Медитиране върху чакрите

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
Infinity
Мнения: 5
Регистриран: 24 сеп 2010, 21:36

Медитиране върху чакрите

Непрочетено мнение от Infinity » 03 яну 2012, 11:06

Първо за много години на всички.
Не знам дали съм улучил правилния раздел, но се надявам да е той :lol: .

И така :geek:
всичко почна лятото, когато легнах по обяд да подремна и се събудих след 10-15 мин. със силен гъдел ( чак до болка, нз как по друг начин да го опиша) в областа на таза, ханша и в лявата ми ръка ако си спомням добре). Тогава реших да започна да медитирам върху чакрите ( нз дали това е точния израз, но мисля че се досещате какво имам впредив, издигане на Кундалини).
От известно време правя точно това ( след като е зима и не мога да практикувам чистене на самскари) , но съм стигал само до биджата РАМ.
Вчера вечерта отново легнах и медитирах върху тях, но си бях поставил целта да пробвам да стигна до ОМ, отделяйки достатъчно време на всяка една : ЛАМ, ВАМ, РАМ, ЯМ, ХАМ и ОМ ( чел съм, че трябват години практика, но все пак любопитството наделя в мен и реших да ги мина всичките).
До тук добре, целта беше поставена. Остана само да направя опита си. Легнах и започнах:

Лам - сигурно най-дълго се задържах на нея, започна да ми става доста допло ( не чак до парене, но може и да се оприличи на такова) в областа на опашката. В този момент реших да премина нататъка
Вам - отново същата процедура, докато не почна да ми се затопля кръста.
Рам - не мога да кажа каде точно започна да се затопля, но в един момент почуствах, че е време да продължа нататъка.
Ям - на нея мисля, че започна да ми се затопля в областа на врата.
Хам - помислих си " приближавам се до последната " ::up:: , областа между очите почна да ми тежи много, сякаш някой беше опрял пръст между очите ми и натискаше. Целия гръбнак ми беше адски затоплен, сякаш излъчвах топлина. В момента, в който реших че съм готов за по-нататъка преминах плавно към последната стъпка на този етап.
Ом - още с преминаването на първото изричане на ум и започвайки второто се случи нещо. Чувах все още всичко около мен, бях там ( през цялото време на медитацията), но в момента, в който изрекох за втори път ( както писах малко по-нагоре ) сричката ОМ цялото ми тяло изведнъж сякаш пламна. Имах усещането, че горя в буквалния смисъл. На менталния ми екран ( до момента нищо не виждах, а и продължих да не виждам нищо съществено, може би отвреме на време виждах вълни или поне аз така си мисля ) стана светло, в буквалния смисъл изведнъж светна всичко ( до преди това си беше тъмно ), в първия момент беше заслепяващо ( идваше ми да отворя очите ), но в един момент яркоста намаля и стана приятно светло, на моменти отново заслепяваше. Ушите ми пищяха, но това отмина бързо. Ръцете ми бяха доста изтръпнали (което разбрах по-късно когато приклучих с медитацията, след като ги раздвижих усетих как кръвта приижда в тях, сякаш е изчезнала по време на медитацията). Постоях сякаш около 20-30 мин в това състояние, продължавайки да повтарям биджата ОМ на ум. След което реших да прекратя медитацията, като счетнах за редно да се върна обратно в обратния ред на чакрите ( ОМ , ХАМ , ЯМ , РАМ , ВАМ , ЛАМ ).

Същата нощ се будих няколко пъти, което не е присъщо за мен.
Общо взето това беше изживяването. Имах малко по-различни представи преди да почна за кулминацията, но и на това съм доволен :dance: ::a-a-a:: .

Какво мислите за случилото се ::thinking:: ?
Каква би трябвало да е следващата стъпка според вас ?

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Медитиране върху чакрите

Непрочетено мнение от Jonathan » 04 яну 2012, 12:39

Infinity написа:Какво мислите за случилото се ::thinking:: ?
Каква би трябвало да е следващата стъпка според вас ?
Е хубаво ,Infinity, но нали първо е нужно да се изчистят самскарите, за да се освободи силата кундалини в нас.....Чак тогава трябва да я събудим и издигнем за да слеем трите форми на съзнание.
Другото са експерименти, които понякога може и да са опасни :!: Не случайно в Кундалини йога практикуват с години , може би по някакъв начин си пречистват съзнанието през това време.
Ползата от преживяването ти можеш сам да я определиш за себе си каква е , може би опитност че има "нещо" в теб и отвъд теб но какво.....

Също така sum e описал в темата за Атман и Свободата начините за издигане на силата кундалини и какви са възприятията и усещанията.
Според мен си преживял разширяване на съзнанието, но не мога да преценя коя точно светлина си възприел.
Поздрави

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Медитиране върху чакрите

Непрочетено мнение от time » 04 яну 2012, 13:18

Здравей, Infinity!
Според мен всеки сам за себе си може най-добре да прецени кое е най-добро за него.
Важно е да се вслушваш в мнението от страни, обаче никога не прнебрегвай собствената си преценка. Всеки върви по различен път и колкото и да е еднакъв процесът, той все пак е различен за всеки един. Това е удоволствието да откриеш себе си.
Ти си уникален, както и всеки един от нас.

Колкото до кундалини... ако някога си практикувал това знание, сега е нормално бързо да си възстановиш възможностите.

В крайна сметка, според мен това, което правиш е добре. Пречистваш си чакрите и ги активираш... супер.
А до къде ще стигнеш, това е най-добре да прецениш сам.
Все пак никога не трябва да забравяш, че границата между полезното и вредното се крие в дозата.

Поздрави! :)

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Медитиране върху чакрите

Непрочетено мнение от Jonathan » 04 яну 2012, 16:44

Само още едно уточнение да направя....понеже е важен реда на биджите и чакрите ,а Infinity малко ги е разместил. Тябва да знаем кой звук на коя чакра отговаря понеже е важно при концентрацията и самямата.
За ЛАМ и ВАМ е ясно че са за първите две чакри - в основата на гръбнака и кръста.
Звукът РАМ казват че отговаря на манипура чакра, която се намира в гръбначния стълб на нивото малко над пъпа.
ЯМ е звука на Анахата чакра - сърдечната чакра.
ХАМ е на гърлената - вишудха чакра.
А звукът ОМ отговаря на Аждна, която е между веждите.
В седма чакра е абсолютната тишина. Доколко тези звуци отговарят на истината не мога да твърдя със сигурност, но поне за "ОМ" съм сигурен че има ефект особено ако се напипа точното произнасяне/звучене.

Ето и една илюстрация:
21.jpg
21.jpg (12.75 KиБ) Видяна 9047 пъти
Относно следващата стъпка за която питаш - според мен няма трайни достижения докато не си изчистим самскарите. Иначе рано или късно пак ще се връщаме на дъното, защото няма освобождаване от примката на Карма. Така че можеш да редуваш практиките според сезоните , но трябва и да се чисти няма начин.
Честно казано не съм много убеден че си издигнал кундалини но знам ли.....пробвай при следващи опити дали ще се прояви някоя отт допълнителните способности. Да развиеш например менталното виждане ,да погледнеш в себе си и т.н.
Аз сега зимата на два пъти си видях тялото отсрани докато спя , даже и вътрешностите се виждат.... :mrgreen: но не мога вссеки път да вляза в това състояние. Явно и аз имам някакъв стар опит дето се обажда сега. Ама така ще е :D

Infinity
Мнения: 5
Регистриран: 24 сеп 2010, 21:36

Re: Медитиране върху чакрите

Непрочетено мнение от Infinity » 04 яну 2012, 21:36

Ами не съм ги разместил ? Поне аз не виждам де :mrgreen: , мисля че съм ги написъл в точния ред. Според мен опита е най-ценен, да не забравяме и разбирането за това което става и преживяваш. Не знам дали съм издигнал Кундалини, но нещо е станало :D , за това исках и вие да се произнесете по въпроса. Ест. тези мнения и писаното може да е от полза и на други хора ::up:: .

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Медитиране върху чакрите

Непрочетено мнение от Jonathan » 04 яну 2012, 22:11

:D Ами според книгите ЯМ отговаря на сърдечната чакра тоест там трябва да има затопляне или каквото е там. А не във вратът както си писал.
Също и ХАМ не е между очите , а в гърлото, тоест врата.
А ОМ събужда центърът между очите (и той не е последен, има още един на фонтанелата). При произнасянето на ОМ ти се е случило преживяването и затова според мен е свързано с този център. Може и кундалини да го е активирала, но може и ти чрез концентрацията преди това и произнасянето на звука после да си го вкарал в друг режим , тоест разширяване на съзнанието както предположих.
Това е просто мое мнение , така че не си длъжен да го приемаш за достоверно. :D Ако ти е полезно на теб или някой друг , хубаво ;)]

Сещам се и още нещо. Sum беше писал в първата си книга каква е последователността при активирането на центровете (чакри) в гръбначния стълб и събуждането на кундалини. Имай го и това на предвид:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... f&start=80
(третия постинг)

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Медитиране върху чакрите

Непрочетено мнение от alex » 05 яну 2012, 00:06

Пичове, вчера се въодушевих от първия пост тук и реших да пробвам. Обаче паметта не ми е много добра.Викам хайде на ден по една, ще почна с първата. И си спомних (грешно) че първата е ЯМ. И си я казвам на ум, в една книга която подарих на приятелката ми за нова година за йога, пишеше че трябва да се произнасят 16 пъти при издишване. И аз направих така. И още от първите пъти усещах как при издишане въздуха вибрира с същия звук който произнасях на ум. Стори ми се странно и спрях. И сега виждам че този звук отговаря на елемента Въздух.... Съвпадение ?

Infinity
Мнения: 5
Регистриран: 24 сеп 2010, 21:36

Re: Медитиране върху чакрите

Непрочетено мнение от Infinity » 05 яну 2012, 14:07

Горе съм писъл, че не си спомням добре след рам каде се е затопляло, защото сякаш след 2-3тата почнах насякаде да се затоплям :mrgreen: . Вчера отново пробрах и ефекта беше същия, но за по-кратко време, може би си изгубих концентрацията по някое време. 7дмата чакра няма звук, интересно как да я активирам ::thinking:: , да за реда на активиране и начина следвам писаното в Ти Си Това 1. Общо взето между очите ме натиска доста често като започна да медитирам, но при ОМ беше доста по-силно, може би само 1 път ми се е случвало толкова силно, мисля че беше един път когато чистих самскари миналото лято.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта