Въпроси свързани с медитацията

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
Astronomer
Мнения: 147
Регистриран: 04 фев 2010, 09:40

Въпроси свързани с медитацията

Непрочетено мнение от Astronomer » 04 фев 2010, 09:46

Някой може ли да ми препоръча някой учител, човек който да може да ми обяснява неща около медитацията и духовното израстване, работа върху чакрите, канализиране на енергиите и т.н., за да мога да започна работа върху себе си. Знаете ли някой център или нещо подобно? Имате ли опит с това? Благодаря предварително.
Стенли

men
Мнения: 966
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Въпроси свързани с медитацията

Непрочетено мнение от men » 04 фев 2010, 11:30

Здравей, Астрономър!
Преди да започнеш работа върху себе си трябва да си наясно какви структури присъстват в Човека т.е. в теб и да знаеш, че Човека е Микрокосмос точно отражение на Макрокосмоса. Учител по пътя към себе си не ти е нужен! Ключовите думи по този път са Знание, Познание и Разбиране …
Препоръчвам ти да прочетеш книгите на Румен Чорбаджийски „Ти Си Това” І и ІІ и темите в Раздел Многолог.
Приятно четене … в началото е Знанието!

Dimitar
Мнения: 374
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Въпроси свързани с медитацията

Непрочетено мнение от Dimitar » 04 фев 2010, 13:21

Според мен в тези теми ще намериш това което търсиш:
Крешакът - изгубеното знание на Премъдрите
Писанието
Атман и Свободата
Чакрите... Що е то...
Темата за "телата" изграждащи човека
Медитация и… опитности
Медитация и… опитности - II

Astronomer
Мнения: 147
Регистриран: 04 фев 2010, 09:40

Re: Въпроси свързани с медитацията

Непрочетено мнение от Astronomer » 04 фев 2010, 13:42

Съгласен съм с написаното от Вас, но все пак искам да бъда разбран точно. Аз не говоря за някакъв гуру, за някакъв на който да подръжавам, а на някой който чисто технически може да ме научи например на някои медитативни практики да ги правя вярно и както трябва, а не примерно да заспя. Да ми каже какво мога да усетя, към кое трябва да се насоча и т.н. Просто искам да ми се даде посоката. Останалото всеки сам трябва да си го свърши. Как да кажа, теорията и практиката са тясно свързани, но различни неща. Всеки е с индивидуална конституция, аз трябва да намеря моята и да работя върху нея, а само и единствено книгите няма как да те определят ти какъв си и какво е добро за теб. Те могат да ти дадат теоретическа основа.
Стенли

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Въпроси свързани с медитацията

Непрочетено мнение от Jonathan » 04 фев 2010, 14:35

Astronomer написа:Някой може ли да ми препоръча някой учител, човек който да може да ми обяснява неща около медитацията и духовното израстване, работа върху чакрите, канализиране на енергиите и т.н., за да мога да започна работа върху себе си. Знаете ли някой център или нещо подобно? Имате ли опит с това? Благодаря предварително.
Здрасти, Астрономър и добре си дошъл!

Аз не мога да ти препоръчам такъв учител, макар че знам за много такива.
По-добре е човек да не се занимава с тях. Пък и честно да ти кажа, тук „гурутата” хич не са на почит...

Но пък мога да ти препоръчам темите от този форум, които Димитър изброи.
Там „sum”, както и други съфорумци - напълно обикновени човеци, споделят и обсъждат Знание, практики и лична опитност.
Според мен, там можеш да намериш това, което търсиш. Останалото зависи от теб самия. Ако споделеното там е полезно за теб - окей, ако не... пак окей. ;) :D ;)

Успех, приятел!

saradiva

Re: Въпроси свързани с медитацията

Непрочетено мнение от saradiva » 04 фев 2010, 23:41

Астрономер, добре дошъл сред нас! Аз вероятно бих ти написала същите съвети, като на другите съфорумци, обаче се върнах назад и се сетих как беше при мен. Да, наистина - човек сам прави избора да търси, сам тръгва и сам търси. Но е вярно, и че има един предел, където /при някои хора, например при мен/ увереността в правотата на избора се разколебава. Това е времето, в което на търсещите хора вече им е нужна практика, лична опитност. Ако човекът има късмет да е заобиколен от или да срещне хора, които вече практикуват - всичко е наред. Задават се въпроси, получават се отговори и търсещият продължава напред. И тази ситуация е описана прекрасно във втората книга "Ти си това". Другият вариант - търсещият човек да стигне до Предела на своята самоувереност и да е сам, наистина го изправя пред тежко изпитание. Особено ако кръстоса крака да медитира, а не знае как. Може да си навлече куп неприятности от атаки на "Те" или в най-добрия случай човекът да се "напъва, напъва" напразно и в крайна сметка да отчете, че "туй медитацията е нещо такова ... никакво" и прочее...
Такива хора точно в този момент имат нужда от отговори на въпросите си, от преки напътствия и точни указания. Аз самата съм от тях и зная какво ми беше, докато търсех, оглеждах се и попаднах на толкова самозвани гуровци и такива ужасни напътствия, дадени в "премъдри" книги", че ...
Нейсе, Астрономер, намерих пътя. И повярвай ми - единствено чрез книгите "Ти си това". Първата е трудна за осмисляне, но упорито чети и бъди сигурен, че няма да "минеш" само с едно прочитане. Но все пак - прочети и втората - тя е доста по-достъпно поднесена и всичко е обяснено от автора подробно и разбираемо. При това имаш чудесната възможност да пишеш на автора - това е "съм" във форума или на е-мейла, който е даден в книгата /втората/. Така че, ако ти трябват напътствия - можеш да ги имаш. Но другата хубава опция, която аз преди време нямах, е, че можеш да си хортуваш с нас в този форум. Чети и си задавай въпросите. Пък ние дружно ще ти отговаряме. И ако прочетеш писанията ни по различните теми, ще откриеш, че всички сме минали през Предела и сме задавали въпроси...

Това ми подсказва идеята, да се открият теми "Питам, докато чета "Ти си това" и "Питам, докато чета "Ти си това. Разбирането". Но вероятно това ще направиш именно ти, Астрономер, като започнеш четенето. И непременно прочети предговора на първата книга. Той дава увереност...
Успех ти желая от сърце! :sunny:

men
Мнения: 966
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Въпроси свързани с медитацията

Непрочетено мнение от men » 05 фев 2010, 10:53

Здравей Астрономър!
Преди да започнеш с каквато и да било медитация като практика, трябва теоретично да си изясниш какво представлява системата Човек и какво искаш да постигнеш със съответната медитативна практика.
Примерно започваш „работа върху чакрите” … но върху кои чакри, тези според йога или тези според биоенергетиците, после започваш работа върху „канализиране на енергиите” т.е. върху жизнената енергия - прана и т.н. Все пак трябва да знаеш с каква цел си се захванал със всичко това, какво ще постигнеш …
Трябва да ЗНАЕШ какво правиш, а не да правиш нещо доверявайки се на …учител /гуру или гюро/ само защото така ти е казал.
С приятелски поздрав! :sunny:

novex
Мнения: 485
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Въпроси, свързани с медитацията

Непрочетено мнение от novex » 24 авг 2010, 14:45

Вчера както си медитирах, изведнъж на менталният ми екран се появи нещо като звезда. Беше толкова истинска, ярка и реална, че се оплаших и спрях да медитирам. Какво според вас е това? Съзнателно си давам време малко да го проумее умът ми. Беше толкова ярко като звезда в небето. Досега нищо не ми се е появявало на менталният ми екран освен, черен фон. Според мен имам напредак, така мисля. :sunny: :sunny: :D :crazy_pilot:
Поздрави
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

ntsk

Re: Въпроси, свързани с медитацията

Непрочетено мнение от ntsk » 05 сеп 2010, 21:43

В темата "Въпроси" в секция "Друго", novex зададе интересен въпрос.
Реших да публикувам и тук отговорът ми, понеже касае конкретно медитацията.
Може пък да се окаже полезно за някого: ;)

novex написа:Здравейте,
някой може ли да сподели опитност, като успокоиш мисълта си..какво трябва да стане. Ако въобще е правилно зададен въпроса. Проблема при мен е че очаквам нещо да стане, а очакването е мисловен процес..
Благодаря
Поздрави
Здрасти, novex!
Проблемът според мен е в самото очакване. Когато умът работи по този начин - т.е. е в очакване, това го поставя отново в положение на обусловеност. Когато очакваме нещо да се случи, мисълта остава активна и така умът продължава да е в режим на работа, при който е отдалечен от естественото си състояние и природа - имагинерното време.
При очакването умът създава отново време, чиято посока е към бъдещето.
За да се навлезе в медитативно състояние и умът да започне да се разширява, той трябва да е спокоен и балансиран. При това положение се излиза от битието на отделните моменти (мигове), чиято линейност изгражда нашата представа за възприятие и изобщо за живота.
Когато умът е балансиран, това означава мисълта да е спокойна, а това позволява на моменти (а понякога и за повече време) да бъде напълно преустановена. Мисълта контактува с обектите/обективността около нас (било то при някаква дейност в ежедневието или просто при спомняне на нещо си - т. нар. "замисляне") и това "помага" на ума да остава обусловен и да се ограничава (сам себе си) в материалното битие.
Когато обаче мисълта се оттегли, интелектът вече не е зает да отчита нейното постоянно движение и контакт с обектите в материалния свят. Тогава /макар и за кратко в началото/, той може да възприеме истинската природа на Ума, където няма минало и бъдеще. Това е един много по-голям ритъм, рaзличен от този в ежедневието, който вече ни се струва твърде незначителен.

Питаш какво ще стане, когато успокоиш мисълта. Ами точно това - най-напред ще разбереш природата на Космическия Ум, а така ще осъзнаеш и собствените си възможности и същност като ум. След това (след време, когато се унищожат самскарите и опознаеш змийската сила) чрез интелекта в ума ще познаеш и по-голямото Битие - непроявеното, което ще стане проявено в твоя ум. За теб ще станат достъпни световете в този безбрежен океан на Съзнание и нищо в Крешака вече няма да е чуждо за теб.
Когато силата на Атман се прояви в ума, ти вече няма да си просто ум, нито ще си само любов, нито самосъзнание. Ще излезеш от Крешака и ще бъдеш Чисто Съзнание.
Когато отново се върнеш в тялото, умът, любовта и самосъзнанието ще си заемат местата в тялото /както е описал sum/, но ти вече ще си познал /чрез интелекта/ действителността на Непроявения Бог - Чистото Съзнание. Умът ти отново ще се заеме със своята дейност и отново ще заживее във времето, където има три посоки /потока/ - минало, настояще, бъдеще. Но ти вече няма да се отъждествяваш с този ритъм, защото ще знаеш кой си в действителност - Чисто Съзнание, атман.
Винаги когато пожелаеш можеш просто да успокоиш ума, мисълта ще бъде овладяна. Умът отново ще се балансира и тялото вече няма да е ограничение, тогава ти като атман ще можеш да напуснеш свободно тялото. След време този процес просто ще стане автоматичен.


А сега чисто практически - когато умът се потопи в своята истинска природа (т.е. се успокои и мисълта се деактивира) усещането действително е приятно. Възприятието се разширява и ти като съзнание вече не си ограничаван от крайностите /границите/ на физическото тяло. Формите вече не са това, което са в материалния свят. Възможно е да възприемеш собственото си излъчване като съзнание-ум, една пулсираща /понякога синкаво-жълто-прозрачна/ същност.
Разбира се познатите форми от физическия свят няма да изчезнат, но както казах свойствата им вече ще са по-различни. Нищо няма да е толкова статично. Татвите там работят на други "обороти", ако мога така да се изразя.
При това разширяване мисълта вече ще се включи на това друго ниво, при което ще станат възможни неща, които преди са ти се стрували фантастика. Ако например тук скорост от 1000 км в час е изумителна, то там е невъзможно бавна.
Когато свикнеш с това състояние, т.е. започнеш все по-често да го постигаш при медитация, истинските способности в ума ти ще започнат да се освобождават. Но затова се иска сериозно чистене на самскарите. Има ли самскари - има вълни от информация и емоция, които обливат ума и мисълта е трудно да бъде овладяна.
Това, което разболява, е начина на мислене, т.е. умът, но неговата работа е по-скоро следствието. Знаеш, че коренът /истинската причина/ е в решетката със самскарите.
Затова човек трябва да се упражнява с ума си, но трябва и яко чистене на самскари, иначе работата не става. Докато има самскари, ще има емоция, ще има притеснение, ще има... очакване... т.е. обусловеност. Много важно е и изчистването на ума, и конкретно модификациите (в чакрата сома).

GOESTOINFINITY
Мнения: 200
Регистриран: 09 ное 2009, 18:37

Re: Въпроси, свързани с медитацията

Непрочетено мнение от GOESTOINFINITY » 06 сеп 2010, 11:44

Здравей, ntsk (не знам дали ти си netsky и си създателят на блога му, но е доста полезен, евала за което)!

Дето се казва, директно в края на текста на заглавната страница ни прати (у девета глуха), ntsk. Чакай, зелени сме още. Чистенето на самскари и изчистването им май не е за всекиго.
Нали интелектуалното упражнение предшестваше практическото -- окей. Чел съм книгите по пет пъти, отделни глави по повече. Форума и всички теми вътре -- по три-четири пъти. Мислил съм и съм разбирал понякога. След това за тия шест месеца след пролетното равноденствие имам над 300 практики за чистене. И накрая? Еми една голяма нада. Уха.
Не знам как е при другите новобранци, но при мен е тъй. Или нещо някъде фундаментално бъркам, или и аз не знам какво.

Ми успех на всички по Пътя!

:hacker:

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта