Тракийското светилище Татул

Свободния Дух
Мнения: 771
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Тракийското светилище Татул

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 06 май 2009, 15:24

Днес BTV излъчи (макар и в силно съкратена версия) широко рекламирания документален филм „Истината за Орфей”. Това е една продукция на много високо техническо ниво, макар и с някои много съмнителни внушения (особено в пълната си версия). Всъщност причината за този ми пост е изказаната от Николай Овчаров във филма хипотеза (а и не само там), че в древното тракийско светилище край днешното село Татул е погребан виден тракиец и това най-вероятно е тракийския първожрец и прорицател, и митичен музикант Орфей. Предвид характера на този форум и проведените досега дискусии ми се струва, че обсъждането на тази хипотеза ще бъде от особен интерес за съфорумците.
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Saint Denis

Re: Тракийското светилище Татул

Непрочетено мнение от Saint Denis » 06 май 2009, 16:34

Тази хипотеза не е на г-н Овчаров (проф. Иван Венедиков), той само я доразвива и теорията му се базира на една малка статуетка (10см) с ликът на Орфей. http://press.kardjali.com/0705/tatul1a.jpg

И не знам как така категорично ги съчиняват тия теории?!Светилище не Орфей, но и задължително и гроб, жертвоприношения на диви кози и т.н. !Те са два, кой друг е погребан освен Орфей? Мисля, че истината си я знае г-н Овчаров, щеше да разследва за разграбването на Перперикон, да търси онзи саркофаг, а сега да не би иска да повярваме, че и Татул не е разграбен и не се знае кой стои зад това?!

иво

Re: Тракийското светилище Татул

Непрочетено мнение от иво » 07 май 2009, 00:01

Аз съм ходил на Татул и не виждам как едно човешко тяло може да се побере в горния каменен гроб. Явно за нещо друго е служел но не и за човешко погребение.
Ама Saint Denis е права. :idea: Де е гроб де е жертвоприношение :?: Има два изсечени "ковчега" един над друг на Татул. В кой от тях е бил положен Орфей :?: :roll: И дали въобще е на Орфей :?: :? Тук съзирам конспирация и далечна мистика :o :)

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Тракийското светилище Татул

Непрочетено мнение от sum » 07 май 2009, 11:51

Според мен Татул трябва да се разглежда от позицията на няколко исторически етапа.
Първият етап е в периода 8000-6000 пр.н.е.. По него време древните предци на Татул са обяснявали и преподавали на хората знанието за Крешака и Времето. Бях писал, че върхът на практикуването там е било усвояването на левитация и т.н.

Моите уважения към пр.Овчаров, но мисля, че той е направил сериозна грешка с твърденията си, че в един от двата каменни гроба е бил погребан Орфей. Другото невярно твърдение е, че в нишата /според него/ са били поставяни дарове, с които хората са почитали погребания владетел, цар или жрец.

Първо - нишата е създадена в периода 8000-6000 г..пр.н.е. и е предназначена не за дарове, а за медитации. И второ - през въпросния период тя е била направена от велик мъдрец. В нея посветеният учител е живял десетки години и е преподавал старото познание на Премъдрите.
Когато ученикът е бил готов да контактува с мъдреца, той е сядал в един леко издълбан кръг в скалата точно пред нишата.
Вижте снимката с нишата и издялания кръг пред нея. /когато правех снимките беше валяло, а по този начин още по-добре се вижда кръгът/
Picture 076.jpg
Ако отидете на Татул препоръчвам ви да седнете в нишата и да медитирате. Ще се изумите, защото, когато се облегнете със сигурност ще установите как гърбът ви просто се „залепя” по извивките на камъка….
Проверете думите ми и сами си направете своите заключения…

Двата изсечени каменни гроба, които са над нишата са правени в периода около 2700 г.пр.н.е. Тяхното предназначение не е за погребения, а за ЛЕЧЕНИЕ!

/когато имам време ще потърся снимки в интернет на двата гроба, за да обясня за какво точно са били използвани…/
Последна промяна от Anonymous на 08 май 2009, 12:16, променено общо 4 пъти.
Р.Ч.

Saint Denis

Re: Тракийското светилище Татул

Непрочетено мнение от Saint Denis » 07 май 2009, 13:03

sum написа:
Двата изсечени каменни гроба, които са над нишата са правени в периода около 2700 г.пр.н.е. Тяхното предназначение не е за погребения, а за ЛЕЧЕНИЕ!
Именно, какви погребения ги гонят тия нашите учени?! Жертвеник, гроб ... :o

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Тракийското светилище Татул

Непрочетено мнение от sum » 08 май 2009, 12:13

Жреците на светилището до днешното село Татул, са лекували хора, страдащи предимно от ментални проблеми. Древните лечители са прозрели, че техните състояния се предизвикват от друго съзнание /дух/, което след контакт с човека, заживява в неговия ум. Не случайно за хората с такива проблеми народът и до днес казва, че са „обладани от зъл дух”.
----------------------------
Но как е протичало лечението на тези хора от древните жреци?
Погледнете снимката.
sum 8 5 2009 1.JPG
Точка 1. Сутрин, при изгрев слънце, болният човек лягал в долната камера. След затваряне на капака отгоре, жрецът започвал да призовава Силата на Слънцето, проявяваща се чрез лъчите на светлика, за да накара духът да излезе от тялото на човека. Забележете, че скалата над капака е издълбана с формата на полусфера. Слънчевите лъчи се отразявали в нея като в огледало, пречупвали се и се насочвали директно към капака на камерата. Благодарение на тях Силата прониквала в камерата до болния човек. Следствие на този контакт той започвал да се тресе и изпадал в безсъзнание.

Точка 2. Докато Силата на Слънцето извършвала своята пречистваща мисия, на това място жрецът поставял жертвено животно, най-често куче, и го подготвял за бавна смърт. След кратко мантруване той прерязвал някой от основните кръвоносни съдове.

Точка 3. След това жрецът поставял кървящото, но все още дишащо животно в горната камера и го затварял отгоре с капак. Кръвта изтичала бавно от жертвата през дупката към долната камера /по посока на стрелките/, където бил болният човек.
Вижте снимката на горната камера.
sum 8 5 2009 2.JPG
Така духът, обладаващ болния, напускал неговото тяло, атакуван от Силата на Слънцето. Но същевременно, примамен от кръвта на жертвеното животно, преминавал в неговото тяло. Т.е. злото съзнание просто сменяло материалното си обитание, а болният се освобождавал от него и възвръщал собствените си сили.

Точка 4. Над горната камера е имало издигнато дървено съоръжение. Там са изгаряли трупа на животното заедно с духа, вселен в него.
Р.Ч.

Свободния Дух
Мнения: 771
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Тракийското светилище Татул

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 08 май 2009, 14:02

От къде тръгнахме…къде стигнахме :!: :!: :!: :shock: :shock: :shock: За пореден (надявам се не последен) път ни изумяваш, sum, с невероятна информация, касаеща битието на нашите древни предци. Ясно е, че мнозинството от нас (ако не и всички ни) все още не сме в състояние да проверим лично споделеното от теб :( , но поднесено по този така нагледен начин, всичко звучи пределно логично и ясно. Мога само да се надявам, че тази информация ще достигне по неведомите пътища Господни до „видните” ни археолози и историци (и особено до Николай Овчаров) и ще им „отвори очите” за истинското предназначение на „откритите” от тях древности. ;) Пък току виж решили да се възползват от лечителната сила на това древно светилище (май имат нужда да си поизчистят умовете от насъбралия се „боклук”). :lol:
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Saint Denis

Re: Тракийското светилище Татул

Непрочетено мнение от Saint Denis » 08 май 2009, 16:05

Това с кръвните жертвоприношения не го разбирам и все си мисля, че образува един тъмен образ (от учените и други), за да си представяме неразвитите диваци като истински кръвожадни същества. Кръвните жертвоприношения се изискват от кръвожадни богове и зли духове. Четох, че благодарение на елините траките прекратили човешките жертвоприношения :o ... Нямало много доказателства за безкръвните дарове, а на мен ми се струва, че са били по-разпространени сред древните. Иначе г-н Овчаров бил унищожил 30 ритуални огнища от бронзовата епоха на Татул, а Овчаров отрича:
Първата комисия през 2006 г. отчела сериозни слабости в работата на терените на Перперек и Татул - не били спазвани правилата за научна документация, имало и методически нарушения при теренното разкриване и на двата обекта. Според ръководството на НАИМ така не била събрана достатъчна информация, от която да се направят точни научни изводи, невярна била и хронологията на обектите. Извънредното медийно рекламиране на двата обекта от страна на научния ръководител е изместило на заден план тяхното качествено научно изследване, заключва комисията в протокола си.

Две години по късно друга комисия отбелязала подобрения в работата на разширения екип археолози, но в същото време установила, че са унищожени 30 запазени ритуални огнища от бронзовата епоха на Татул. Във втория доклад се казва, че проучванията не били довършени, културни напластявания останали неизчерпани преди трайната консервация, а това довело до неверни научни изводи, лошо конструирани съоръжения и покрития, неадекватно адаптиране на обектите към големия туристически поток.
И реши, че ще бъде Перперикон, а не Перперек или Хиперперакион. Валерия Фол свързва името иначе с Тракия - "което на тракийски звучало като „Перке” със значение на скала, скален връх, скален къс, камък." Перелик, Пирин, Перперек...

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Тракийското светилище Татул

Непрочетено мнение от sum » 08 май 2009, 20:06

Някои учени насаждат идеята, че траките са били неразвити диваци и кръвожадни същества, а от споделеното от мен се разбира, че те всъщност чрез жертвоприношението са лекували хората си.
Така че становището, че те са правили кръвожадни ритуали, за да почитат чрез тях своите богове за мен не е вярно.

…Разликата е огромна!..

А колкото до тази идея, че елините били култивирали траките и ги просветлили, че хората не е хубаво да се ядат… Честно да ти кажа през последните месеци по-голяма изцепка не бях чел.
Р.Ч.

Saint Denis

Re: Тракийското светилище Татул

Непрочетено мнение от Saint Denis » 08 май 2009, 21:44

Изцепката не е моя и това беше сарказъм. Що се отнася до убиване, независимо с каква цел, за мен това си е кръвно жертвоприношение. Започни от там - кой им казва, че трябва да убиват куче, за да излекуват болен? Нали все пак общуват със същества от друга реалност, които ги напътстват. От къде да сме сигурни какви са тези богове, духове и т.н.? Според мен божественото не се нуждае от нищо подобно. Може и да си фантазирам прекалено много, но ми се струва, че може би има лечение и чрез силата на мисълта, чрез любовта, чрез концентриране на енергия, чрез активиране на чакри и т.н.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост