Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
vergildido
Мнения: 105
Регистриран: 08 сеп 2009, 22:35

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от vergildido » 10 апр 2011, 17:18

мерси за отговора bin спести ми бая търсене знаех че ти беше описал подобна опитност.
днес усещам 5 чакра точно между първия и втория шиен прешлен

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от Jonathan » 10 апр 2011, 18:14

Astronomer написа:Благодаря за уточнението Jonathan. Аз искам първо да правя Пресътворяване. Що се отнася за Силата, която създава пластовете мисля, че разбрах за нея.
Накратко имаме 5 татви, от които е съставен Океана на Съзнанието (Непроявения Бог). При контакта м/у татвите се натрупва и акумулира енергия в точка, от която се раждат всички проявени пластове. В тази точка се акумулира Силата (за която става въпрос и чрез която пресътворяваме). Тази акумулирана енергия се самовзривява и се раждат пластовете. Първият създаден и ограничен пласт е Шива и неговата Сила Шакти. Т.е. Силата е Шакти, която създава световете. Така ли да го разбирам?

Въпросът ми е с какво име да се обръщам към тази Сила, пресътворяваща информацията в самскарите ми?

П.С. И още един въпрос. Първоначалните татви, от които се ражда всичко проявено от кого са създадени? От Господ ли?
Astronomer, не е точно така, както пишеш. Обратното е -силата се самозатваря и акумулира в себе си в точка:
sum написа:Вече знаете, че в океана на Съзнанието съществуват пет основни енергии-вълни, наречени от индусите с името татви. В един от постовете си уточних, че при контакта между татвите се отделя енергия, която се разпространява в целия океан на Съзнанието. Тази енергия не се губи, а се натрупва. Така от тази натрупана енергия, се „ражда” Сила, която при своето движение създава огромно напрежение в океана на Съзнанието. С увеличаване на напрежението, татвите променят вече създадената Сила и правят така, че тя да се акумулира в себе си. Колкото повече се увеличава напрежението в океана, толкова повече Силата се самозатваря... като по този начин започва да се концентрира върху точка.
Когато, свиването стигне връхната си степен, тогава енергията се самовзривява в точката и така от нея се ражда проявеният аспект на Непроявеният Бог.
По принцип е добре есенно-зимния сезон да наблягаме на четенето, а на пролет да действаме , т.е. да разграждаме самскарите. До колкото разбирам ти все още не си си изяснил за себе си към коя сила да се обръщаш, което със сигурност ще даде отражение и на практиките ти.
Най-важното от всичко е да можем да правим разграничение когато се говори за Брахман, когато се говори за пласта Шива, за Силата в Шива, за океана на непроявения, за Силата в него, за действителността извън океана, за силата там и съответно източника й - Господ.
Всичко е обяснено от СЪМ много подробно на този адрес:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 85d85051d6
Прочети го внимателно (това е описанието на Силата в океана на Непроявения Бог и създаването на Крешака). Обърни внимание на всяка една думичка, защото нищо не е излишно в този текст. Ето например:
"Така се създава ограничение за новия пласт на съзнание, който е обожествен от древните с името Шива. След като Богът се роди, Силата изпълва неговото пространство и може да се каже, че е станала едно цяло с него. Ето тази Сила /която вече е в Шива/ носи името Шакти…
Татвите не прекъсват своята „работа” в пласта /Шива/, напротив, те продължават своя татвичен път с тази разликата, че новосъздадената енергия има друга честота на трептене, различна от своята изначална вибрация
."

Силата на Шива си е сила на Шива (някои я наричат Шакти), а силата на Непроявения Бог си е сила на Непроявения Бог. Шакти е проявление на Силата на Непроявения. Т.е. първичната Сила в океана е "по-голяма" от Шакти и ако искаш я наричай Пара-Шакти или пък "майка", или както решиш, важното е разграничението.

...И разбира се Силата на Господ (Бал) пък е съвсем различна от всичко описано дотук и се намира извън Океана на съзнание.

Astronomer
Мнения: 143
Регистриран: 04 фев 2010, 09:40

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от Astronomer » 10 апр 2011, 18:55

Да, мисля че правя разграничение м/у двете сили. Все пак едната произлиза от другата, по-голямата. За това попитах с какво име да я назовавам Силата на Непроявения Бог. Иначе разграничението го има. Шакти си е Сила на Шива, който пък е производен на Силата на Непроявения Бог, която в случая трябва да помолим да ни помогне.
Иначе за практиките засега ги правя с молби към Господ. Ако продължа по този начин не виждам какво ще се отрази на практиките. Би трябвало да се отрази, ако използвам друга сила. Но мисля че няма да има нужда. Защото така или иначе и при Пресътворяване и при Унищожаване на самскарите пак ще се излее Любовта, което е и една от целите преди сливането на отделните форми на съзнания в нас.
Стенли


palominno
Мнения: 4
Регистриран: 22 авг 2010, 10:48

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от palominno » 10 апр 2011, 22:35

Привет на всички които са тук , реших да разкажа как протича чистенето при мен. През миналата година практиката ми беше малко и освен приятно чувство и топлина в гърдите не усещах кои знае какво. Имам впечатления ,че ако вниманието на човек е насочено в което и да е място-било то и пръстите на краката или лакътя то започва да усеща там какво ли не.Поради този факт някаква част от мен беше резервирана към изводите от практиката ми ,като не исках да си създавам представи за нещо което ми се иска но може и да не е.Междувременно посещавах 10 дневен курс по випасанна медитация. Там се говори също за самскарите макар и на по плитко да речем ниво.След това бях на шаманско митоте. Няма да обсъждам какво се случва там,и понеже които не е ходил не знае нека не реагираме неадекватно. Там видях какво са самскарите ,не можах да видя решетката.Видях всички маики ,баби стринки и така мнного поколения назад как ги нося и тях. Всичката закостенялост. Както и да е..да не се отплесвам. От тогава усещам в гърдите си топлина,която мога да засилвам. Изравнявам се с Брахман като просто спирам да се притеснявам.прекратявам всякакво притеснение и ставам друг. Пак съм аз но не по обичаиния начин. Като насоча вниманието си в гърдите имам някяакво усещане все едно гледам навътре в кладенец.Когато отправя молбата към Господ винаги минават няколко минути в които нищо не се случва ,даже се отплесвам и после започвам да усещам изтръпването и все едно някои вади корени от пръст,само беднъж беше доста силно а като цяло умерено. Някакъв глас,да речем висшият ми аз една вечер ми каза,че ако не престана ще умра, наистина помислих ,че ще получа инфаркт. Игнорирах го и продължих,сигурен съм ,че блъфира понейе се разпада. В ежедневието ми се случват съноподобни неща.Например след практика на село разсеяно си мислех ,дали съм накъсал вече пласт и тогава нещо в мен все едно се усмихна и там където гледах погледа ми се фокусира и това беше отвън на прозореца скъсана мрежа против комари която се вееше на парцали от вятъра. Вчера докато работех(работата ми е творческа) ми хрумна да помоля Брахман да се подравним като вибрация и после забравих и така си работех.В един момент забелязах необичаина бистрота и маниер на собствените си движения и съвсем изгубих представа за времето. Разбрах някак си...,че истинското творчество което те обновява във всеки един момент е също начин за доизчистване. Може някои неща да съм ги изкривил вече,но реших да пиша. Само дето много ме налазват в сънищата някакви паразити. Даже и да ги хвана в крачка в два поредни съня,пак намират начин до сутринта да ми натрапят някакви неща които съм доста убеден ,че не са мои. Това е за сега,че стана бая есе :)

ntsk

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от ntsk » 11 апр 2011, 16:06

Astronomer написа:П.С. И още един въпрос. Първоначалните татви, от които се ражда всичко проявено от кого са създадени? От Господ ли?
Ето тук има едно интересно обяснение на sum, което ще ти е полезно в случая:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... &start=170

Sum написа:
"Представи си, че на определен терен очертаваш място, в което създаваш един гьол. После в него пускаш пет вида енергийни съставки, които започват да си взаимодействат и създават Сила, която пък създава Крешака. Както знаеш в Крешака се създават боговете, материалната вселена и т.н..
За твоето разбиране „всичко” се изразява в създадения Крешак и гьола /Океана на Съзнание /, и ти ги уеднаквяваш като част от Господ.
Това уеднаквяване не може да се приеме поради простата причина, че има разлика между човека и гьола, както има разлика между Господ и Океана на Съзнание.
Така че, Господ не е „съвкупност от всичко”, защото е различен от Съзнанието."

vnanev
Мнения: 46
Регистриран: 25 дек 2010, 15:45

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от vnanev » 12 апр 2011, 09:54

Според мен, а и такова е усещането ми, колкото повече унищожаваме самскарите и колкото по се доближаваме до Атман, толкова повече започваме да осещаме активацията на чакрите и събуждането на змийската сила( кундалини). Това според мен е процес, който се активира автоматично с практиките ни.

makaveli
Мнения: 110
Регистриран: 31 дек 2010, 16:31

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от makaveli » 12 апр 2011, 13:45

Да Vnanev така е.
Цитирам Sum по памет-това което хората не знаят е че колкото повече чистят/унищожават/ самскарите си толкова повече освобождават другата сила в себе си а именно кундалини/която е свързана с друга форма на съзнание в човек-самосъзнанието.Тоест при чистенето на самскарите се увеличава силата на кундалини по естествен път. ;)

novex
Мнения: 467
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от novex » 15 апр 2011, 23:32

Не знам дали си внушавам, вероятно не, но при мен бодежите почнаха преди седмица в сърцето :) Чуството е че някой те боде с тъпа дебела игла :). Днес усещах това в продължение на няколко часа.

В тази връзката ми хрумна една теория. Вече знаем от sum, че формата на океанът на Съзнанието е капковидна, знаем и какъв е символа за сърце известен в цял свят, знаем и че Атман се намира в сърцето, следователно според мен символът приет за сърце /любов/ по цял свят отново е "сбъркан"
Не знам дали го обясних правилно, но символа за сърце би трябвало да е "капката". Поне по логично е, според знанието ни от форума. :). Качвам една графика. Както се вижда от фиг.4, сърцето повече прилича на формата на океана на Съзнанието-капката, отколкото на символа на фиг.2. Тази двойсвеност в днешният символ за сърце, според мен, можем да е свържем с излишното в Крешака.
Прикачени файлове
okean_simvol.jpg
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Медитация и… опитности I (самскарна решетка и 1-ви пласт)

Непрочетено мнение от Честит Българин » 16 апр 2011, 11:08

Здравей, novex,

Хрумването е страхотно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ::a-a-a:: ::a-a-a:: ::a-a-a:: ::a-a-a::
Асоцияциата е страшно сполучлива!!!!!!!!! :IP :IP :IP

Да! И излишното в Крешака мисля, че много успешно !!!!

Браво! :[)]I: :applause: :[)]I: :applause: :[)]I: :applause:

Много ми хареса!!! *tochno taka* *tochno taka* *tochno taka*

Успех!

Честит Българин

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 3 госта