Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
riderman
Мнения: 205
Регистриран: 01 дек 2010, 21:17

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от riderman » 02 ное 2011, 10:45

Здравей,sss :)
Това,което споделяш е страхотно!
Най вероятно твоят Атман според мен си има име и форма,най вероятно си живял по времето на премъдрите(това е мое мнение).Това,че бодежите в сърдечната ти област продължават е неоспорим факт за това което Атман прави за освобождаването си!И при мен е така.Бодежите и при мен продължават както и при теб.
Знам че АТМАНА е татви и че ИМЕТО ги кара да си взаимнодействат по между си , но все пак АТМАНА чували ме когато му говоря?
Най-вероятно,защото много пъти и аз така съм говорил с Атмана в мен и имам усещането,че ме чува.И няма как да не е така,защото умът тогава контактува с него,а той от своя страна е част от Атмана. Дори само мисълта за него(или по скоро за мен защото аз така се възприемам Атмана,който съм),кара цялото ми тяло да настръхва.
Наскоро забелязвам че нещо се движи в главата ми като ме кара да ми настръхва или изтръпва косата,нещо като на системата на прошката това ме кара да попитам ,АТМАНА щом унищожава решетката от вътре дали и СИЛАТА продължава сама да си чисти самскарите отвън?Силата е част от нашата същност и тя се проявява в интелекта.Със сигурност Атмана чисти но не и силата,защото това става сама с молба към Господ и съзнателно насочване на силата само през сезона за чистене на самскари.Поне така си мисля.
Нещо и за чакрите ,през пролетта мисля че КУНДАЛИНИ се бе събудила,която като огнена змия се движеше от една чакра на друга и като спреше чакрата грееше като огнена топка за тенис на корт. Това загряване ми се получава много често дори когато не съм в медитация,най- често загрявани чакри са Анахата и Вишудка по нагоре не е ходила, сигурно заради умствените боклуци.Въпроса ми е това наистина ли е КУНДАЛИНИ и защо не се прибира при 1 чакра , а започва от там където е била за последно?
Тук аз не мога да ти отговоря,много компетентно.При мен също има загряване на чакрите,но това което казваш че не свръща обратно е сигурно защото неможеш много добре все още да го регистрираш.Според мен се връща и извървява пътят до чакрата,която усещаш че е загрята но подема на къндалини е на по финно ниво и затова не се усеща.Може и някой друг да даде мнение относно този твой въпрос,защото това са само догадки от моя страна.
И като за последно да попитам ,любимата ми поза за медитация е с кръстосаните крака , въпроса ми е ръцете къде трябва да бъдат на коленете или на друго място, аз си ги слагам на коленете да ама как да бъдат дланите ,накъде трябва да са обърнати?
:) Мисля,че няма кой знае какво значение как са ти обърнати дланите според мен.Дори аз в момента изобщо не мога да се задържа кой знае колко време в поза лотос защото не мие много удобно и повечето си медитации ги правя седнал с възглавничка зад гърба или на някое удобно кресло.А ръцете съм си ги слагал всякак(с дланите нагоре,надолу,с кръстосани пръсти) и не съм намирал разлика по отношение на това да зависи медитацията от това.
От една година съм във форума ,тогава научих за ВАС и за книгите на РУМЕН , доста неща прочетох и приложих в практиката ми и доста неща разбрах и преживях. Предобих опитност и пресътворих знанието за самскарите с техните бодежи. Ще продължавам да трупам познание за самскарите за да освободя БОГА на ЛЮБОВТА.....
Забелязах промяна в мен , вече неме вълнуват мачовете ,а преди какво беше..., играех еврофутбол всяка седмица а сега не помня кога бе за последно.Друго, голям фен бях на азиатските сериали имам изтеглени серий от преди година но неми се гледат вече. В началото на практиките бях много нервен , избухлив ,а сега съм станал спокоен неможе нещо даме ядоса вече така лесно.Как е при вас?

Единственото,което мога да направя е да се радвам за теб :sunny: Промяната настъпва при всички,както и при теб.Аз също много се промених всичко се преобърна почти на 360 градуса при мен.Винаги съм имал някакъв духовен импулс през живота си,но когато открих форума и започнах да се запознавам с познанието,и най вече когато започнах да практикувам практиките за чистене на самскари нещо отвътре започна да ме променя зашеметяващо бързо.Неменуемо не съм същия който бях преди. :D Навремето и аз гледах много сериали и филми,общо взето си губех и аз ценното време,защото не знаех,че един ден то ще бъде уползатворено в нещо по истинско и реално!Но ето,че всичко това е факт!Спокойствието се прояви и при мен.Най вероятно и към всички тук.С напредването в практиките и запознаването със знанието преоткрих една нова същност "Това което съм"
Мисля,че тук му е мястото да приложа един цитат на sum,който винаги ми е харесвал:
..........„Ти и Това ще станат тъждествени”..............
Когато това стане, тогава няма да има никакво значение за постигналия човек такова съвършенство - каква храна яде, дали практикува медитация или не, дали ще пие бира или не, полезното и неполезното ще се размият в Съзнанието… Тогава остава само удоволствието от преживяването, защото всъщност то е началото и края на човешкото щастие.
Смъртта става играчка, познанието пръчка.
По-тих от тишината и по-обикновен от простотата, този, който постигне Господната реалност, тук живее живот обикновен. Неразличим от другите по външност, съвършеният Човек извършва действия, които не пораждат семена в гърдите му.
Ако го погледнеш, ще видиш, че не се различава с нищо от другите. Когато хората се хранят и той се храни, когато те ожаднеят, и той ожаднява. Пръкне ли се желанието в умовете им, и в неговия ум се пръква.. но, разликата е, че в такъв Човек желанието не се запечатва в сърцето му, защото решетката от точки вече я няма. Хората не го знаят това… но, той го знае… и за това може да си позволи неща, които за другите са сигурна смърт.
Единствената разлика между него и другите е… разбиращия поглед и загадъчната усмивка, появяваща се от време на време върху лицето му.
Обича да се прави на глупав, за да е в тон с глупостта на другите. Това му поведение го уеднаквява с обикновените простосмъртни. Когато те плачат и той плаче. Когато те страдат и той страда. Обаче… момента, в който остане сам със себе си, той разбира съвършената игра на илюзията на Съзнанието.
…Като човешко същество е съпричастен с всичко ставащо около него… помага както може… но нищо не е в състояние да направи така, че да забрави Кой е.
Когато си поиска може да бъде „Ти”, когато си поиска може да бъде „Това”… Всъщност, само чрез материалното тяло „Ти и Това стават тъждествени”… а умът само осъзнава това.
Когато човек постигне тази единица /Ти и Това в едно/, мога да му кажа:
- Това Ти прилича…
Което пък веднага извиква възклицание в мен:
– Ега ти пича!..
/Румен Чорбаджийски/
Митака/Бургас :sunny:

men
Мнения: 962
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от men » 02 ное 2011, 13:55

sss каза:
Ще продължавам да трупам познание за самскарите за да освободя БОГА на ЛЮБОВТА.....
Здравей, sss!
Браво за упоритостта!
Ако ти е дадено името на Атмана по времето на Премъдрите, сега унищожавайки пластовете на самскарната решетка около сърцето си ти освобождаваш от оковите Атмана в теб!

Успех!

vergildido
Мнения: 105
Регистриран: 08 сеп 2009, 22:35

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от vergildido » 02 ное 2011, 17:43

Атмана чисти но не и силата,защото това става сама с молба към Господ и съзнателно насочване на силата само през сезона за чистене на самскари.Поне така си мисля.
При мен практиката продължава до 23.12 с активна молба към брахман и господ.Даже при практиката снощи съм се унесъл и пропуснах молбата за помощ към брахман.а направо директно към господ и от унеса ме изкараха бодежите в гърдите.Сега при практиките усещането разграждане на самскари започва по време на самата медитация докато преди трябваше да мине поне полвин час за да започнат усещанията.

sum имаш ли идея какво се случва при мен когато практикувам активно есента?дали разграждам решетката отвън или отвътре?

Dimitar
Мнения: 369
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от Dimitar » 02 ное 2011, 21:03

На няколко пъти изрично беше писано, че сега не му е времето за съзнателно чистене на самскари.
Кой каквото изчистил изчистил, останалото пак на пролет.

riderman
Мнения: 205
Регистриран: 01 дек 2010, 21:17

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от riderman » 02 ное 2011, 21:32

Така е vergildido Dimitar е прав.Това чистене може да ти докара само неприятности.Както стана и при мен.Ако си чел какво бях писал преди време.Ако си чел и sum какво беше писал за негова позната,която и тя чистела зимата самскари.Просто сега гадовете са много активни и могат да ти скроят такива номера,че да се чудиш от къде ти е дошло.Най добре не рискувай аз съм им ял попарата....

Поздрави!
Митака/Бургас :sunny:

vergildido
Мнения: 105
Регистриран: 08 сеп 2009, 22:35

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от vergildido » 02 ное 2011, 22:43

така е димитър по принцип си прав но както знаеш при всеки от нас процеса протича по различен начин.
Според sum няма проблем да продължа практиките до края на годината.Миналата година нямаше никакъв проблем.Но така е при мен.предполагам не случайно е писал да не се практикува есента и особенно зимата и без това количеството сила което преминава през слънцето не е достатъчно за чистене на самскари.

sss
Мнения: 13
Регистриран: 22 яну 2011, 16:24

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от sss » 03 ное 2011, 00:15

Здравей,Riderman благодаряти за споделената ти опитност и за откровеннитети отговори.Да си призная ,аз малко ти завиждам за близоста ти до БЕГЛИКТАШ,къде е са 30км къде са 230км.Но това няма никакво значение щом имаме познанието за океана на СЪЗНАНИЕТО и за неговите БОГОВЕ, за НАС и за всичко случващо и как трябва да го преодолеем и да достигнем до нашата свобода.Това е хубавото че можем даго правим навсякъде не само на БЕГЛИКТАШ ,стига да има тишина,спокойствие и комфорт от даденото място ,е малко по -бавно стават нещата ,но бавно ама славно.
Здравей,МЕН да наистина съм упорит и нищо неможе вече да ме спре, дори и жена ми която е против това.Само ще допълня думи на SUM " гласът на спомена те зове и ти го чуваш този вик в сърцето,няма как да не му обърнеш внимание, защото ТОВА СИ ТИ "

ntsk

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от ntsk » 03 ное 2011, 11:59

Има една много хубава българска поговорка за „който бърза”...
Вижте сега, щом sum на няколко пъти достатъчно ясно обръща внимание, че не е добре да се правят практики за чистене на самскарите след 21 септември, значи има защо!

Това, че имате бодежи в гърдите и през есента е друг въпрос, защото това вече е ЕСТЕСТВЕН процес. И по-скоро резултат. Оставете го да си се случва и само наблюдавайте. Да, възможно е Атман във вас да продължи да работи "отвътре" - той си знае работата.
Ето защо през този период оставете нещата да си се случват естествено.

Когато правите практиката за чистене на самскарите след 21 септември, когато не му е времето, кой във вас взима това решение?
Ами, Умът го взима!
А той все още е обусловен, така че не e добре да се правят експерименти и да се насилват нещата. Не се оставяйте на необмислени мераци да ви водят през това време. Това са сериозни работи и като гледам какво правите си мисля, че все още не сте имали сериозни сблъсъци с ТЕ.
И това ще дойде, но когато му е времето.

Хубавите неща се постигат и случват естествено, с търпение и спокойствие. И с дисциплина. Но тя не е наложена, Знанието я изгражда във вас. По-важно от количеството, е качеството на практиките!
Ако някой реши да практикува чистене на самскари през есента и зимата, трябва да знае, че това си е на негова отговорност. Не че ако си изпати никой няма да му помогне, но трябва ли да се стига до там?
Ако все пак през този период нещо ви тласка отвътре, в текста „Писанието” е записано какво да правите. Преоткрийте го.

Поздрави!

makaveli
Мнения: 110
Регистриран: 31 дек 2010, 16:31

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от makaveli » 03 ное 2011, 20:51

sss написа:стига да има тишина,спокойствие и комфорт от даденото място
Здравей, sss.
Ако искаш пробвай някой път когато е шумно/според мен така се засилва концентрацията/. :D
За комфорта съм съгласен...

psp
Мнения: 30
Регистриран: 05 авг 2010, 12:27

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от psp » 31 яну 2012, 16:14

Здравейте,
От „доста” време съм регистриран във форума, писал съм няколко коментари дето са „ни в клин ни в ръкав”, но това е така, понеже не бях много наясно каква е „темата”. Попаднах тук „случайно”, воден от желанието си да открия обяснение на това което постоянно се върти из главата ми като една голяма въпросителна. Прочетох двете книги, първия път беше на бързо, втория път беше по – бавно и с опит за разбиране на написаното. Надявам се, че желанието ми да вникна и разбера всичко, ще ми е от полза по пътя към разбирането. Бих искал да споделя как разбирам нещата до този момент (говоря за себе си, за моето разбиране) за да си направя изводи дали съм на прав път. Молбата ми е някой по-напреднал, ако има желание да се занимава с мен, да ме корегира ако е необходимо.
Решетката от самскари се оказва причината да се въртим постоянно в прераждания. За да се спре това, тази решетка трябва да се изчисти и съответно да се премахне. Което отваря пътя към действителността, където всъщност ни е заложено да достигнем. Така, като за начало, трябва да започна чистенето на самскарите, прочетох за трите начина и не мога да преценя кой от тези начини да избера. Бих искал да спомена, че никога не съм се занимавал с йога и това за мен е напълно непознато. Нужно ли е да прочета литературата ползвана при написването на „Ти си Това 1” и „Ти си Това 2 - Разбирането” или е достатъчно написаното в тези книги? Може би задавам странни въпроси, но в момента съм както се казва в първи клас по този „предмет”. До сега, когато се е говорело за богове, асоциацията ми винаги е била с нещо Висше, а вече разбирам, че това са определени видове съзнания, които активират определени видове енергия. Т.е. това са неща които съществуват и по никакъв начин не са нещо повече от нас (съзнанията ни) като изключим нашето ограничение създадено от самскарите. До колкото разбирам, няма как да се установи дали душата е дарена или е заета и поради тази причина се налага след като изчистим самскарите, чрез медитации да се свържем със съзнанието Брахман и да поискаме името си на Атман. Ако имаме такова, следва да го използваме за да излезем от океана на съзнанието и време пространството и да се слеем с Господната действителност. Ако нямаме име на Атман, трябва да знаем че имаме възможност да бъдем въздигнати чрез светлозарният облак.
Опитах се да синтезирам възможно най-кратко това което съм разбрал.
Прочетох голяма част от раздела „Многолог” но не намерих да е писано дали може по време на бременност да се чистят самскари?
Не ми се смейте много *hihi*

Чета този форум не защото е нещо по-различно, а защото единствено тук намерих това което търсех.
Предварително благодаря!
Поздрави!

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост