Здравейте!
Реших да се включа по темата. Следя я с интерес, тьй като преди време ме влечеше християнството.
Въпросното Откровение на Йоан ми е било някак странно като част от Новия завет. Евангелито на Йоан също буди интерес, ако се съпостави с другите три евангелия включени в Новия Завет, тези на Матей, Марко и Лука. Докато в първите три се разказва къде отишъл Исус, какво направил и какво казал, то Йоан представя една друга гледна точка. Той набляга на словата на Исус и разглежда нещата по-философски. Но този Йоан в евангелието си в 14 глава говори за връзката на Исус с Отеца
Към многото Йоановци ще добавя още двама
Да добавя, че Марко, на когото се преписва написването на едно от четирите приети евангелия се казва Йоан, а презимето му е Марко. Йоан е еврейското му име, а Марко приема по-късно. Иоан на еврейски означава - мил на Бога, а Марк е латинско име. Предполага се, че второто име /Марк/ получава при християнското си кръщение! Така, че още един Йоан. То става като с Ивановците в България.
Още три текста от Йоан в Новия Завет - 1, 2 и 3 послание на Йоан.
Според мен не може Йоан, който е писал „Апокрифа на Йоан” да напише тези три послания. С апокрифа се запознахме, а ето какво пише във второто послание от Новия Завет уж същия този Йоан:
Второ послание на Иоана, гл. 1, 1:3-1:4
„1:3 благодат, милост, мир
да бъдат с нас от Бога Отца и от [Господа] Исуса Христа, Сина на Отца, в истина и любов.
1:4 Много се възрадвах, че намерих някои от чадата ти да ходят в истината,
както приехме заповед от Отца.”
Този Йоан говори за милост и благост от страна на Отеца и нарича Исус син на Отеца!
Мисля, че този Йоан от незнание или умишлено е сложил в манджата гроздето!
Чудех се преди време как са избрали Свещените писания да завършат с Откровението на Йоан, което е наричано за сплашване ли, за по-гръмко ли - Апокалипсис.
Попаднах на християнски анализ /не зная кой го е писал/, според който:
„Книгата на Битието ни дава началото, а Книгата на Откровението краят, на историята на човечеството. Предметът на тази последна част от боговдъхновенното Св. Писание е идването в пълнотата си на Божието царство на земята, и следствията му во веки веков...... Всичко, което надежда или страх може да стори, за да отвърне хората от съпротивление на Бога и на неговите изкупителни намерения, и да ги насърчи да бъдат верни и да постоянствуват в свят живот и в усилия да спасят своите ближни, се излага в тази книга на Откровението.”
Този анализ ми даде завършен вид на „цялата скалъпена история от Адам и Ева до края!” Този край чакат милиарди хора и се страхуват в същото време от него, защото им внушава само страдания, страх и преклонение. Само че, край няма, защото възприелите тази „истина” се въртят непрестанно в кръговрата на собствените си прераждания, в кръговрата на времето, породен от една илюзорна представа поднесена им, за да бъдат слепи и да захранват създалия заблудата!
Май стана много патетично

, но когато прочетох разсъжденията на Иво и последващите постове на sum, ми се изясниха разни нещица, които преди не знаех как да свържа!
Ходейки в църквите да се молят, плачат и успокояват, хората си мислят, че са по-духовни от тези, които ламтят за пари и власт. А в действителност служат на едно и също съзнание! То май действа на принципа разделяй и владей, но в различни сфери /материална и духовна/ .
Раздели хората на различни религии/църкви, различни езици, раздели ги по политически убеждения, териториално ги раздели, създай им идеи за конфликти и войни, дай им материал да се радват и да страдат. Въобще да преживяват, кой каквото му пасне на нрава. Те нека се делят по идеи и убеждения, пък ти събирай от всички наред парсата.
Ето това имам предвид.
Излиза, че и да вярваш в Бог-а и да го отричаш в образа, в който ти го представят от както се родиш, ти все на един служиш. Ти си страдай, моли се, или пък ламти за повече пари и т.н., все за един работиш.
И хората няма как да видят, на кого робуват, защото старото знание е изгубено. Дори и някъде да е останало запазено малко от истинското знание, то бива изопачавано. А и как хората да открият истинското, като гледат с материалните си очи само. Ето даже пирамидата с окото всеки ден я гледат, но даже не се чудят от къде идва този символ и каква информация носи! На религиозно обвързаните в храмовете им е нарисувана, а за материално обвързаните присъства в най-масовата валута - долара! Това вече е траги-комично! Хем я гледат, хем не я виждат!