Скалните Мистерии край с. Ночево

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
zzyyab
Мнения: 16
Регистриран: 05 авг 2010, 23:42

Re: СКАЛНИТЕ МИСТЕРИИ край с. Ночево

Непрочетено мнение от zzyyab » 06 дек 2010, 13:07

"Смисълът е, че Силата е в нас и представлява едно и също с Кибела.
Тоест няма разлика между двете Сили /спомни си, че същият знак е изобразен на шапката на Кибела/."
Тогава ,би трябвало и други детайли от "Богинята" да се повтарят в "медитиращият".

Нещо като:
"ум" и "реалност",
"вода1" и "вода2"("Битие"-"Бог раздели вода от вода..."),
"мома Калина" и "нейния любим".("немой да одиш подир мен" - ума копира реалността)

eligen
Мнения: 3
Регистриран: 26 ное 2010, 23:46

Re: СКАЛНИТЕ МИСТЕРИИ край с. Ночево

Непрочетено мнение от eligen » 06 дек 2010, 13:18

Здравей Eligen, можеш ли да качиш снимка на „каменния пръст”, ако имаш.
Picture 007.jpg
Picture 008.jpg
Picture 009.jpg
Месността се казва Пармак кая-каменния пръст

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: СКАЛНИТЕ МИСТЕРИИ край с. Ночево

Непрочетено мнение от time » 06 дек 2010, 13:59

zzyyab написа:Тогава ,би трябвало и други детайли от "Богинята" да се повтарят в "медитиращият".
Нещо като:
"ум" и "реалност",
"вода1" и "вода2"("Битие"-"Бог раздели вода от вода..."),
"мома Калина" и "нейния любим".("немой да одиш подир мен" - ума копира реалността)
Здравей zzyyab, това за което става дума е извън създадената от ума реалност.

Пп.Преди време за теб писах, че си подпрял стълбата на грешната стена... съвсем приятелски.

ntsk

Re: СКАЛНИТЕ МИСТЕРИИ край с. Ночево

Непрочетено мнение от ntsk » 06 дек 2010, 14:08

eligen написа: 2. лъчите на слънцето не са равни. Дали това може да има някакво значение? Някой от вас беше нарисувал продължението на средния лъч и края му беше означил с кръгче. Моля да ме извини, но според мен това продължение на лъча е насочено по-скоро към върха на „кристала” /както го нарече sum/ малко по-нагоре от кръгчето. Как мислите може ли трите лъча да ограничават 2 сектора, в които попадат различни части от тялото на човека?
Здравей, eligen.
Според мен продължението на лъча отива право към кръгчето, което съм нарисувал. Но това е проекция. Реално на скалата това не е означено. Аз лично виждам смисъл в това лъчът и съответно взорът на Кибела да е отправен именно към сърдечната област на медитиращия, а не към камъка в ръката му. "Кръгчето", което съм нарисувал всъщност е съзнанието Атман в човека. Какво е Атман можеш да разбереш от линка, който е дал men.
Все пак всеки изказва мнение и в това няма нищо лошо. Добре е обаче да се довършва хипотезата докрай и ако човек вижда нещо, да се опитва да го напасне към общия поглед на картината. Т.е. в крайна сметка е важна изходната позиция. В тази връзка какво според теб ще означава насочения лъч към камъка в ръката на човека?
Колкото до другите два лъча, по мое мнение те фиксират /"затварят"/ една действителност, в която се намира човека. А именно материалния свят.
/Горният лъч е малко по-дълъг, защото отива в единия от шестоъгълниците, за които писахме на 1-ва и 2-ра страница от темата./
3. Изказахте предположение, че линиите по долната част на човека са повторени по-късно. Това може ли да значи, че за тези, които са направили това най-важното от цялата композиция е точно долната част на човека?
Не непременно. Може да означава, че след време точно тази част е започнала най-бързо да се руши и някой си е решил да я пречертае. Но това е само хипотеза.
4. ntsk пише, че е видял останалите части от композицията, защото е било по обяд и слънцето е светило отгоре. А дали това е важало и по времето, когато са правени рисунките т. е в точно определено време богината да е „изплувала”, когато слънцето я е огрявало.
Възможно е. Но в днешно време проблемът по-скоро е, че е слабо запазена рисунката, затова си личи по-добре на слънце. Когато е била правена, едва ли е съществувал проблем с видимостта.
5. През тялото на човека около кръста минават доста линии. Според Sum това е коса. Според мен не е. Или пък, че човекът държи бебета. Впечатлението, което оставя у мен е като за разпукване.
Окей. А хипотеза относно "разпукването"?...
Общо взето това, което споделяш че виждаш, ми е минавало и на мен през ума още докато бях на мястото /освен че лъча отива към камъка в ръката/, но съм ги отхвърлил едно по едно.
Точно това обясних и в последния си пост - в определени участъци всеки може да види допълнителни неща, но разглеждането отблизо на скалата отхвърля голяма част от тях. Все пак най-важното е да се търси заложеното знание. Според мен най-същественото е, че рисунката е по повод определена практика, ритуал, заради която е построен внушителен мегалитен комплекс.
Само заради последното изречение, евентуална ключова роля на камъка в ръката на човека, по мое мнение отпада.
В древността такива камъни са "зареждани", като са били оставяни на слънце. Вече сме обсъждали във форума какви способности могат да развият камъните. Другият вариант е да се използват като носители на информация /кристали/.
Но и това според мен не е повод да се построи подобен комплекс.
Ходила съм на Ночево, но зяпах нишите и каменния пръст и изобщо не подозирах какво има наоколо :( С голямо удоволствие и любопитство чета обсъжданията и ви пожелавам успех.

От снимките ти разбирам, че си посетила скалата Пармаккая с двойната утроба. Писали сме за нея тук във форума. Тя е близо до първата махала на Ночево. Същинското Ночево обаче е на няколко километра от мястото. Така че светилището, където е медитиращия човек, е доста по-нататък и затова е нямало как да попаднете на него. ;) :)

Успех и от мен, и приятни мигове с форума!

П.П.: Miroki, опитах се да разбера някои от изреченията ти, но така и не успях да схвана какво имаш предвид.
Общо взето снимали сме там, където се вижда, че има нещо правено изкуствено /от човек/. Там където няма, не сме снимали.

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: СКАЛНИТЕ МИСТЕРИИ край с. Ночево

Непрочетено мнение от miroki » 06 дек 2010, 15:08

ntsk написа:
eligen написа:

П.П.: Miroki, опитах се да разбера някои от изреченията ти, но така и не успях да схвана какво имаш предвид.
Общо взето снимали сме там, където се вижда, че има нещо правено изкуствено /от човек/. Там където няма, не сме снимали.
Точно тава питах.
понеже гледах линии на дясно, но не се вижда ясно и си помислих, че може да има нещо.
Понеже казахте, че много трудно сте различили Кибела, след като сте я търсили. И ми отговори вече. Явно не е имало нищо. :)
Предполагам останалото писано е разбираемо :)

иво

Re: СКАЛНИТЕ МИСТЕРИИ край с. Ночево

Непрочетено мнение от иво » 07 дек 2010, 10:59

Остава големия въпрос : това атлант ли е или човека е оригинален биологичен вид от нашите земи :?: Ако е от нашите земи значи хората едно време така са си ходели..с коси дълги до коленете. Имал е знание (записано на скалата) което ние нямаме. Обработвал е и е вдигал близо 400 тонни камъни с триъгълна форма........ :roll: нещо което е абсурд за нашето поколение. Носел е изрязани слипове и е ходел гол........ :roll: ама може линиите на бельото и те да са неправилно повторени от повтаряча ::thinking::
Аз съм гледал филми с хора с такива дълги коси. Значи не е необичайно такава дължина на косата.... Колкото до замятането на косата през кръста :arrow: ами защо да не..... нали така ще му се топли кръста. :idea: А стой на една скала да медитираш гол да видим няма ли да ти изстине кръста

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: СКАЛНИТЕ МИСТЕРИИ край с. Ночево

Непрочетено мнение от Jonathan » 07 дек 2010, 12:14

И аз мисля, че сега остава големия въпрос това човек ли е, атлант ли е :?: ...

Но съм на мнение, че такова нещо като атланти или лемурийци, високи по незнам си колко метра, не е имало по земята.
Възможно е това да е обикновен човек като нас, но посветен в тайните на Майката природа, каквито са били хората от онова далечно забравено време. Не е нужно да е висок 10 метра, за да може да мести камъни... възможностите на човешкото съзнание са огромни и най-важното - на древните по нашите земи не са им били чужди тези способности.
Интересно е защо тогава човека е толкова голям спрямо трите триъгълни камъка зад него.
Според мен те са изобразени като фон, понеже имат много общо с практиката, която е правел посветения. Техния символизъм е много важен! Sum ни подсказа какво може да е тяхното значение, напомняйки ни за трита триъгълника, в които се намират Бал и Кибал (Кибела), заедно с океана на Съзнание, който излиза от сърцето й. В него пък (в Океана) се намира Крешака, заедно с материалния свят и човека.
Рисунката от скалата показва, че Кибела достига през слънцето дори до нашия свят и до нас самите (а ние реално сме Съзнанието в сърцето). И каквото представлява тя като същност - Сила, това е същата Сила и в човека :!: Тя може да приема безброй форми, но винаги си остава неизменна първична Сила, както писа sum.
Следователно на скалното изображение най-важни са Кибела и Човека. Ето затова според мен той е изведен на преден план пред триъгълниците, а не че той е голям колкото тях. Просто се придава важността и заслуженото място на Човека във всичко това.
Както беше напомнил ntsk на трета страница от темата - всичко, цялата Еволюция на Съзнанието е заради човека- обикновения човек, каквито сме всички сега :!: :idea: Само дето това знание вече отдавна е изгубено и сетивата ни в днешно време са сериозно закърнели... :(
В тази връзка може би ритуала за който пише ntsk, е самото "раждане" на Атман в човека. Нали чрез Силата Кибела се ражда той - Атман е вътре в океана на Съзнание, който пък излиза от сърцето на Кибела...
А трите големи триъгълника показват действителността на Кибела и Бал в общия триъгълник (третия -със заобления връх), за да знае човека за двата пътя и двете действителности извън океана на Съзнание. Едната е така нареченото Царство Небесно, а другата е Реалността на Господ (т.е. Бал).
Така поне аз ги виждам нещата...

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: СКАЛНИТЕ МИСТЕРИИ край с. Ночево

Непрочетено мнение от time » 07 дек 2010, 15:02

Аз имам един въпрос… Защо според вас човекът е държал кристал в лявата си ръка?

Свободния Дух
Мнения: 497
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: СКАЛНИТЕ МИСТЕРИИ край с. Ночево

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 07 дек 2010, 17:29

Мисля, че е абсурдно да се търси някаква пропорционалност между човека и триъгълниците зад него, дори и да изобразяват масивните скални късове намиращи в непосредствена близост, защото в края на краищата това не е художествена картина, а рисунка носеща конкретно духовно Познание и като такава най-важното в нея е символиката, а не реалистичната правдивост на пропорциите. В тази връзка мога да кажа, че споделям обобщението направено от Jonathan в по-горния му постинг. ::up::
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

hri100
Мнения: 5
Регистриран: 30 ное 2010, 10:36

Re: СКАЛНИТЕ МИСТЕРИИ край с. Ночево

Непрочетено мнение от hri100 » 07 дек 2010, 21:30

Бих искал да споделя нещо, което видях миналия петък при едно ходене покрай река Душковица.
На адрес http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... 1334510927 съм качил някой снимки. Обърнете внимание на първите тридесетина. Според мен това е съоръжение не с естествен произход. Каменните блокове са доста правилни като паралепипеди, с идеални ръбове на места, високи от 3,50 до над 4,50 метра може би. Не може да е сцепен каменен блок, понеже повърхностите една срещу друга не се напасват. Поне два от блоковете са паднали- опитал съм се да пресъздам контурите, понеже шумата и гъстите дървета пречат на възприемане на формите от снимките. Може би единият е лежалот горе подпрян на останалите. Не правя аналогия с долмените- това е по-различно като размери, скален произход и т.н. Наоколо са пръснатите по целия рид десетки до стотици скални ниши - това е един от най-големите комплекси в Източни Родопи. На отделни скали по протежение на рида от около 2 км освен ниши има много други скални изсичания. В района на Жълтата пещера археологическа експедиция от 1978 година е установила наличие на древна обсерватория- засичали са равноденствие по заложени изсечени дупки-репери.
Пиша тук поради близоста на комплекса до скалния комплекс над село Ночево- само на около 3-4 км по права линия. Двата комплекса почти преливат един в друг- само липсата на скали по северния скат на Калето пречи да се види това. Но там има две три шарапани и кой знай какво още? Фигурите от темата почти сигурно не са случайно на това място и трябва да се разглеждат в контекста на много от нещата наоколо- поне тези, за които имат времева и смислена връзка. Но кой ще каже връзката между тях?
Още снимки от района: http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... 1334510927 - тук има и шарапаните, и от предишни скитания:
http://mechkovez.hit.bg/index_Dushkoviza1.html , http://dushkoviza.hit.bg/index_Dushkovi ... sTrip.html .
Разгледайте и останалите скали от албумитеда видим има ли други неща.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта