Чакрите... Що е то...

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
ntsk

Чакрите... Що е то...

Непрочетено мнение от ntsk » 25 дек 2008, 20:05

Има достатъчно литература, която е посветена на чакрите. Много се говори на тази тема, но за какво всъщност иде реч.., какво представляват те в действителност и правилно ли е разбирането за тях? Кундалини йога е наука, която обяснява енергийните центрове в човек. В йога се говори за седем основни чакри. Добре е човек да изучи и биополевите структури, за да може да работи и с така наречените диполи енергия. В учението на биоенергетиците също се говори за чакри и те твърдят, че са реалност и то на много финно ниво. Всъщност за какво става въпрос и има ли сходство между индийската философия за чакрите и това на биоенергетиците?

Това са чакрите според индийците, те се намират в гръбначния стълб и нямат материален еквивалент понеже са разположени в умственото(менталното) тяло, което още се нарича и финно тяло. Те са седем на брой:
Image86.jpg
Image86.jpg (14.36 KиБ) Видяна 18747 пъти
Image88.jpg
Image88.jpg (11.78 KиБ) Видяна 18746 пъти
А това са чакрите според биоенергетиците:
Image87.jpg
Image87.jpg (11.8 KиБ) Видяна 18751 пъти
bio%20chakras.gif
bio%20chakras.gif (4.83 KиБ) Видяна 18816 пъти

Около човек има 12 такива чакри(завихряния), които са свързани помежду си със свръзката наречена st 0/нула/. В материалното тяло има общо 5 нули. Всяка чакра има 9 степени, които се въртят с невероятна скорост и общото въртене на тези 9 степени образуват конус или вихър, а това биоенергетиците наричат чакра. Интересното е, че всяка една от тези 9 степени се върти в различна посока. А посоките са две. Наляво /Ин/ и на дясно /Ян/. Така самата работа на чакрата може да се определи или като Ин или като Ян.

Да се върнем на въпросът: Има ли сходство между индийската философия за чакрите и това на биоенергетиците? Не, няма. Ако има хора, които все пак не са разбрали ще уточня. Чакрите за които говорят индийците се намират в гръбначния стълб, но нямат материален еквивалент, за това е много трудно да се видят, още по-трудно е да работиш с тях. Те са центрове на съзнание. А при биоенергетиката чакрите са в локалното пространство около човек или така нареченото биополе. И двете са вярни. За целта на разграничението ще кажа, че индийските чакри са във финното тяло /умствено тяло/ в което ръководна роля има Манас(мисълта). Докато чакрите, които описват биоенергетиците, индийците наричат цялото това проявление на енергията с термина Прана.
Прана има 5 центъра в материалното тяло. В главата, гърлото, гръдният кош, коремната област и слабините. Тези енергийни центрове на Прана са 5-те нули при биоенергетиката.

Именно когато е болен даден орган Прана не напуска центъра си, а това води до недостиг на нервен и кръвен ток. По същия начин биополето е праничното ефирно тяло и дишането влияе на неговите размери.

/За горните обяснения, а и в секцията "НАКРАТКО" по-надолу са използвани материали от книгата "Ти си това" на Румен Чорбаджийски/.

Ето и малко информация относно индийските чакри:


САХАСРАРА ЧАКРА
Sahasrara.jpg
Sahasrara.jpg (17.32 KиБ) Видяна 18789 пъти
"Любовта се излъчва отвсякъде, стига да й позволиш.
Любовта е във всичко наоколо.
Тя е състояние на блаженство.
Ти имаш рождено право на щастие.
И на страдание. Кое избираш?"
Толтекска книга на мъдростта

ИМЕНА: Санскритско име: Сахасрара чакра. Други имена: Център на темето, Хилядолистен лотос, Седма чакра.
МЯСТО: В горната част на главата, на темето.
ЦВЕТОВЕ: Виолетов, бял и златист.
КАМЪНИ: Аметист и планински кристал.
АРОМАТ: Лотос и тамян.
ЗВУК: Си.
МЕРИДИАНИ: Направляващ съд, всички Ян-меридиани, меридиан на пикочния мехур.
ЖЛЕЗИ: Хипофиза, епифиза.
МУДРИ: Атманджали, Вътрешна същност, Гиан, Дхяни, Нага, Уттарабодхи и др.
ЗАДАЧА: Усъвършенстване, божествено съзнание, висше прозрение чрез пряко вътрешно вглеждане, обединение с всестранното, универсалното съзнание.
БЛОКИРАНО СЪСТОЯНИЕ: Не се отваря за духовни истини.
УТВЪРЖДЕНИЕ: Бог и аз сме едно.

НАКРАТКО: При тази чакра няма зародишен звук. Тя е изобразена като хилядолистен лотос, който съдържа всички звуци от предходните чакри. Казва се, че индийската азбука е изградена от около 50 звука. Сахасрара обобщава тези 50 звука и се умножава по 20. Така се получава хилядолистният лотос сахасрара който е израз на безкрая.


АДЖНА ЧАКРА
Ajna.jpg
Ajna.jpg (9.46 KиБ) Видяна 18804 пъти
"Да се усъвършенстваш, значи да се променяш.
Да си съвършен, значи да се променяш често."
Уинстън Чърчил

ИМЕНА: Санскритско име - Айна чакра. Други имена: Аджана, Трето око, Заповедна чакра, Вътрешно око, Око на мъдростта, Шеста чакра.
МЯСТО: На челото, малко по-високо от веждите.
ЦВЕТОВЕ: Индиговосин, също така - жълт и виолетов.
КАМЪНИ: Индиговосин сапфир, лапислазулит.
АРОМАТ: Мента, жасмин.
ЗВУК: Ла.
МЕРИДИАНИ: На пикочния мехур и на стомаха.
ЖЛЕЗИ: Хипофиза.
МУДРИ: Аджана, Зъб на дракона, Калешвара, Махаширша, Прозорец на мъдростта, .Стълба на небесния храм, Сурабхи, Шапка Шакя-Муни, Хакини и др.
ЗАДАЧА: Духовна сила, интуиция, познавателна функция, проявление, възприятие, внезапни прозрения, дълбоко вникване.
БЛОКИРАНО СЪСТОЯНИЕ: Демонстрация на сила, опит за влияние чрез силата на мисълта, претовареност.
УТВЪРЖДЕНИЯ: Имам връзка с космическото съзнание. Доверявам се на вдъхновението си. Доверявам се на интуицията си.

НАКРАТКО: Между 5-та и 6-та чакра има една чакра която индийците наричат "лалана". Тя се намира малко над небцето в човек и може да се стимулира когато докосваме с език горната част на небцето. Тази скрита чакра /лалана/ обединява всички свойства на долуизложените 5 чакри, нещо като събирателна точка. Над тази чакра /лалана/ се намира аджна. Тя е изобрасена като двуцветен лотос, който отговаря на биджата Ом. Над аджна има още две чакри които йогите наричат манас и сома. Значи между 6-та и 7-ма чакра са въпросните две чакри. Манас чакрата е изобразена с 5 листенца, които символизират ума в 4-те посоки. Сома чакрата има 16 листенца и те са израз на умствените модификации /врити/, те са много важни за този който иска да контролира дейността на ума си.
Аджна е точно между веждите, това е и психичното око което хората знаят като трето око. При учението на Кундалини йога учителят посвещава ученика как се активира енергията на Кундалини и ученика я издига постепенно чакра по чакра. Първо се медитира върху отделните чакри с техните биджи за да може да се успокои тялото, а оттам и умът. Когато се постави под контрол ума и неговите модификации, едва тогава учителя дава начинът по който се "събужда" Кундалини. "Събуждането" означава пренасищане с енергиен заряд в 1-ва чакра. Тогава статичният център става динамичен от пренасищането на енергия и изпраща свой еквивалент нагоре по гръбначния стълб към най-горната 7-ма чакра /сахасрара/.ВИШУДХА ЧАКРА
Vishuddhi.jpg
Vishuddhi.jpg (9.3 KиБ) Видяна 18816 пъти
"Не се страхувай да изразиш мечтите си.
Знай кой си и какво искаш.
Свободен си да променяш живота си -
това е твоят живот, не животът на другите."
Толтекска книга на мъдростта

ИМЕНА: Санскритско име - Вижудха чакра. /Вижудха - чист/ Други имена – Чакра на шията, Център на ларинкса, Пета чакра.
МЯСТО: На височината на адамовата ябълка, между седмия шиен и първия гръден прешлен.
ЦВЕТОВЕ: Светлосин, също така - сребърен и зеленикаво син.
КАМЪНИ: Тюркоаз, халцедон.
АРОМАТ: Салвия, еквалипт.
ЗВУК: Сол.
МЕРИДИАНИ: На белия дроб и на тристепенния отоплител (ендокринна система).
ЖЛЕЗИ: Щитовидна и епителни телца /гландули/.
МУДРИ: Ваджра, Линга, Пречистване от отрови, Трите колони на космоса, Флейта на Майтрея, Шангха, Шуня и др.
ЗАДАЧА: Общуване, самоизразяване, независимост, фантазия, идеи, възгледи, възприятия, посредник при предаването на информация.
БЛОКИРАНО СЪСТОЯНИЕ: Прекалена интелектуалност, не се замисля над чувствата.
УТВЪРЖДЕНИЯ: Всеки ден се уча да изразявам. Уча се и разбирам. Уча се, разбирам и слушам. Уча се чрез слушане. Имам богата фантазия. Разбират ме. Уча се да се изразявам с любов. Уча се да казвам с любов какво чувствам и мисля.

НАКРАТКО: Тази чакра отговаря на елемента етер. Зародишният звук е Хам. Местоположението и е в шийните прешлени на човек. До тук са изобразени всичките 5 елемента, от най-грубия /земя/, до най-финия /този на етера/. Чакрите след етера има съвсем друг информационен поток и се наричат висши, а тези които са изборени по-надолу са нисши.


АНАХАТА ЧАКРА
Anahata.jpg
Anahata.jpg (10.46 KиБ) Видяна 18815 пъти
"Не съди. Прощавай. Освободи се от предишната си критичност.
Откажи се от необходимостта да си винаги прав, пръв, на върха.
Никой не е виновен. Уважавай себе си. Уважавай другите."
Толтекска книга на мъдростта

ИМЕНА: Санскритско име - Анахата чакра. Други имена – Аджана, Четвърта чакра.
МЯСТО: На височината на сърцето.
ЦВЕТОВЕ: Зелен, също така - розов и златен.
КАМЪНИ: Смарагд, нефрит, розов кварц.
АРОМАТ: Розово масло.
ЗВУК: Фа.
МЕРИДИАНИ: На сърцето и кръвообращението, на тристепенния отоплител (на имунната система).
ЖЛЕЗА: Тимус.
МУДРИ: Аджана (Жест на Мадоната), Варада, Ганеша, Лотос, Пушпапута, Сила (Обединение на Тигъра и Дракона), Шакти, Щит на Шамбала и др.
ЗАДАЧА: Божествена любов, развитие на сърдечните качества, съчувствие, отдаване, излекуване, любов към света, любов към хората, любов към Бога.
БЛОКИРАНО СЪСТОЯНИЕ: Безсърдечие, очакване на признание за любовта.
УТВЪРЖДЕНИЯ: Имам доверие в красотата и уникалността на моята любов. Любовта трябва да се разбира като даване и вземане, а не като безкористна саможертва. Само така се развива истинска любов. Любовта, която само дава, но не взема, не е любов, а следствие от отчаяно търсене на признание. Този вид любов прави човека зависим, отнема му свободата, тъй като човек очаква ответни услуги, които в повечето случаи не може да получи.

НАКРАТКО: Обикновено бъркат тази чакра със сърдечната чакра. Сърдечната чакра е в сърцето и тя е с 8 листенца, това е осемстепенната клетъчна скала, а точно там е центъра на Прана, още се отбелязва като център на покоя. Докато анахата е в гръбнания стълб, в гръдните прешлени. Тя е с 12 листенца на които има звукови форми, а сборът от тях, образуват зародишният звук Ям. Изобразена е с бягащ елен и по принцип това е най-трудната чакра, защото там се събират Ида, Пингала и Сушумна. Отговаря на елемента въздух.


МАНИПУРА ЧАКРА
Manipura.jpg
Manipura.jpg (11.14 KиБ) Видяна 18824 пъти
"Обичаш страданието си, защото ти е познато
и ти дава усещане за сигурност.
Опознай любовта, направи нов избор.
Само любовта може да те доведе
до състояние на блаженство.
От теб зависи колко дълго
ще останеш в блаженството."
Толтекска книга на мъдростта

ИМЕНА: Санскритско име - Манипура чакра. Други имена - Слънчев сплит, Пъпна чакра, Трета чакра.
МЯСТО: Малко по-горе от пъпа, между 12 гръден и 1 поясен прешлен.
ЦВЯТ: Жълт до златист.
КАМЪНИ: Тигрово око, кехлибар, цитрин, благороден топаз.
АРОМАТ: Лавандула, розмарин, бергамот.
ЗВУК: Ми.
МЕРИДИАНИ: На стомаха, на далака/панкреаса, на тристепенния отоплител.
ЖЛЕЗИ: Задстомашна /панкреас/.
МУДРИ: Варуна, Жест на Изида, Защита от енергийна атака, Кшепана, Манипура, Матанги, Морски гребен, Мущи, Пушан, Рудра и др.
ЗАДАЧА: Преработване на чувства и преживявания, симпатии, антипатии, разгръщане на личността.
БЛОКИРАНО СЪСТОЯНИЕ: Безпокойство, липса на вътрешно спокойствие, упражняване на власт.
УТВЪРЖДЕНИЯ: Моята същност се развива свободно и защитено. Почивам спокойно в своята среда. Всичко е добре. Привличам хората, които стимулират процеса на излекуването ми. Намирам полюса на спокойствието в самия себе си.

НАКРАТКО: Тя се намира в поясната част на гръбначния стълб. Властващото божество е изобразено като огън. Затова и тази чакра отговаря на елемента огън. В манипура има 10 листенца. Пак по същия начин всяко едно от тях има определен звук, който е изобразен писмено върху листенцето. Общия звук на биджата е Рам.


СВАДХИСТХАНА ЧАКРА
Swadhisthana.jpg
Swadhisthana.jpg (8.16 KиБ) Видяна 18823 пъти
"Можеш да казваш ДА и НЕ
винаги, когато ти решиш."
Толтекска книга на мъдростта

ИМЕНА: Санскритско име - Свадистхана чакра. Други имена – Втора чакра, Център на кръста.
МЯСТО: Между петия поясен прешлен и кръстната кост.
ЦВЯТ: Оранжев.
КАМЪНИ: Карнеол, лунен камък.
ЗВУК: Ре.
АРОМАТ: Иланг-иланг, сандалово дърво.
МЕРИДИАНИ: На черния дроб, жлъчния мехур и тънките черва.
ЖЛЕЗИ: Надбъбречна.
МУДРИ: Кундалини, Реещ се лотос, Свадхистана (Дворец на възпроизводството), Ушас, Шивалинга и др.
ЗАДАЧА: Чувствителност, творческа енергия, учудване, въодушевление, сексуален нагон, жажда за наслади, виталност, носене по течението на живота.
БЛОКИРАНО СЪСТОЯНИЕ: Отблъскване или преувеличаване на сексуалността.
УТВЪРЖДЕНИЯ: Моята жизненост ми доставя радост. Аз се нося по течението на живота. Сексуалната ми енергия е в съзвучие с истинските ми потребности. Наслаждавам се на радостите на живота. Всеки ден се уча да изживявам творческата си енергия.

НАКРАТКО: Тя се намира в кръстната кост на човек, изобразена е с 6 листенца със звукови форми, които са обединени от общия зародишен звук /биджа/ Вам. В тази чакра властващият елемент е водата. Изобразена е с животно подобно на алигатор с рибена опашка. Също така е символ на желанието в човек към материалните обекти. За това и този алигатор е прободен с копие. Тази символика пояснява, че човек трябва да убие страстното желание в себе си, което е най-голямия грешник в този свят и приема безброй разновидности.


МУЛАДХАРА ЧАКРА
Mooladhara.jpg
Mooladhara.jpg (10.4 KиБ) Видяна 18822 пъти
"Научете се да давате свобода.
Това е ключът към щастието."
Буда

ИМЕНА: Санскритско име - Муладхара чакра. Други имена – Коренова чакра, Първа чакра.
МЯСТО: Между кръстната и седалищната кост.
ЦВЯТ: Огненочервен.
КАМЪНИ: Ахат, хематит, кървав яспис, гранат, червен корал, рубин.
ЗВУЦИ: До и ре.
АРОМАТ: Кедър, карамфил.
МЕРИДИАНИ: На бъбрека, на пикочния мехур, на дебелото черво.
ЖЛЕЗИ: Полови жлези /гонади/, тестиси, яйчници.
МУДРИ: Гаруда, Дзъ , Костенурка, Макара, Прана, Притхиви и др.
ЗАДАЧА: Доверие, налагане на собствената воля, първична жизнена енергия, физическа воля спрямо битието, воля за живот. "Бог е в нас, ние сме в него."
БЛОКИРАНО СЪСТОЯНИЕ: Несигурност, липса на физическа и душевна съпротивителна сила, животът се възприема като товар и мъка.
УТВЪРЖДЕНИЯ: Имам доверие в действителността и в Бога и се радвам на живота си. Всичко е добре. Усещам в себе си потока на жизнената енергия и се радвам на съществуването си. Добре е, че ме има.

НАКРАТКО: Казват, че местоположението и е в опашатата кост на човек. Муладхара има 4 листенца, всяко от което има определен звуков символ. Общото от тези 4 звука образуват зародишния звук /биджа/ Лам. Когато човек седне да медитира с изправен гръб и се съсредоточи върху биджата Лам като я произнася на ум или на глас, след известна практика човек усеща как тази част на гърба започва да се затопля. Чакрата я свързват с елемента земя, затова е изобразена със слон стъпил върху земята. Именно в нея се намира енергията Кундалини навита на пръстени, която е в латентно състояние.

Simon3
Мнения: 9
Регистриран: 11 май 2009, 00:22
Местоположение: София
Контакти:

Re: Чакрите... Що е то...

Непрочетено мнение от Simon3 » 10 окт 2009, 00:26

Пълната истина е трудно достъпна за човек в плътно тяло, но мога да предложа следното доста добро приближение, в кратка форма:

Чакрите са система входо-изходни енерго-информационни (ЕИ) фуниевидни вихри в аурите, основно на плътния Аз (ПлАз), пронизват всички тела, но обслужват повече плътното. Свързани с близки точки на меридианите, нервни сплитове, някои ендокринни жлези и др. органи. В зависимост от духовното ниво на човека, 5 до 50 % от финия енергообмен се извършва чрез тях. Включва ~42% пространствен огън (ПрО), 39% психична енергия (ПсЕн), 17% светлина, 2% други фини енергии. В прото-вариант се появяват при пред-човека, преди около 1 млн.год, при следващия модел - човек-1, са близки до днешните. Всеки има 6 главни, при духовно израстване достигат 9, дори 13, а малките са над 150.
Когато главните са 8, се изгражда междинна над-челна, която става 7-ма; 9-та е съвместена с теменната. Цветовете са по скоро алегорични.

Много псевдо-духовни учения съветват събуждане и издигане на суровата ПсЕн (кундалини, прана) от първите чакри по меридианите (надите) или по друг начин. Това е една от най-опасните заблуди. Издигане на сурова ПсЕн над сърдечната чакра е много вредно, а за 7-ма е разрушително. Праната може да достигне горните чакри само модифицирана от човешките чувства, мисли и действия като луш (високо-качествена, фина, дестилирана ПсЕн). От духовно растящия се иска да осигурява чистота и правилна завихреност на чакрите за дясно-торсионни полета, чисти и проходими меридиани в правилна посока; видът и качеството на енергиите по тях не са обект на негов контрол и такъв опит може да причини големи бели. Незначителни намеси са допустими само за посветени от високо ниво.

Повече може да се прочете в лекция Комплексна анатомия от серията от 20 нео-езотерични лекции.

Поздрави
Симон Живков

ntsk

Re: Чакрите... Що е то...

Непрочетено мнение от ntsk » 10 окт 2009, 11:33

Simon3 написа:Много псевдо-духовни учения съветват събуждане и издигане на суровата ПсЕн (кундалини, прана) от първите чакри по меридианите (надите) или по друг начин. Това е една от най-опасните заблуди.
Една от най-опасните заблуди е да се уеднаквяват понятията "кундалини" и "прана". В действителност това са две различни неща.
Кундалини не се издига през кои да е нади, а през гръбначния стълб. И не се издига от "първите чакри", а от първата, която е една и се нарича Муладхара. Намира се в основата на опашатата кост, т.е. гръбнака и в нея "спи" навита змийската сила. Чакрите, по които се издига кундалини се намират в гръбнака. Как се събужда кундалини, е друг по-обширен въпрос.

Докато чакрите, по които се движи прана са тези на биоенергетиците, т.е. това са въпросните завихряния, които и вие сте показал на картинката. Едните чакри нямат нищо общо с другите - това трябва да се знае.
Мисля, че в горния си пост съм го представил достатъчно ясно обяснено.

Всичко това ми говори, че имате познания относно прана и движението й в тялото, но явно нямате достатъчно опит със силата, наричана с името кундалини.

sum
Мнения: 2693
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Чакрите... Що е то...

Непрочетено мнение от sum » 10 окт 2009, 11:42

Simon3, моля те не бъркай четящите хора, че „много псевдо-духовни учения съветват събуждане и издигане на суровата ПсЕн (кундалини, прана) от първите чакри по меридианите (надите) или по друг начин. Това е една от най-опасните заблуди”

Първо, има огромна разлика между кундалини и прана. Второ, кундалини въобще няма нищо общо с чакрите, представени от твоята снимка и трето, прана е тази, която се движи по „нервни сплитове, някои ендокринни жлези и др. органи”, но не й кундалини.
Съгласен съм с трудовете на Кр.Минев, който перфектно обяснява аурата с нейните около 175000 дипола енергия в нея /базистната константна st0/, но дори и самия той до преди две-три години не знаеше, че индийците са описали чакрите, които се намират в ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ НА ЧОВЕК, а не електромагнитни вълнови вихри, изградени от девет степени, образуващи формата на конус.
Така че моля те разграничавай различните знания и, когато твърдиш, че „това е най-опасната заблуда” първо помисли дали самия ти не си заблуден относно природата на кундалини.

И друго важно – термините „меридиани и нади” НЕ Е едно и също нещо!..
Моля те не смесвай термините…

ntsk май се засякахме...
Р.Ч.

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Чакрите... Що е то...

Непрочетено мнение от time » 10 окт 2009, 12:04

Здравейте Симон Живков, :)
Преди да продължа с въпросите си към поста, бихте ли ни казали от къде имате информация за всичко, което сте написали?
Ако сте ползвали помощна литература, моля кажете ни я, за да отсеем достоверността й, и да преценим до колко да се съобразяваме с нея.
Ако пишете на базата на лична проверка, което би било похвално, моля дайте ни малко повече инфо.
Ако пък „някой” нещо ви е казал, няма лошо, моля споделете с нас.
Въобще, кажете от къде сте сигурен, че това което пишете е вярно, за да ви повярваме и ние, и да „дълбаем” написаното от вас? ( все пак не сме овце...)

Simon3
Мнения: 9
Регистриран: 11 май 2009, 00:22
Местоположение: София
Контакти:

Re: Чакрите... Що е то...

Непрочетено мнение от Simon3 » 16 окт 2009, 19:48

Прибързаните, емоционални реакции не говорят с гласа на мъдростта.

"Да се усъвършенстваш, значи да се променяш.", "Свободен си да променяш живота си", "Не съди. Прощавай. Освободи се от критичност. Откажи се да си винаги прав… Уважавай другите.", "Научете се да давате свобода." са цитирали писалите малко преди мен, но изглежда мислят, че това се отнася за другите, а не за тях самите.

Отново напомням, че предлагам своите знания. Всеки може да изказва своето мнение, но не и да изисква от другите да го приемат, още по-малко да им забрани да предлагат своето.
Редно е четящите хора сами да преценят кое е правилно.

Кундалини се среща в няколко значения – най-често като сурова или от ниско ниво психична енергия (едно от основните енерго-информационни, предимно информационно, полета във вселената – повече в лекция 2 – Основни понятия. Второто значение е на комплексно енерго-информационно поле, което е допустимо за създаване, осъзнаване и манипулиране само при много високо ниво на духовно развитие и то, особено отначало - само с личен духовен водач. Има и други, по-рядко срещани значения.
Говорейки или подразбирайки уж второто значение, често се предлагат методики и техники за направляване на първото и то в погрешна и разрушителна насока. Затова категоричното ми становище е, че всеки опит от ниско ниво за работа с кундалини може да има много повече вреда, отколкото полза.

Многобройни неправилни "знания" има в повечето религии, псевдо-езотерични, уж-филосовски и пр. школи, които започват с благородни истини, но се отклоняват в различни фантазии, объркващи, дезориентиращи, плашещи и увреждащи, или омайват с красиви фалшиви обещания.
Нашата задача в този труден лъжовен свят Земя е да ги установим като такива, да не им се поддаваме, евентуално да предложим това на другите. Но не можем да ги задължим – те трябва чрез своя съзнателен аз (САз) на базата на свободната си човешка воля (СЧВ) да се освободят (ако не са го направили в предишно прераждане), от програмираната си склонност към емоционални пристрастявания, водещи до религия, атеизъм, партийност, псевдо-езотерика и пр.
Възниква основателният въпрос, защо философията на Алтернативните нео-езотерични лекции да е по-добра. Единият отговор е, че това трябва да подскаже интуицията (стига да я има), а другият, паралелен подход е лекциите да се четат наистина с конструктивна критичност и да се търси тяхната вътрешна непротиворечивост; възможно по-цялостно и пълно описание на света; взаимно допълване с известното за стандартната наука; обясняване на възможно повече бели петна за науките; дадени възможно повече теоретични и особено експериментални доказателства (те ще бъдат предимно в лекции 18 и 19).

На seleq.org, в Уводната лекция и лекция Медитация има доста данни за автора, за препоръчваната литература и методи за получаване на информация и пр.

Поздрави
Симон Живков

ntsk

Re: Чакрите... Що е то...

Непрочетено мнение от ntsk » 17 окт 2009, 10:19

Simon3 написа:Прибързаните, емоционални реакции не говорят с гласа на мъдростта.
Симон Живков, нали знаете принципа на огледалото...
Обикновено разбираме повече за себе си, именно оглеждайки се в другите.
Това, което виждам от напълно безпристрастната си позиция, е че тук в темата няма и грам емоция в написаното от участниците. Това което разбирам е, че има търсещи, които Ви зададоха въпроси и намерили, които Ви съобщиха, че една част от информацията ви е грешна.

Относно "забраната" – никой не е забранявал. Тук се споделя знание и опитност.
Така че ако желаете да сте участник, то пригответе се за дискусия, но първо ще е добре да се запознаете с информацията във форума.
Не мисля, че е нужно /и редно/ да ни отговаряте отново с препратки към сайта Ви и да ни пишете едно и също във всеки пост, в няколко различни теми. Доколкото съм запознат, когато в няколко поста пишем едно и също, това се нарича спам, а той не се толерира по форумите.
В този форум всеки е мислещ /по мои наблюдения емоционалните не се задържат дълго/ и затова смятам, че няма нужда да ни се повтаря по няколко пъти дадено нещо, за да го разберем - поне при мен е така.
Вече Ви писах, че теорията Ви за чакрите е объркана. Също така кундалини не е информационно поле.

ntsk

Re: Чакрите... Що е то...

Непрочетено мнение от ntsk » 11 фев 2011, 13:53

Колегата man_si ми даде добър повод да напиша нещо допълнително по темата за чакрите, относно още една заблуда:
man_si написа:„Та, ти, който си писал толкова много, относно чакровият комплекс в човек, не знаеш, че всяка чакра си има характеристика и е свързана с определена жлеза в материалното тяло, което предполага повече от голямо влияние върху човешкото поведение и светоглед?! За каква дискусия тогава говориш толкова иронично?!”
Ще си позволя единствено да коментирам тези думи на форумеца man_si от темата за аура-камерата: http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=405
Реших да го направя тук, за да е по-подредено и прегледно. Прецених, че за всеки би било полезно, ако направи още няколко разграничения във връзка с горното твърдение.
Ако е вярно, че всяка от индийските чакри, намиращи се в гръбначния стълб, е свързана пряко с работата на някоя от жлезите, то би трябвало тези жлези да функционират САМО когато дадената чакра е активирана. За да функционират всички основни жлези в човек, а това е така по принцип, то по тази логика трябва всички чакри в гръбнака да са активирани. Но това става САМО когато се активира и издигне силата кундалини до сахасрара! Това означава ли, че щом работят жлезите, то кундалини е постоянно издигната при всички хора? Само че при едни е издигната по един начин, а при останалите по друг начин (уж поради различното оцветяване)? Ами не, няма такова нещо! :idea: Кундалини или е активирана или не е. Просто това по-горе е грешно знание и е добре веднъж за винаги да се разграничи от знанието, което sum споделя в първата си книга.

Това дали жлезите ще работят както трябва или не, зависи пряко от активността на праничните потоци в тялото. Те от своя страна пък зависят от прана, която се излъчва от сърцето на човека (там се намира основният й разпределителен център). Това излъчване пък се обуславя от решетката около сърдечната област. Така, че самскарите в решетката ВЛИЯЯТ пряко върху тези пранични потоци. :idea: Всъщност оказва се, че нормалната работа на жлезите (вкл. и всички останали материални органи) се осъществява в зависимост от самскарите и обусловеността на съзнанието в човека, защото именно те оставят своя отпечатък върху потока на праната!
Вярно е, че секретите на жлезите влияят върху работата на мозъка и органите в тялото, които поддържат жизнените му функции, но реално работата на жлезите зависи от движението на прана в тялото. Така, че като извод можем да кажем, че „поведението и светогледа” на човека всъщност се предопределят от самскарите му и те са в основата на обусловените ни възприятия за действителност.
Man_si, не трябва да се бъркат центровете и потоците на прана в тялото, с чакрите в гръбначния стълб. Основните жлези представляват материално изражение на праничните „разпределителни центрове”, а не са и нямат общо с индийските чакри! :idea:
Ако знаеха за самскарите, къде се намират и какво представляват, надали хората от които си получил тази информация щяха да пишат подобни неща.


Ще кажа само няколко думи и за Сушумна (намира се в гръбначния стълб), по която се издига кундалини. Събуждането на силата, която активира чакрите представлява съвсем различен процес, нямащ нищо общо с непрекъснатото циркулиране на прана в тялото, което поддържа живота му. При активирането на силата, прана се изтегля и задържа в Сушумна. Когато се събуди силата (кундалини), тя пробожда всeки един център (чакра) по пътя си и го активира. Практиките, които се извършват за да се постигне това, не са шега работа и е добре човек да има вещ водач, ако реши да се занимаваме с това. Опасно е според мен, ако човек не е чистил самскари, да се опитва да издига кундалини.
Това го споделям от личен опит, защото когато за първи път издигнах силата в гръбначния стълб, видях и усетих лично за какво става въпрос. (Чисто и просто мога да кажа, че видях „звезди посред бял ден”). Първият път изглежда подраних с тази опитност, защото изгарянето в гръбначния стълб беше убийствено и едвам дойдох на себе си. Чак по-късно при следващите няколко опита ясно разграничих, че опитността ми до момента относно диполите енергия, които съм възприемал в тялото и извън него, касае съвсем различно нещо.
...Докато процеса в Сушумна е свързан със Самосъзнанието в човека, което е различна форма на съзнание от Ума.
Нека най-напред се овладее Ума и се освободи Любовта. Активираните центрове в гръбначния стълб от муладхара до сахасрара, са свързани с друга сила в нас и центровете (на прана) „st.0” в средата на човешкото тяло никога не бива да се бъркат с тях.

ntsk

Re: Чакрите... Що е то...

Непрочетено мнение от ntsk » 11 фев 2011, 21:09

И да довърша за характеристиките... :D
В човешкото тяло присъстват три форми на Проявено съзнание – Ум, Любов и Самосъзнание, и е от голямо значение да се разграничават една от друга. Чакровият комплекс и кундалини имат отношение към формата Самосъзнание.

Относно споменатите характеристики, които се приписват на чакрите (като например „задача”, „блокирано състояние”, „утвърждения”), ще отбележа че е много важно да се прави разлика между работата на Ума и това, което представлява силата кундалини. Тези „характеристики” трябва да бъдат отнасяни към дейността на вече развитото в човека съзнание (Ум), и по-точно силата на мисълта и интелекта. Докато кундалини /Шакти/ е динамичният аспект на Самосъзнанието /Шива/, но е приела статична форма, понеже се намира в покой в първа чакра. Индийските чакри се намират в т.нар. фино тяло и нямат материален еквивалент. :idea:

Чрез определени дихателни упражнения и мантри можем да успокоим Ума си. Когато тръгне да се събужда кундалини обаче, нещата стоят по друг начин...
За да не се обърка човек от информациите в различните книги и интернет, най-напред е добре чрез правилно знание да разграничи двете отделни форми на съзнание - Умът и Самосъзнанието, както и техните функции. Тогава дейността в Ума няма погрешно да се обвързва със змийската сила и чакрите.
Умът е свързан с мисловния и интелектуалния процеси, и преживяването на всички емоционални състояния. Техният корен (на емоциите) пък се намира в гърдите на човека.
Колкото до кундалини, тя е различна сила. Да, в основата на събуждането й стои умствен процес, но трябва да е ясно различието между двете. Умът може да активира чрез звук отделните центрове в гръбначния стълб. Умът е този, който пробужда Кундалини. Но при нейното издигане до сахасрара се активира Самосъзнанието в човека, което както пояснихме, е съвсем друга форма на съзнание.

Много „лечители” спекулират като говорят за „запушване” или „блокирване” на чакрите и че това е причината въпросните „характеристики” да не се проявяват, както е редно. Действителната причината за това обаче са самскарите и обусловената работа на Ума, а не чакрите в гръбнака. Самскарната решетка оказва влияние на праничния поток и държи затворена другата форма на съзнание - Любовта. Така това, което се блокирва всъщност и става причина за неприятностите, е прана в съответните й центрове!

Както вече неведнъж сме писали - едното е прана, другото е змийската сила. Има голяма разлика!
Чрез издигането на кундалини е възможно да се слеят трите форми на Проявено съзнание в нас и така да постигнем Едното, което е Чистото Съзнание - Атман.

riderman
Мнения: 205
Регистриран: 01 дек 2010, 21:17

Re: Чакрите... Що е то...

Непрочетено мнение от riderman » 11 фев 2011, 23:52

Темата за чакрите е много добра!Винаги ме е вълнувал въпроса как може да се лекуваме като знаем вече за чакрите на биоенергетиците и тяхното действие?В първата си книга Румен споменава,че това може да стане(пиша по памет),ако някоя от чакрите не се върти както трябва и ние от своя страна можем да и зададем посока на въртене като по този начин ще регулираме енергийния баланс на прана в тялото и органите ще започнат да оздравяват.Дори има значение на посоката на въртене и при мъжете и жените.
Ако може малко информация как става всичко това.А ако е поднесено със схема още по добре
Митака/Бургас :sunny:

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта