Медитация и… опитности III (3-ти самскарен пласт)

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Мнения: 2749
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Медитация и… опитности III (3-ти самскарен пласт)

Непрочетено мнение от sum » 28 окт 2010, 13:03

И така… третият пласт.

Нека припомня какво съм писал за самскарите.
Преди близо три години подчертах, че след като човек се запознае със знанието /интелектуалната медитация/ виждам три основни пътя. Първият води обратно до битието, вторият до Атман, а третият извън Океана на Съзнанието. Досега съм обяснявал за пътя, водещ до Атман. Разяснението на природата на самскарите, както и програмите, от които са изградени даде възможност на много от вас да експериментират със себе си и да видят резултата от плода на дейността.
Сигурен съм, че на света няма човек, който може да ви разубеди в преживяното…

Вече знаете, че първият и вторият пласт са изградени от строго определена информация, която е взаимосвързана с различна по обусловеност емоция. Третият пласт не прави изключение от това правило. Всъщност, възприятието на някой съфорумци относно пласта, е много точно. Той наистина е като твърда топка, в която ако се вгледаш, ще видиш, че в нея прозира Съзнанието Атман…
Нека сега ви споделя от какво е образуван...
Информацията, която изгражда твърдината на пласта се съдържа само в една единствена дума – ФОРМАТА!!! А емоцията, която е неделимо свързана с „формата” също се изразява в една дума… ОБИЧ!!!
Р.Ч.

galia
Мнения: 142
Регистриран: 26 юли 2010, 20:36

Re: Медитация и… опитности (3-ти самскарен пласт)

Непрочетено мнение от galia » 28 окт 2010, 20:49

Това означава, че обичта нанася точно толкова щети, колкото и агресията. И ако с отрицателните емоции не е чак толкова тудно да се справи човек, то с положителните не съм убедена, че е така. Все пак всички обичаме децата си, близките си. Благодарение на привързаността си към някого ( защото тази обич не е любовта, нали?) ние ще поддържаме този пласт непрекъснато (въпреки доброто си желание да го разрадим). С нетърпение очаквам да разбера как може да стане това, защото въпреки, че сега ми излежда невъзможно, зная, че все пак има начин.

sum
Мнения: 2749
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Медитация и… опитности (3-ти самскарен пласт)

Непрочетено мнение от sum » 29 окт 2010, 11:55

Здрасти, galia.
Да, точно така е… емоцията обич „нанася точно толкова щети, колкото и агресията”.
Всъщност виж подредбата от друг ъгъл – в първия пласт водещата емоция е агресията. Ако използваме езика на биоенергетиката можем да кажем, че в пласта преобладава изцяло Ин-енергията.
При втория пласт имаме емоция, образувана от „сълзи от радост, сълзи от болка”. Тоест тук имаме уравновесяване между енергиите Ин и Ян, а при това положение вече говорим за връзката st 0, където енергията е в равновесие.
При третия пласт стана ясно, че водещата емоция е „обичта”. А това е изцяло Ян-енергия…
Ако трябва да изразим запаметената емоция от трите пласта /чрез езика на математиката/, ще се получи едно диполно уравнение /вж. статията на Кръстьо Минев „Еволюционно развитие на дипол „Енергия”/.
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... aa777f6b44

Така.
Предлагам да обърнем повече внимание на изведената от мен дума „форма”.
Galia, знаеш, че живеем в свят, изграден от материални форми, а всяка една може да възбуди някакъв емоционален модел в нас, нали? Точно тази емоция, която изпитваме благодарение на сетивата /формата може да се види, пипне, помирише, вкуси и да се чуе, защото при сблъсъка между два предмета се поражда звук/ се утаява в третия пласт, като става причина отново и отново да търсим същото или сходно преживяване, за да бъдем щастливи, обичани или просто обичащи.
Ти подчерта, че обичта при теб е силно развита при децата ти… и това е нормално.
Но забележи, че, когато чистиш третия си пласт ти унищожаваш запаметената обич в теб, която си преживявала назад във времето към децата си, а не към сегашните ти деца…
Разбираш ли разликата?
Така че реално чистейки запаметената обич в пласта ти скъсваш със своето минало, което до голяма степен е предопределяло твоето кармично колело. Но това не означа ДА СПРЕШ ДА ОБИЧАШ!!! Напротив – след като унищожиш третия си пласт ти ще продължиш да обичаш… например децата си, но разликата е, че изпитаната емоция вече няма да има КЪДЕ да се запамети в теб.
Така е и при мен – аз не съм спрял да обичам… например народна музика, но разликата е, че при мен няма къде да се запамети преживяната емоция, защото нямам решетка. Така че аз също обичам и се радвам на живота такъв какъвто е... и съм много щастлив, защото не ми трябват обекти за това...
Р.Ч.

иво

Re: Медитация и… опитности (3-ти самскарен пласт)

Непрочетено мнение от иво » 29 окт 2010, 13:07

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
туй ще ми трябва време да го осмисля....... ::thinking::

bin
Мнения: 108
Регистриран: 04 сеп 2009, 14:55

Re: Медитация и… опитности (3-ти самскарен пласт)

Непрочетено мнение от bin » 29 окт 2010, 13:17

Като се замисля, живеейки в “свят от от материални форми” се привързваме към тях(обичта ни), а това е източник на обусловености, които държат нашия Атман в окови... :shock:
Искам да попитам sum, има ли разлика в практиките за чистене на самскари и какви са усещанията на физическо ниво?

ntsk

Re: Медитация и… опитности (3-ти самскарен пласт)

Непрочетено мнение от ntsk » 29 окт 2010, 15:51

На мен факта, че емоцията в третия пласт свързваме с „обичта”, много ми напомня за основната програма в системата на прошката, която в първата си книга sum е нарекъл „КОЙТО ОБИЧА”.
Извежда я след обяснението за 5-те програми на Лазарев, и новодобавените от самия него „вяра” и „надежда” (а тези последните две + „истината” на всеки, свързваме с втория самскарен пласт :idea: ).
Ще припомня част от текста в книгата:
„А ето и най-опасната програма към която могат да прилепнат човешките души. Програмата за прилепване към любовта се нарича: “Който обича”.
Какво имам предвид. На този свят всичко може да се обича. Могат да се обичат приятелите, къщата, парите, жената, мъжа, децата, животните, природата и т.н. Всяко едно любовно чувство, което бликва от дълбините на сърцето, когато е насочено към някакъв обект или субект, автоматично прилепва душата към най-опасната програма - “Който обича”. Проявената любов от всяко човешко сърце, първо трябва да се насочва към източника на тази любов или Бог. След като се насочи тази емоция наречена любов към Бога, едва тогава тя трябва да бъде насочвана към обектите и субектите в този свят. ...”
Останалото може да се прочете в главата „Системата на прошката”.
Но и друго ми направи впечатление. В тази глава sum говори предимно за начина на работа на ума и неговата обусловеност. Все още не дава пълното знание за самскарите. Един вид се представя тяхното въздействие върху ума - следствието, но не и коренът, който е самата причина. Ето защо молитвата за прошка – „Боже, прости ми че душата ми е прилепнала към който обича”, върши своята работа като изчиства модификациите на ума! Както Румен споделя по-нататък „по този начин се регулира кармичната структура на човека”.
Ето какво още пише sum на това място в книгата:
„Държа да подчертая, че има огромна разлика между това да обичаш и любовта. Насочената обич към обектите и субектите в този диалектичен свят веднага ще се превърнат в своята противоположност – омразата. Докато любовта не зависи от нищо. Тя просто се излива от сърцето и въобще няма нищо общо с модификациите на ума.”
Т.е. въпросните програми, чрез които „работи” човешкият ум в ежедневието, черпят своята „енергия” от информацията и емоцията във всеки от трите пласта на самскарната решетка!
Преустановявайки тези програми, всъщност ние можем да откъснем ума от влиянието на даден самскар. А по този начин можем да „изберем” и пренастроим за себе си по-подходяща действителност. И все пак, за да бъде човек напълно свободен, е нужно повече от това, а именно да унищожи самия корен, тоест самскарите и решетката в която се намират. А това вече не е регулиране /пренареждане/, а изчистване и унищожаване на Карма.

В случая вече би трябвало да е ясно, че коренът на програмата „който обича” е в третия пласт на самскарната решетка, образуван от информацията свързана с „формата” и емоцията „обич”. Унищожаването на този пласт ще преустанови влиянието върху ума на събраната емоция на обич и привързаност от предишните ни животи. И както sum много на място отбеляза, ние можем да продължим да обичаме, но вече няма да сме контролирани от въпросната емоция, защото Карма ще е унищожена /скъсването с миналото/. Ще е унищожена и решетката, което означава че изпитваната емоция /от настоящите форми/ вече няма къде да се запаметява, т.е. няма как да се превърне в нова карма.

Като обобщение ще кажа, че за мен най-фината емоция, свързана с привързаността на човека на „най-болезнено ниво”, се намира уталожена именно в третия самскарен пласт. От sum разбираме, че това е обичта и тя именно трябва да бъде превърната в безусловна любов. Така ще се освободи Чистата Любов, намираща се затворена в центъра на решетката.
Така унищожавайки информацията и емоцията в пласта, човек вече няма да има нужда от обекти и форми, за да изпитва щастието свързано с тях. Мисля, че sum много точно го е казал в последния пост – „аз също обичам и се радвам на живота такъв какъвто е... и съм много щастлив, защото не ми трябват обекти за това...
В едно съм сигурен, никак няма да е лесно човек да се освободи от този огромен кармичен товар!

galia
Мнения: 142
Регистриран: 26 юли 2010, 20:36

Re: Медитация и… опитности (3-ти самскарен пласт)

Непрочетено мнение от galia » 29 окт 2010, 15:58

Чудя се защо толкова заблудено подходих към факта, че трябва да чистим нещо положително. Всъщност аз изобщо не се замислих, че всичко е абсолютно същото както при първия и при втория пласт - целта е да унищожим решетката, а не да умуваме как да избегнем емоциите от настоящето. В крайна сметка дали са със знак ''+'' или със знак ''-'' , емоциите са си емоции и те създават тези ''закачалки'', за които се захващат разултатите от сегашните ни преживявания. Клетката на Атман все си е клетка (независимо от това дали е черна и ръждива или е розова на сърчица) и целта ни е да я унищожим. А като свършим тази работа най-накрая ще станем свободни. Това означава, че (тъй като няма да има нищо, което да ни създава кармични врзки с други хора) няма да имаме никаква основателна причина да се връщаме отново (т.е. да се прераждаме). Така, че като за последен живот, може би ще трябва изцяло да се отдаваме на всяка емоция, която ни завладее. Тя и без това няма да има къде да отиде. Е, това, разбира се, след като довършим решетката. Дотогава не ни остава нищо друго, освен да поглъщаме нови знания по въпроса.

novex
Мнения: 493
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Медитация и… опитности (3-ти самскарен пласт)

Непрочетено мнение от novex » 29 окт 2010, 16:31

Разбрах къде съм грешал
Sum ми отговори:
Все пак има нещо вярно в думите ти и то е, че „където има форма има и име”. Но това важи само за Ума, защото реално той дава имената. Например за шкафа мога да кажа, че е долап, нали? И двете имена /шкаф и долап/ обясняват формата
Това което грешах е че бърках Атман с Ума. Според мен, ntsk e прав за системата на прошката в първата книга. Досега Sum, обясни за Вярата, Надежда, Агресията, Истината, това което оставаше беше по задълбочено знание за последната програма "Обичта"
3 те пласта около Атман задържат Съзнанието в така нареченето имагинерно време като създават "изкуствено" съзнание от информация около него.
Когато Човек има решетки, всяка умствена модификация се записва съответно в опреленият пласт около Атман под формата на емоция. Програмата "Обич" в книгата е обяснена как действа
“Обичам” – това означава, че менталното ми тяло е в състояние на емоционално трептене /вид привличане
Тя действа така, че ума прилепва към това трептене. Понеже в Океана на Съзнанието, всичко е съзнание значи и емоцията е съзнание /програма/. Получава се закикляне на едно място. Когато нямваш решетка ти прости Си. Нямаш, допълнителен багаж /балтон/ от знание.

Друго което разбрах и според мен е много важно -почивката "Когато стигнеш до тук спри". Много е важно човек да си почива от знанието което е научил и да прекарва време без да чете. После ума някак си се утаява избистря, отделя нужното знание от ненужното Sum, беше го обяснавял накъде това из форума.
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

men
Мнения: 976
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Медитация и… опитности (3-ти самскарен пласт)

Непрочетено мнение от men » 30 окт 2010, 12:28

Формата е много широко понятие. Ние хората живеем потопени в свят от форми и сетивата ни ежедневно контактуват с тези форми. Умствените впечатления запечатват в третия пласт на самскарната решетка образа на формите и фината емоционална привързаност към тях наречена - обич. Обикновено търсим смисъла на живота в обичта, която погрешно наричаме любов, затова винаги трябва да правим разлика между обич и любов. Обичта е привързаност, и поражда обусловеност, докато чистата любов грее безпристрастно, безусловно. Ако обичта към даден обект се превърне в собственическо чувство или този обект се фетишизира става страшно. В тази ситуация за каква обич става дума, все едно е да вървиш по тънък лед и затова тази фина емоция наречена обич е толкова опасна. Така, че обичта като емоционална обвързаност към формите утаена в третия пласт на самскарната решетка оковава още по здраво нашата истинска същност. Отърване няма!
Когато унищожим информацията за формите и утаената емоция в третия пласт от самскарната решетка ще преустановим нашата кармична зависимост от материалните форми/обекти/ около нас т.е. те няма да предопределят живота ни От друга страна информационния поток за обектите около нас и емоцията свързана с ежедневното ни общуване с тях няма да има къде да се захванат и да обуславят живота ни занапред. При това положение можем да обичаме безпристрастно, любовта в нас ще изгрее с пълния си блясък и така можем да се наслаждаваме на всички обекти около нас без прилепване, без да сме емоционално зависими. Когато човек е независим … той просто е свободен.

sum
Мнения: 2749
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Медитация и… опитности (3-ти самскарен пласт)

Непрочетено мнение от sum » 31 окт 2010, 11:47

Bin:
Искам да попитам sum, има ли разлика в практиките за чистене на самскари и какви са усещанията на физическо ниво?
Здрасти, bin.
Разлика в практиката няма, когато се чисти третият пласт. Процесът на разграждане, който действа в самскарната решетка е един и същ. Само знанието за отделните пластове е различно.
Въпросът ти за усещанията е много интересен, защото при мен нямаше кой знае какви аномалии, когато чистех пласта си. Това лято двама мои приятели работеха по третия си пласт и мога да кажа за техните преживявания, защото са ми споделяли… Например характерното за единия беше, че по време на практиката горещи вълни заливаха тялото и то започваше обилно да се поти. В друг момент огромна мъка бликваше отвътре и сълзите просто течаха…
Я се замисли през този живот колко пъти си се притеснявал за роднини и приятели? Все пак това го правиш, защото ги обичаш, но къде мислиш, че се запаметява тази емоция?..
В третия пласт има сбор от чувства, които бързо сменят честотата си.
Например имаш дете, което много обичаш. Един ден, както си играе, то удря ръката си и тя започва да кърви. Обичта, която изпитваш към него в този момент се превръща в притеснение и болка, която буквално разкъсва сърцето ти, нали? Виждаш ли как обичта автоматично се превръща болка…
Мога да дам стотици примери от нашето ежедневие, когато при контакт с обектите емоцията обич се превръща в своята противоположност.
Да се замислим омразата какво е? Тя е само другата страна на монетата, наречена обич.

Така че, чистейки пласта си може да изпиташ раздиращи чувства, придружени със сълзи, но това не става при всяка медитация.

Другото характерно са взривовете в главата. Те се получават не само в медитация, но и когато си пред заспиване. При мен бяха често явление… Просто в ума ти може да избухне експлозия, която да те накара буквално да подскочиш в леглото. Не се притеснявай, защото Силата /кундалини/ прави това в теб. Не забравяй, че колкото повече чистиш самскарите си толкова повече разкриваш нейния потенциал. Тя е тази, която разбива закостенели мисли, идеи и възприятия, свързани с формата… а усещането в главата е взрив. Напълно възможно е да почувстваш подобен и в сърдечната област.

Да обобщя – емоцията от пласта е сбор от раздиращи чувства, свързани с формите, които сме обичали и обичаме.

Я се замисли, bin, какво ли ще стане с обичта, ако гледаш на детето си като на Атман? Всъщност може да експериментираш – седни да медитираш и се постарай да мислиш за рожбата си не като материално тяло /форма/, а като Атман, който е в тялото. Интересно ми е да разбера какво чувство ще бликне в теб, когато умът ти е насочен към Съзнанието, а не към формата.
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта