва от втория ред след основата и е запазено на височина до 2,50 m. Диаметърът на куполната камера е 4,60 m. Това я нарежда на трето място след такива открити в Лозенград, Турция и Малко Белово, в Област Пазарджик.

В първата камера са открити четириколка колесница и скелети на два коня впрегнати в нея, над 50 сребърни апликации по тях, собственост на погребания аристократ. Трети кон е открит пред останалите два само сюзда.[3] Богатството на извършеното погребение и градежът на гробницата предполагат, че това е цар управлявал местното тракийско племе беси.
Ето го и каменния релеф на лъв с полихромна украса, 5-4 в. пр.н.е.

Изображение

Ето и едно кратко клипче, макар и с лошо качество
https://www.youtube.com/watch?v=87rCR_0g1X8

В блога на Стоя Радулов намерих още интересна информация за открито тракийско укрепление (тюрзис)
http://radulov.blog.bg/turizam/2007/03/ ... isyt.55381
Още една резиденция на тракийски владетел бе открита в последните години в района на Стрелча от Даниела Агре от Археологическия институт с музей при БАН. Името на археоложката стана известно с откритието на непокътнат владетелски тракийски гроб край с. Златиница-Маломирово, Елховско.
Неизвестното досега тракийско укрепление край Стрелча (тюрзис) е едно от малкото в България. С термина тюрзис учените определят укрепено място - вила или резиденция, в обширно поземлено имение, което е било характерно за античната архитектура в Тракия и Мала Азия. С този термин Ксенофонт е обозначил укреплението, в което го е приел тракийският владетел Севт II. Най-известният проучен до момента у нас тюрзис - укрепен дворец-храм, се намира в Севтополис, столицата на одрисите, която сега е под водите на яз. Копринка. Малко преди това пък археологът Иван Христов от НИМ открива два двореца в също неизвестен досега тракийски град край Хисаря.
Новооткритият тюрзис до Стрелча е от V в. пр. Хр. Жестоко е разбит от иманяри. Това е замък с вътрешни помещения, изграден от каменни блокове (квадри) с дължина до 2,80 м., разказа за ДУМА Даниела Агре. Според нея на това място е имало величествен владетелски център на племето беси. Вероятно е тук да е резиденцията на царя, който е бил погребан в известната гробница в близката Жаба могила, смята Агре. По думите й укреплението е мощно, на места дори личи как е правен водопроводът. Зад укреплението личат останките от тераса, ров и вал. В градежа до входа на резиденцията са открити основи на кула, която вандалите иманяри са "почистили" до голо отвътре. В тюрзиса край Хисаря Иван Христов откри много монети от античността, възможно е тук да е било същото, негодува Агре.
Хипотезата за античен център на бесите се потвърждава от факта, че през 1975-1977 г. край самата Стрелча са открити три гробници - една с правоъгълна затворена камера и две под насипа на Жаба могила, градени с правоъгълни каменни блокове, дялани на място, очевидно от местна кариера. Блоковете, с които е строено укреплението при Стрелча, са от същите кариери. Възможно е тюрзисът край Стрелча да е част от център на бесите заедно с гробниците храмове в с. Старосел и некропола в с. Дуванли, смята Даниела Агре. Още повече, че в района е намерено и Панагюрското съкровище, заемащо първото място сред всички по нашите земи по богата декорация и изработка.
В района екипът е открил също зидан саркофагоподобен гроб, датиран пак към V в. пр. Хр. На този етап това е най-северният открит досега гроб от подобен градеж в Тракия, смята археоложката.
Надявам се sum да го е проучвал това место и да сподели нещо по-интересно.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Жаба могила

Непрочетено мнение от Честит Българин » 19 окт 2014, 22:20

Здравей, Dimitar,
Писали сме, или по-точно споменавали сме Жаба могила в темата за Петра и за Староселския храм.
Уникална е!!! По-точно - Изключителна е, както и всички други храмове. Когато бях там се случи,че и една учителка беше довела три деца от село Крън. Едното момиченце изпя вътре под купола народна песен... Бях поразен от звука!... За разлика от Староселския храм, този е с много добре запазени помещения. Задната част на могилата, след разкриване е зарита наново - няма средства за работа. А може би причината е друга? Инкрустациите на порталите са запазени по - добре, но иначе са еднакви с тези от Четиньова могила. Имам и снимки, но в другия комп. Утре ще ги потърся. Около Стрелча има страшно много обекти заслужаващи много внимание! Слаб ми е вътъкът и ми е рано да разсъждавам върху тях! Дано по-нататък...
Лоу батери...

Успех!
Ч.Б.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Жаба могила

Непрочетено мнение от Честит Българин » 24 окт 2014, 09:44

Здравейте,
Открих си снимките от Жаба могила!
Оказа се че не са много.
За мен най интересна е тази от вътре на вън, защото има полукръг!
Прикачени файлове
Жаба могила.doc
(137.5 KиБ) Свален 259 пъти

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Жаба могила

Непрочетено мнение от miroki » 24 окт 2014, 14:04

Снимки:
Прикачени файлове
6.jpg
6.jpg (24.29 KиБ) Видяна 3439 пъти
5.jpg
5.jpg (12.67 KиБ) Видяна 3444 пъти
4.jpg
4.jpg (16.78 KиБ) Видяна 3440 пъти
3.jpg
3.jpg (20.51 KиБ) Видяна 3441 пъти
2.jpg
2.jpg (26.19 KиБ) Видяна 3442 пъти
1.jpg
1.jpg (16.18 KиБ) Видяна 3445 пъти

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост