Умът и мисълта.

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
Astronomer
Мнения: 141
Регистриран: 04 фев 2010, 09:40

Умът и мисълта.

Непрочетено мнение от Astronomer » 14 дек 2010, 12:18

Какво е Умът и каква роля има в медитацията

Цитат от „Ти Си Това 1” – „Умът е познатото – а познатото е това което е преживяно. Според мен може да опишем преживяното като натрупан опит, а опитът предхожда всичко останало като идеи, мисли, концепции, тези, теории и т.н. Затова всяко откритие, без значение в коя сфера, започва и завършва с опита. Опитът може да се изкаже и формулира с думи, докато преживяното не може да се опише с думи, то просто се преживява. Затова аз мисля, че тук точната дума наистина е преживяване. Все едно да изпиташ вкусът от прясно изядена ябълка. Ако не си ял ябълка през живота си, никога, както и да ти го обясняват с думи, няма да разбереш истинският й вкус. Твоето схващане ще бъде изкривено и нагодено към опита, който имаш до момента. Ако си ял само пъпеш, от плодовете, например, ти ще се сетиш за него и ще направиш аналогия с него. И като ти кажат ябълка ти ще си мислиш за пъпеш, независимо, че нямат нищо общо като вкусове. Според мен това се получава и с преживяванията в другите светове, медитативните практики и т.н. Всяка прочетена книга от нас се обуславя и нагодява към предишни наши знания, което не е много добре, защото води до необективност и голямо изкривяване на истината. Затова разбира се основна роля има Умът.
Искам да добявя и друго. Самото знание и наблюдаване реакциите на Ума, говори че не може да се отъждествим с него, както правят много хора, които тотално влизат в неговите рамки и това прави светогледът им много ограничен.
Умът създава времето, затова както се казва в „Ти Си Това 1” ние не можем да изчистим Ума на 100%, защото според мен това означава да няма време за нас, а както знаем сме в Окена на съзнание, където сме вътре във калъпа на времето.
Понеже мисълта, като част от Ума, може да проектира всичко, каквото й хареса, разбира се в комбинация със самскарна обусловеност, то тя би трябвало да се използва като инструмент за постигане на определени цели. Ето един пример с лицето на Исус изобразявано по иконите. Исус не е изглеждал изобщо по този начин, но виждате мислите в една посока на множество хора какво сътворяват. Нещо, което е абсолютно нереално. Както се казва, най-малкото в което може да сме сигурни е, че имаме ли мисъл, няма как да напуснем времето, в което сме оплетени.
В книгата се прави отлично разграничение между факт и идея. По принцип едното няма нищо общо с другото, но лошото е, когато идеята измести факта, а това става благодарение на небалансиран ум. Т.е. може да кажем, че в определен момент, отдавайки повече внимание на определена идея ние пренебрегваме факта, който Е (във вечното сега) и отиваме да се лутаме в бъдещето (респективно миналото с някаква идея), създавайки си мисловни илюзии. Оттук се създава и догма и култ към определени идея и концепции. Това може да наречем „религиозен ум”, защото религиозните хора наподобяват това състояние според мен.
„Умът е резултат на времето, той се гради върху спомените от вчера”. Може би трябва да добавим им т. нар. „спомени от бъдещето”, тъй като мисля, че трябва да приемаме времето като кръг, а не като линейност. Но това не е толкова важно.
Ако мисълта е време, то тя не може да надхвърли себе си, следователно тя не е реална, защото самата тя ще има начало и край, а аз мисля, че за реално мога да приема само това, което произлиза от самото себе си, което няма друга причина освен себе си, т.е. Светлината.
Бягането от факта и замяната му с идеи идва от страха. А той има множество проявления. Добре е да го различаваме в зародиш. Той се проявява чрез умствените проекции и модификации в най-различни форми. Например ти си най-големият отличник на випуска, всички те уважават и всичко е супер. Да де, но има едно голямо но! Защо може да го правиш това, защото се страхуваш от непризнаване, от неуспех в кариерата, страхът да не те уважават и т.н. Ето как под една, уж добра и хубава работа може да се крие СТРАХЪТ. Най-лошият съветник.
„Човек търси нещо с надеждата да го намери, а когато го намери да го разпознае. Но разпознаването е действието на паметта, следователно вече се загатва, че вие вече сте го знаели”. Аз тук се сещам за два примера. Когато индианците видели за пръв път кораби, те отначало не ги видели, независимо че били пред очите им, именно защото: 1. Гледа умът, а не очите; 2. Те са търсили нещо познато и това в техният ум не са били кораби, а нещо съвсем различно.
Другият пример е, че след състояние на хипноза бащата не виждал дъщеря си пред нея. Не знам дали е вярно, но има логика, защото могат да се изтрият спомените, а по този начин да не виждаш или най-малкото да не разпознаваш дъщеря си.
Понеже всяко наше мисловно действие няма да ни отведе до истината отвъд, то тогава ние трябва да чакаме истината да дойде, а не да я подканяме. Сещам се за едно думи, а именно че „Атман избира този, на когото да се разкрие”, т.е. аз си го обяснявам, че ние чрез умствени модификации и т.н. го подканяме, а той сам идва, защото само тогава ще е истинен, а не проектиран от ума.
Когато има идея няма действие и ние сме в кръговрата на времето. Когато има действие няма идеи и ние СМЕ. Именно когато внимаваме и сме концентрирани, тогава няма идея.
За да не пилеем енергията си, трябва да посрещаме директно чувствата на радост и тъга и само да ги наблюдаваме, без да ги включваме в идеи, ритуални, концепции, без да ги осъждаме, оценяваме и т.н., за да не си пилеем енергията.

Въпроси:

1. Душата наистина ли се намира в Ума? Защото аз си мислех, че се намира на друго място.
2. Защо, след като Брахман и другите божества са във времето, а оттам са продукт на Ума, ги боготворим? Явно не би трябвало да го правим.
3. Ако преустановим всякаква мисъл в Ума, тогава как ще тече времето в нас? Ще му влияем ли по някакъв начин? Според мен то би трябвало да се забави.
Стенли

ntsk

Re: Умът и мисълта.

Непрочетено мнение от ntsk » 14 дек 2010, 22:30

Astronomer написа:1. Душата наистина ли се намира в Ума? Защото аз си мислех, че се намира на друго място.
А ти какво разбираш под "душа"?

Astronomer
Мнения: 141
Регистриран: 04 фев 2010, 09:40

Re: Умът и мисълта.

Непрочетено мнение от Astronomer » 19 дек 2010, 17:41

Може би нещо като необусловен ум?
Стенли

иво

Re: Умът и мисълта.

Непрочетено мнение от иво » 19 дек 2010, 19:51

Няма такава работа. Ума дали ще е обусовен или не все си е ум. :idea:

ntsk

Re: Умът и мисълта.

Непрочетено мнение от ntsk » 19 дек 2010, 22:34

Здравей, Astronomer!
Astronomer написа:Може би нещо като необусловен ум?
В такъв случай въпросът ти за душата звучи объркано.
Колкото до ума, съгласен съм с Иво.

В темата за Безант, която отвори, накратко бях обяснил за душата:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 5382#p5382
ntsk написа:2. Душата е съзнанието-ум, когато е въплътено в тялото. Духът Е същото това съзнание-ум, напуснало /освободено от/ тялото-обвивка след смъртта.
Обикновено това трябва да се разбира, когато прочетем някъде да се говори за дух или душа. Макар, че има и изключения, когато например се има предвид Вътрешният Аз /сборът от спомени от всички прераждания/ или другите две форми на съзнание.

Тук отново трябва да напомним, че понятията „душа” и „дух” /като дар или заем/ в Евангелие от Юда са използвани със съвсем различно разбиране и не касаят Ума като форма на съзнание. Sum е обяснявал много пъти, че душата е дар-обвивка, чрез която индивидуалното съзнание Атман съществува на „брега” извън океана на Съзнание, като Велик Човек.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Умът и мисълта.

Непрочетено мнение от miroki » 07 фев 2011, 16:57

Имам един въпрос.
Тъй-като е свързан с ума го пиша тук , понеже не знам и коя тема би била подходяща.
При определени обстоятелства изпитвам нещо като втрисане, като, че минава ток през мен, нещо като вълни като заряд, не знам как да го опиша.
Понеже ме е удрял ток като малък , ще опиша какво е да те удари ток, т.е. не да те удари, и да ти щръкне косата :) , или да те хвърли, а вълните които минават през теб, като вибрация и вълна и като треперене, което пълзи по тялото. От мястото където си се хванал за кабел да речем към тялото-сърцето. Поне при мен стигна до края на китката, когато се пуснах (бях хванал едно калпазанско ключе, което е било вързано за фазата)
Та това, което изпитвам е подобно, само дето се движи много по-бързо. Понякога може да се случи на човек при стряскане.
Та това нещо, тази енергия ще я нарека. Преминава през тялото ми не само случайно , а и когато аз го пожелая.
Като бях почнал да медитирам миналата година (преди нова година) И попитах, че в медитация изпитвах някакво вълни през мен та чак да потрепервам и подскачам, и след като ме посъветвахте да спра да медитирам по това време.
Та усещането за тази енергия е доста сходно ,
по всяко време мога да задействам (предполагам, че и други са изпитвали подобно нещо) тази енергия преминава през тялото от главата до корема, ако повторя стига до колената , при трети опит до пръстите на краката, като почват и да потреперват определени мускули. Ако задържа може и целият да почна да треперя и да се треса. Как се нарича това. Има някакво сходство с това да ти се "свие" корема, при тревога. Само дето тука говоря за цялото тяло , предимно от главата до сърцето, и не прерязва така, както при "свиване" на корема.
Към коя енергия или сила спада тази, която се помъчих да опиша.
Аз предполагам , че е някаква психична , но не знам от всичко прочетено , коя е.
Не мога да я асоциирам с никоя засега.
Някой има ли идея?

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Умът и мисълта.

Непрочетено мнение от miroki » 10 фев 2011, 15:51

Мам..му. Да нямам призовка за Карлуково
:lol:

gydel
Мнения: 76
Регистриран: 07 ное 2012, 13:26

Re: Умът и мисълта.

Непрочетено мнение от gydel » 01 мар 2016, 04:57

Айде, някъде вече сливите цъфнаха.. :) Ако може да подхванем уроците за начинаещи...

Тези дни наваксвам активно със знанието и медитацията. Един вид пролетно-лятна профилактика на техниката (или къщата). Ума. Ими излизат някакви представи и въпроси.

Опитвам се да разбера какво е ума. Чета здраво, с тефтерите и моливите този път.

Та особено искам да схвана т.нар.умствени боклуци. За да започна да ги чистя.
Значи, за да възприеме Нещо, манас, умственото тяло, се формира според Обекта, нещото. И придобива формата на Нещото, обекта. И тази форма (на ума) се нарича умств.модификация. Или става дума за тогава, когато тази модификация, форма остане трайно?. А не само по време на възприятието. По аналогия с чистия кристал - като го доближим до нещо, той приема цвета, но като го отдалечим пак си остава чист. А "боклуците в ума" са един вид оцветявания на кристала, които не изчезват като го отдалечим от обекта? И така, с времето кристала вече не е чист?

Въпроса ми е: дали не се нарушава възприемателния процес на ума ако се махнат модификациите?

Или пък, ако съм разбрал, Ако манас е напр. фина глина, която при всяко възприемане добива някаква форма, то модификациите ще са малко или много "втвърдени" предишни, от предни възприятия, форми, които един вид правят "глината" нееднородна. И аз евентуално ще чистя именно тези "нееднородности" - мисъл-форми. За да стане глината пак фина. На прав път ли съм?
И някак не мога да свържа с чистенето на Частите на ума. Как се чистят частите?

Някой знае ли къде бе писано за чистенето на "умствени боклуци", че нещо не мога да го намеря.

Със Здраве!
Метевторипластпочватретистралджамай2019

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта