Бал-Баал

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Мнения: 2792
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Бал-Баал

Непрочетено мнение от sum » 20 дек 2009, 16:40

Реших да проследя къде, как и кои народи са почитали във времето бога Бал/Баал.

Сетих се за древния град Баалбек. Той е един от най-старите градове в света и според учените първите жители в него са се заселили някъде към 5000 г.пр.н.е.. Ако си спомним, че след Черноморския потоп /5600 г.пр.н.е./ хората от Балканите се пръскат, тогава лесно можем да разберем кой е народът, който се е заселил по земите на днешна Сирия, Палестина и Ливан. Всъщност, това е т.нар. Ханаанска цивилизация.
Когато археолозите започнали да изследват района, открили, че и самите ханаанци са строили върху свещени сгради на още по-стар народ, за който няма никакви сведения в летописите. Десетки изследователи са проучвали мястото, но нито един от тях не успял да отговори кой народ и по какъв начин е успял да построи първите колосални сгради.
Нека видим все пак невероятния храм на Бакхус /Баалбекската веранда/, който се намира в Ливан.
1.jpg
Подиумът, върху който е построен храмът е изграден от най-големите каменни блокове, отсичани някога. Това са три огромни исполински камъка по над 1500 тона всеки /най-големите в Египет са по 20 тона/. Плочите вероятно /казват учените/ били докарвани по хълма, „от планините на Антиливан от каменоломна, където все още лежи „готовата", но още неотделена от скалистия масив четвърта плоча на Баалбекската веранда”.
Ето въпросната каменна плоча:
2.jpg
2.jpg (69.13 KиБ) Видяна 18208 пъти
Великият храм първоначално е бил заобиколен от 54 външни колони, повечето от които сега лежат на фрагменти на земята. А до него има шест стоящи колони, които според учените „са декорирани с фризове от глави на бикове и лъвове, свързани с гирлянди”.
Вижте тези шест колони, с височина 22 метра.
3.JPG
Обърнете внимание на стрелката от снимката. Тя сочи към място, където липсва част от каменния корниз.
А сега вижте липсващия корниз, паднал на земята, на който ясно се вижда лъв и под него свързани в непрекъсната последователност ляво въртящи се… свастики!
4.jpg
Не мога да им се начудя на учените… от кога свастиките станаха гирлянди?!?!
Вижте плетеницата, която се намира най-отдолу на горната снимка.
Същата можем да я видим и при траките от Балканите.
5.jpg
Въобще всички елементи от каменния фриз са ни някак много познати, нали?
Загледайте се в цветето /вляво от лъвската глава/, вижте усуканата спирала точно под брадата на лъва, а малко по-надолу обърнете внимание на елементите, които ги има на входната врата от Старосел. Ето ги:
6.jpg
6.jpg (22.69 KиБ) Видяна 17868 пъти
Разбира се, за световните учени хората, които са сътворили колосалните храмове в Баалбек /преди да дойдат ханаанците/ са неизвестен народ.
Е, аз вече не мисля така, защото бичата глава /ипсилонът Y/, както и лъвът /като символ/ са много познати през неолита на Балканите /8000-6000 г.пр.н.е./. Да не говоря за свастиките, а също и за различните елементи…

~~~~~~~~~~~~

Искам да обърна внимание на друго интересно и то е, че единствената фигура от по-ранен момент /преди ханаанците/ намерени в Баалбек, е образът на едно теле.
Името Ваал-Бек /Bi'qa/ понякога се превежда от арабски автори като Ваал Бикра /bikra/ или Bааl Steer. Думите след Ваал означават "теле". Според изследвателите словесната комбинация с думата "Ваал" е начин да бъде подчертано, че определен предмет или както е в случая определено животно, е свещено и е обект на преклонение и практики в храма.
Учените казват, че „заедно с намирането на изображението на телето в района на храма се засилва впечатлението, че богът, който е бил почитан в Баалбек, е теле”.

Много е интересно тяхното становище относно бога, който е почитал неизвестният народ, нали?.. Или може би това почитане важи за другите хора, живели след тях?..

Но това, което мен ме интересува, е защо неизвестният народ е оставил храма недовършен?
Явно нещо е попречило на древните мегастроители да завършват своя първоначален архитектурен план. Но какво може да бъде?..
Сигурно става въпрос за някакъв огромен катаклизъм или бедствие.., като например земетресение, вулкан… или може би паднал метеорит?!

Ето моята хипотеза: Писал съм, че през 9653-4 г.пр.н.е. Вай-гите създават огромно земетресение, което разцепва границите между два водни басейна /Средиземно море и езерото/ и така се „ражда” нашето Черно море. След това уточних, че един от Премъдрите насочил метеорит към острова на вай-гите и това е бил техният край. /В темата „Кибела – хипотези” поясних, че този Премъдър Човек се е казвал Бал./
Взривът след падането на метеорита се е равнявал на няколко десетки атомни бомби. Ударната вълна след него е била с огромна разрушителна сила и според мен точно тя е унищожила неизвестния народ, създал Баалбек. А това обяснява защо строежът на храма е спрял и защо четвъртата плоча от 1500 тона лежи все още в своето каменно легло.

Нещо подобно има и близо до Каварна, където древните по нашите земи са секли каменни капаци за своите гробници. Там може да се види един капак, който не е отделен от скалата и си е останал на същото място. /Стрелките сочат към него/
7.jpg
Как така и защо ще има недоизрязан капак? Нима хората изведнъж са спрели да умират? Или може би са нахлули варвари.., или това е резултат от природен катаклизъм?

Разбира се непосилно е за мен да представя научни аргументи за твърдението си, но целта ми е да обърна внимание върху всичко това, да поставя въпроса. Отговорите предстоят…
Все пак - вижте на картата къде се намира Баалбек в Ливан и Каварна в България.
Как мислите възможно ли е ударната вълна от метеорита да достигне до тези брегове?..
8.jpg
Р.Ч.

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: БАЛ-БААЛ

Непрочетено мнение от time » 20 дек 2009, 20:50

sum написа:Реших да проследя къде, как и кои народи са почитали във времето бога Бал/Баал.
Само ако може едно малко уточнение.
Какво да разбираме под Бал/Баал?

Премъдрия човек Бал?
sum написа:Бал, всъщност, е съкратеното име на един от последните девет Премъдри Човека от Балканите, носещ в себе си Знанието и Силата на Господ.
Или Господ/ Баал?
sum написа:Така че това, което днес вие знаете за Господ.., Премъдрите са Го наричали с думата… Баал /по-точно е БЛаал/!!!
Или в един момент древните са се пообъркали и се е получило нещо като днешното „Боже Господи Исусе Христе”?

sum
Мнения: 2792
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: БАЛ-БААЛ

Непрочетено мнение от sum » 21 дек 2009, 09:53

В тази тема въобще не искам да обсъждаме Господ и неговата Сила /КиБаал или КиБЛаал/, нито искам да акцентирам върху Великата Богиня Майка. В темата „Кибела-хипотези” мисля, че достатъчно добре разграничихме различните знания.

Идеята ми е да проследим как едно събитие от световен мащаб /падането на метеорита върху острова/ се е запазило във времето като история, която станала легенда, а тя от своя страна се е преобразувала в мит, чрез който по-късните народи са изградили своя култ към Силата чрез бичата глава /ипсилонът Y/. Същата Сила по-късните народи са я изобразявали чрез образа на теле /Силата на Бог/. А този върховен Бог древните са го наричали с думата Бал/Баал и са изграждали храмове в негова чест и т.н..

За това започнах с думите: Реших да проследя къде, как и кои народи са почитали във времето бога Бал/Баал, за да се опитаме да проследим по какъв начин се е запазил топонимът Бал/Баал чрез историята, митовете и легендите.

В предния си пост споделих за падането на метеорита върху острова... Как мислиш, time, възможно ли е да е имало такъв ядрен холокост в древността?
Р.Ч.

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: БАЛ-БААЛ

Непрочетено мнение от time » 21 дек 2009, 16:56

Здравей Sum, твърде вероятно е някакво природно бедствие да е причината за срива на древната цивилизация.
Имайки в предвид, че Средиземно море се намира на границата на две тектонични плочи Евроазиатската и Африканската, унищожително земетресение, което да засегне района е напълно възможно.
Дали е метеорит?... честно казано, представа нямам.
За възможното е възможно, защо не?

novex
Мнения: 493
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: БАЛ-БААЛ

Непрочетено мнение от novex » 21 дек 2009, 17:46

Здравейте,
намерих един сайт с карта на различните метеорити паднали на земята.
Линкът е http://geology.com/meteor-impact-craters.shtml /При двйно кликане може да се приближите към мястото на удара/
Аз още немога да октрия следи за метеорит близо до средиземно море, но съдейки по описанието от Sum, би трябвало да се е запезило в историята събитието за такъв голям удар.
Според мен трябва да се търси за изчезнали острови , волканична активност или някакъв вид природно явление.
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

иво

Re: БАЛ-БААЛ

Непрочетено мнение от иво » 22 дек 2009, 12:19

Рових се в нета за информация за метеоритите и вижте какво открих :D

"От телата с размери до 10 метра само някои железни или желязно-каменни метеорити достигат повърхността на Земята с достатъчна кинетична енергия, за да образуват кратер.Каменните метеорити обикновено се разпадат на фрагменти, които изгарят в атмосферата или се забавят до скоростта на свободно падане.

Предполага се, че когато тялото е с размери над 10 м., то не изгаря в атмосферата, а достига земната повърхност и може да представлява заплаха за хората. Тела с размери от 10 м. до 100 м. падат на всеки 10 години, докато тела с размери над 100 м. удрят Земята няколко пъти на хилядолетие. Кинетичната енергия на тяло с диаметър 10 м е еквивалентна на 50-100 килотона тротил, т.е., на няколко бомби от Хирошима. Кинетичната енергия на 100-метрово тяло съответства на взривната енергия на 100 мегатона тротил - величина, сравнима с енергията на най-голямата термоядрена бомба.

С увеличаване на размера на метеорита се удължава и пътят му в атмосферата преди да се разпадне и той достига по-близо до повърхността. При разпадането се образува взривна вълна, която е толкова по-силна, колкото по-малка е височината над Земята.Смята се, че каменните и желязно-каменните астероиди с диаметър около и над 100 м могат да достигнат повърхността на Земята, без да се разпаднат и да образуват кратер. Това все пак зависи и от тяхната плътност, от скоростта им и от ъгъл, под който навлизат в атмосферата.Различни изследвания показват, че каменни метеорити с диаметър над 150 м образуват кратер с диаметър 2 км. При удара изхвърления прах покрива земята на разстояние 10 км, а зоната, в която ударната вълна разрушава сградите, е по-голяма от 10 км.

При сблъсък на Земята с тяло с размер около 1 км, отделената енергия значително превишава енергията при ядрен взрив, така, че трудно може да се даде точна оценка на очакваните поражения. Предполага се, че такова тяло може да разруши цели държави и да предизвика десетки милиони жертви в гъсто населени райони.

Съвсем други са последствията от удар в Земята на космическо тяло с размери, по-големи от 1 км. Срещата на планетата ни с такова тяло би имала катастрофално въздействие върху цялото земно кълбо."

http://bgastronomy.com/index.php?id=209&cat=11

Свободния Дух
Мнения: 882
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: БАЛ-БААЛ

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 22 дек 2009, 13:11

Ето една съвсем "прясна" любопитна новина в духа на темата:
Голям кратер, образуван вследствие на сблъсък с метеорит преди милиони години, бе открит в пустинен район в западната част на Египет, съобщи Би Би Си.
Експерти от университета на Бостън открили широкия 31 километра кратер, докато изследвали спътникови снимки на района. Размерите на кратера са над 2 пъти по-големи от тези на следващия по големина в Сахара и над 25 пъти - от прочутия Метеоритен кратер в Аризона.
Структурата, която има външен ръб около вътрешен пръстен, бе кръстена Кебира. Името означава "широк" на арабски и е свързано с местонахождението на кратера в северния край на района Гилф Кебир в Югозападен Египет.
Кебира досега не е бил идентифициран заради големите си размери, смятат изследователите от Бостън. Ерозията, причинена от водата и ветровете, вероятно също е допринесла за скриване на извънземния произход на кратера. Големите му размери подсказват, че в този район вероятно е имало сблъсък с метеорит, голям над километър. Сблъсъкът вероятно е имал опустошителни последствия на разстояние стотици километри.
Образуваният преди 65 милиона години кратер Чиксулуб в Мексико с размери 160 км на 240 км е свързван с изчезването на динозаврите.
http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0006203
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: БАЛ-БААЛ

Непрочетено мнение от time » 22 дек 2009, 14:22

Ето още нещо интересно потемата. :D

"Учените твърдят, че са разшифровани клинопис на древна глинена плоча. Артефактът, известен като Планисфера, се пази в Британския музей под номер К8538. Плочката е открита от археолога Хенри Лейърд още в средата на XIX век в руините на библиотеката на царския дворец в Ниневия, древната столица на Асирийското царство. Оттогава много изследователи безуспешно се опитват да разгадаят написаното. Откривайки верния ключ, Хемпсел и Бонд стигат до извода, че
клинописът съдържа свидетелствата на човек, очевидец във вероятно най-голямата в историята на земята катастрофа.

Самата Планисфера не е дело на очевидеца - плочката, появила се около 700 години преди новата ера, е точно копие на подробните наблюдения на шумерски астроном. Учените разчели данни за „приближаващо огнено кълбо", носещо се стремително по небосвода. Открили и описание на траекторията му и на разположението на съзвездията. Разшифрованите данни са обработени с компютърна програма, позволяваща пресъздаването на картината на звездното небе с хилядолетна давност. Така става ясно, че астероид е паднал на Земята преди разсъмване на 29 юни 3123 г. преди нашата ера. Диаметърът на небесното тяло е бил от 800 до 1500 м, разказва Хемпсел. Главният удар бил в областта Тирол, днешните Австрийски Алпи. После нажежените отломки от астероида продължават пътя си, като изгарят и унищожават всичко, чак до „земята Йорданска". Вероятно е възникнала огнена гъба, като при ядрен взрив, която е слязла в атмосферата в района на Мъртво море. Температурата на подобен облак, над 400 градуса по Целзий, е предостатъчна, за да изпепели намиращите се там библейски градове, включително Содом и Гомор."
www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=4939

sum
Мнения: 2792
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: БАЛ-БААЛ

Непрочетено мнение от sum » 22 дек 2009, 17:55

Значи ако метеоритът е с размери около 100-150 метра, тогава имаме взрив от порядъка на термоядрена /водородна/ бомба, като ще образува кратер широк близо 2 километра. Но такава бомба унищожава всичко в диаметър до 250 km… А това е твърде недостатъчно разстояние, за да се повлияе на живота на хората от Баалбек и на тези от Каварна…
Другите факти показват, че ако метеоритът е с размери над 1 километър, тогава кратерът ще е широк около 31 км. Можем само да предполагаме при този случай каква ще бъде унищожителната мощ…
Но дори и такъв метеорит не може според мен да унищожи цял остров… Вярно е, че нямам представа колко е бил голям островът на Вай-гите, но мисля, че е бил много над 30 километра.

Предлагам отново да обърнем поглед към текста от манастира в Лхаса:
„Когато звездата на Бал падна на мястото, на което сега има само звезди и море, седемте града с техните златни порти и открити храмове се разтресоха и разклатиха като листа по време на буря; а след това кълба от огън и дим се издигнаха от дворците. Агонията и писъците на множеството изпълниха въздуха. То потърси спасение в храмовете и цитаделите и мъдрият Му – свещеният Ра-Му – се изправи и им каза: „Не предсказах ли всичко това?“. А жените и мъжете в своите блестящи одежди и скъпоценни камъни ридаеха: „Му, спаси ни!“. Му им отвърна: „Всички вие ще умрете заедно със слугите и богатствата си и от пепелта ви ще възникне нов народ. Ако и той забрави, че е по-висш, защото допринася, а не защото се възползва, ще го сполети същата участ“. Думите на Му се задавиха в пламъците и дима, земята и нейните обитатели бяха разкъсани на парчета и погълнати от дълбините“ (Churchward, J. The Lost Continent of Mu. с. 80).

В този текст буквално се казва, че след удара на метеорита островът е изчезнал и на негово място „сега има само звезди и море”.
Вече разбирам, че за да се случи такова събитие метеоритът би трябвало да е голям над 2 километра!.. Но обърнете внимание на следващите думи в текста:
седемте града с техните златни порти и открити храмове се разтресоха и разклатиха като листа по време на буря; а след това кълба от огън и дим се издигнаха от дворците. Агонията и писъците на множеството изпълниха въздуха. То потърси спасение в храмовете и цитаделите и мъдрият Му ”.

Къде са съществували тези градове… на острова ли?
НЕ, защото ако бяха на острова жителите нямаше да имат време да ходят да търсят спасение от Ра-Му в храмовете си. В текста ясно е подчертано, че градовете първо ги е застигнала ударната вълна от взрива, а след това са започнали пожарите в дворците.
Ако градовете се намираха на острова то енергията от взрива щеше просто да ги пръсне, заедно с хората в тях...

Така че, според мен въпросните седем града не са били на острова, а на сушата и Баалбек е просто един от тях!

Как ви се струва тази хипотеза?..
Р.Ч.

ntsk

Re: БАЛ-БААЛ

Непрочетено мнение от ntsk » 22 дек 2009, 19:18

Според мен хипотезата е напълно правдоподобна!

Сещам се, че може да се търсят някакви следи от паднал метеорит, по морското дъно. В днешно време това е възможно и без да се налага човек да се гмурка под водата. :P Снимките от сателитите понякога могат да покажат нещо, а също така съм сигурен, че има и други налични снимки на дъното, направени с друга модерна технология. Поне към тази дата, човечеството се е развило достатъчно в технологично отношение, за да може да се засече една такава неравност по дъното.

Google maps може да свърши доста добра работа в това отношение - http://maps.google.com/
Просто нагласете картата върху Средиземно море, приближете и след това /ако сте на режим "карта"/ натиснете бутона "Сателит".
Като за начало, ето едно такова предполагаемо място на сблъсък:
morsko_duno.JPG
Не ми е ясно обаче какво би трябвало да остане от един остров при удар на метеорит. Може би резултата ще е подобен като при сблъсък върху сушата, т.е. кратер, само че целия потопен под водата. Все пак това е само предположение.
Това е заснет от спътник кратер от метеорит, един от няколкото паднали в Австралия. Много интересно изглежда отгоре:
meteorit_avstralia.JPG

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Bing [Bot], Google [Bot] и 6 госта