Бал-Баал

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
alex
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Бал-Баал

Непрочетено мнение от alex » 08 апр 2015, 09:30

Защото е като да нарисувам Париж с две Айфелови кули. :neznam:

Честит Българин
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Непрочетено мнение от Честит Българин » 08 апр 2015, 09:59

Алекс,
зарежи Париж!

Двете фигури се различават стилово от останалия персонаж.
Изглеждат ми като Бал и Кибела наблюдаващи обществото.
Нали, такава идея имаше в Магурата!
Защо и тук да не е това смисъла?

?

Ч.Б.

alex

Непрочетено мнение от alex » 08 апр 2015, 10:11

Защото имаме две разделени пана. Отгоре Бал с компания долу Кибела с компания.
Ако тези двете фигури изобразявах Бал и Кибела би било логично да се изобразят на нивото на разделителната линия и/или в зоната на хората, но не, те са в зоната на Бал?!

Честит Българин

Непрочетено мнение от Честит Българин » 08 апр 2015, 10:33

Не съм много силен в анализа на този вид древности.
Ще се опитам да помисля.
Долу в дясно са човеците в материалното.
Пред тях са, струва ми се, героите от пантеона, които някак си участват / посредничат/ във взаимоотношенията между по-горните персони и земните човеци.
Най-отгоре е групата наставляваща, управляваща или наблюдаваща тия под тях./ Има осезаема разлика в ръстовете на фигурите, което е показател/.
А някак отстрани, по-незабележимо, не изпъкващи с нищо и в същото време на централно място, имащи поглед върху долния, средния и висшия "свят" стоят двете фигурки.
Затова предполагам са Бал и Кибела.
Така си обяснявам нещата.
....................................................................

Като помислих, ми се завъртяха още доста варианти. Например: горе Господна деиствителност, в средата Царство небесно, долу в дясно земната реалност и други вариации. Ако продължа съвсем ще се ...
Има по-компетентни, те ще помогнат, може би.

Ч.Б.

sum
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Непрочетено мнение от sum » 08 апр 2015, 10:58

Има по-просто обяснение според мен - авторът е показал чрез двете фигури, че менхирите на Бал са много. Ако е имало място на релефа можеше на направи и пет фигури, че и повече.
Но факт е, че учените са открили по нашите земи и т.нар. "каменни баби". В музея във Варна съм виждал такива. Но те много се различават от менхирите...
Р.Ч.

alex

Непрочетено мнение от alex » 08 апр 2015, 20:30

Намерих малко снимки.
Точно частта която ни интересува е унищожена от вандали...
Все пак ще кача малко:
1.png
2.png
11.png
12.png
Между другото, мястото на което е релефа е мраморна мина, възможно е в релефа да са изобразени персонажи на рандом само колкото да се тренира някой скулптор :idea: (малко вероятно предвид надписа)
Лъвче не виждам, бика може да се окаже само гънка от дрехата...
Предвид шарките:
Screenshot_1.png
Screenshot_1.png (31.29 KиБ) Видяна 6623 пъти
Възможно е да се окаже и някакъв плетен съд
bergama_dj-08092012-2-1054e_basket-relief.jpg
bergama_dj-08092012-2-1054e_basket-relief.jpg (53.85 KиБ) Видяна 6624 пъти
Докато търсех ми попадна този релеф на оброчна плочка от Mysia, не намерих оригинала:
ft4r29p0kg_00094.gif
ft4r29p0kg_00094.gif (12.89 KиБ) Видяна 6626 пъти
http://publishing.cdlib.org/ucpresseboo ... d=d0e15165

Borisslav
Регистриран: 11 ное 2015, 12:18

Непрочетено мнение от Borisslav » 11 ное 2015, 22:19

sum написа: За мен столицата на Боспорските басилевси е била Византион. А при това положение изображенията от монетите се обясняват лесно. Защото това всъщност означава - римски император от Рим, който назначава подчинен на него басилевс.
Това ако е вярно, толкова неща придобиват смисъл в българската средновековна история. Винаги съм недоумявал защо най-великите ни кханове и царе са давали цялата си енергия, мощ и средства за да завладеят Константинопол.Винаги вътрешно съм упреквал цар Симеон за кампанията му към Византийскаата столица,където намира и нелепата си смърт,вместо да си укрепи границите и да развие истинския златния век,на просперитет към духовно и материално богатство на българина. Но този упрек е в следствие на мислене като завоевател,но ако Бизантион е бил тракийски град и по времето на Римската империя,а ние българите не сме просто съюзници на траките след това,а техни преки наследници,както вече се разбулва тази истина,то нашите кханове и царе са водили не завоевателни,а национал-освободителни кампании,в случая цар Симеон е претендирал и искал да си възвърне по право старата Боспорска столица въпреки ,че няма писмени данни за споменаването на тази хипотеза.И неслучайно е бил провъзгласен за цар на българи и ромей,още преди да тръгне за Константинопол , това ,че ги е бил в две-три войни не го прави цар на ромейте , които впрочем самите те го провъзгласяват.Ако човек се замисли ,а не просто чете през редовете на историята толкова части от пъзела се нареждат,вие колеги как мислите, има ли зрънце истина в това мое интоитивно прозрение???

sum

Непрочетено мнение от sum » 12 ное 2015, 09:52

Човек само ако си зададе простичкия въпрос защо Симеон се е провъзгласил за басилевс и нещата придобиват много интересни параметри. Интересни, защото титлата е тракийска, а не гръцка. Тоест Симеон просто е възвърнал старата титла на предците си.

Нека прибавя към артефактите и тази уникална каменна стела, на която ясно са изобразени старите ни богове. Отгоре са Бал и Кибела, с дара-птица. Под птицата виждаме олтар с огън, чрез който предците ни призовавали божествата (да не забравим, че есхарите са жречески огнища и са били ползвани не само от жреческото съсловие, но и от народа). Под Бал ясно е изобразен царя-жрец, който е с меч и доспехи, държащ символа за царска власт двоен лабрис, а в лявата му ръка е т.нар. ваджра. Свещения бик е ясен, нали?... :D А от другата страна (под Кибела) е жрицата на Майката - сибила върху коня.
Това са свещените животни на предците ни - бика и коня. Първото е свързано с Бал, а второто с Кибела. Сещате ли се колко погребани коня има намерени от археолозите ПРЕД старите тракийски храмове?...
tumblr_naztcxISgz1rvjth8o1_500.jpg
Р.Ч.

Честит Българин

Непрочетено мнение от Честит Българин » 12 ное 2015, 11:28

Е как всичко си има стеличката, ясно и точно без никакъв излишък!

sum

Непрочетено мнение от sum » 22 сеп 2016, 09:22

Преди две години снимах уникален артефакт на стария Бог Бал. Вижте го:
DSC02991.JPG
DSC02993.JPG
DSC02997.JPG
Р.Ч.

Отговори