Мадаин Салих - забравеният във времето град

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Мадаин Салих - забравеният във времето град

Непрочетено мнение от Честит Българин » 28 ное 2012, 11:21

В допълнение на темата за Петра и др. подобни ще бъде интересно да си допълним колекцията от древни обекти :

Мадаин Салих - забравеният във времето град
Публикувано от ALCYONE http://blogzaserioznihora.blogspot.com/
Прикачени файлове
Салих снимки .doc
(227.5 KиБ) Свален 223 пъти

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Мадаин Салих - забравеният във времето град

Непрочетено мнение от Честит Българин » 28 ное 2012, 11:29

Качването на снимките нещо се опъна и затова ги прикачих. Извинявам се за неудобството!

Ето и текста от същия автор:

Мадаин Салих - забравеният във времето град


В Саудитска Арабия се намира един изгубен във времето град. Неговото име е Мадаин Салих (на арабски: مدائن صالح ) което означава " градът на Салех ". Архитектурата му е много подобна с архитектурата на Петра. Сравненията с йорданския розово - каменен град Петра са неизбежни, макар Мадаин Салих да е по-завладяващ в много отношения. По-малко известен, по-трудно достъпен и затова и по-слабо посещаван, отколкото Петра. Мадаин Салех, изрязан в огромните скали на Арабската пустиня, е известен с гробниците си, датиращи от 100 г. пр.н.е. Макар техният вид да е смятан за по-малко впечатляващ, отколкото на тези в Петра, местният камък е по-устойчив на природните стихии, така че гробниците са по-добре запазени. Този древен град, забравен и изгубен в пустинята на Саудитска Арабия е посещаван от 15 000 човека на година.

Забравения град, наречен Maдаин Салех се явява важен архитектурен и културен паметник, съхранен от времето на Набатейската цивилизация. Разположен е на 320 км южно от Петра. В древността е бил известен като Хегра и като Ал Хиджр. Градът е бил населен от I в.пр.Хр. Местността се споменава в Корана като част от народа Семуд, на който е бил изпратен пророкът Салих. Племето семуд е обитавало ал-Хиджр, скалите на север в Арабския полуостров - между Медина и Дамаск. Те са изсичали в скалите своите дворци, а в планините - убежища и пещери. В тази местност могат да се открият 111 запазени гробници от I в.пр.Хр., както и да се видят старовремски платове и рисунки. Местните го смятат за прокълната местност предвид една легенда - легендата гласи, че на семудините бил изпратен като пророк техният събрат Салих.Те му казали: Ако наистина си пророк, помоли се от този камък да излезе камила, тогава ще повярваме, че си пророк.

Салих се помолил и от камъка излязла камила, както поискали. Тя давала мляко, с което можело да се изхранва цялото население на града. Част от онези, които видели това чудо, повярвали в него, а другите продължили да живеят в неверие. Въпреки че Салих наредил народът му да не посяга на камилата, те я убили. После този пророк напуснал земята, където живеел, а народът му погинал от силно земетресение.

Самият град е имал водопровод, пазар, кули, водните цистерни. За съжаление до сега са запазени в добро състояние само гробниците, украсени с издялани в скалите портици, колони, грифони, геометрични символи.Тези гробници имат и надписи на арамейски, които съобщават кой е изградил гробницата, кой е погребан в нея и кой може да я използва.

На 6 юли 2008 година благодарение на своите добре запазени останки от късната античност, особено на 131 скално изсечени монументални гробници, с богато орнаментирани фасади от Набатейското царство, ЮНЕСКО обявява Медаин Салех като обект на световното културно наследство, това е първият обект на световното наследство в Саудитска Арабия.Публикувано от ALCYONE http://blogzaserioznihora.blogspot.com/


Успех!
Честит Българин

alex
Мнения: 682
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Мадаин Салих - забравеният във времето град

Непрочетено мнение от alex » 28 ное 2012, 16:49

Това не не знам дали е за тук, но докато разглеждах, във връзка с темата попаднах на нещо озадачаващо оО
http://nabataea.net/shivta.html
Църква от 4-ти век
28-Shivta-Northern-Church.jpg
???

sum
Мнения: 2607
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Мадаин Салих - забравеният във времето град

Непрочетено мнение от sum » 25 дек 2012, 19:34

Тук има прелюбопитни елементи, които можем да видим и при нашите храмове:
http://nabataea.net/medain4.html
Човешката глава с двете змии в триъгълен фронтон е много впечатляваща.

Ето снимка, на която нашето тракийско m и шестолъчици в соларни кръгове ясно се виждат... както и змиите до човешката глава.
543.jpg
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта