Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

Непрочетено мнение от sum » 24 дек 2008, 10:54

Ето знанието за създаването на Боговете в океана на Съзнанието /Непроявеният Бог/.
Ще ви представя това древно, забравено в днешно време знание по максимално достъпен начин, за да бъде разбрано от всички търсещи хора.
Реших да използвам рисунки, направени от мен, защото чрез тях лесно ще видите Господното сътворение такова, каквото е. Вече знаете, че в океана на Съзнанието съществуват пет основни енергии-вълни, наречени от индусите с името татви. В един от постовете си уточних, че при контакта между татвите се отделя енергия, която се разпространява в целия океан на Съзнанието. Тази енергия не се губи, а се натрупва. Така от тази натрупана енергия, се „ражда” Сила, която при своето движение създава огромно напрежение в океана на Съзнанието. С увеличаване на напрежението, татвите променят вече създадената Сила и правят така, че тя да се акумулира в себе си. Колкото повече се увеличава напрежението в океана, толкова повече Силата се самозатваря... като по този начин започва да се концентрира върху точка.
Когато, свиването стигне връхната си степен, тогава енергията се самовзривява в точката и така от нея се ражда проявеният аспект на Непроявеният Бог. Този проявен аспект всъщност, е вече отделен пласт на съзнание, който съществува в океана на Съзнанието. Представете си го като съзнателна хомогенна маса, изпълваща малка част от целия океан. Ето как изглежда всичко казано дотук на рисунка:
1.jpg
Виждате как от черната точка /след самовзривяването/ татвите се разгръщат около своя център /в случая това е точката/ и оформят подобие на граница. Така се създава ограничение за новия пласт на съзнание, който е обожествен от древните с името Шива. След като Богът се роди, Силата изпълва неговото пространство и може да се каже, че е станала едно цяло с него. Ето тази Сила /която вече е в Шива/ носи името Шакти…
Татвите не прекъсват своята „работа” в пласта /Шива/, напротив, те продължават своя татвичен път с тази разликата, че новосъздадената енергия има друга честота на трептене, различна от своята изначална вибрация.
В този енергиен водовъртеж, татвите, при контакта помежду си, променят Силата /Шакти/ в енергийни кълбовидни структури, които излизат на талази от Шива и се спускат надолу като образуват форма много подобна на… чепка грозде. Ето как изглежда този процес:
2.jpg
Обърнете внимание на черната точка отдолу. В нея Шакти акумулира цялата своя енергия от вече образувалия се пласт Шива. След като Силата се свие в себе си, енергията отново се самовзривява и така се създава вторият пласт в океана на Съзнанието.
3.jpg
Тук се вижда, че има създаване на втори пласт на съзнание в океана, което вече носи името Пара Брахман или по друг начин казано, това е Висшият Разум. След като Богът се роди, татвите отново продължават да променят Силата, в кълбовидни форми.
На рисунка картината изглежда така:
4.jpg
Ето, че вече и третата зародишна точка се появява, чрез която ще се създаде третият пласт на съзнание. Раждането на Бога става по същия начин, както предходните два. Този пласт вече е центърът на Любовта. Древните са го обожествили с името Вишну.
5.jpg
След като татвите маркират границите на Вишну, завършената картина, на трите основни божества Шива, Пара Брахман и Вишну, изглежда така:
6.jpg
Силата досега извършваше движение в посока надолу, но след създаването на третия пласт, тя поема в посока обратно нагоре към Пара Брахман.
Тази рисунка ще ви даде най-точна представа за това движение:
7.jpg
Интересното в този случай е, че Силата отново се акумулира в точка и вече виждате, че тя се намира в центъра на Пара Брахман. По същия начин енергията се самовзривява и така от тази точка се ражда шестоъгълната форма на бога… Брахман.
Погледнете рисунката на фиг.1
8.jpg
8.jpg (23.9 KиБ) Видяна 29711 пъти
Ето, че вече стигнахме до Брахман /шестоъгълникът/.
На фиг.2 съм представил движението на татвите и раждането на следващите центрове, намиращи се в бога Брахман.
В първата рисунка /фиг.2А/ показвам, какво е движението на облачната енергийна маса и концентрирането й в нова точка. Това движение на Силата създава свещения звук АУМ.
Следващата рисунка /фиг.2Б/ пояснява, че точката, се разделя на три! Т.е., след самовзривяването, Силата образува три нови точки и вече ясно се вижда, че те се намират пак в шестоъгълника /Брахман/.
След това разграничих новообразуваните точки в три отделни рисунки, за да покажа коя какво съдържа и какво знание дават както за бога Брахман, така и за човек.

Първата точка /фиг.2В/ съм я нарисувал в средата на елипса, в която 16 прави линии се пресичат. Правите линии са всъщност 16 Звездни човека, които представляват интелекта на бога Брахман.
В нас, хората, интелектът е представен с думата будхи. Всъщност, това е чакрата сома.
Втората точка /фиг.2Г/ представлява Силата, която всъщност е „Аз”-ът на Брахман. Чрез този „Аз” той се осъзнава като индивидуалност и по този начин се разграничава от другите богове. Стрелките около точката представляват връзката на Брахман с четирите посоки на света.
В човек, същата тази точка /фиг.2Г/, вече представлява нашето персонално Его!
Его-то се намира в чакрата манас и се проявява тогава, когато активната мисъл е в пряк контакт с материалните обекти, намиращи се в четирите посоки на света. След контакта с формите, мисълта натрупва всякаква информация в чакрата манас. А информацията е знание, чрез което се храни нашето Его. Затова и Его-то ни при различни случаи е винаги различно.., и в такива ситуации при едни хора ще е по-раздуто.., при други не дотам… Както въздухът под налягане надува балона, така и частичното знание раздува Его-то.
Третата точка /фиг.2Д/ е мисълта на Брахман. Този Бог вече носи името... Вират.
Вират е самата точка и в неговото пространство /двете листенца/ има още 18 Звездни човека.
При нас, същият ментален Бог, представлява двуцветен лотос… или това е чакрата аджна. В центъра на тази чакра е коренът на мисълта. В двете листенца около този център пък се крият психичните енергии.

Ако сте обърнали внимание дотук Силата /Шакти/ образува само енергийни съзнателни центрове – тези на Шива, Пара Брахман, Вишну, Брахман /с неговия интелект и Аз/ и Вират. Все още нямаме материя. Преди тя да се създаде, друго интересно става в Пара Брахман. Ето го:
9.jpg
От рисунката се вижда как Силата излиза от Брахман и достига както до Шива, така и до Вишну. Получава се татвично движение в затворен кръг.., а центърът, откъдето тръгва това движение е Брахман.
Не знам кога и след колко време.., но следваща рисунка говори сама по себе си за това, което става по нататък…
10.jpg
Брахман започва да се разделя!.. Както ДНК-структурата се разделя на две еднакви части, така и шестоъгълникът започва да се разделя на две.
След това Силата започва да образува отделните части във втория шестоъгълник по абсолютно същия начин, както в първия. След като Вират се роди и Силата завърши своето творчество в него.., чак тогава се получава ново деление в Пара Брахман.
Вижте го на рисунката:
11.jpg
Вече е ясно, че дотук Брахманите станаха общо четири.
Този цикъл на деление продължава дотогава, докато Брахманите не изпълнят цялото пространство в Пара Брахман. Ето как изглеждат отделните богове в своя завършен вид:
12.jpg
Татвичната енергия се явява като обединително звено между различните пластове на съзнание. Тя никога не се губи. Силата, която е създадена от нея, присъства във всеки пласт /Бог/ по различен начин.
След като в Пара Брахман всички ментални богове се създадат /Вират/, едва тогава започва да се оформя структурата, чрез която ще се роди материалната Вселена.
Ето как изглежда това:
13.jpg
На фиг.1 съм представил Силата как отново се събира в точка.., от която ще се роди... бъдещата материалната Вселена.
Фиг.2 изобразява очертаването на границите и раждането на самата Вселена.
На фиг.3 показвам неделимата връзка между Висшия Разум с всички богове в него и Вселената, със своите 960млрд. галактики. Така този пласт /Бог/ става едно неделимо Цяло с материята!

В следващата рисунка представям завършения вид на съзнателната „конструкция”, сътворена от татвите:
14.jpg
Фиг.1 представлява завършената форма на трите основни Бога - Шива, Пара Брахман /със своите богове и материална Вселена/ и Вишну.
На фиг.2 съм изобразил същата съзнателна „конструкция” само че погледната отгоре.

…Едно време Премъдрите са наричали цялата тази активна съзнателна „конструкция” с думата… КРЕШАК!!!
Крешакът никога не е статичен..., затова във фиг.2 основните три пласта ги разместих, защото исках да подчертая неговото движение. Както медузата се движи във водите на нашето Черно море, така и Крешакът се движи в океана на Съзнанието.

Ето... това са споделяли Премъдрите на хората, които са живеели около тях... в онова далечно време!..
Това е загубеното знание за Боговете и Вселената!
Р.Ч.

иво

Re: Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

Непрочетено мнение от иво » 05 яну 2009, 12:19

Значи такава била работата… Много ми е познато това име Крешак но не мога да си спомня , от къде ми е познато. :roll:
Защо използваш sum имената на индийските богове? Сигурен съм , че Премъдрите преди толкова хиляди години са използвали други имена за обозначението на пластовете.

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

Непрочетено мнение от sum » 06 яну 2009, 13:09

Здрасти, Иво.
Така е… прав си! Премъдрите в онова древно време са използвали други имена за обозначение на пластовете в Крешака. В днешно време не мисля, че е от кой знае какво значение как ще наречем например първия пласт… дали ще е Шива или Шенко… все тая.
В многолога по втората книга уточних, че имената на боговете нямат никакво значение спрямо тях. Те имат значение за нас, хората.
Понеже и в двете книги използвам трите основни бога /Шива, Брахман и Вишну, чрез които обяснявам структурата на Съзнанието в човек/, затова реших да приложа тези имена и към пластовете в Крешака. Защото първо са познати и второ, чрез тях разясних нещо много важно - "раждането" на т.нар. богове.

Забележи изходната позиция в познанието за Крешака - боговете се "раждат" в океана на Съзнанието от татви и са активни съзнания. Никой човек не трябва да отрича тяхната Сила и Мощ (аз ползвам стария термин за сътворението - сила, а не новия бог или господ), но и никой Бог не може да отрича твоята Сила и Мощ! Защото специалното при нас, човеците, е, че в нас има заложена ДРУГА СИЛА, за която боговете могат само да мечтаят… Тази Сила може да ни изведе извън океана на Съзнанието и се „крие” в Атмана, който си! Веднъж излязъл… ти ще видиш друга действителност! /както делфинът, който живее в морето може да види брега, така и Атманът, живеещ в океана на Съзнанието също може види брега/
Боговете не могат да „излязат”.., но ти можеш! Крешакът не може да си „подаде главата” извън океана на Съзнанието, защото това ще го убие! Но ти можеш да го направиш, просто защото е заложено да бъдеш такъв!..
Жалко е, че това не се разбира от днешните хора.., защото, ако бъде правилно разбрано това, което пиша… със сигурност вече по друг начин ще гледаме на човеците и боговете. Тогава ще изчезнат и различията между нас… Няма да има спорове за това - кой Бог е по по-най.., няма да има „в името на бога направих това…”, няма да има „Бог ми каза и аз го наказах…”, няма да има свещени войни и джихад.., няма да има богохулства, поклонения, молитви, ритуали, кръщенета, молебени, причастия, свещени предмети и всякакви други реликви, които побъркват в днешно време хората…
Когато това стане.., т.е., когато бъде Разбрано.., едва тогава ще бъдем ЧОВЕЦИ!...
А дотогава ще сме само раби Божии, молещи се по пет пъти на ден, които уважават и почитат чрез СТРАХ своя Бог.., и всеки духовник ти казва, че никога няма да бъдеш този Бог… Защо /?/, защото някой им е втълпил в главите, че той е Създателят, а ти си Създаденото… и като такъв хич не си и помисляй да бъдеш нещо друго.
Ами какво ще стане, ако някой ден се разбере, че и боговете са Създаденото?.. С две думи, че с нищо не са по-различни от теб. Дори нещо повече - че те са отделни и независими пластове в Крешака.., докато ТИ ги обединяваш в себе си в ЕДНО!!!
Заради това Човек властва над тях, а не обратното!
Това трябва да се Разбере!
Последна промяна от Anonymous на 06 яну 2009, 16:09, променено общо 1 път.
Р.Ч.

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

Непрочетено мнение от time » 06 яну 2009, 14:41

Хм...
Въпреки, че го знаех, така в прав текст нещата изглеждат по друг начин...

Боговете добре, а Господ...?

ntsk

Re: Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

Непрочетено мнение от ntsk » 06 яну 2009, 15:45

Много "силен" текст, sum!
И наистина "Това трябва да се Разбере!"...

За пореден път се убеждавам колко коварен е бил замисъла на този, който е в основата на "причината за злото"/това, което е в повече/ в океана на Съзнанието.
Нещо като "разделяй и владей"...
По времето на Премъдрите, хората раждайки се, са получавали името на своя Атман, с времето са развивали своите умения и са постигали целостта си като Атман. Те са имали тази сила като даденост/дар от Господ/. Първо, имали са избора да я развият и второ, трябвало е чрез тази сила да се разграничат от пластовете в Крешака и после от Непроявения. Другото, което им е оставало, е било да преживеят връзката си с Господ, като се роди нероденото в тях - Великия Свидетел и така да преживеят тази действителност - "съм".

А какво виждаме сега? Ами нещата са такива, че истинската ни същност не може да се "събере", защото е "пръсната" в трите пласта, а там не стига че е под властта на Боговете, ами и други съзнания действат върху нея. Пуска ли се лесно "мръвката"? Кой ще те пусне да си отидеш току тъй... нали си го хранел досега...
Лошото е, че и самите Богове, разглеждани като активни съзнания - пластове, нямат пряко отношение към случилото се. Те просто са заставени да "действат" при подобни условия. Все пак да не забравяме, че причината за безпорядъка е дошла отвъд Океана и няма как Боговете да променят нещо.
Така ние като съзнания оставаме подчинени, без способността и знанието да преживеем своята цялост. Въртейки се в един безкраен цикъл от прераждания, продължаваме да се лутаме в Океана, без да знаем за Истинската си същност.
Жалко е наистина...

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

Непрочетено мнение от sum » 06 яну 2009, 16:18

В многолога по втората книга споделих, че не мога да пиша за Господ, защото Той не е Съзнание. Затова няма начин да говоря или пиша за него. Мога да направя друго - чрез акростих ще ви дам най-близката /като смисъл/ представа за Него.
Г - големият
О - огън
С - сега се
П - пали
О - отвъд
Д - душата

Не бързайте със заключенията... Оставете това знание да се уталожи във вас... Мислете...
Р.Ч.

men
Мнения: 963
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

Непрочетено мнение от men » 06 яну 2009, 18:09

В многолога бях цитирал този стих от Евангелие на Тома:
67. Този който знае Всичко, И НЕ ПОЗНАВА СЕБЕ СИ е пропуснал всичко......!
Направи ми силно впечатление защото в стиха се говори за знание изобщо и за познаване на себе си. Но какво по точно трябва да познаваме в себе си?
Ако приемем, че написаното в библията е вярно, а именно:
Битие 1:27 И Бог Създаде човека по своя образ…
Веднага трябва да си зададем въпроса – Кой Бог? Въпрос по който много се спекулира и затова трябва да разграничаваме боговете…Висшият разум/Парабрахман/, Богът на Любовта/Вишну/, Самосъзнанието като Бог/Шива/.
Вече знаем за океана на съзнание /Непроявения Бог/ в който плува Крешака, знаем как са създадени божествата или отделните пластове на Крешака /Парабрахман, Вишну и Шива/.
И опознавайки себе си откриваме, че Боговете Брахман /Ума/, Вишну /Любовта/ и Шива / Самосъзнанието/ са в неразривна връзка само в Човека!
От тук идва уникалността на Човека, и за ”другата сила”, която притежава
„за която боговете могат само да мечтаят”! Боговете Брахман, Вишну, Шива не могат да излязат извън океана на съзнание/Непроявения Бог/ те самите са отделни образи на Непроявения Бог .
Но само Човека със силата на Атмана който Е и с разбирането на това, може да излезе извън океана на съзнание!
В Псалм 82:6 пише: Аз рекох: Богове сте вие.Всички сте синове на всевишния.
Така, че има богове и Богове…има Човеци!
А който иска да вярва, че е раб Божий нека вярва…

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

Непрочетено мнение от time » 07 яну 2009, 14:12

Така... В човека е заложено да събере Боговете в себе си. Но не трябва ли, за разлика от Крешака, в човека да има заложено още нещо, което да му позволява да диша „въздуха” извън „водата” океана на съзнанието?
sum написа:Крешакът не може да си „подаде главата” извън океана на Съзнанието, защото това ще го убие! Но ти можеш да го направиш, просто защото е заложено да бъдеш такъв!..
Нали опознаваме себе си...Да знаем какво можем, за да се опитваме да го постигнем!

ntsk

Re: Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

Непрочетено мнение от ntsk » 07 яну 2009, 14:41

Крешака обединява в себе си трите прояви /лица/ на Непроявения.
Излизайки отвъд Крешака ние ставаме едно с Непроявения, тогава разбираме за еднаквостта между нас като Атман и Непроявения Бог, т.е. "Ти"/като Атман/ става тъждествено с "Това"/Непроявения - Океана на Съзнанието/.
Sum описа в Многолога как става това, а също и как ние можем след това "сливане" да поискаме от Непроявения да ни даде името на Атмана, който сме. Силата, която носи това име се изразява в това, че ние можем да се разграничим дори от Непроявения, т.е. да изплуваме над Океана.
Какво следва после...?
Има го описано в Многолога за "Ти си това 2" - става въпрос за първия дар, който го дава "Великият Невидим Дух"...

Тук вече говорим за дарът наречен "ДУША"...

Така че на първо място трябва да имаме Знанието за Крешака, за да Разберем същността на човека /структурата на системата "човек"/ и така да се освободим от властта на Боговете. След това трябва да имаме Знанието и Разбирането, че ние можем да съществуваме като индивидуалност в Океана на Съзнанието и че това става, когато поискаме от Непроявения да ни даде нашето име на Атман.
Трето, трябва да имаме Знанието и Разбирането, че силата на името се изразява в това, че можем да излезем извън Океана.
Четвърто - там на брега можем да съществуваме в Царство Небесно.., но за тази цел ние трябва да имаме Знанието и Разбирането за дарът, който трябва да поискаме, наречен "душа". Това е "обвивка" на Атмана /както и нашето физическо тяло е обвивка на съзнанието/, с която той може да съществува в Царството.
Но има и пето... и sum говори за това в Многолога, това е Знанието за вторият дар, наречен от него "Велик Свидетел".
Кой го дава този дар обаче и в какво се изразява същността му?
Каква действителност разкрива Той пред нас..?
Румен казва, че Той се преживява...

Свободния Дух
Мнения: 497
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 08 яну 2009, 17:05

Здравей, ntsk. Нещо не ми се „връзва” написаното от теб в последния ти пост, за душата като обвивка на Атмана! :? Моята представа за човешката същност наречена „душа” се различава съществено от въпросната представа за обвивка. Пък и в „Ти си това 2” авторът на книгата дава за душата представа, припокриваща се с моето разбиране, като отделна структура присъстваща в системата „Човек”. :!: Ето и цитат от книгата:
Другите поколения, на които душата им е дадена назаем, ще бъдат въздигнати. Важен е Изборът на отделния човек! Ако избере да излезе извън океана на Съзнанието, просто трябва да отвори очите си, за да ВИДИ светлозарния облак и да ВСТЪПИ в него. Това става само чрез продължително практикуване на медитации, чрез които се достига до сливане на индивидуалното съзнание с неговия архонт. Едва когато това стане.., чак тогава.., въплътеният у човека дух, даден му назаем, може да се разграничи от Съзнанието и в този момент той може да "види".., и не след дълго да "встъпи" в светлозарния облак, носейки със себе си опитността и познанието, придобити чрез Съзнанието...
Как би коментирал този цитат? ;)
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта