Медитация и… опитности II (2-ри самскарен пласт)

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
иво

Re: Медитация и… опитности II (2-ри самскарен пласт)

Непрочетено мнение от иво » 23 авг 2012, 21:27

Мисля че не е точно така Йордане. :roll: Ти извикваш силата която идва в теб чрез интелекта..... а не че интелекта управлява силата. :idea: Има бая разлика между двете. Силата прави каквото и когато си иска а ти само се радвай ако чисти боклуците в теб. Аз когато усетя че тя ми чисти боклуците съм много благодарен....и друго не мога да направя. Какво пари ли да и дам :lol: почит и благодарност към силата. :idea: :idea: :idea: :idea:

galia
Мнения: 142
Регистриран: 26 юли 2010, 20:36

Re: Медитация и… опитности II (2-ри самскарен пласт)

Непрочетено мнение от galia » 23 авг 2012, 22:30

Здравей, Йордане!
Така или иначе, след толкова прераждания, всеки е бил и мъж, и жена, а в настоящия си живот се съобразява с характерните особености на сегашния си пол. Не мисля, че това какъв ти е полът, е от съществено значение, за да задълбаваме. Просто казах какво съм наблюдавала. Естествено, че не е задължително при всички жени да е така, а при мъжете иначе. Всичко си зависи от човека. Но е факт, даже научно доказан, че при едните водеща роля има дясната, а при другите лявата половина от мозъка. Знаем той на какво е материален носител и т.н. Нямам намерение да се впускам в подробности, предполагам, че всички са наясно с това. Най-общо, не съм имала намерение да категоризирам някого или да разделям хората на такива и онакива.
Относно участието на ума: Според мен той участва дотолкова, че да даде на силата определена посока и цел (или задача). След това наблюдава. Поне при мен е така. Не твърдя, че това е най-правилно или вярно.
Надявам се и някой друг да сподели какво мисли по въпроса.

Light

Re: Медитация и… опитности II (2-ри самскарен пласт)

Непрочетено мнение от Light » 23 авг 2012, 23:26

galia написа:Здравей, Йордане!
Така или иначе, след толкова прераждания, всеки е бил и мъж, и жена, а в настоящия си живот се съобразява с характерните особености на сегашния си пол.
Напълно съм съгласна. За Атман полът няма значение, а само за сегашния живот и то за триизмерните дейности.
galia написа: Относно участието на ума: Според мен той участва дотолкова, че да даде на силата определена посока и цел (или задача). След това наблюдава.
Абсолютно същото е и при мен. Дори е имало и случаи, когато влизам в медитация с друга цел - например, за да си лекувам главоболието, но когато изключа Ума, процесът на чистене започва сякаш от само себе си. Енергията си знае работата ;)

soti
Мнения: 54
Регистриран: 23 ное 2011, 19:10

Re: Медитация и… опитности II (2-ри самскарен пласт)

Непрочетено мнение от soti » 03 сеп 2012, 18:36

Здравейте :)
Значи да приемем ,че имаме една чаша с Вода и три чаши със сок да речем Портокал Вишна и Лимон.Като ги исипем в една кана ,ще получим една консистенция.Това ни е атмана.Излиза че тези които са постигнали атмана и са напуснали физическото тяло възприемат от позицията на атман.Докато сме във физическо тяло дори и да имаме име на атман умът възприема.Така ли ще да е?

ntsk

Re: Медитация и… опитности II (2-ри самскарен пласт)

Непрочетено мнение от ntsk » 03 сеп 2012, 19:46

soti написа:Докато сме във физическо тяло дори и да имаме име на атман умът възприема.Така ли ще да е?
Ами не точно, зависи кой е активен в тялото. Може да е ума, може и да е Атман.
Например ако човек на име Пешо се разхожда навън и си лафи с приятели, в този момент възприемащият ще бъде Пешо, т.е. Умът с водещ Аз - Егото.
Ако в следващият момент Аз-ът премине в Атман, то тогава възприемащият вече ще е Атман (със съответното име), а "Пешо" ще е само някаква "обвивка", която до преди малко е била активна.

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Медитация и… опитности II (2-ри самскарен пласт)

Непрочетено мнение от miromiv » 04 сеп 2012, 02:55

Дори и когато Аз-ът премине в Атман, не е ли отново Умът този, който ще възприема (с всичките обусловености), тъй като е част от Атман?

riderman
Мнения: 207
Регистриран: 01 дек 2010, 21:17

Re: Медитация и… опитности II (2-ри самскарен пласт)

Непрочетено мнение от riderman » 04 сеп 2012, 09:01

miromiv написа:Дори и когато Аз-ът премине в Атман, не е ли отново Умът този, който ще възприема (с всичките обусловености), тъй като е част от Атман?
Когато Азът-ум премине в Атман(чистото съзнание),няма вече обусловеност,тъй като умът е слят с Атман и всички обусловености изчезват,те се размиват.Тогава Азът е Атман с индивидуалност и чист без обусловености. Но това може да стане само,ако Атман има име и ако практикуващият е много напред с практиките или най вече няма убословености вече(разградил е и трите пласта).Тогава може да се каже,че Възприемаш от позицията на Атман.Тогава имаш и усещането за страничен наблюдател,но според мен този страничен наблюдател пак е Атман,защото умът е потопен в него,а наблюдаващият е интелекта потопен в Атман.Ако някъде бъркам,моля ntsk или sum да ме поправят.

sum
Мнения: 2705
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Пример

Непрочетено мнение от sum » 04 сеп 2012, 10:05

Ето друг пример, за да разберете какво всъщност представляват сливането на съзнанията в човек.

Представете си, че решавате да сготвите една манджа. Взимате тенджера пълна с вода и в нея слагате месо, картоф и боб. Палите котлона и слагате тенджерата с продуктите да ври, докато стане ястието.
Така.
В тази аналогия тенджерата с водата е материалното тяло, а трите форми на съзнание са месото, картофа и боба. Къде в тази аналогия е Атман?
Атман е цялата манджа, която благодарение на тока се готви в тенджерата.

Разбирате ли… когато говорите, че възприемащият е Умът все едно казвате, че картофа от манджата е водещ. Същото важи и за месото и боба.
Когато самоопределението ви е с Атман това означава, че се самоидентифицирате с манджата.
Къде е името на Атман в примера?
Името на Атман е токът, без който няма манджа.

Знаете, че има манджи, които се готвят на малка температура и затова стават бавно във времето. А други стават бързо, защото градусите са усилени до край
/тоест името на Атман е пълно/.

Без име на Атман няма манджа.

След като манджата стане… месото, картофа и боба не губят нацяло своята форма, нали?
Чрез процеса на варене те са оставили своите индивидуални характеристики в манджата, но не се разтварят напълно. Но това не означава, че в този Атман картофа /Ума/ вече не е Аз.
Например, когато си върша задълженията през деня действам от позицията на картофа. Така хората около мен виждат Румен, който от години познават и всичко е Ок. Реша ли обаче да бъда манджата /Атман/ това става автоматично и картофа образно казано изчезва.
Р.Ч.

йордан
Мнения: 13
Регистриран: 09 юни 2011, 15:41

Re: Медитация и… опитности II (2-ри самскарен пласт)

Непрочетено мнение от йордан » 04 сеп 2012, 22:19

sum написа: Реша ли обаче да бъда манджата /Атман/ това става автоматично и картофа образно казано изчезва.
Аз бях останал с впечатление, че само в медитация може да се яваяваш като Атман. Значи ли казаното от sum, че веднъж получил името си на Атман, без да си в медитация можеш да възприемаш околната среда от позицията на Атман? И когато "си джиткаш" в различните "по-горни" светове по-го вдявам да се явяваш като какъвто си искаш, но въпросът ми е как е при будно състояние на съзнанието?

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Медитация и… опитности II (2-ри самскарен пласт)

Непрочетено мнение от miroki » 05 сеп 2012, 09:34

Все пак има едно сливане на 3 те центъра за целта. ( да стане манджа са 3 в 1)
В нормалното житие битие са 3 отделни.
А вече дали се налага да е в медитация, някои може би могат директно да ги слеят, може да се почака за отговор от някой, който знае, аз не мога да кажа. Или дали може и двата варианта на възприемане ( нещо бях за такова в някое мнение, но може да се бъркам )

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта