Хермес – Кибалион

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Мнения: 2693
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Хермес – Кибалион

Непрочетено мнение от sum » 14 яну 2010, 11:14

В края на миналата година в темата „Кражбата” стана въпрос за кадуцея и Хермес. Тогава се позаинтересувах какви книги има издадени в България за учението му и разбрах, че информацията е много оскъдна. В интернет нищо конкретно не можах да открия за Хермес освен това, че го наричали Трисмегист /Триждивеликия/, защото съдържал в себе си цялата философия на света. На някои места пишеше, че има много произведения, в които предава знанието си, но от всички тях е запазено много малко. Единствената, оцеляла до днешно време творба е наречена „Кибалион”.
Името на книгата веднага ме привлече като магнит, защото тук във форума много сме писали за Силата Кибела /КиБал/Баал или КиБЛаал/.

Защо ви споделям всичко това?
Споделям ви го, защото, когато бяхме в Берлин за празниците намерих книгата „Кибалион” на български език! Разбира се веднага поисках да я взема със себе си, за да я дам на един приятел да я сканира и да я обработи в електронен вариант.
И така книгата вече е сканирана и ви я представям в електронен вариант.
/специални благодарности на Жоро!/

Но изненадите не свършват дотук. Когато бях в музея в „Пергамон” попаднах на едно на пръв поглед невзрачно помещение, в което беше изложена мраморна статуя на Хермес, който държи своя жезъл в лявата си ръка.
Буквално зяпнах от изненада и започнах да го снимам. След като свърших със снимките обърнах внимание на другите атрефакти в помещението. Не щеш ли, точно срещу статуята на Хермес в една стъклена витрина беше изложен неговия… ЖЕЗЪЛ!!!
Аз стоях срещу оригиналния жезъл на Хермес… така наречения кадуцей! Невероятно!
/ще ми трябва малко време, за да обработя снимките/

Предлагам ако намерим за Хермес някакви статии, извадки от други книги или легенди да ги събираме в тази тема.

Ето книгата „Кибалион”
Kibalion.doc
(1.7 MиБ) Свален 5738 пъти
Kibalion.pdf
(870.52 KиБ) Свален 2320 пъти
Р.Ч.

Equilibrium

Re: ХЕРМЕС – КИБАЛИОН

Непрочетено мнение от Equilibrium » 14 яну 2010, 12:40

Здравейте,

Много интересна тема, sum! Ще следя с интерес нейното развитие.

За сега, само искам да добавя, че се предполага и за други 2 трактата оставени от него, наречени "Изумрудената скрижала" и "Корпус Херметикум". Тъй като съм чел изумрудената скрижала, бих искал да споделя с вас превода на Димитър Бояджиев на който попаднах в интернет, като за целта ще поствам първо латинския, а след това българския текст. Всъщност, легендата за нея казва, че е намерена от Александър Македонски в Хеброн на гроба на Хермес Трисмегист. Ето го и текста:
"Verum, sine Mendacio, certum et verissimum:
Quod est Inferius est sicut quod est Superius, et quod est Superius est sicut quod est Inferius, ad perpetranda Miracula Rei Unius."
Вярно е без лъжа, вярно и най-вярно: това, което е долу, е също такова, като онова, което е горе. И това, което е горе, е също такова, като това, което е долу, за да се изпълнят чудесата на едно-единствено нещо.
"Et sicut res omnes fuerunt ab Uno, meditatione unius, sic Omnes Res natae ab hac una Re, adaptatione."
И както всички неща са произлезли от едно, от една мисъл, така и всички неща са били породени от едно - от тази воля.
"Pater eius est Sol. Mater eius est Luna. Portavit illud Ventus in Ventre suo. Nutrix eius Terra est Pater omnis Telesmi totius Mundi est hic.Virtus eius integra est si versa fuerit in Terram. Separabis Terram ab Igne, subtile ab spisso, suaviter, magno cum ingenio Ascendit a Terra in Coelum, iterumque descendit in Terram, et recipit Vim superiorum et inferiorum. Sic habebis Gloriam totius Mundi. Ideo fugiet a te omnis Obscuritas."
Баща му е Слънцето, майка му е Луната. Вятър го е носил в утробата си. Отхранила го е земята. Баща на всяко съвършенство, на целия свят е той. Силата му е цяла, ако се обърне към земята. Ще разделиш - с радост и проникновение - земята от огъня и рядкото от гъстото. От земята се качва на небето и после слиза на земята и поема силата на горните и долните неща. Тъй ще имаш славата на целия свят. И затова всяка неяснота ще бяга от тебе.
Haec est totius Fortitudinis Fortitudo fortis, quia vincet Omnem rem subtilem, Omnemque Solidam penetrabit.
Това е силната сила на всяка сила, защото ще победи всяко рядко нещо, а във всяко твърдо ще проникне.
Sic Mundus creatus est. Hinc erunt Adaptationes Mirabiles, quarum Modus est hic.
Така бе създаден светът. Оттук ще произлязат великолепни чудеса, които така ще станат.
Itaque vocatus sum Hermes Trismegistus, habens tres partes Philosophiae totius Mundi.
И тъй, назоваха ме Хермес Трисмегист - и имам трите дяла на всемирната мъдрост.
Completum est quod dixi de Operatione Solis.
Това, което изрекох за онова със Слънцето, свърши.


------------------------------------------------------------------------------

Чакам с огромно нетърпение снимките!

едит: Забравих да добавя и един интересен материал за Херметизма, с който можете да се запознаете на следния адрес:
http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/de ... _Essay.pdf

ntsk

Re: ХЕРМЕС – КИБАЛИОН

Непрочетено мнение от ntsk » 14 яну 2010, 14:05

Здравейте!
Sum, много се радвам че отвори темата, защото според мен никак не са случайни нещата с този Хермес Трисмегист.
Преди години бях поизчел доста за него, за седемте принципа в херметизма и различни тълкувания към тях, но самата книга "Кибалион" не ми беше попадала. Сега ще я прочета непременно, благодарности на Жоро и от мен!

За Херметизма като учение, се говори че е в основата на повечето езотерични науки в историята на човечеството.
Знанието на херметиците е обобщено в творбата "Кибалион" и се изразява в седемте херметични принципа /думата "херметично затворен" идва оттам, по същия начин и знанието е заключено и човек трябва да има правилния ключ, за да го разбере/. Доколкото съм запознат, няма друга известна книга, в която знанието им да е запазено в такава пълнота. Всъщност те самите казват, че това, което споделят със света е по-скоро универсален ключ, който ще помогне на вече тръгналите по пътя на духовно осъзнаване. Едни ще разберат как да използват ключа, защото са готови за това, докато други няма да успеят.
Говори се че има и други произведения, които съдържат части от херметичното учение, но поне засега остават неизвестни. Така е, предполагам, защото за това учение се казва, че в същността си е тайно. Самият Хермес е споделял знанието в изключително тесен кръг от посветени.

И все пак до днешно време достигат няколко исторически документа - така наречената "Смарагдова плоча" с изписан текст върху нея. Не можах само да разбера дали тази плоча и "Изумрудната скрижала" /която Equilibrium представи в превод и която често се цитира в литературните среди/ са едно и също.
Ето снимка на въпросната Смарагдова плоча:
Smaragdovata_plocha.jpg
Smaragdovata_plocha.jpg (16.46 KиБ) Видяна 16250 пъти
Друго, което намерих в нет-а е "Златният трактат" на Хермес, както и една творба озаглавена "Поймандрес". Би трябвало тук да става въпрос за Пимандър - "пастирът на хората". Няколко автора на езотерична литература пишат за този Пимандър и затова се разрових, за да намеря нещо по въпроса и така открих въпросната книга с подобно заглавие /Разбрах, че Поймандрес всъщност е Пимандъра/.
Общо взето, за херметичното учение се говори, че е записано от Хермес, докато е живял в Египет, след което се е пазело от посветени жреци и много малко хора през годините са имали достъп до записаното. Това означава, че не можем да знаем със сигурност до каква степен останалото и обявено в днешно време херметично знание се припокрива с оригиналното такова. Все пак това знание е претърпяло някакви трансформации във времето, според това през какви ръце е минало. Напомням това, защото имам нещо предвид по въпроса, но с повече подробности ще пиша по-нататък.

Сега мисля да представя материалите, които намерих. Първият файл е творбата Поймандрес:
Poimandres.doc
(70 KиБ) Свален 1370 пъти
За нея се казва следното:
"Когато Хермес, наследникът на египетския бог на мъдростта Тот, медитирал върху тайните на света в пустинята, му се явява Поймандрес, умът на вселената, абсолютният владетел на всичко и му разкрива тайните на живота. Те са описани в неговите две прочути творби – “Смарагдовата плоча” и “Божественият пимандър” /Пастир на хората”/. Било му казано, че светлината е същността на духовната вселена и от нея е създаден светът, а материалният свят е временен и илюзорен. Затова, който е привързан към тялото си и плътските си чувства, се лута в мрак и страда от мъките на смъртта. А който разбира, че тялото е гробница за душата му, постига безсмъртие."

А вторият файл съдържа Изумрудната скрижала и Златният трактат на Хермес Трисмегист:
Hermes_skrijala_traktat.doc
(82.5 KиБ) Свален 1388 пъти

sum
Мнения: 2693
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ХЕРМЕС – КИБАЛИОН

Непрочетено мнение от sum » 14 яну 2010, 21:13

Ето снимките.

Разгледайте добре как е представен Хермес от автора на скулптурата.
От двете страни на шапката му има по едно крило. На самия жезъл също има две крила, но те се намират под змиите и въобще не ми изглежда да са еднакви и симетрично разположени. Ясно се вижда също, че има две преплетени змии, които образуват осморка, като най-отгоре главите им се докосват.
Вижте фотосите за повече яснота:
1..jpg
2..jpg
Оказа се, че на скулптурата кадуцеят е представен с крила отдолу под змиите, а не отгоре върху тях. Много интересно…

Но все пак нека видим истинския жезъл на Хермес.
3..jpg
4..jpg
5..jpg
6..jpg
…Ами няма никакви крила на него, нали?..
Просто жезълът на Хермес представлява прав метален прът, на който отгоре му има не две, а една змия с две глави!

А ето и една интересна каменна маса с лъвски крака, между които крака е изобразен Хермес.
7.jpg
Р.Ч.

men
Мнения: 962
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: ХЕРМЕС – КИБАЛИОН

Непрочетено мнение от men » 15 яну 2010, 16:52

Преди да продължим да говорим за Хермес Трисмегист и за Херметичните принципи,
rскам да уточня, че не трябва да бъркаме Елинския Хермес с Хермес-Трисмегист "писарят на боговете", живял в древен Египет, най малкото защото са от различни епохи доста отдалечени във времето.
За египтяните Хермес Трисмегист е "ВЕЛИКИЯТ ВЕЛИК" и "МАЙСТОРЪТ НА МАЙСТОРИТЕ"!
Митологията на елините е пълна с наивни и фантасмагорични разкази за чужди богове влезли в техния пантеон. „Древните елини” са чели, чели, но не са дочели и не са доразбрали истинската същност на Хермес и какво е представлявал за египтяните самия Хермес Трисмегист. При елините Хермес е синкретично божество, такива са също и Тракийският Дионис и Тракийският Орфей. Митологията на елините е съшита с бели конци и е пълна еклектика.
синкретизъм - гр. “сединяване” - Философска или религиозна система, която обединява различни протеворечиви възгледи; еклектизъм.
рел.- Съчетаване на елементи от различни религии.
изк.- Слята, неразделна първоначална форма на изкуството.
На този линк може да прочетте митологичните елински фантасмагории за Хермес:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0% ... 0%B5%D1%81
И по-конкретно …”Хермес бил бог на крадците, защото бил много хитър и умен и самият той бил крадец още от нощта, в която бил роден, когато се изплъзнал от майка си, нимфата Мая и избягал, за да открадне говедата на по-големия си брат Аполон.”.
Това обяснение много ми напомня за нашата народна песен „Подкарай Гано говедата …” Само дето Гана не ги е откраднала …… малко смях! :lol:

Но има нещо много важно, което се е съхранило в иконографията за Хермес, а това е че „негови символи са петелът, костенурката …и крилатата шапка”.
Защо костенурката?
За мен символът костенурка, с който е изобразяван Хермес Трисмегист, говори за степента на неговото познание и разбиране. А крилатата шапка подсказва, че той е можел да „лети в небето” по точно да се издига във висшите светове.
Това става ясно от първия принцип в Херметичното учение:
"ЦЯЛОТО е Умът; Светът е Ментален - съдържащ се в Ума на ЦЯЛОТО".

"Въпреки че Всичко е в ЦЯЛОТО, също толкова вярно е, че ЦЯЛОТО е във Всичко. Който наистина разбира тази истина, е постигнал велико познание."
Кибалион
От книгата на Румен Чорбаджийски „Ти си това 2 – Разбирането” и от този форум научихме, че символа Костенурка/Небесната костенурка/ визира Цялото т.е. Висшия Космически разум Пара Брахман.
„Така че, Миларепа е направил шестоъгълната форма на абсолюта Брахман. В него се намират всички низши и висши светове, в него е и този свят. Брахман е центърът за нас и всички същества съществуват в неговите необятни и неподлежащи на описание измерения. Но, ако излезеш извън "владенията" на Брахман, ще видиш, че до него има друг шестоъгълник. Тогава разбираш, че тази шестоъгълна форма се повтаря и пак се повтаря и пак и пак... Така шестоъгълните форми, долепени една до друга, образуват едно непрекъснато Цяло. Това цяло е Пара Брахман. Сега нали разбираш фразата "Брахмани - много, но Пара Брахман е един"? Това цяло е "пчелната пита", за която говоря в "Ти си това".”
:IP

sum
Мнения: 2693
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ХЕРМЕС – КИБАЛИОН

Непрочетено мнение от sum » 15 яну 2010, 18:33

Охо, право в десятката на познанието… а, Men?
Ако искаш да се захващаме в дълбочина с познанието на Хермес…

Но преди това не мога да не споделя моето виждане относно очевадната кражба на история /относно Хермес/ от страна на гърците и тяхната стъкмистика на Трижди Великия към претъпкания чувал, от който още се чува да плачат древни тракийски божества.
Нека продължа с написаното в гръцката митология:
„Детето Хермес било преждевременно развито. В деня на раждането му, до обед той измислил лирата, използвайки корубата на костенурка, а до свечеряване откраднал безсмъртните говеда на Аполон…
…Хермес откарал говедата обратно в Гърция, скрил ги и покрил следите им. Когато Аполон обвинил Хермес, Мая казала, че не може да е той, защото е бил с нея цялата нощ, обаче Зевс се намесил в спора и казал, че Хермес ги е откраднал и трябва да ги върне. Когато спорил с Аполон, Хермес започнал да свири на лирата си. Инструментът очаровал Аполон и той се съгласил да остави говедата на Хермес в замяна на лирата.”

Разбирате ли, че в горния цитат е заложена тезата, че Хермес освен крадец и мошеник се явява и създателят на лирата? А това автоматично дава възможност на съвременните гърци ако някой намери изображение на мъж с лира в ръка, те да твърдят, че това не е друг, а самият Аполон!
Крайният резултат: Ходи разбери ако видиш по вази и скулптури, тоз, дето свири на лира, Орфей ли е или Аполон!?
И ако случайно някой човек констатира:
- Това е Орфей.
Тогава гърчулята ще започнат да реват с пълен глас:
- Ама как ще е Орфей, като това е Аполон.
- Ами откъде разбрахте, че е това е Аполон?
- Как откъде… в нашата гръцка митология ясно е написано, че братът на Аполон му е подарил лирата си, която е създал деня на раждането си, някъде по обед.

В подобна ситуация бях и аз само преди десетина дни в музея в „Пергамон”. Снимах една около два метра висока мраморна статуя на млад мъж с лира в лявата си ръка и с възхита на глас казвам „Орфей”. Да, ама не. Един немско говорящ човек изви глас зад мен и троснато с тон нетърпящ възражение, каза: „найн, найн… Аполон”. Само го изгледах и си продължих… /пусто като не знам добре немски... а как ме сърбеше езика.../
…Та чак сега разбрах за какво иде реч…

~~~~~~~~~~~~

Значи от тук на сетне пишем само за египетския Хермес, а не за стъкмения гръцки.
Р.Ч.

Equilibrium

Re: ХЕРМЕС – КИБАЛИОН

Непрочетено мнение от Equilibrium » 15 яну 2010, 18:54

Здравейте!

Малко история и етимология във връзка с Хермес.

Според Херодот, Хермес е праотецът на тракийската аристокрация. Царете на траките се кълнели в неговото име ( Херодот, Истории V-7).
За първи път името му е документирано върху плочица с Линеарен Б. Дж. Чадуик тълкува "хермаxас" като Хермес ( J.Chadwick, The Mycenaean world, str. 87). Всъщност Чадуик добавя букви, оригиналният надпис е Е-МА-А. Понеже в Линеарен Б понякога Р/Л/S се изпускат, то Е-МА-А може да се чете и като ЕРМААC.
Съдейки по това, че в най-дълбока древност не гърци са носели имена посветени на Хермес, то може да се каже, че по произход името не е гръцко. Хермиона е майка на Земела ( името на тракийската богиня на земята).
Дъщерята на Менелай носи същото име - Хермиона, а А. Еванс определи имената Ахил, Клитемнестра, Агамемнон ( брат на Менелай) като неръцки.
A.Evans, Scripta Minoa 2, str. 67.

Според някои Хермес, или правилно Ермес e тракийско име означаващо богат на стада, имащ стада.
ЕР отговаря на нашата дума яре, диал. ери, а МЕС означава имащ. По този начин са се образували прилагателни в древните езици. На санскрит пашумат означава богат на стада, имащ стада. Пашу е паша, стадо, а мат отговаря на имати - имам.
В такъв случай, най-вероятно името на тракийският владика на пловдив Св. Ерм и старобългарската фамилия Ерми са от един произход.

По повод надписа на жезъла от снимките, които sum беше така добър да ни предостави, се чете думата ГНАТИНОН. Стилът на буквите прилича на този, който гърците използват през 6-5-ти век преди Христа.
ГНАТИНОН може да е свързано с гръцката дума гнатос - челюст, коридор, острие. От друга страна гнатос може и да е пеласгийска дума, свързана със съвременната българска гнет - натиск.
Поне според мен, е по-скоро втория вариант, понеже всички се сещаме защо, но и има голяма вероятност, до колкото познавам елините, да е драскано нагло върху нещо чуждо.

Последно искам да добавя, че темата е страхотна и снимките са невероятни, sum!
Благодаря ти!

sum
Мнения: 2693
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ХЕРМЕС – КИБАЛИОН

Непрочетено мнение от sum » 17 яну 2010, 20:31

За нищо, Equilibrium!

Искам да те попитам за цитата на Херодот верен ли е или не? Питам те, защото казаното от него /ако е вярно/ тотално преобръща моето отношение към Хермес.

Знаеш ли, много съм се чудил тия дни, откъде накъде някакъв си египтянин в периода 2-3000 г.пр.н.е. ще си кръщава знанието-философия „Кибалион”?
Както знаеш топонимът е най-устойчивият елемент във времето. Но какво ще прави „КиБаал” в Египет, когато в страната вече от 1000 години властват богове с други имена?!
Та казаното от Херодот може да обясни тази загадка за мен, защото ако Хермес е праотецът на тракийската цивилизация, то тогава лесно може да се обясни откъде е дошло името „Кибалион”. Е, като премахнем от думата византийското окончание „он”, ще получим точното име на учението - „Кибали”. Или по друг начин казано - „Кибела”. Т.е. Хермес е преподавал на своите ученици знанието за Силата на Бога!
А така вече нещата си идват на мястото!

Как мислиш?
Р.Ч.

Equilibrium

Re: ХЕРМЕС – КИБАЛИОН

Непрочетено мнение от Equilibrium » 18 яну 2010, 00:01

Здравей, sum!

Виж, никога няма да ти цитирам нещо, ако не съм напълно сигурен. Дори за да бъда откровен, преди да го постна този цитат, се консултирах с Павел Серафимов (Спароток) и чак тогава се осмелих да коментирам. Така че, приятелю, ако може да се вярва на Херодот, излиза, че твоята теория си е абсолютно вярна.

В допълнение няколко цитата:

В книга 2, гл. 51, Херодот говори за Хермес и прочутите статуи на Хермес с изправен член, т.нар. итифалически статуи. Разказвайки как:
“...елините не са се научили от египтяните да правят статуи на Хермес с изправен член, ами първи от всички елини атиняните заели този обичай от пеласгите; а от атиняните — и останалите елини. Пеласгите дошли и се заселили с тях в страната, когато атиняните вече се числели към елините; откъдето именно и пеласгите започнали да се смятат за елини. Всеки, посветен в оргиите на Кабирите, извършвани от самотраките — а те са заели този обичай от пеласгите — знае какво искам да кажа. По-рано Самотраки е бил населен от пеласги и тези пеласги заживели заедно с атиняните и тъкмо от тях самотраките заели мистериите. И тъй статуи на Хермес с изправен член направили първи от елините атиняните, научавайки се на това от пеласгите. Пеласгите разказвали за този обичай един свещен разказ, който бил показван по време на мистериите в Самотраки.”


в. Fick, ц. с. стр. 66. 145.
"Според Херодота (V, 7) Хермес бил най-високият бог на тракийските князе; те го почитали като свой родоначалник. Томашек с право предполага, че тоя бог и в Тракия ще да е носил име Хермес както и в Гърция"

И въпросната V-7 в прав текст:
"За разлика от простолюдието, тракийските благородници имат специален култ към Хермес, кълнат се в неговото име и дори твърдят, че произхождат от него."

sum
Мнения: 2693
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ХЕРМЕС – КИБАЛИОН

Непрочетено мнение от sum » 18 яну 2010, 10:56

Благодаря за разясненията!

…Значи човекът, Хермес, всъщност има тракийски корен. А това, че някое учение от него е останало някъде си /например в Египет/ не означава, че той е роден там, нали?

За мен написаното от Херодот ме освобождава от неприятното задължение да мисля като египтянин, когато чета за седемте принципа на Хермес. Защото едно е да мислиш за учението му от позицията на Бог /космическият Ум/ и връзката му с материална Вселена, а съвсем друго е, когато разглеждаш същия Ум в своята неделима троичност и Вселената като негово естествено продължение.
Така че, още веднъж благодаря.

А това ме накара да разгледам по-добре надписа, който е върху жезъла на Хермес. Хайде да го видим отново.
6..jpg
Equilibrium, ти изведе, че на жезъла е написано „ГНАТИНОН”. Моля те обърни внимание на четвъртата буква, която съм удебелил с бял цвят. Можеш ли да разбереш кога и кой народ чете този знак като буквата „Т”?
Не се усъмнявам в твоя прочит, а просто искам да засека времето чрез надписа. Например, ако се окаже, че в своята азбука елините през 4-3 в.пр.Хр. са използвали четвъртия символ за „Т”, тогава лесно ще можем да засечем времето, когато е правен надписа върху жезъла.
…И ако премахнем от думата византийското окончание „ОН”, ще се получи думата „ГНАТИН”. А нима "ГНАТИН" не е по-близо до българското име Игнат или Игнажден?

Мисля, че Спароток ще бъде от огромна полза в решаването на тази загадка, защото това вече е въпрос от неговата компетенция.
Ще го помолиш ли да удари едно рамо?..
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта